Érdekes.

Érdekes.....
A múltkor esett szó olcsó és drága telékről.
És mit ad isten, pont belefutottam egy vaktesztbe....

Azt hiszem Robi írta némi szarkasztikus éllel, hogy :
˝....azért az a gyártó, aki egy telét el tud rontani, az egyéb galádságokra is képes...˝ :-)

Itt van rá egy szemléletes (hallványatos) példa, mennyire jól kitalált, tipikusan a sorozatgyártásra optimalizált kis gityó ez a tele! Ha nem akarjuk telepakolni ˝újító ötletekkel˝, és maradunk a 70 éve kitaposott úton, akkor Leo bácsi legszebb álma (a lehető legolcsóbban, és bárhol gyártható, szinte mindenre jó gitárral ellátni a Föld összes gitározni szerető kölykét) válhat valóra :-)

Hurrá!!!! Egy kis szeletke ˝menyország˝ megmutatkozott végre :-)

  Number of comments - 52
 • 52.

  Jegyezd meg: a legnagyobb mester, a legnagyobb buher is egyben! :-)
  És, ez visszafelé is igaz! :-)

  A sok buher is tehet valakit mesterré, ha néha sikerül valamit véletlenül megcsinálnia jól :-)

 • 51.

  Hol cseszem el? A hb stratomat beállítottam lebegőre a vintage tremolót. És bármit csinálok nem hangolódik el. Mindkét irányba cibálom, a kezdeti elhangolódás megszűnt.

 • 50.

  Én meg egy periszhókot és azzal kukkollak :-)

 • 49.

  Nem ebből lett a tele?

  www.carverdoug.com

  Stílszerűen a ˝tököm tele˝...

 • 48.

  franca, mindig ez van: a hülyeséget jobban díjazzák, mint a pőre, igaz információt, grrr!
  ;) :D

 • 47.

  Oké, kösz! Lehetséges. Természetesen, ahogy említettem, olvastam a Fender gitárok történetét. Tudtam a Boadcasterről, név vita a Gretsch-csel, stb. Arra voltam kíváncsi, miér tele, miért strato és miért caster? Nagyjából kaptam vmi választ is kösz!
  A diskontcaster szerintem már van, pl. az én SQ Bulletom is annak tekinthető. :) És minden tömeggyártott gitár. :D
  Még beszerzek egy microcastert és egy nanocastert, de előbb egy mikroszkópot. :)

 • 46.

  Nem is rossz: Diszkontkaszter- a plebsznek, Megakaszter a high society-nek.....:-)

 • 45.

  én úgy olvastam valahol, h a tele a television-ról a strato a stratosphere-ről kapta a nevét. ezek divatos szavak voltak anno, mint mostanában pl. a diszkont, mega, mátrix, mikro, nano, stb.

 • 44.

  Szerintem egyszerű marketingfogás volt. Mivel elektromérnök volt,és az első fenderek Broadcasterek voltak -majd az okosak kiigazitanak- ami a rádiózáshoz köthető. majd televiziózás fejlődésével, meglovagolva a divatot, akkor minden a televiziózásról szólt, Telecaster lett. A stratocaster meg a sztratoszférára utal - fényesebb , csillingelősebb magasak az égig szállnak- a sztratoszférán még áthaladnak aztán visszaverődnek a rádió jelek. Szerintem ........

 • 43.

  Ahogy Laca mondja, annyi tartozik még hozzá, hogy a Broadcaster név már foglalt volt a Gretsch által és emiatt nem használhatta a Fender, 8A vicces, hogy most a Fenderé a Gretsch is :D )egy átmeneti időszakig nem is használt elnevezést, amik Nocaster néven lettek ismertek, aztán jött a Telecaster.

 • 42.

  A broadcaster mint műsor sugárzásból hamar television broadcasting lett/kellet lenni azt muszájból így lett broadcasterből telecaster.

  Nagyon menő volt akkoriban a stratofortress. Űrkorszaknak, meg sztratoszféra korszakhoz méltó volt a gityó, meg volt akkor már a pontiac strato.
  Caster megmaradt. Korszellem. Akkor triviális volt mindenkinek.

