Ibanez TMB100M MWF - Basszusgitár

Price: 91000 Forint (€232)
Release/Production Year: 2020
Place/Nature of Purchase: hangszerbolt.hu
8.8
Total Score

Technical Features (Basic Information and Design)

A gitár Indonéziában készült 2020 májusában. A színe ahogy Regős Bendegúz mondta volt: ˝Olyan szép sárga˝. :) Szóval ez egy 4 húros, hosszú menzúrás, mustársárgának hívott, de élőben inkább napsárga basszusgitár jóféle házikolbászzsíros koptatóval. :) Nyárfa test, juhar nyak és fogólap, króm szerelék, két passzív hangszedő (a nyaknál Dynamix P, a hídnál pedig Dynamix J), és van benne egy Ibanez Custom Electronics 2-band EQ is a hangerő és a pickupváltó mellett. Lakozása matt és látszik a fa erezete, ez nálam amolyan elvárás volt vásárláskor. Talmam Bassnak hívják, ami máshol mondjuk lenne Jaguar... A lényeges technikai infó mégsem ez a hagyományosnak mondható felépítés, hanem az elektronika. A pickupváltó nem csak kétállású, hanem folyamatosan változtatható. Nem két véglet van egy kapcsolóval, hanem a dupla potméter alsó részével lehet keverni a kettőt bármilyen arányban. A két passzív hangszedőhöz meg kapott egy aktív EQ-t, amivel a magasat és a mélyet lehet vágni, vagy boostolni, szintén ízlés szerint. Így alapból tud működni passízv basszusgitárként, amikor középállásban az EQ poti nem szól bele semmibe, és aktívként, amikor az EQ potikkal variálhatjuk a hangzást.

https://www.ibanez.com/eu/products/detail/tmb100m_1p_02.html
10

Sound, Audio Characteristics

A pickupváltó és az aktív EQ miatt bármilyen hangzás kitekergethető belőle. Ha kell dörmög, vagy horkol a dunyha alatt, de ha kell csattog, de bármikor elvehetjük az erejét, vagy bugyborékolásba fojthatjuk a mélyeket. Csak pár példa: Ha minden középen van, akkor normál basszus hang ami egy párna alól szól. :) Két hangszedő egyszerre szól és feltekerjük a magasat, akkor kinyílik és csattog, mint a k..vaisten. De ha mondjuk két hangszedő együtt és letekerjük a basszust, akkor a gityó ˝elveszíti basszusgitár jellegét˝. :) 27 alapvariáció van, ha csak a végállásokat nézzük, de nyilván a köztes finomságokkal végtelen. Leírom majd kommentben szerintem a főbb variánsokat, csak a barátnőm nyaggat, hogy menjek már vele filmet nézni végre. :D
10

Quality, Performance

Jól összrakott gityó, de azért elég nehézkes volt a boltból elhozva beállítani és ráférne egy hangszerész, hogy a bundok végeit kicsit megigazgassa, finomhangolja őket és rendesen beállítsa a nyakat. De a hardver, a fa, az összeszerelés pöpec. Nem látok rajta hibát és annak ellenére sem volt sem görbeség a nyakban, sem csavarodás, hogy szerintem a gyártás óta a kutya sem törődött vele a boltban sem. Szépen be lehetett hangolni, az oktávot is, a húrmagasságot is, és tartja is a hangolást. Talán a lakkozása miatt, hogy nem kemény és fényes, hanem egy vékony matt köd van a festett fán, kicsit sérülékenyebb, mint egy átlag lakozott gitár. De....mondom de : Ez az értékelés annak szól, hogy az árkategóriában láttam én már hulladékot, és nyilván sokkal drágábban tökéletest is. Ez az én megítélésem szerint nagyon jól eltalált gitár, de szüksége van a szakemberre, hogy valódi fényében tündökölhessen.
8

Reliability and Durability

Na erről nem tudok nyilatkozni. Nincs régóta velem, így nem romlott el rajta még semmi.
8

General Impressions

Gyakorlok vele, nincs semmi extra igénybevételnek kitéve. Blues, metál, meg technikai dolgok mind megszólalnak rajta az okos elektronika miatt. Nincs vékony sportnyaka, de nekem pont ez a szélesség kellett. Konkrétan volt egy Epiphone EB03 basszusgitárom előtte, az egy nagy medve volt ehhez képest.
8

Video