Hagström Dark King - Elektromos gitár

Price: 216617 Forint (€569)
Release/Production Year: 2020
Place/Nature of Purchase: Musikhaus Korn
9.4
Total Score

Sound, Audio Characteristics

Rockra, bluesra és minden egyébre ajánlom, s de azt gondolom jazz-ra is kiváló, hiszen a Hagström cég szinte minden hangszerére jellemző, így erre is jellemző, a Viking jazzgitár sorozattól átörökölt mély, telt , tiszta hangzás . A felezhető hangszedőktől stratos hangzást ne is reméljünk. A gitár felépítése nem ezt célozta meg. A humbuckerek kiváló, tiszta jelet adnak, a gitár hangja kiválóan modulálható, torzítva is telt, öblös, talán egyes beállításoknál a megszokottnál zajosabb, de ez kiküszöbölhető
9

Quality, Performance

A hangszer nyaka a legkényelmesebb azok közül, melyeket eddig a kezembe vehettem. Egészen kiváló. A húrnyomás alacsony, a hangszer kényelmes, könnyen játszható. Kezdetben a B húr nyújtáskor többször elszakadt, mire rájöttem, hogy a hídon lévő, a hosszú hangkitartást biztosító nyereg túl élesre lett köszörülve és szó szerint elvágja a húrt. Ezt ki odafigyeléssel sikerült kijavítani. A hangszert egyéb tekintetben hibátlanul sikerült legyártani, nem tudnék belekötni.. Szíves csücske egy átlátszó , bordó színű példány lett volna, de nem sikerült beszerezni, de ezt nem bántam meg, volt már fekete Swede gitárom, igaz , az matt festéssel. Ezen gyönyörű, sötét színű gyöngyház szegések vannak, jól illeszkednek a hangszer eleganciájához. A skandináv elegancia megmaradt. A Hagström gitárokon mindig egyedi, jellemző formájához igazodó, fura formájú hangolókulcs gombjait ezen, a sorban ötödik gitáron sem sikerült megszokni, fogásuk furcsa, kicsit idegen, de a hangolást jól tartják.
9

Technical Features (Basic Information and Design)

A Hagström cégtől megszokott, gyönyörű hangszer . Sokaknak ez a fejforma nem tetszik, de ez nyilván egyéni ízlés dolga. Sok évtizede gyártják változatlan formában, 60 éves hagyományokat őriz, ugyanakkor a mai kor követelményeinek megfelelő technikai korszerűsítéseket hordoz magában. A hangszer alapvetően a Les Paul modellek közé sorolható be, de számos, alapvető változtatást találunk rajta, mint pld. a test élének ergonomikus kivágása, a hosszabb, 25,5“ / 648 mm menzúrájú Graph Tech™ Black Tusq XL nyak, amely mélyebb, teltebb tónusú, hosszan kicsengő hangokat eredményez, rendkívüli játékkényelem mellett. Továbbá nagy jelű Lundgren hangszedői felezhetőek. A test és a nyak nehéz mahagóni, a fogólap rendkívül ellenálló kompozit Rezinator. A nyakát belül egy un. H-Expander nyakpálca teszi végtelenül stabillá. A húrfekvés, bundozás kiváló, a hangtisztaság nagyon jó. Ez az ötödik Hagström gitárom, több oknál forva ragaszkodom a márkához, nekem jobban bevált, mint anno a GIBSON , vagy az Epiphone. Talán hangban nincs ott, de ami számomra fontos, az az ergonómia és ez nekem jobban bevált.
9

General Impressions

Kiválóan összerakott, rendkívül jó hangszer, meggyőződésem, hogy ér/érték arányban számos nagy márka, hasonló kaliberű hangszerét magasan veri. Ismételtem megemlítem a számomra mindig fontos gitárnyakat, amely annyira jól sikerült , hogy első fogásra azt éreztem, ez igen, ez egy jó gitár lesz….
10

Reliability and Durability

A hangszer, erős strapabíró, negyedik éve megvan, állapota makulátlan, a bundok kopása is elhanyagolható.
10