EMG ACB Barrel - Hangszedő

Price: 96400 Forint (€242)
Release/Production Year: 2024
Place/Nature of Purchase: Muziker
9.8
Total Score

Technical Features (Basic Information and Design)

Mágneses banjo pickup, aktív elektronikával és hangerőpotival. A lényege, hogy nem kell hozzá fúrni a testet, semmi módosítást nem igényel a hangszeren. A hangerőpoti nagyon hasznos funkció rajta. Masszív, profi kivitelezés, nagyon szép csomagolásban érkezett, rendes szerelési leírással, kaptam hozzá matricát is (mindenhez adnak matricát, annyi matricám van már, hogy boltot nyithatnék, mert utoljára gyerekkoromban matricáztam össze dolgokat). Két 2032-es gombelemmel megy, majd kiderül, meddig. Made in USA.
10

Sound, Audio Characteristics

Természetes hangja van, ami ebben az esetben a legfontosabb. Akkor a legjobb, ha föltapasztjuk a bőrre belülről, csak akkor sajnos a hangszer akusztikus hangjának lőttek. Kb. egy mm-re kell tenni a bőrtől, és a húrláb alá (vagy belülre, vagy kívülre) egy kis fém matricát kell tenni, hogy a mágnes érzékelje a rezgést. Nekem a kívül jött be, mert belül könnyen föltapadt a pickup, nehéz volt állítani. Kicsi EQ kell neki, leginkább a közép/magas tartományból érdemes csípni, hogy fölösleges testzengést kikapjuk, de nem sokat, és nem kell vele kísérletezni, könnyen beállítható.
10

Quality, Performance

Nagyon jól néz ki, és a manapság megszokottól eltérően minden fémből van rajta, ami tart valamit, vagy csavarozni kell, vagy a kis doboz, amin a jack aljzat és a poti van. Nagyon komolyan kivitelezett, masszív darab. Sajnos a fém lapka, amit a húrláb alá kell tenni, fekete, ami ronda, ugyanannyi lett volna fehérre, vagy drappra színezni, hogy ne látszódjon, de funkcionálisan így is jó.
9

Reliability and Durability

Remélhetőleg nem lesz vele baj. Beraktam a hangszerbe, mechanikai hatás lényegében nem éri, nekem elektronika (legalábbis komolyabb, és azért egy EMG az annak számít) még nem romlott el csak úgy magától, remélhetőleg ez sem fog. Viszont moduláris, bármelyik része külön cserélhető, simán el tudom képzelni, hogy ez a cégtől rendelhető lesz idővel, ha mégis elromlana valami.
10

General Impressions

Banjot nagyon macerás hangosítani, már többször szenvedtem vele, vagy én nem hallom, vagy a közönség, vagy én se és a közönség se (bár utóbbi lehet, hogy nem baj :)), így kerestem valami megoldást. Ez a pickup a legjobb banjo pickup (Jones-Hatfield) működési elvének lenyúlása, kiegészítve aktív elektronikával és hangerő pickuppal, úgyhogy gondoltam, nagy baj nem lehet vele. Ami komoly kínokat okozott, hogy sztenderd banjora van kitalálva szerelésileg, viszont a Deering Eagle, amibe bekerült, speciális építésű, így azért voltak küzdős elemek a beszereléskor, fogó és tűreszelő közreműködésére is szükség volt (nem a banjot kellett módosítani, hanem a rögzítő elemeket egy kicsit). De ez a több banjonál nem hiszem, hogy problémát okoz, elvileg 10 perc alatt fölrakható, nekem több órás munka volt. Arra kell figyelni, hogy mivel a rögzítés a merevítő pálcákon van, egypálcás banjora nem lehet föltenni.
10