Roland GR55-GK3-BK - Gitár szintetizátor

Price: 200000 Forint (€503)
Release/Production Year: 2019
Place/Nature of Purchase: Használtan, magánszemélytől
9.6
Total Score

Technical Features (Basic Information and Design)

A Roland egy évtizeddel ezelőtt nagyot alkotott, az RG55-nek azóta sincs igazán utódja, pedig a microchipek fejlődése megállíthatatlanul gyorsul. Számos multieffekt fordult már meg nálam, nyilván volt ennél jobb hangzású is, de a szolgáltatások ilyen tág körét egy sem tudta biztosítani. Véleményem szerint elsősorban azoknak való, akik szeretnek a hangokkal kísérletezgetni, szánnak is erre rendkívül sok időt. Az RG55 valószínűleg sok tekintetben színpadon, stúdióban is megállná a helyét, de arra talán érdemesebb az arra specifikált céleszközöket használni. Nos , mit is rejt ez a méreteiben is tekintélyt parancsoló pedál? Egyfelől ez egy USB hangkártya, amely számtalan sok DAW programmal képes együttműködni, így izolált sávba képest felvenni, miközben a többi sávot lejátssza. Beépített analóg jeleket képes modulálni. Sajnos ennek egyik hátulütője, hogy a pedál nem rendelkezik analóg gitárbemenettel, így analóg gitárjelet csak egy dedikált GK hangszedő keverőjén keresztül képes fogadni. Itt keveri annak a gitárnak a jeleit is , amelyre ráépítjük. Ehhez a GK hangszedő csomagja minden szükséges segédanyagot tartalmaz. Ezt a pedált GK3 hangszedővel adták. Ehhez viszont hozzá tudja a GK hangszedő hat csatornájának jelét keverni, de ezek a jelek természetesen külön is bevihetőek. Mindezen jelek több blokkba irányíthatóak be, egyrészt két PCM szintetizátorba és/vagy egy COSM modellező szintetizátorba és egy analóg blokkba. Így máris érthetővé válik, mennyire univerzális ez a pedál. Ráadásul, azon túl, hogy a PCM szintetizátor 910 párhuzamosan variálható gyári hangszert tartalmaz (billentyűsök, húrosok (vonósok, pengetősök), fúvósok, szintetizátorok, basszusok stb.), a COSM modellező pedig számos gitár és azzal rokon hangszer hangját leképezi. A GK hangszedő jelét egyenként küldi be melyek külön-külön paraméterezhetőek, beleértve az elhangolást és a panorámázást is, így gyakorlatilag bármilyen hangolású hangszert hangjával próbálkozhatunk. Fontos továbbá, hogy a gitár jeleket MIDI jellé átalakítva, külső szintetizátorokat, vagy számítógépes DAW programokat láthatunk el hangutasításokkal.
10

Sound, Audio Characteristics

A készüléket a 2010-es évek elején dobták piacra. Az első, kék sorozat után jöttek a picit továbbfejlesztett feketék, mellyel én is bő egy éve rendelkezem. Hangzása ennek megfelelő. Ma már léteznek ennél transzparensebb , fényesebb hangon megszólaló pedálok, de gondolom, nem véletlen, hogy a mai napig igazán nem tudtak megfelelő utódot kreálni, főleg nem ezen az árszinten. Nehéz olyan hangzást kitalálni, amely ebből a készülékből hiányzik. Megszólaltatása azonban sok türelmet, kitartást igényel, kezdve a pontos hangolással, az érzékenységek beállításával és zárva a nagy precizitást igényló gitározással. A MIDI hangszedő igen érzékeny, sokszor a legkisebb érintésre is reagál, ami bizony oda nem illő hangok megszólalását eredményezi. Ugyanakkor fantasztikus élményt ad, hogy egyetlen jól beállított gitáron szinte bármi megszólaltatható. Nekem hatalmas élmény volt például a szájharmonika kiváltása. A gyári 40x3 bank kihasználásával 99 x 3 további saját tárhely alakítható ki. Szokatlan módon a Roland nem biztosít gyári patch szerkesztőt. Szerencsére a szabad forráskóddal fejlesztett GR55 Floorboard program ingyen elérhető, ami nagyon-nagy segítség egy ilyen komoly, relatíve komplikált pedál vezérlésében.
9

Quality, Performance

Robusztus, masszív házat kapott, kijelzője rendkívül informatív és kellően nagy méretű, a gyártási időnek megfelelően monokróm. Oldalt WAV és AIFF fájlok lejátszásához alkalmas USB eszközöket lehet csatlakoztatni, ez egy zárható kis szekrény. A beépített looper 20 másodpercet tud felvenni. A magam részérőt ezeket soha nem használtam. Beépített dobgéppel nem rendelkezik, annak ellenér , hogy jelentős mennyiségű dobhangot tartalmaz. Ezeket egy DAW segítségével lehet rendszerbe állítani.
10

Reliability and Durability

A pedál egy éve, használtan került hozzám. Azóta is hibátlanul teszi a dolgát. Meglepő módon, ellentétben a korábban birtokomban lévő BOSS GP-10 pedálokkal, a hangszedőt és a szintit összekötő 13-pin kábel is hibátlanul működik, nincs recsegés, kihagyás. A készülék egy brutálisan masszív fém házba került, ami a hosszú élettartam reményét kelti.
10

General Impressions

Elsősorban kísérletezésre, stúdiózásra ajánlott, amikor, helyben kell nagyzenekarnyi hangzást kreálni. Modern rock zenére, metálra, countryra, elektronikus zenére és sok minden másra használható, nagyon jó hangminőségű pedál.
9

Video