Epiphone SG Standard - Elektromos gitár

Price: 213000 Forint (€539)
Release/Production Year: 2023
Place/Nature of Purchase: Muziker
9.6
Total Score

Technical Features (Basic Information and Design)

A fejre ragasztott matrica alapján kézzel készítették Kínában. Le a kalappal előttük. Keresem rajta a hibát, de nincs. Gyönyörű és baromi jó hangszer. Test mahagóni, nyak ragasztott, mahagóni 60-as slim taper forma, fogólap indian laurel - nagyon szép - 22 bund, alnico classic pro humbuckerek 2 hangerő és hangszín CTS poti, Volt már ilyenem pár éve, akkor a heritage cherry szín volt a befutó, most pedig az alpine white :-) Akit a súlya is érdekel, megmértem 3,3kg (a gibson 3,6kg). Nem fejnehéz, ez szokott még kérdés lenni.
9

Sound, Audio Characteristics

Úgy emlékeztem a korábban birtokolt hangszernél, hogy jó hangja van, de talán kicsit sok a magas. Vagy a fülem változott azóta, vagy a beállításaim, de most nem érzem annak. Egyszerűen tökéletes minden stílusra. Szeretem, hogy a 3 állású kapcsolót középre állítva a nyaki hangszedőből éppen csak hozzáadva kegyetlen hangja van. Torzítva és tisztán is. Jók ezek a classic pro névre keresztelt hangszedők. Ha csak a nyaki hangszedőt használom szólózáshoz, a hozzá tartozó hangszínpotit teljesen letekerem nullára, így gyönyörű gömbölyű hangja van. Nem lesz hangszedő csere, pedig már azon eszeltem, hogy a Bare Knuckle szettet teszek bele. Így jó, ahogy van
10

Quality, Performance

Ide annyit írnék, hogy, aki a kínai minőséget még fikázza, az vegyen a kezébe egy ilyen hangszert. Ebből biztos tartanak itthon is készleten, nem olyan drága. Hibátlan. A beállítással sem kellett foglalkoznom, ilyen talán még elő sem fordult velem. Csak be kellett hangolni és már mehetett is móka. Húrmagasság, oktáv, nyak, minden szuper. Nem tudok betelni vele sem látványra, sem játékérzetre. A cherry is nagyon szép volt, de ez a fehér, hát elakadt a szavam :-)
10

Reliability and Durability

Az SG típussal mindig az volt a bajom, hogy vékony én meg nem éppen, bár én is megszabadultam 12 kilótól az utóbbi időben. Régebben a sörhasformára mindig ráhúztam a hangszert és az görbült, és ez hallatszott a hangokon is. Vettem egy gibson sg standardot, na az stabil. Az epi cherry színben szintén görbült. Ez a fehér, akkor sem, ha a két szélén emelgetem, szóval játék közben meg egyáltalán. Nem tudom, hogy ez a mostani széria jellemzője-e, vagy csak annak tudható be, hogy két egyforma gitár nincs, még, ha egymás után gyártották is őket. Lehet csak kifogtam, de örülök neki. Ettől fogva csak vigyáznom kell, hogy megőrizzem ilyen szuper állapotban és sokáig barátok leszünk.
10

General Impressions

Nem az első epiphone sg standard a birtokomban, de az első, ami csalódásmentes. Kézbe veszem és örülök :-) Nagyon jó fogású a nyaka, bár ez szubjektív. Alacsony húrmagasság, ahogy szeretem, zörgés nélkül, minden fekvésben. A hangolókulcsok tökéletesek, a felső nyereg szintén. Ami egyedül nem annyira jön be rajta, hogy a hangerőpoti a két végállása között keveset változtat a szinten - vagy nagyon szól vagy nagyon nem - Még jó, hogy 10-en van állandóan, legalább is a híd hangszedőé :-) A csatolt videó első 10 percét kihagyhatod, ha csak nem vagy oda az orosz dumáért, de utána a gitár hangja jól be van mutatva.
9

Video

    Number of comments - 2
  • 2.

    Az angol szaksajtó (Guitar.com) nagyon dicséri az utóbbi években kiadott Épiket. Pl. 23-ban az SG Pro a 5-ik meginkább ajánlott db volt (középkategóriában!). Tehát sokat emeltek a lécen, nem véletlen.....

  • 1.

    Jó olvasni ezt a tesztet.
    Ennyire lehet örülni egy olyan hangszernek amiben nem csalódik az ember, sőt felülmúlja az elvárásokat.