  Nem biztos.

 • 41.

  Föltéve, hogy Hendrix, de legalább a kutas magyarul beszélt.

  Bár olvastam a Fenderek történetét, de azt mégsem tudom, hogy mi a jelentése a tele- és a stratocasternek? Miért ezeket a neveket adta Fender a hangszereknek? Valaki?

 • 40.

  Na jó, most megkapjátok a legalját:

  Hendrix bemegy a benzinkútra. Kutas kérdi:
  -Tele?
  -F@szt! Strat.

 • 39.

  Semmi gond, Keve! :)

 • 38.

  Hát....igen! Ami egyszer bevált a hangszerek terén, az akár évszázadokig fennmaradhat....a zenészek egy része elég hamar elégedett tud lenni, ha van egy ˝olyanja, amivel a nála ügyesebb/tehetségesebb zenésztársai már maradandót tudtak alkotni/előadni˝ :-)

 • 37.

  bár ez nem tele, de ez jut róla az eszembe:
  scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net

 • 36.

  A gitár sem tart örökké :-)
  Nyilván minden hasonlat sántít. Azért nem azonosság, hanem csak hasonlóság :-)

  De a zene hallgatás és zene játszás demokratizálódásának egyik ikonikus tárgya pont a kis tele lett. Kb úgy, mint az öltözködésben a farmergatya.... :-)

 • 35.

  a farmer rossz példa volt, mert ott kifejetetten érvényes a tervezett elavulás szabálya manapság.. fél-1 évnél azért bírjon már többet....

 • 34.

  Laca!
  Most az egyszer nem is diskurálni akartam, hanem csak örvendezni annak, hogy a múlt század közepére megszületett egy olyan fasza kis eszköz, mint a telecaster gitár.

  És hogy ez annyira jó ötleten alapult, hogy a mai technológiai és kereskedelmi háttérrel, egy kis odafigyeléssel, ÁFA-val, meg miegyebekkel együtt tökéletesen használható gitárokat lehet óriási tételben néhány tízezer Forintért gyártani és forgalmazni úgy, hogy a kb 70 éves terveken semmit se kell változtatni :-)
  Sőt! Minél kevesebbet változtatnak, annál olcsóbb lehet, és annál nagyobb remény marad arra, hogy az etalonra nagyban hasonlító végeredmény születhessen.

  Ez a kis HB a legjobb példa arra, hogy lehet egy olcsó cucc is jó. És nem kell hozzá se új ötlet, se űrtechnológia. Csak elvhűség és normál szakmsi becsület :-)

  Nyilván nem arra született, hogy elvegye a levegőt a fenderek elől. Vagy hogy kiszorítson bármilyen új igényt/ötletet a gitárok piacáról. Hanem arra, hogy sokkal többmindenki vehessen jó cuccot, mintha még mindig csak az USA gyárthatna ilyesmit :-)
  Pont mint a farmergatya. Ha a mai napig az usában gyártanák csak, és ott is csak a Levi`s üzemében, sosem terjedt volna el úgy, hogy szinte bárkinek lehessen :-) de nyílván attól még, hogy farmerje mindenkinek lehet, boss öltönye továbbra is csak keveseknek lesz :-)

  Én, itt, most a ˝farmernek˝ örültem :-)

 • 33.

  Hagy szóljon! :-)

 • 32.

  Vége a diskurzusnak?
  Mert akkor írok olyat, hogy csak na.

 • 31.

  Azért egy dologról sokan megfeledkeznek ! A XX. század technológiai áttöréseinek köszönhető, hogy a többek között a kultúra, a művészetek , ezen belül a zene is, nagy tömegek számára elérhető vált, akár élvezni, akár művelni akarjuk. A tömeggyártásnak köszönhetően a civilizáltabb társadalmakban, a szegényebb rétegek is hozzáférhetnek többek között a hangszerekhez és hallgathatják, megoszthatják egymás és között ezt az élményt.

 • 30.

  Köszi Gábor!

 • 29.

