Digitech RP14d - Előfokcsöves multieffekt

Price: 60000 Forint (€158)
Release/Production Year: 1993
Place/Nature of Purchase: Használtan
7.8
Total Score

Sound, Audio Characteristics

80-as / 90-es évek autentikus hangzását hozza autentikussan. Meleg, kerek csöves hang jellemzi.
Erősítő szimulációk, modulációs effektek, detuner stb.stb... tömkelege található meg benne.
Egy Patchhez két féle erősítő modellt lehet hozzárendelni.

Erősítő szimulációk, tapasztalat:
- Akusztikus szimuláció
az egyik legjobb amit hallottam, korához képest meglepően hűen hozza az akusztikus gitárokra jellemző hangtónusokat és jellemzőket. Nekem volt egy Beta Aivin / Vox Tonelab / Boss GT-100-asom, amiben használtam ilyen szimulációt, nem éreztem rosszabbnak, sőt egyes esetekben a fülemnek kellemesseben szólt a Digitech
-Tiszta csatornák
jól szólnak, hozzák amit várnál a tiszta csatornákról.
Chorus / Flanger / Phaser stb- effektekkel nagyon meggyőzően szólt, nem éreztem műanyagnak, természetesen és megfelelő tónussal szóltak, értsd digitálisak persze, de nem az a Zoom 505 digitális íz.
Torz csatornák:
- Hát ugye itt kezdődik a szubjektivitás, nekem a 80-as / 90-es évekbeli effektekben ezek nagyon műanyagúan és életnélkül szólnak. (Itt kivétel nekem csak a zoom 9030 volt) Persze ott van előtte a cső, de itt amely hangzást a pl Rockra vagy Glam Metálra lőttek be az pl nyomja a közepet, visít, lehet kicsit alakitani rajt EQ.val de nem lesz belőle Thrash hangzás. Ellenben fordítva egy középvágott hangszínből sem lesz más. Ez nekem alapvetően nem felel meg, de műfaj specifikusan jól használható.

Az effektek megfelelően szólnak, a mai elverásoknak és tökéletesen megfelelnek, használhatok. A Detunerrel is szórakoztam, nem mai standard de használható
8

Quality, Performance

A multi majd 30 évesen került hozzám, a külsöjén voltak kopások, ütődések nyomai, de a működését nem befolyásolta.
A műanyagok nem fakultak annyira meg mint pl,: hasonló korú Korgonknál, de nem a dizájn miatt fogod megvenni.
Gyártási, illesztési hibát nem láttam, de pl a cső csere eléggé macera, mert szét kell szedni az egész effektet és szerintem a szellőzésnek is nagyobb teret kellett volna adni. A belső tápegység és a cső mellett kapott helyett, hogy még jobban egy helyen adják le a hőt, ez nem veszélyezteti a működést, de eléggé felmelegedik ott a fémburkolat.
7

Technical Features (Basic Information and Design)

A multieffekt Made in U.S.A. 1993-ban. 24 bites Effektprocesszor, 12AX=-es előfokcsővel, Jam-A-Long funkcióval és 105 gyári patchhal.
Fém burkolat, gagyinak tűnő, de megfelelő minőségű lábpedálok és nyomógombok, A kijelző egy csík, de az is korszak szerinti kialakítás. Csatlakozók megfelelő minőségűek, táp váltóáramú és egyedi a csatalakoztatás.
8

General Impressions

A multieffekt elnyerte a tetszésemet, szívesen játszottam rajta, inspiráló voltak a gyári beállításai is, ami azért ritkaság számba megy. A kivitel eléggé régies, de azt meg lehet szokni. A Programozás pofon egyszerű, nem is kell elolvasni a kézikönyvet sem, mert egyértelmű, hogy mit hol és hogyan kell állítani. Modern zenéhez nem ajánlanám, de aki pl feldolgozásokat játszik, pláne 80-as 90-es évek Rock/Metálját, annak telitalálat.
9

Reliability and Durability

A cucc 30 évesen is tökéletes működött, habár az előző tulaja is vigyázott rá. Ezeknél a típusoknál nem olvastam széria hibákról, de az biztos hogy korszakra jellemzően a lábpedálokban a mikrokapcsoló, a nyomógombok szorulnak cserére egy idő után. Mondjuk a HD500 és 500X-eknél mér 1-2 év után lehet cseréltetni, szóval ezt nem sok gyártó fejtette még meg, hogy talán azokat az összetevőket amiket pl. 90-100 kg-os ember tapos strapabíróbb alkatrészekből kell összerakni. A táp ha elromlik, megint irtó drága s nehezen beszerezhető.
7