Behringer X32 Compact - Keverőpult

Price: 520000 Forint (€1298)
Release/Production Year: 2021
Place/Nature of Purchase: Audioll
8.8
Total Score

Technical Features (Basic Information and Design)

Zenekarunk új technika vásárlására adta fejét, engem bíztak meg, hogy derítsem fel, milyen keverőt lenne érdemes vásárolnunk. Már régebbről ismertem az X32/M32-es platformot, így a lehetséges alternatívák tanulmányozása után erre esett a választás. Kicsit tovább szerettem volna menni annál, hogy bement-kimenet, LR, aztán csókolom, és az X32 pontosan ezt adta: viszonylag kis pénzért sok lehetőséget.

A Compact változatot vettük meg, mert bár a rackes kivitelű modell sokkal kezelhetőbb méretben, szükség volt a faderekre, illetve az lcd kijelzős scribble stripre is. A keverő mellé vettünk egy SD8-as stageboxot, ami 8 db XLR be- és kimenetet ad hozzá a keverő 16 be- és 8 XLR kimenetéhez (van 6-6 db jack ki- és bemenet is, ezek AUX OUT és IN néven futnak).
Az X32 platform sokoldalú: A fizikai XLR+jack csatlakozáson kívül lehetőség van AES50 portokon digit. stageboxokat hozzárakni, így bővíthetjük az I/O számot, vagy akár a teljes színpadi jelmennyiséget el tudjuk juttatni a keverőhöz 1 db kábelen keresztül, maximum 100 méteren. Mindezek mellett a távvezérelhetősége is sokféle módon megoldható: egy routerre kötve irányíthatjuk iPadről (M32Mix), Windows és Mac gépekről (X32 Edit), sőt, a MixingStation nevű szuper kis appal még Androidról is. Ha a Rack változatot használja valaki, akkor sem kell a fadereknek búcsút inteni, hiszen az X-Touch nevű DAW kontrollerrel simán tudjuk a keverő fontos paramétereit szabályozni.

A kezelőfelülete a klasszikus digit pult sémára épül: egyszerre 2x8 fadert tudunk használni 8 jobboldali és 4 baloldali layeren, egyidejűleg 8 bementi és 8 kimeneti (bus, mátrix, DCA, MAIN LR és MONO Center) csatornát láthatunk egymás mellett, de okos trükk a fejlesztők részéről, hogy két tetszőleges bemeneti layer gombját egyszerre megnyomva azok kombinációja jelenik meg. Ezen felül van egy TFT kijelző, ami nem érintős, hanem 6 darab enkóder forgópotival lehet az egyes menüket és funkciókat szabályozni. Illetve ott van az ún. Fat channel, amely fizikailag is elérhetőve teszi a kijelölt csatornához tartozó alapvető paremétereket (input config, dinamika, sendek, stb.), ez igaz a kimenetekre is: minden kimeneti csatornának saját dinamikaszabályzása és EQ-ja van, beleértve a LR és MONO/CENTER kimeneteket is.
9

Sound, Audio Characteristics

Ez a második digitális keverő, amivel eddig dolgoztam, az első egy QSC Touchmix volt, egy másik zenekarral. A QSC egy nagyon kompakt és felhasználóbarát cucc, hangzása tiszta, pontos, de számomra túl korlátos volt a használata. Ebben a zenekarban egy analóg Mackie keverő dolgozott korábban, ahhoz képest az X32 hangja kategóriákkal jobb: a zenekar robusztusabban szól, az énekek tisztábbak, a dob nagyobbat üt. Persze ehhez nagyban hozzájárul az EQ, kompresszor (csatornánként!), és a rengeteg féle effekt, amely mind-mind a keverőben van, nincs szükség semmiféle outboardra. Továbbá lehetőség van a MONO/CENTER csatornán keresztül a mélyládák topoktól független vezérlésére, én ezen az úton járok, számomra sokkal kezelhetőbb így a hangkép, ráadásul megvan a lehetőségem a sub-ok EQ-zására is, ami a sok tornateremben és más, akusztikailag nem optimális helyeken sokat tud segíteni.

