ESP Horizon NT-7B - Elektromos gitár 7 húros

Price: 1 Forint (€0)
Release/Production Year: 2011
Place/Nature of Purchase: Használtan
10
Total Score

Sound, Audio Characteristics

A nyak roppant kényelmes, vékony U profil, ami azért nem egy ultra-vékony Ibanez nyak, de pl. az M szériás ESP gitároknál vékonyabb kivitelezés.
Jelenleg egy 1993-as Mesa Boogie Dual Rectifier erősítővel, valamint a hozzá tartozó V30-as hangszórókkal felszerelt ládával hajtom. Emellett digitális processzorokon is tesztelgetem a hangszert.
Játék közben nem eredményez semmiféle nem kívánatos zajt sem a gitár, sem a hangszedők. Mellékesen nem is arról híresültek a passzív hangszedők, hogy zajosak lennének.
A gitár iszonyatosan rezonál, ha pengeti az ember akkor érzi, hogy egy valóságos hangmonstrum rakoncátlankodik a kézben. Sustain-ben aztán nincs hiány, azt garantálom!
Az égernek köszönhetően, iszonyatos lehangolás mellett is érthető és egyenletes a hangkép, nem búg/fullad, hanem gyomrozó mélyközép/középfrekvenciákkal támadja a füleket.
10

Quality, Performance

A gitár egy bevált hangszer-dealeremtől került hozzám, Zetz Gábortól. Nagyon régóta kerestem már egy bariton 7 húros ESP gitárt és tudtam, ha ez a vágyam, akkor Gábor fülét kell rágjam.
Az ESP minőséget szerintem senkinek nem kell nagyon bemutatni. A hangszerek Ferrari-ja... A hangszerhez a hozzá tartozó ESP keménytok járt, amit belül selyembevonat borít.
10

Technical Features (Basic Information and Design)

A gitár 2011-ben készült Japánban, ami bariton kivitelezésben néhány darabszámra lett limitálva világszerte. A terjesztést egy Finn hangszerbolt képviselte.
A hangszer 24 stainless steel bundnak örvend, 27˝ menzúra hosszon. Teste éger. Ezúttal fikarcnyi félelem nélkül vágtam bele az éger bizniszben, hiszen az ESP M II amiről nemrégiben írtam, várakozáson felül teljesített. Ebben reménykedtem ezúttal is.
A juhar nyakat egy szén fekete ében fogólap fedi, melyen a Horizonoknál jól bevált ˝kis kocka˝ jelölés található, illetve a 12. bundnál pedig a megszokott ESP felirat.
Klasszikus Horizon forma, mélyfekete színben és fehér kontúrral a testen, illetve a nyakon.
A passzív elektronikát a hídnál egy Seymour Duncan SH-8 Invader, a nyaknál pedig egy EMG 707 aktív hangszedő hajtja.
Nem kizárt, hogy a közeljövőben az első pickup is passzívra lesz cserélve, nem vagyok egy nagy akítv hangszedő rajongó.
A gitáron egy volume (hangerő) és egy tone (hangszín) potméter található, valamint egy 3 állású pick up váltó.
A fejen fekete nikkel Gotoh Magnum Locking tuner hangolókulcsok helyezkednek, ami eddig ismeretlen volt számomra, hiszen csak a megszokott, hátul csavarós locking tunerekkel találkoztam. Praktikus szisztematika, és a plussz szerelék hiányában még fejnehézzé sem teszi a hangszert, ami roppant nagy előny egy bariton fejszénél. 45 mm-es Bone Nut, testen átmenő húrozás és Tonepros Locking TOM híd ami már ránézésre is sokkal disznóbbnak tűnik, mint a legtöbb középkategóriás szintig található, kínai Tune-O-Matic híd.
10

General Impressions

Bár igaz, hogy 2 hangszert kellett beáldozzak ezért az ESP-ért cserébe, de úgy gondolom, hogy életem eddigi legnehezebb és legjobb döntése volt.
Sokszor hallottam már zenész kollégáktól, hogy nem értik mi lehet ekkora különbség a felső kategóriás LTD és az ESP gitárok között, hogy ekkora az ár rés.
Ha valaki kipróbál egy ESP-t, akkor érteni fogja. A fa szárítását illetően és a hangszer összetételében van itt a megfejtés, ami olyan gondossággal készül, hogy a végeredmény és a differencia magáért beszél.
10

Reliability and Durability

Hű társam a hangszer színpadon és stúdióban egyaránt.
A súlyos, lehangolt zenéhez kifejezetten ajánlott. Stabilan és feszesen tartja a pokol alatti hangolást is, megfelelő húrválasztással nincs intonáció. Erre a hangszerre is egy DiMarzio Cliplock hevedert aggattam, ahogy ez már megszokott tőlem. Én ebben bízom a legjobban.
10

Video