Trace Elliot RAH600SMX - Basszus fej és láda

Price: 0 Forint (€0)
Release/Production Year: 1993
Place/Nature of Purchase:
9.4
Total Score

Technical Features (Basic Information and Design)

A jószág 93-ban, a briteknél látta meg a napvilágot, békebeli anyagokból. Az előfokja a Trace gp12smx, végfokjai mosfet-ek 2x300+ Watt, 8 Ohmon. Bár az egyik oldali végfokot rendbe kellett rakni, minden poti és mikrokapcsoló tökéletesen teszi a dolgát, 30 esztendő elteltével is. Jelenleg egy 4x10-es EDEN és egy 2x12-es egyedi ládát hajt, crossoverrel ( 250 Hz-en )
Az előfok funkciói: a signal chain egy ecc83-as előfokcsővel kezdi meg az útját. Ez egy clean/torzítás mentes lépcső, bár az eredeti Trace csövet lecseréltem, mert a hangja kicsit fedett volt. Most egy sovtek van benne, de ha részletezőbb hangra vágyok beleteszek egy genalex gold liont. A következő lépcső az EQ, 12 sávval, és két kapcsolható előbeállítással. A sor vége a kompresszor, ahol a mély és a magas hangokat külön kompresszálhatod és egy balance potival véglegesítheted a hangképet.
A hátulja: itt minden is van. A két végfok hangfal kimenetei ( 4,8 Ohm ) ezekhez tartozik egy-egy hangerő szabályzó ( nekem is két eltérő impedanciájú ládám van ezért igen hasznos ). Crossover 250-1000 Hz-ig, én is itt választom szét a ládákat. Két vonal kimenet, ha még egy végfokra lenne szükséged, vagy csak az előfokot használnád. 3db! XLR kimenet, bal, jobb és post eq. És 2 effekt loop kör: egy a kompresszor elé ( pl WAH-nak ), egy pedig utána. És tuner out.
A ládák: a 4x10-es EDEN-ről ( D410XST ) nem sokat mondanék, az Eminence hangszórói teszik a dolgukat, sok más gyártó választja ezt a felállást. Egyetlen dologgal nem tudok kibékülni, miért nem tesznek 2x1,5-es vagy 2,5-es kábeleket belülre, miért kell ezen spórolni...
a 2x12-est magam építettem, ebben két Eminence LAB12 hangszóró dolgozik. Ezeket kifejezetten alacsony frekvenciákra tervezik, 25 Hz-től. Az elődje egy 1x15 volt ( eminence kappa pro lf ), de az csak 40 Hz-től tette a dolgát és egy picit el is fogyott az ereje a mély tartományban. Ez a 12˝-ra nem igaz, itt inkább vágni is kell, mert csontig hatoló a hangja.
A szett össztömege mázsa körül van, ezért vagy személyzettel koncertezni, vagy próbaterembe javaslom.
Csak azért nem kap kerek 10-est, mert nem próbáltam még minden erősítőt ki ( pl: Aguilar db751 ) és mert az EDEN ládánál sokkal igényesebb kivitelűekkel is találkoztam már ( mint pl: Barefaced, az 9,9 )
9

Sound, Audio Characteristics

Sokféle D osztályú basszus fej megfordult nálam ( Ashdown, TC, Quilter, Phil Jones, GK ) ezek számomra végtelenül sima, dinamikátlan hangot hoznak. Néhányat közülük kiemelnék: Genzler Magellan 350, Aguilar AG500 SC, Epifani UL500. Ezekbe rendes végfokot pakolnak, így a két gitárosunk mellett is hallom magam. Legutóbb egy EBS TD650 mellett kellett megkérnem egyiküket, hogy vegye le a mély kiemelést a marshallról, mert nem tudom, hogy mit játszom. A Trace-re ez nem igaz. Nekem könyörögnek, hogy moderáljam magam.
A hangkép alakításának a rugalmasságát és a hangerő-dinamika páros adagolhatóságát nekem egy ART pro chanel II-es ( csöves előfok, csöves kompresszor, parametrikus eq ) és egy QSC gx3 végfok párosa teremtette meg. Sajnos ezek stúdió eszközök lévén sok tekergetést igényelnek, ezeket csak felvételhez használom.
Jómagam kemény, középtempós muzsikára használom a szettet. A hangkép dinamikus, meleg ( előfokcső és mosfet ), de az eq-val ez könnyen alakítható. A warwick corvette ss4-el egy kifejezetten gonosz, mély röfögést állítok elő ( ez a személyes kedvencem ). a Cort A4 custommal pedig egy az egyben lehet a Tool basszus soundját hozni. Rajtam kívül más is használja: a komám 6 húros Blasius-a, két single coil bartolini-vel, vastag és részletező.
Amit kiemelnék, hogy a mélyek nagyon jó helyen vannak, így ha túl hangos is, nem nyomja agyon a gitárokat, dobot. Vastag szőnyeget varázsolhat alájuk az ember. A korábbi cuccaim mindig konkuráltak valahol a többiekkel, nótáról nótára próbáltam őket tekergetni emiatt.
Nem használok hozzá effekteket most. A driver-kompresszor kettős elvesztette a Trace mellett az értelmét. A darkglass torzítóim zajosak rajta és ölik a hangját.
Én 10 pontot semmire nem adok, de ez egy igazán rugalmas és dinamikus csodafegyver...
9

Quality, Performance

Használtan érkezett és a Bakó Iminél is járt, de 30 éves. A kivitel minőségéről ő tudd többet mesélni, de jó véleménnyel volt róla.
Jelenleg nekem nincsen hiányérzetem...
A csúcs kategóriához tartozik, ma sorozatgyártásban készülő, igen kevés termék konkurálhat vele
10

Reliability and Durability

igásló.
volt már szervízben...
9

General Impressions

Kemény zenét játszom, kemény zenéhez is való. Más műfajokhoz tudok jobban illeszkedő megoldásokat ajánlani.
Ezekről az öreg vasakról nehéz még információ morzsákat is beszerezni, ha kíváncsi vagy rá, keress meg hallgasd meg.
Jelenleg nem ismerek jobb megoldást saját részre.
Erőmű! nem érdemes kis teljesítményű ládát rálógatni ( 800-1000 W és felette )
10