Az egyik legjobb dolog, hogy a csatornákhoz tartozó gate (vagy expander) és kompresszor minden egyes csatornán külön-külön sidechainelhető, ez arra volt jó, hogy pl. a fülmonitorban a színpadi hangot vevő mikrofont lehalkítsam, amikor a dob szólt, így szám közben tiszta marad a hangkép, de a dalok közötti színpadi infócsere zavartalanul mehet, vagy pl. az egyik énekes csatornáján de-essert készítettem úgy, hogy a kompresszort a kiugró szibiláns frekvenciájára irányítottam.

A csatornákhoz tartozó effektek mellett vannak már-már DAW-ba hajló effektezési lehetőségek is: vintage zengetők, delay-ek és kompresszorok modelljei, tranziens manipuláció, kórus, multiband kompresszor, grafikus EQ, és még egy sor effektmodell szúrható inzertbe, vagy egy bus-on keresztül párhuzamosan használható. 8 darab sztereó effekt slotunk van, ebből az első 4 lehet inzert, vagy bus, a második 4 pedig csak inzert, tehát a kompresszorokat és EQ-kat ide érdemesebb inkább berakni. Ahogy említettem, mindegyik effekt slotban van A és B nézet, ami annyit jelent, hogy vagy egy sztereó forrás két oldala hajtja az effektek, vagy két független. Ez azért jó, mert ha pl. van négy énekesünk, nekik elég 2 effekt slot A és B oldala.

A keverőn nincsenek dedikált monitorkimenetek, hanem a 16 rendelkezésre álló úgy nevezett mix bus-t konfigurálhatjuk kedvünkre: lehetnek pre-fader állásban (monitorozáshoz), használhatjuk őket post fader állásban (reverb, chorus, vagy delay effektekhez), vagy akár subgroupként is. A páratlan-páros számú bus-ok egymással linkelhetőek (tehát pl. a 3-as és 4-es, de a 4-es és 5-ös nem), így hozhatunk létre pl. sztereó monitorutakat.

A monitorozás tekintetében még egy komoly fegyvertény áll az X32 mögött, az pedig a P16 személyi monitorpult. Ez lehetővé teszi a keverő 32 bemeneti csatornájának, illetve szinte minden be- és kimeneti jelforrásának digitális továbbítását kisebb méretű P16M jelű személyi keverőkbe 16 csatornára egy UTP kábelen keresztül, ami egy elosztót beiktatva még a tápellátást is megoldja. Én is ezt használom, mivel hangfalat és fülmonitort is tökéletesen meg tud hajtani, minden bemenő jelforrást az X32-től függetlenül lehet EQ-zni és panorámázni, de akár a frontban beállított soundon is meg tudnak szólalni, ha úgy szeretnénk. Minden a rendszerbe bekötött P16M pult ugyanazt a 16 jelforrást kapja meg, ezt az X32-n lehet összeállítani. Talán hátránya lehet, hogy csak ez a 16 darab csatornája van, így ha annál több jelforrásunk van, valamilyen módon (busra küldve, vagy sztereó jeleknél csak az egyik oldalt használva) közösíteni kell azokat, nekem ez eddig nem okozott problémát.
9

Quality, Performance

Mielőtt még erre rátérnék, szót ejtenék az általunk is használt DN32 Live bővítőkártyáról is. Ezt a Klarkteknik gyártja, kifejezetten az X32 és M32 keverőkhöz, és lehetővé teszi a keverő 32 bemenetének soksávos rögzítését SD kártyára, amit aztán vissza lehet játszani a csatornákra, így laptop, vagy bármiféle külső rögzítőeszköz nélkül tudunk élő soksávos felvételt készíteni, vagy - a felvett sávokat a saját csatornájukra visszajátszva - virtuális soundcheck-et csinálni. Mi az utóbbira használjuk főleg: mivel az énekeken és fúvósokon kívül minden jelforrás vonaljel, vagy DI (elektromos dob, billentyűk, gitár multieffekt, basszusgitárfej DI kimenete), és mivel mindig mindegyik jelforrás ugyanúgy szólal meg, be mertem vállalni, hogy a beállást meggyorsítandó felveszünk helyben egy-két dalrészletet minden hangszerrel, az összes szólóénekessel, aztán a tagok levonulnak, és az előbb felvett anyagot visszajátszva a közönség perspektívájából keverem meg a hangot. Persze van lehetőség arra is, hogy egyes csatornák a visszajátszott hangot, míg másikak az élő hangot közvetítsék, ezt akkor szoktam használni, amikor a fúvósok akusztikus hangerejét próbálom a zenekarhoz illeszteni. Kb. egy éve csináljuk így a beállásokat, és sokkal gyorsabb, kevésbé idegőrlő a zenekarnak, és nem mondhatnám, hogy kevésbé kapok pontos képet így, mintha élőben játszanának. Ja, és a visszajátszás során a monitorokban is szól minden, így aki akarja, finomíthatja a saját monitor mixét is közben. Természetesen van USB csatlakozó a kártyán, így számítógépre is rögzíthetünk, vagy visszajátszhatunk gond nélkül.

