Zoom G6 - Multieffekt processzor

Price: 83822 Forint (€220)
Release/Production Year: 2021
Place/Nature of Purchase: Reverb, használtan
8.6
Total Score

Technical Features (Basic Information and Design)

A Zoom G6 a több évtizede multieffekteket (is) gyártó japán Zoom Corporation terméke. Kínában készült. Főbb jellemzői a következők:

- erősítő, hangfal és effekt szimuláció
- algoritmikus és IR hangfalszimuláció is (beépítve 70 IR, még 100 saját rátölthető, 30 Jensen IR ingyen letölthető)
- 9 effekt egyidejűleg (van, ami kettő helyet foglal, pl. erősítők)
- 22 erősítő modellje és rengeteg effekt
- 6 lábkapcsoló és egy beépített teljes méretű expression pedál
- külső expression pedál csatlakoztatási lehetőség
- 4,3 colos színes érintőkijelző
- looper, SD kártya behelyezésével 2 órás felvétel idő, loop mentés, betöltés, 44.1 kHz 16 bit WAV
- dobgép, 68 ritmussal, köztük metronóm, looperrel együttműködik (beszámol, ütemre szinkronizál)
- USB audio interfész (2 be/2 ki, 44.1 kHz, 32 bit)
- a Zoom Guitar Lab szoftverrel kezelhető számítógépről
- opcionális bluetooth adapter a Handy Guitar Lab alkalmazással történő használathoz (csak iOS app van!)
- 240 preset tárolása, 100 előre beállított demó preset
- bemenetek: hangszer, hurok visszatérő (mono), aux
- kimenetek: bal/mono, jobb, sztereó fejhallgató (a bal kimeneten), hurok kimenő (mono)
- bemeneti jel/zaj arány: 123 dB
- táp: 9v DC 500mA, tápegység jár hozzá
9

Sound, Audio Characteristics

Az interneten található teszt videókban sokan lehúzták a készüléket, de még azok a tesztelők is rendre megemlítik, hogy milyen jól szól. Számomra ez a legfontosabb. Egy Vox és egy korábbi Zoom multim van még, azokkal összehasonlítva is kitűnik, hogy ennek dinamikusabb a hangzása, sokkal kevésbé kompresszált/zümmögős. Nagyon tetszenek a hangok, amik ebből kihozhatók. Nem egy felcsicsázott G5N, ahogy sokan hiszik, sokkal jobb a hangzása.
9

Quality, Performance

Elégedett vagyok a minőségével. Szerintem az is rendben van, hogy műanyag a ház felső része (alul fém). Jóval könnyebb így, és szabadabban tudták a mérnökök is formálni a házat (pl. magasabban vannak a felső gombok, mint az alsók pl.). Ez a műanyag amúgy brutális, tippre van vagy 2-3 mm vastag, nem hajlik, nem nyomható be vagy ilyesmi. Érzésre egy autó is átmehetne rajta.

A kijelző nagyon jól látható és a nyomógombok feletti fények is rendben vannak. A kijelzőn tapicskolás egy kicsit lassú az okostelefonokhoz szokott kezeknek, de bőven használható.

Látszik a sok munka, ami a tervezésében benne van. Nézzük például azt az apróságot, amire egy csomóan kiakadtak: a hátulján van a master level, míg a legtöbb multin ez egy fő kezelőszerv. Szerintem sokkal jobb, hogy nem fő helyen van, mert így az embert rákényszeríti a helyes használatra, miszerint a patcheit hangerőben hozza szintre, és ne minden patchváltásnál a fő hangerőgombot tekergesse. Ha meg változás van, pl. füllhallgatóra vált az ember, akkor azért így is kényelmesen be lehet állítani a szintet.

Érdemes megnézni a dokumentációit is, minőségi munka az is. Minden gyári patchről van leírás, ugyanígy minden effektről, és azok paramétereiről stb.

