Jackson X Series Spectra Bass SBX IV - Basszusgitár

Price: 206600 Forint (€523)
Release/Production Year: 2024
Place/Nature of Purchase: Muziker
9.2
Total Score

Technical Features (Basic Information and Design)

Indonéz gyártású 4 húros basszusgitár. Passzív közepes jelű humbuckerekkel, illetve aktív 3 sávos Eq. Test anyaga Nyatoh, testen átmenő nyak juharból, laurel (babér) fogólap változó rádiusszal (12˝- 16˝) 24 jumbo bunddal. Az enyém fényes fekete színű, a nyak hátulja is festett. A hangerő poti push-pull, ezzel lehet bekapcsolni az aktív eq-t, Alap esetben be van kapcsolva, kihúzva vált passzív módra. Ez volt az első, amit megváltoztattam, mert nekem fordítva szimpatikusabb. Nagyon vékony, kényelmes, jól játszható nyaka van. Súlya is van rendesen, pontos értéket azonban most nem tudok szolgáltatni, majd megírom kiegészítésképpen.
9

Sound, Audio Characteristics

Nagyon széleskörűen használható hangzással bír. A humbuckerek egy kétállású kapcsolóval felezhetőek, így tovább bővül a lehetősége sora. A kellemes lágy hangoktól, a Lemmy féle torzított vadállat hangig mindent tud, effektek nélkül is. Azt is hozzá kell tennem, hogy egy Ibanez BTB405-tel összehasonlítva ez a Jackson jóval hangosabb, ugyanazon a beállításon, erősítővel. Nem tudom számít-e ez valamit egyáltalán, de, ha már van tapasztala, ideírom.
10

Quality, Performance

Nagyon szépen kidolgozott hangszer, fejen, nyakon végig fehér binding, szuperjól néz ki. Gyári hibát nem találtam rajta, így csak vigyáznom kell rá és ilyen szép marad :-) A fekete lakkozott finish hátránya, hogy nagyon meglátszanak rajta az ujjlenyomatok, de ez nem ennek a gitárnak róható fel, mind ilyen. Egyedüli negatívumként a gyári húrokat említeném. Ezek pár perc játék után feketére színezték az ujjaim végét. Megtakarítottam őket ugyan, így már nem ˝fognak˝, de szerintem ezek hamar cserések lesznek.
8

Reliability and Durability

Baromi strapabíró hangszernek tűni. Fát nem fogok vágni vele, remélem hosszútávon bírja majd. Nem annyira ismerem ezt a nyatoh anyagot, amiből a test van, remélem nem törős fajta. Az elektronika alkatrészei is minőségi darabok. A potik elhelyezése szuper, jól kézre állnak és nem túl lazák illetve nem is kell belekapaszkodni, hogy elfordítsd őket. A jack aljzatba is szépen kattan a dugó, jól tart. A Jacksontól megszokott jó nagy tányérral rendelkező hevedergombokkal érkezett, de nekem minden pántomon straplock van, így ez is kapott egy párat belőle. Van egyébként Indonéz gyártású Jackson gitárom itthon (SL2, SL3 soloist) pár éve már megvannak, de egyiken sem látszik semmilyen amortizáció.
10

General Impressions

Nagyon örülök, hogy a passzív single coilos basszusgitárjaim mellé választottam egy ilyen remek hangszert, humbuckerekkel és kapcsolható aktív elektronikával. Elég ˝metálos˝ kinézete van, de hangzását tekintve szerintem bármilyen stílusban használható. Kényelmes játékérzetet nyújt, bár, akik próbálták rajtam kívül eddig, azoknak nyagon vékonynak tűnt a nyaka. ( 5 húros basszerosok....) Nekem, aki inkább szólógitáron játszom többet, kifejezetten pozitív ez a kialakítás. Ebből a spectra szériából vannak olcsóbb és drágább típusok is, mint ez az X-es, viszont nekem a jellemzői miatt ez volt a tökéletes választás. Ajánlom is bátran mindenkinek, aki efelé kacsintgat. Jó ár/érték arányú béz :-)
9