  Szerintem az árkülönbség ezekben a hangszerekben a minőség szórásában és a munkaerő kizsákmányolásának mértékében mutatkozik meg, Valamint természetesen a hájpban és a megcélzott vásárlórétegben.
  Nekem van és volt nagyon drága hanszerem, meg van és lesz HB is. Meg volt nagyon olcsó is, itt a jelenlegi profilképemen egy 40000 forintos hangszer van nálam (nem HB), addig birtokoltam, amíg elkészült a jelenlegi. A HB hangszerek a viszonylag nagy szóráson kívül profin megcsinált középkategóriás cuccok. Tartósságban és minőségben is egyenrangúak a többi középkategóriás hangszerrel, ami a nagy előnyük az a 3 év garancia és a nyomott ár, valamint a jó support. Ha valami tönkremegy rajta, visszaküldöd (ingyen) és megcsinálják, vagy cserélik. A postázgatás maceráján kívül nincs vele gond. És nem mennek tönkre, kopnak el jobban, mint a többi, ahol tulajdonképpen csak a márkanevet fizeted meg, de még sokszor az üzem is ugyanaz, ahol készül.
  És ami emeli ezeknek az értékét pl. az aliexpreszes cuccokhoz képest, hogy elég komoly minőségellenőrzésen mennek át a Thomannál. Ha megnézitek a véleményeket, látható, hogy elégedettek a vásárlók, vagy aki belefutott selejtbe, annak is megoldották a problémáját.
  És, természetesen a drága mesterhangszerek jobbak lesznek, mint a HB. De ez miért is lehet kérdés? Ezek a tesztek sem azt mondják, hogy ne vegyél Fendert, mert a HB ugyanolyan jó, hanem azt, hogy ha nincs pénzed Fenderre, nyugodtan vehetsz HB-t, mert jó.

 • 28.

  Én is kösz Leo!

 • 27.

  Ajjaj!
  Tényleg nem ilyen vitát akartam generálni! :-)
  Olyasmik keveredtek a témához (tremoló babák, bundok, potik, stb) , amik nem Leo bácsi ötletét/szemléletét jellemzik.

  Mindenki szíve joga, hogy párévente csereberéli-e gitárjait, vagy egy életre összebútorozik vele, és időnként költ rá egy hangszerésznél, vagy maga rakja rendbe a használat okozta kopásokat/hibákat.

  A telecaster, meg pl az sg két olyan zseniálisan egyszerű hangszer, amik kb 70 illetve több, mint 50 éve a két nagynevű cégnek elvitathatatlan tiszteletet vívott ki.

  Mindkettőnél vannak szebb, jobb, tartósabb, olcsóbb és drágább gitárok. Ezen kár vitázni.
  De mindkét gitár etalonná vált. A tele pedig egy olyan szemléletet honosított meg, ami máig megállja a helyét.

  Kicsit olyan, mint a bútorok között a hokedli, vagy a pad. Egyszerű, célszerű, bárhol, bármiből elkészíthető. És pont arra való, amire használják :-)

  Itt meg megy a vita a bőrkárpitos meg a nemesfákból készített fotelek kényelmesebb, tartósabb (?) mivoltáról :-)

  Vagy olyan mint az első sorozatgyártott bicikli. A mai napig használható. Teljes értékű közlekedési eszköz. És talán még mindig abból (annak a világ minden táján másolt replikáiból) használnak a legtöbbet. Hiába kapni nálunk belőle is itt ott egy két darabot. Mi már csak az újabb, felcsicsázott, felspécizett biciket vesszük meg. Csak azért, hogy átlagban a töredékére se használjuk azokhoz képest, akik a legegyszerűbbekkel egész életükben mindenhova az egész családjukat, minden árujukat cipelik :-)

  A tele egy igásló, egy tanuló eszköznek pont olyan jó cucc, mint professzionális munkaeszköznek.

  És lehet fillérekből is jót készíteni belőle.

  Köszi Leó bácsi!

 • 26.

  Megtaláltam az új hevi jazzhúrhuszárt. Ezt itt el is engedem.

 • 25.

