Headrush FRFR 112 - Aktív hangfal

Price: 149900 Forint (€362)
Release/Production Year: 2022
Place/Nature of Purchase: Muziker
8.6
Total Score

Sound, Audio Characteristics

A hangzása gyönyörű. Alacsony hangerőn szobában használva is nagyon szépen szól. Multieffekttel használom, eddig 3 félével próbáltam ( Digitech RP306XP, Nux MG-30, Boss GX-100 ), mindhárommal csodálatosan szól. Igazán viszont nagy hangerőn teljesedik ki, mit is tud valójában. Egy kb. 25-30 nm-es próbateremben lett ˝meghajtva˝ és ott még jobban tudott érvényesülni, mint szobai körülmények között. Itt sem lehetett a hangerőt a felénél jobban feltekerni, mert mindent elnyomott volna ( zenész barátom 100 wattos full csöves erősítője 412-es ládára kötve volt a partner a próbán, természetesen az is próbai körülményekhez állítva - rock zenéhez - jó hangosan ) A földre téve monitor ˝pózban˝ vissza kellett vennem a mélyekből, amiket otthon beállítottam, nem azért mert torzított volna, egyszerűen csak sok volt. Aztán állványra rakva is kipróbáltuk, kb. 1 méter magasságban, függőlegesen, ott viszont adnom kellett a mélyekre, hogy dögösen szóljion. Csodálatosan dinamikus a tiszta hangzása is és baromi dögösen adja vissza a torzított hangszíneket is. Nem vártam tőle ennyit, baromira pozitív csalódás volt, folyamatosan vigyorgott a fejem :-)
10

Quality, Performance

Jól összeszerelt cucc, a be- és kimeneti csatlakozók jó minőségűek, alapvetően jól néz ki, minőségi termék érzetét kelti. Aztán ha húzod vonod, viszed mindenhova, akkor viszont a külső műanyag burkolat könnyen karcolódni fog. Érdemes rá venni vagy csináltatni védőhuzatot. Ha pont erre valót nem találsz, jó lesz hozzá az Alto 312-es aktív hangfalé. De, ha szereted a relic-et, ezzel ne foglalkozz, csak szóljon.
6

Technical Features (Basic Information and Design)

A technikai paramétereket kimásoltam egy korrekt leírásból:
1000 Watt aktív láda, multieffekthez, modellező effekthez
Teljesítmény: 1000/2000 Watt (RMS/Peak), RMS: 650 mély hangszóró + 350 magas hangszóró
Hangszóró: 12˝ mély, 3˝ magas
Csatlakozók: 2x XLR/Jack kombinált bemenet, XLR vonal kimenet
Egyéb: crossover frekvencia: 2 kHz, frekvencia átvitel: 46 Hz- 22 kHz, lesugárzási szög: 90x60 fok, vezérlők: kontúr kapcsoló, magas frekvencia kiemelés, max SPL: 131 dB
Méret: 605 x 354 x 350 mm
Súly: 16,27 kg
Trapéz alakú, így döntött pozícióban padlómonitorként ( itt megjegyezném, hogy nem kell félteni a csatlakoztatott kábeleket, nem azon támaszkodik ), állványon pedig függőlegesen elhelyezve is használhatjuk. A hangszórókat egy teljes, perforált front rács védi meg a fizikai behatásoktól. Tápkábele a szabványos, mint általában az erősítő fejekhez, asztali számítógépekhez való. Bekapcsoló gombja, kezelő szervei a hátoldalon vannak.
10

General Impressions

Ha belegondolok, hogy anno 50kg-os ládát cipeltem koncertre és a fej volt is vagy 30kg (peavey triple xxx), meg mennyire bele voltunk zúgva az egyedi hangszórókba, és a 12 rétegű körtefából készül ládába, ahhoz képest ez a műanyag doboz is zseniális. Nem bántam meg a vételt, sőt azóta is hajtom a párját, de olyan kereslet van rá, hogy itt sem kell tovább hirdetni egy napnál és máris új gazdára találnak. Persze egy koncerten a fullstack látványa még mindig vonzza a szemet, az frfr-t lehet észre sem venni a színpadon vizuálisan, viszont a hangját nem fogja kifogás érni, ha a gitáros érti a dolgát :-)
9

Reliability and Durability

Remélem sokáig bírni fogja. Eddig nem találkoztam meghibásodott darabbal, sem ismeretségi körömben, sem internetes oldalakon. Azon kívül, hogy külsőleg könnyű lelakni és ilyenekkel már találkoztam, a hangja mindegyiknek ugyanolyan energiával, tisztasággal vitte át a rákötött effekt hangzását. Szoktam YT-on keresni problémákat az adott dologgal kapcsolatban, mielőtt megveszem, erről nem találtam, mikor megrendeltem. ( sajnos a rohadt drága modellezőkről találtam - kemper, fractal, helix, headrush - ez elég kiábrándító )
8