Squier Sonic Precision Bass (California Blue) - Basszusgitár

Price: 79500 Forint (€210)
Release/Production Year: 2023
Place/Nature of Purchase: Hangszerdiszkont
9.4
Total Score

Sound, Audio Characteristics

A kerámia hangszedő ellenére úgy mondanám egy jó barátom szavaival élve, hogy egy igás ló. Brutális zúzást lehet vele művelni, de a tone poti is teszi a dolgát, egész finom hangzásokat is ki lehet belőle hozni.

Van ezen kívül 2 másik precision basszusgitárom is, amelyek alncio V mágnessel vannak ellátva. Hozzájuk mérten ez karcosabb agresszívebb soundot produkál.

Alapvetően analóg módon egy Fender Rumble 100 V3 típusú tranzisztoros kombón teszteltem a hangszert. Tökéletesen hozza a kötelező preckó soundot, de van egy Tech 21 VTbass V2 pedálom, ami nálam színpadon vagy ha itthon erősítőn gyakorolok egy always-on pedál. Azzal a pedállal még csodásabb hangot lehet belőle kinyerni.

Hangkártyán keresztül, ha a számítógépen szeretnék felvenni valami covert, a Reaper programot használom, BOD_TSE és NadIR Plugin-okat használva zseniális hangzást lehet elérni.

Zenekari próbákon fejhallgatóval szoktunk gyakorolni és ott is az előbb említett pluginokkal operálok.

Összességében ebben az árkategóriában is bárki teljes nyugalommal hozhatja azt a fajta egészséges preci hangot, ha az előbb leírtaknak megfelelően effektezi, vagy csak szimplán az erősítőre köti a basszusgitárt.
9

Quality, Performance

Mikor kivettem a dobozából, voltak fenntartásaim és kételkedtem a minőségellenőrzésben, de nagyon kellemesen csalódtam.
Mondhatom nyugodt szívvel, hogy el voltam képedve. A bundvégek kiválóan el vannak dolgozva, a legmagasabb fekvésekben sem vágják a kezet. A nyak eszméletlenül szépen van kidolgozva, élmény rajta játszani, annak ellenére is hogy jobban szeretem a hagyományos precision nyakat. A nyak nyíl egyenes volt a dobozból kivéve. Behangolás után megvizsgáltam a tonalitást, tökéletes volt. Összvissz a húrvezető babákat kellett egy nagyon kicsit lejjebb engedni, hogy a húrnyomás is megfelelő legyen.
A lakkozás minősége szerintem kiváló.
A potméterek feszesek, egyik sem lötyög, szépen forognak és a tone-nal is bátran lehet játszani, mert szépen lineárisan emelhető és csökkenthető a tónus.
A kulcsok nagyon stabilan tartják a hangolást, nincs okom panaszra.
Maga a hangszer így ahogy van masszív és jó struktúrájú, bírja a gyűrűdést.
10

Technical Features (Basic Information and Design)

A hangszer 2023ban készült kínában.

Nagyon kényelmes jazz bass típusú juhar nyakkal szerelték, juhar fogólappal. 20 narrow tall bunddal látták el. A test nyárfa és ami kicsit érdekes, de gondolom a súly miatt teljesen logikus lépés mert nagyon könnyű, hogy vékonyabb a hangszernek a teste a hagyományos precision bass-ekéhez képest.
A test poliuretán lakkot kapott és a színe szerintem nagyon menő (california blue).
Hagyományos lemez húrlábbal szerelték a hangszert, a kulcsok olcsóbb típusú open gear kulcsok, de korrekten tartják a hangolást, a szemöldök műanyag. A koptató egyrétegű olcsó fehér műnyagból készült.
Egy kerámia mágneses split single coil hangszedő csücsül a gitárban.
Két potméter található rajta egy hangerő és egy tónus. A potméter sapkák picit alacsonyabbak a hagyományos precision basszusgitárok potméter sapkáinál.
9

General Impressions

Ezt a hangszert azért vásároltam meg, mert a zenekarommal elkezdtünk bérelni egy termet. Van sok basszusgitárom, de mindegyikhez nagyon mélyen kötődöm érzelmileg, valamint értéküket tekintve, egyiket sem szívesem hurcibáltam volna késő este a próbák után haza. Úgy voltam vele, hogy ez az új szériás kis preckó egy zenekari próbaterembe jó lesz, nem fog hozzámnőni, kb nem érdekelne az sem hogyha ellopnák a teremből, ha valami állatok ilyenre vetemednének,... De be kell látnom, hogy nagyon alábecsültem ezt a hangszert, nem tudtam mit várhatok tőle. Gyakorlatilag egy teljes értékű Precision Bass, kicsit vékonyabb testtel és jazz bass nyakkal. Imádom a hangját, a fogását, a játékélmény zseniális és ahhoz, amihez kell maximálisan jól tudom használni.
Ez egy olyan hangszer úgy gondolom, hogy a próbatermen kívül is simán megállná a helyét. Ha ott tartunk majd a zenekarral, az egyik bulin tutira tesztelni fogom.
Karácsonykor kapott egy Elixir 45-105 szettet is, úgyhogy egy jó ideig nem kell bajlódnom a húrcserével sem.
10

Reliability and Durability

Szerintem ezt a hangszert kezdőknek találták ki első sorban, de a tulajdonságait tekintve túlmutat egy kezdő hangszeren. Ha 16 éve ez lett volna az első basszusgitárom, azt hiszem, hogy a két kezemet összetettem volna. Hangban, komfortban és megbízhatóságban is szerintem, főleg ebben az árkategóriában első osztályú! :)
9