  Úgy látszik a Ciara jelentős fronthatást váltott ki. Itt pl. jégeső volt bundsíkolásal. A gitárjaimnak nem lett baja, se az olcsónak, se a még olcsóbbaknak. Szép napot mindenkinek!

 • 24.

  Ez a bundsíkolós és domborítós duma elég gyenge. A gépsor nem fog mást nyomni, mint amit belőttek rajta. Ha egy PEZ cukorkánál ez sikerül, akkor vajon egy bundnál nem fog menni? Tipikus troll duma, ez az otthon gyakorlok hangszerészesdit. Szerinted a 200ezres mexi hangszereket síkolják a mucsácsók? Olyan reszelőnyomok az új hangszer fogólapjában, hogy majdnem besírtam. A fél milkás hangszerek sincsenek beállítva, mert a megtette anno az amcsi gyerek, mire ideért elmászott minden. Mi a hihetetlen abban, hogy egy akkora mega cég, mint a Thomann, olyan hangszereket gyártat le irgalmatlan mennyiségben, hogy azok megütik azt a mércét, amiért más cégek 3x anyit kérnek. De menjünk már feljebb, fikázzuk a Cort-ot is, meg a Squiert is, mert azok is pontosan így készülnek, mint a HB-k, de talán még a gyár is ugyan az! Vannak hulladék cuccok ezrével, amik használhatatlanok, de a HB nem ilyen. Vagy ha annak számít, akkor tegyük mellé a Squier, Cort, Vintage, Epiphone stb hangszereket is és sznoboskodjunk is kicsit. Mexi Fendert kell venni a player szériából, abban még van anyag! (fejetfalbaverős szmájli)

 • 23.

  Machine, ez nem jó hozzáállás, ebbe döglik bele a Föld!

 • 22.

  Bocs Gabe, lájkolni akartam, azt is nyomtam, nem értem miért lett belöle diszlájk?!

 • 21.

  A HB gitárokat kifejezetten olcsó és szerethető gitároknak tartom. A koncertgitárom pont egy hb, amit közel egy évtizedig használtam és még mindig egyben van, kutya baja. Ütni vágni sosem vennék mást mint hasonlót. Persze a hardvereket tartós használat mellett érdemes cserélni és akkor valóban sokáig használható lesz. Ha meg bármi baja lesz nyaknak, testnek, egy ugyanolyanba átpakolni mindent mert nem nagy költség egy újat venni.

 • 20.

  Hát... nekem van olyan gitárom, ami valszeg a halálomig velem lesz, mert a szívemhez nőtt és persze egyedi a cucc. Még neve is van:D

 • 19.

  Jajj, nekem nagyon jó lenne egy lelakott HB tele. Kipróbálnám rajta végre a bundsíkolást és domborítást. Ha elb@szom akkor a bundozást is :)
  De én csodabogár vagyok, jobban élvezem ha tanulhatok es csinálhatok valamit a vásárlásnál.

 • 18.

  Tőlünk nyugatabbra sem 20-30évig használnak egy autót. Amit mi megveszünk tőlük 5-6évesen, azokat ők azért adják el, mert újat vesznek. Mi ezt az autókkal nem tehetjük meg, de a hangszerekkel simán. Nincs kőbe vésve, hogy egy hangszert 30évig kell használni. Szinte semmit nem használunk 30évig a háztartásunkban, maximum csak az autót és az fém evőeszközöket. Telefonok is 2évente cserélve vannak a többségnél, pedig azoknak még semmi bajuk. Drágábban vesznek új telefont, mint ez a HB gitár a videóban. Tényleg nem értem ezt a 30évig történő használatot. Én még 10évig sem használtam hangszert. USA Fenderek, Musicmanek és méregdrága holmik jöttek-mentek mindig is és a gityósok nagy része ugyan ezt csinálja. Persze nem újonnan, hanem használtan. Azért tartanak ki évtizedekig a márkás cuccok, mert vigyáznak rájuk és költenek rá hangszerésznél, mert lóvé van benne a piacon. A HB használtan a kutyának sem kell. Újonnan 60, használtan 40? Inkább veszek újat. Két napi nettó fizu a gyárban, a soron.

 • 17.