Negatívum: Az expression pedál kapcsolójának működtetéséhez túl nagy erővel kell a pedált lenyomni, ezért érdemes a pedál alján lévő gumihab darabból vágni egy kicsit. Van aki ez le is szedi.
8

Reliability and Durability

Számomra ezzel nem lesz gond, mivel csak hobbi célra, leginkább csak szobában használom. Amúgy nem hiszem, hogy ne bírná a próbatermi/színpadi használatot. Nagyon erősnek tűnik a háza, és a Zoomnak nem ez az első műanyagból készült pedálja. Persze egy jó Telecasterrel, ahogy mindent, úgy ezt is szét lehet verni :) Melegedést nem tapasztaltam.
8

General Impressions

Ár/érték arányban jó. Az interneten fellelhető tesztekben rendre említik, hogy jól szól, de:
- ˝Hogy néz ki?! Mint egy olcsó gyerekjáték˝ Most komolyan, ez fontos egy ilyen készülék esetében? Legalább nem unalmas, mint az összes többi. Nekem még tetszik is.
- ˝Műanyagból van, felejtős˝ Egy hete úgy 4 méter magasból a létra tetejéről leejtettem az akkus fúrómat. Betonra. Műanyagból van. Semmi baja. Viszont könnyű.
- ˝Nincs benne snapshot/scene˝ Nem is kell, mert nagyon gyorsan vált presetet.
- ˝Sok ikon a menüben, össze vissza kell keresgélni˝ Simán át lehet húzni az ikonokat bárhova, másik lapra is, úgy rakja össze az ember a menüt, ahogy neki kényelmes.
- ˝A menüben kell keresgélni, hogy módosítsa a patchet az ember˝ 2.0 firmwaretől csak rá kell bökni a patch nevére, és bent is vagyunk a szerkesztő felületen. Ugyanez az effektekkel.
- ˝Csak 4 effektet lehet ki-be kapcsolni a lábgombokkal, nem lehet egy gombbal többet egyszerre˝ Másold le a presetet, módosítsd ahogy akarod, és válts a presetek között a 4 gombbal memory módban. Á lá snapshot/scene, csak itt mindent kicserélhetsz.
- ˝Kevés a processzor teljesítménye˝ Nekem nem. Ha sok számításigényes effektet akar valaki összepakolni, akkor ne 150e forintban gondolkodjon. Az én soundjaimhoz bőven elég. És megy a loop és a dob is közben, ha kell. Érdemes megnézni a gyári presetek doksiját, az alapján látható, hogy mit bír el egyszerre. Sokat.
- ˝Lassú a képernyőn a húzogatás˝ Nem egy okostelefon tempója, az biztos, de bőven használható a sebessége.
- ˝Csak 45 másodpercet tud felvenni loopnak˝ SD kártyával meg 2 órát, többször is.
- ˝SD kártyával kell firmware-t frissíteni˝ Csak lehet SD kártyával, de lehet a Guitar Labbal gépről is.
- ˝Minek az érintőkijelző, ha tönkremegy, nem lehet már használni többé az egészet˝ Gombos telefonod van? :)

A listámon a G6, a Line6 Pod Go és a Headrush MX5 volt. Hangilag a G6 tetszett a legjobban, és a másik kettőnek olyan limitációi vannak, amik számomra nem elfogadhatók. Árban is sokkal jobb, így nem volt kétséges, hogy a G6-ot veszem. Amiben pedig jobb volt a másik két készülék, azokra nekem nincs szükségem (pl. párhuzamos jelutak).

Ami jó a G6-ban:
- Van benne 6 db olyan erősítőmodell, amiket a Zoom fejlesztett, azaz sosem léteztek a valóságban. Jók!
- Szabadon lehet bármit sorba pakolni. Lehet akár 9 torzítót is egyszerre vagy az effekthurokba egy igazi csöves előerősítőt és IR-t meg effekteket a G6-ba.
- Az igényelt teljesítményt minden effekt mellé kiírja a kiválasztó listákban %-ban, és látszik az is, hogy mennyi van eddig felhasználva az aktuális presetben.
- Egész jó a felhasználói felület. Menüzni ritkán kell.
- Az SD kártyára felvett loopok a számítógépen is elérhetők. Sőt USB kártyaolvasóként is tud működni, és akkor ki se kell venni a kártyát.
- Wav fájlokat a kártyára másolva lehet backing trackeket használni a G6-on, vagy reampolni egy tiszta gitárjelet.
- A loopert lehet az effektlánc elé is tenni, és akkor a tiszta gitárjelet rögzíti. Így lehet soundot belőni folyamatos gitározás nélkül.
- A looper és dob nem az effektlánc része, lehet váltani patchet loopolás közben.
- Sehol nem írják, de van MIDI is USB-n keresztül. Próbaképp küldtem számítógépről midi parancsokat neki és működött a patch váltás és hasonlók.
- Az audio és a MIDI kapásból működik Linux alatt is (Ubuntu Studio).
- Gyorsan vált a patchek között. Szinte azonnali a hatás.
- Nem kötelező a PC szoftver, teljesértékű anélkül is.
- Dob, amiben vannak metronóm patternek is.