És akkor a minőség: alapvetően teljesen korrekt az X32 Compact felépítése, sőt, nekem kimondottan kényelmes, szeretek rajta dolgozni. Az elrendezése szerintem jól kitalált, viszonylag könnyen eltalál rajta az ember, egy kis gyakorlás után már mindenhez egyből oda lehet nyúlni. Vannak nagyon okos megoldások, de pl. a routing menü kialakítása számomra nagyon nyakatekert, főleg a kimenetek kiosztása sikerült kevésbé egyértelműre, sok időt el kell tölteni itt, mire letisztul a kép. Egy billentyűzethez való USB csatlakozó nagyon jól jött volna, mert az enkóderekkel elég körülményes a csatornák elnevezése, de végül is erre használható a tabletes vezérlés, ott pillanatok alatt megoldjuk ezt, akár a tabletre szúrva egy billentyűzetet.

Alapvetően strapabírónak tűnik, nem volt még vele semmi gond, nem fagyott le, nem gajdult meg, pedig sok-sok órát megy egy-egy hétvégén. A fadereknél érzek néha bizonytalanságot, illetve ha sokat váltunk a layerek között, hajlamosak ˝belustulni˝, de még nem volt egyiknél sem olyan gond, hogy ne ment volna a helyére. A csatornánkénti lcd kijelzők jó képet adnak, szépen be lehet őket állítani, ám a 7. kijelző egy ideje rosszalkodik, csak részlegesen mutatja, amit kéne. Valószínűleg szerviz lesz a vége, de egyelőre nem zavaró hiba.
8

Reliability and Durability

Most lett egyéves, azóta számtalan buliban használtuk, természetesen mindig flight case-ben szállítjuk és abban is lakik, mindene megvan és teljesen jól néz ki. Ami baki eddig volt vele, az mind az én/mi hozzá nem értésünkből fakadt, nem találkoztam szoftverhibával, vagy bármilyen olyan dologgal, ami a gyártó rovására lenne írható, talán az lcd hibáját leszámítva. A faderek nem zavarnak különösebben, akinek igen, annak jobb választás lehet a nagytesó, a Midas M32R, ott még ezek a dolgok is minőségien vannak kivitelezve.
9

General Impressions

Mint a legtöbb eddig ide feltöltött tesztemben, ebben az esetben is azt mondom: ennyi pénzért ennyi feature-t és lehetőséget szerintem más keverő nem ad, a hangzását tekintve pedig semmiben nem marad el kategóriatársaitól, teljesen vállalható, sőt, optimális körülmények között igényes hangzást lehet vele előállítani. Volt, hogy magam is meglepődtem, hogy mennyire jól megszólalunk, pedig egy egyszerű vendéglátós zenekarról van szó, de abszolút nem lennék ktéségbe esve, ha mondjuk egy kisebb fesztiválon ez lenne a frontban. A megátalkodott analóg arcok mindig is húzni fogják a szájuk a digitpultokra, de ez meg csak annak a kérdése, hogy ki min szocializálódott. Én élvezem, hogy a virtuális soundchecknek hála kívülről meg tudom magunkat hallgatni, élvezem a személyre szabható sztereó fülmonitorozás lehetőségét, és akkor még nem beszéltem a MIDI vezérelhetőségről, a scene és snippet rendszerekről, amelyek révén teljes értékű színházi keverő is lehet az X32, és amatőr stúdiókban is megállja a helyét. Élvezetesebb a zenélés, gördülékenyebb a munka vele, egyszerűen nekem penge a cucc :)
9