  Akkor 5év után ki kell dobni a hangszert és venni egy másikat. Vicces áron mennek ezek a HB-k is. Nem érdemes hangszerészhez vinni őket ha leamortizálódnak, amikor a javítás árából kaphatsz egy újat.

 • 16.

  Csak egy kis plusz az olcsó és drágább gitárokhoz. Saját tapasztalat Koreai majd Japán Ibanez. Az árkülönbségben a felhasznált anyagok minősége is jelentősen benne van. Nekem az első Ibanezem egy Koreai darab volt, most a hangját nem ecsetelném mert az szubjektív. Viszont kb. 5 év alatt minden leamortizálódott rajta pedig csak szobában használtam. A kapcsolók, potik recsegtek, puha bundok nagyon hamar bekoptak, a tremolón a húr tartó babák megkoptak a vékony húroknál zörögni kezdett az E1 majd a H húr is. A satu is cserés lett. A Japán Ibanezem 80-as évek közepéről való és tökéletesen működik. Bundozva már volt, még előző gazdája bundoztatta de a 30 pár év használatba ennyi belefér.

 • 15.

  Én egyet változtatnék a Telén. A bridge pick up nem jó irányban ferde. Vagy a másik irányban lenne indokolt, de minimum simán párhuzamosan (merőlegesen a húrra).
  Oké- így van feltalálva, így ˝Tele˝. Világos.

 • 14.

  Világos, nem meggyőzni akarom, csak bemutatni, hogy innen mi látszik. (Mármint az én retinamon)

 • 13.

  Mondjuk, én a videót a telecaster dicsőségére, Leo Fender tiszteletére szántam :-)

  Arrol akartam megemlékezni, hogy mennyire egyszerű és nagyszerű zenrszerszám született abból az elgondolásból, hogy ˝minél egyszerűbb, annál jobb˝ :-)

  És, igen. Szinte mindenre jó. Az átlag gitárosok minden tudását hanggá lehet rajta alakítani :-)

  Nyilvàn 60-70 éve, amikor még csak csöves erősítők léteztek, és a maximum egy kis túlhajtás volt, amivel ki lehetett tűnni, még olyan pici különbségek is komoly hangzásbeli változást hoztak, mint pl kőris test az éger helyett, vagy rózsafa érintő a juhar helyett, 12-es húr a 10-es helyett, stb.... :-)

  De mára specializálódott/kiforrt egy csomó irányzat. Hozzá kialakultak spéci gitárok, pukik, és erősítők, effektek, mifenék....

  De hallottam én már legegyszerűbb fulljuhar nyakú, éger testű, két single coillal szerelt telét úgy dübörögni, hogy egy metál rajongó sem panaszkodott a hang miatt (nyílván pedállal! ), és hallottam már ugyanazt a hangszert olyan gyönyörű jazz hangszínnel szólni, hogy azt hittem, egy milliós, nagytestű tőrőlmetszett gibsonon játszik a zenész.

  Ez számomra kimeríti a ˝mindenre jót˝ :-)

  Pont a vita elkerülése miatt írtam elé a ˝szinte˝ szót. :-)

  Szóval, ahogy Kedves zenésztársunk (nem Robi, hanem Norbi! ) jelezte:
  A tele egy nehezen elrontható zseniális konstrukció. Nem a fender felirattól! Az ötlettől, a kivitelezés egyszerű és célszerű volta miatt. :-)

  Eredeti bejegyzés megtekintése

 • 12.