Negatívumok (számomra):
- A dob nem vezérelhető a lábkapcsolókkal. Ehhez mindig a képernyőt kell használni.
- A dobot nem lehet a loopba menteni, azaz csak a tiszta vagy a processzált gitárhang tárolódik. Ez előny is, meg nem is. Jó lenne, ha állítható lenne, vagy a dobot hozzá tudná szinkronizálni és indítani egy betöltött loophoz.
- Nincs midi csatlakozás, csak USB-n van undocumented midi.
- A nagyon hosszú (sok perces backing track) loop wavokat elég lassan tölti be, de azért kivárható.
9
  Number of comments - 4
 • 4.

  Pár hete vettem ennyiért + posta (20 eur). Újként is megvettem volna, konkrétan azt is akartam (Thomann), de mondom, rákeresek a Reverben. Az új ára is sokkal kedvezőbb, mint a Pod Go vagy a Headrushok. Szerintem alulértékelt készülék. Van egy Leo Gibson nevű youtuber, ő elég profi összehasonlító teszteket csinál, ott meg lehet hallgatni, hogy mit tud erősítőszimulációban a Pod Goval meg a kínaiakkal összehasonlítva. Egy Dave Simpson nevű pedig még az analóg motyójával is összehasonlítja, az ő videóit is érdemes megnézni.

  Le akartam azt is írni a tesztben, hogy mi nem tetszett a Pod Go-ban és az MX5-ben, de nem maradt elég karakter hozzá:
  POD Go: csak 4 effektet lehet betenni szabadon. Ha az ember nem használja az erősítő szimulációt, mert mondjuk gitárerősítővel használja, akkor elég limitált lesz a készülék. Továbbá nincs érintőkijelző, ami a használat szempontjából szerintem nagyon fontos. Az érintős készülékeken nem kell tekerészni, hogy kiválasszam az erősítőt és tekergessem mondjuk a gaint meg az EQ-t, hanem csak rábökök a kijelzőn az erősítőre/effektre és már tekerem is az encodereket. Volt még pár apróság, de azok nem fontosak, mint például, hogy nincs aux, ha van effekt loop (közös jack aljzat).
  MX-5: Minden bekapcsoláskor be kell kapcsolni az USB audio interfészt a menüben. Ettől megőrülnék, mivel otthon mindig számítógép mellett gitározgatok, és általában onnan megy a kíséret. Továbbá 1 db encodere van, így nagyon sokat kell tapicskolni a kijelzőn a G6-hoz képest. Amúgy ez jobban tetszett, mint a Pod Go.

 • 3.

  A Reverben még mindig előfordul 220 körül használtan, de az új ára valóban 400 felé jár.

 • 2.

  Én is multi keresgélés közben vagyok. A régi Vox-szot eladtam, kipróbáltam a Mooer GE250-est, nem jött be. Most egy Avid Eleven Rac van, de ki szeretném próbálni a Pod Gót és a Headrush Gigboard-ot is.
  Ez a teszt igazán hasznos és átfogó. Nem a szokásos semmitmondó, milyen jó cuccot szereztem, meg az árkategóriájában mennyire jó.
  Negatívumok és pozitívumok is elmondva egy mezei használó szemszögéből. Sajnos az új ára már nem a fent írt, hanem majd a duplája.
  Ilyen hasznos, elfogulatlan teszteket szeretnék mindíg olvasni.

 • 1.

  Jó teszt! Köszi. Én is szeretem a multieffekteket, a mostaniak tudása elképesztő.