Washburn N7 - Elektromos gitár 7 húros

Price: 600000 Forint (€1602)
Release/Production Year: 2012
Place/Nature of Purchase: használtan, GS
9.6
Total Score

Technical Features (Basic Information and Design)

USA custom shop hangszer (ismereteim szerint a 7 húros verzióból csak custom shop létezik), 2011-es gyártás, nálam 2019-óta van (és ha rajtam múlik mindörökre meg is marad). A gitár a Washburn és Nuno Bettencourt együttműködéséből született (igaz, Nuno nem sokszor játszik 7-húron, sőt szinte soha), a közkedvelt és elismert N-széria tagja. Specifikációja kis eltéréssel megegyezik az N4, vagy ma már 4N típuséval (eltérés a húrok számában és a hangszedők területén tapasztalható). 22 Jumbo érintő, nagyon kényelmes és gyors ében fogólap, 25,5˝ menzúra (valójában hibrid, de nem mértem meg pontosan, az alapja a Stratós 25.5˝), a húrnyomás rendkívül jól beállítható. Floyd Rose rendszer (eredeti, nem licenc) ami szükség esetén rögzíthető, a hangolást rángatásra is kiválóan tartja. A nyak pávaszemes juhar, selyemfényű, natúr hatású, a vintage szuperstrat test natúr, öregített éger, ami a hangban is érezhető. A hangszer különlegessége a Stephen’s Cutaway nyakillesztés, aminek hála a legfelsőbb fekvések kényelmesen, gond nélkül elérhetők; illetve a Buzz Feiten rendszer, ami egyrészt a hangok pontosságát javítja, másrészt a hangolás tartását segíti. Króm szerelékek, Grover 18:1-es kulcsok, satu. A hangszedő a hídnál Seymour Duncan Distortion, a nyaknál Seymour Duncan ‘59 (az N4-ben a hídi hangszedő Bill Lawrence L500-as), a kezelésükről egy, az alsó szarvnál elhelyezett, Gibson jellegű háromállású kapcsoló, illetve egyetlen hangerő potméter gondoskodik. A gitár felépítése nagyon ergonomikus, érződik rajta, hogy gyakorló gitáros útmutatása alapján készült.
10

Sound, Audio Characteristics

A hangszer elképesztően kényelmes, inspiráló rajta játszani. A nyak gyors, az attack határozott, a hangkitartás nagyon komoly. Tiszta és torzított hangszínekkel is rendkívül jól használható, jazz-től a rock-on át (ez leginkább a terepe) a metálon keresztül, bármilyen műfajban megállja a helyét, én pl. stoner rockhoz használom. A fuzz-okat nagyon szereti, de csöves fejjel is igazán él.
10

Quality, Performance

Azt, hogy a gyárból hogyan érkezett, nem tudom, használtan került hozzá, igaz gyári mindenével. Keménytokban, papírokkal és egy egyszerű műszálas fekete pánttal. A csomag részei voltak még a szükséges imbuszkulcsok is. A tok feliratozott, jó illatú, benne tároló rekesz, de semmi extra, a pánt az inkább gagyi, igaz sosem használtam. Egyetlen (igaz szubjektív), esztétikai problémája az N7 ragasztás a testen, ami nagyon csecse, ezüstösen villog, éppen ezért nem az én stílusom. Használat alatt azért erősen kopik, de le nem veszi az ember az értékvesztés miatt..
8

Reliability and Durability

A hangszer nagyon strapabíró, színpadkész, profi felhasználásra készült (törekszem is tisztességesebben megtanulni gitározni). Tartósnak és időtállónak tűnik.
10

General Impressions

Nagyon sokoldalú gitár, nekem tökéletesen megfelel (stoner rock, heavy blues a zsáner); jazzt (ha tudnék) simán, black metalt és talán már trasht sem játszanék vele, ha nem az instrumentális shredder jellegű zenéről van szó, más a megjelenése. A hangszedők igen sokoldalúak, a Distortion egy módosított JB, talán kicsit jobban szereti a torzítást, nyersebb a kerámia mágnese miatt. Más hangszerem is volt, de ez az első 7 húros gitárom. A megvásárlásával egyidejűleg (egy akusztikus kivételével) minden 6 húros gitár távozott, és mindössze egy 7-húros Stagemaster érkezett (B-gitárnak). Középhaladnak mondanám magam, van még bőven hova fejlődni, de talán már nem tévedek el a nyakon (vagy nem mindig). A hangszert vásárlás előtt megnézettem a V`52-ben. Ma is megvenném, sőt.
10
  Number of comments - 3
 • 3.

  Jó teszt, jó hangszer, gratulálok!

 • 2.

  Köszi Koriander! Hát eléggé van kémia (főleg az én részemről persze).

 • 1.

  Valamilyen oknál fogva még olvastam volna tovább a tesztet.
  Nem szakmai, de rögtön bevésődött, a gitár szereti a fuzz-okat, Fuzzer szereti a gitárt, ez csak örök szerelem lehet