  Laca, szerintem itt a CS sokunknak álom.De itt nem csak arról van szó, mit tudunk kihozni belőle, hanem milyen rajta játszani.A motoros hasonlat azért rossz, mert ott belehalsz, ha sok, a gitárnál nincs ilyen.Emiatt inkább hasonlítsuk pc-hez. Kevesen tudnak egy két millás gépet kihasználni, de egy 30 ezres géotől a használati értéke annak is érezhető, aki netezik, filmet néz, kicsit játszik, nem csak annak, aki hardcore gamer, vagy filmszerkesztő, vagy grafikus.Nem kell, de, ha megteheti, miért ne? És mitől lenne ez rossz?Nekem is az American standard egy olyan, ami messze a képességeim feletti hangszer, ha lehet ezt mérni, de sokkal jobb rajta játszani, mint bármelyik más gitáromon.Emiatt vettem, mert jobban fogok rajta gitározni?Nem!Azért, mert egy fiatalkori vágyam egy rendes Fender és a feleségem meggyőzőtt, hogy vegyem meg.Baromira szeretem emiatt is ezt a gitárt, meg, mert minőségi, ha pedig fejlődöm, ebben megtalálom azokat a nüanszokat, amiket tudok finomítani, stb.A multimat sem használom ki, de, ha eszembe jut valami, amit eddig nem próbáltam, benne van a lehetőség, hogy kicsavargassam belőle.Na emiatt jó ez, mert, ha mindent ahoz mérek, hogy milyen zenész ( ha
  lehet ilyet mondani) vagyok, akkor egy 10 ezres digitechen zenélgetnék egy Squier bullettal, egy gyakorlókombócskán.Vagy mit tudom én, hogy egyáltalán milyen zenész volnék és kit érdekel.Ezt addig csinálom, míg öröm az eredménye.És míg tudok újat tanulni benne.Ezért mondtam, hogy kár kardoskodni az olcsó, vagy a drága mellett, mert kinek mi.Meg kinek miért.De az biztos, hogy tartósan egy jó minőségű gitáron zenélni jobb, mint egy budgeten, bár vannak ott is szerethetőek bőséggel.Volt nem kevés nekem is, de a Fendernél maradtam.Nem sírok vissza egy SX stratot, pedig jók azok is.De, ha épp adódna egy jó vétel belőle és épp nem kell másra, még tán megint vennék :)
  Szóval nem amiatt szeretjük ezeket, mert majd ettől jobbak leszünk, de jobb érzés és inspiratív ennek ellenére.

 • 11.

  Kis analógiát had hozzak. Egy hb legyen olyan, mint egy gsxr 1000. Akkor egy custom shop fender felér egy ducati panigale- lel. A motorosok 0.01 százaléka tudja azokat kimotorozni.

  Namármost. Értem, hogy ihletet ad egy bitang drága gitár, de ez inkább pszichológia, és nem a hangszerről mond bármit is, hanem a gitaros (nem)tudásáról.

  Kognitív disszonancia. Vettél egy 600 000 ft-os gitárt, kizárt hogy ráeszmélj, hogy neked egy húszezres is sok. De ha lehúzva beszélsz azokról, nem kell szembenézni a valósággal .

 • 10.

  ˝Még jó hogy ott volt a `szinte`.... ;)˝

  Minden egyebre ott a Variax, jol mondom, Csaba?! :^))

 • 9.

  Sok igazságot olvasni tőletek. Szinte minden véleménnyel egyet tudok érteni. Játszottam kdrága CustomShopokon is, és Outsidernek igaza van, játékérzetre jobb. Olyan dolgokat kihoz belőlem, amit egy olcsó és kényelmetlen hangszeren nem tudnék kijátszani, egyszóval megihlet. Talán ezért az áruk magasabb, talán ez az oka, hisz legyünk őszinték, gitárt nem a közönségnek veszunk... Magunkak vesszük!

 • 8.

  Két nagyon hasonló gitáromon aminek az értéke között egy 2x szorzó van, lehet hogy tök ugyanazt a hangot fogom kitekerni (mert arra áll rá a fülem, az a hang `vagyok én`). De a jobbik (drágábbik) gitáromon sokkal jobb a játékérzet, és kevésbé szakadok meg játék közben, hogy ugyanazt kihozzam belőle. Sőt még bizonyos cifrázásra, díszítésre, színezésre is van lehetőségem, mert annyira gördülékenyebb a játék. Ez lehet, hogy nem jönne ki egy felvételen...

 • 7.

  ˝szinte mindenre jó˝
  Még jó hogy ott volt a `szinte`.... ;)

 • 6.

  Ezek a tesztek azért jók, met segít abban, hogy nem kell nagyon drága hangszer a jó hangzáshoz.Persze, itt is vannak különbségek, amik ebben a digitalizált tesztben el tudnak tűnni.Persze a különbségek sem túl nagyok mindig.Ez olyan, mint a full hd kijelzős telefon, meg a 4k-s.Nagyon hasonló a kép, egy ilyen tesztben el is tűnnek különbségek, de végeredményben a 4k azért sokkal szebb és részletgazdagabb képet ad.Ezek a soundok is bár nagyon hasonlóak, egy rendesebb erősítőn, füllel hallgatva, nem yt videón keresztül, sok részletet felfednének és akkor még nem is szóltunk a kényelemről, kidolgozásról, hardverek minőségéről.Mindben a budget márkák maradnak alul, mert ettől válik olcsóvá.
  Persze, mind csak fém, meg fa, némi műanyaggal.
  Hogy ez megéri-e a különbséget?Kinek igen, kinek nem.Nekem stratban igen, viszont Les Paulban nem kell jobb, mint az Epim.Persze, ha van, az jó, de ez elég.Teléből pedig volt HB-m és szerettem.De árezhető volt, hogy olcsó gitár.27 ezerért újan, viszont nem érdekelt.
  Az viszont, ha 100-300 ezer felett egy gitár nem hozza a játszhatóságban, kidolgozásban, hangban azt, amit kell, akkor ugyanúgy megette a fene, mint az Uniwellt, ami olcsó, de rossz is.
  Ki-ki megtalálja magának a mefelelőt igény és pénztárca szerint ( ne feledjük azt sem, hogy a gitár és a zene érzelem is ), abban legyen öröme.Én szerettem minden gitáromat (az Uniwellt kivéve, de az nem is volt gitár, csak annak látszó tárgy ), olcsótól a drágáig.Mikor mire volt zseton, azon játszottam.Meg mikor, mi tetszett.Szerintem ez a jó.Kár azt hirdetni, hogy aki olcsón zenél, az nem jól teszi, vagy aki a 2 ezer euros fenderen az hibázik.Mindennek megvan a miértje.Ez így jó, ahogy van.És még a Jolana Stratom is nagyon szeretem, amit egy itteni jóbarát ajándékozott nekem.

 • 5.

  Már rég kokettáltam a HB-al. Volt egy gyanúm, hogy mintha asztalostól vennék a lehulló deszkaszéleket, ugyanis láttam egy videot ahol volt ott is illesztés a fedlapon, ahol nem szokott, nem indokolt: 2 helyett 3 részből állt a fedlap. Akárhogy is, bebizonyították a lehetetlent. A régi beidegződés miatt még mindig jobban ˝megéri˝ Fendert venni, mert azt a neve még mindig viszi, jobban ki lehet belőle szállni. Egy noname markanal pedig megveszed 3-400 euroert [tudom, a HB van olcsobb is], és ha ki akarsz szállni, knehez eladni kb a feléért. Persze nem lennék meglepődve ha a HB kapcsán ez is megváltozna...

 • 4.

  Ez a TE-52 40000 Ft + 6-7000 Ft posta a THOMAN-tól. Jelenleg is van raktáron. Sok tesztet olvastam róla, nagyon dicsérik. A kezemben nem volt, de ha olyan , mint az eddig rendelt többi HB gitár, akkor nagy gond nem lehet vele.

 • 3.

  Igen, én is erre gondoltam. Vagy a Fender ér 2000 USD-t, és akkor a HB legalább 400-500-at, vagy a HB tényleg csak 200$, viszont a Fendi akkor max 500. Persze ha így lenne, ki venne akkor HB-t? Vagy rosszul látom. :D

 • 2.

  Hm.... 10 szeres különbség árban... Hangzásban pedig eleg hasonló.

 • 1.

  Tehát a ˝B˝ Volt a Fender.
  Nekem a drive hangzásnál tisztult ki a kép, melyik is szól. Én a ˝B˝-nek a Fender-t tippeltem.
  Ott lallható, hogy jobb.
  Nem másabb, jobb!
  A másabb, és jobb, vagy nekem ez tetszik nem ekvivalens.
  Melyik a jó gitár???
  Az a jó gitár, amelyik neked jó!