Akai EWI Professional Solo - Elektromos fúvós hangszer

Price: 172000 Forint (€437)
Release/Production Year: 2024
Place/Nature of Purchase: Kytary
9.6
Total Score

Technical Features (Basic Information and Design)

A japán Akai cég Taiwanban gyártott terméke. A legendás EWI sorozat legújabb modellje, amivel tulajdonképpen az amatőr felhasználókat célozták meg, mivel hangszóró került rá, amivel bármikor megszólaltatható. A hangszer 200 hangmintát tartalmaz (az eddigi 100 helyett), a régi (retró) piros számok helyett rendes LCD kijelzőt kapott, amin normális szöveges menüben lehet navigálni. Adnak hozzá egy szoftvert is, amivel számítógépen még könnyebb konfigurálni, mint a pici kijelzőn. Sajnos drótnélküli kihangosítás lehetősége nincs, de ez egy gitár adóvevővel simán orvosolható. Midi csatlakozás sincs (minek is lenne, amikor van USB), viszont aux, fejhallgató és egy 6,3-as jack van. Belső akkumulátorral használható, ami cserélhető, így nem kell attól tartani, hogy ha elfárad, csak súlyos pénzekért, szervizben találunk megoldást. Az élettartama 12 óra körül van, ami több mint elég, és ha merül, villogással jelez. Papír dobozban érkezett, sajnos tokot nem mellékeltek hozzá, meg kell rendelni, alig gyárt valaki hozzá valót. Adnak egy töltőfejet USB kábellel, meg egy nyaklót, ami a célnak megfelel, de ha szaxofonos az ember, úgyis van neki jobb. A hangszer műanyag, fém gombokkal, amik érintésre működnek, mozgó alkatrész alig van. Ezen az új modellen van egy plusz trilla billentyű is, ami nagyon hasznos. A gumi szájrészes fúvóka cserélhető, tehát, ha kirágjuk, nincs gond.
9

Sound, Audio Characteristics

Tipikus EWI fogás, nem igazán kényelmes, különösen, hogy a megszólaláshoz ˝földelni˝ kell a hangszert mindkét kézzel. Ezt mondjuk okosabban is kitalálhatták volna, itt nincs olyan, hogy miközben fújjuk, elengedjük, mert kottát kell lapozni: azonnal egy generál szubbasszus szólal meg, ha így teszünk. Tehát ez nem egy műanyag szaxofon, hanem egy új hangszer, meg kell tanulni rajta játszani. Vannak sztenderd fogásrendszerek (szaxi, fuvola, EWI, fagott), ez valamennyit segít szerencsére, de nem tökéletes (pl. nincsenek tenyérbillentyűk stb.). A hangok viszont hihetetlen jók. Mivel fújással kell megszólaltatni, ezzel a szintetikus hangok élővé tehetők, és legtöbb esetben nagyon meggyőzőek. Nyilván nem tökéletesek, de simán használhatók élő zenében, vagy akár felvételkor. Persze ahhoz, hogy jól is szóljon, ismerni kell adott hangszer játékstílusát, frazírjait. Van benne egy csomó szintetizátor hangszín is, aki ezeket keresi, az sem fog csalódni. Minden paraméterezhető, és a játékstílusunkra állítható, sőt, tanuló módra is képes, ha nem tudjuk, mit szeretnénk, beállítja. Kihangosítva szól igazán szépen, de gyakorolgatni a saját hangszórója is megfelel. 7-8 oktáv a hangterjedelme, ami ennyi oktávbillentyűvel (görgővel) is jár, amikre figyelni kell, ha elcsúszik az ember keze, hamar ugrik egy oktávot akaratlanul, az meg gáz. A szimulált hangszerek természetesen a saját hangterjedelmükben szólnak jól, a szintetizátor hangok meg bárhol. Persze a szubokhoz nem árt egy hangszóró, amin át is mennek, tehát, ha valaki igazán szép hangot akar, akkor PA, vagy aktív láda kell hozzá, szimpla gitáralap nem igazán elég.
9

Quality, Performance

Nagyon szép hangszer, már amennyire egy műanyag hangszer az lehet. Letisztult forma, viszonylag jó ergonómia, fém alkatrészek, szerelhető (csavarokkal van összerakva). Kicsit hiányzik, hogy nem takarítható egyszerűen, de páraleeresztő nyílás szerencsére van rajta, a fejet meg ki lehet pucolni. Vacsora után nem praktikus használni (bár ügyesen meg van oldva, hogy ne köpjük a morzsát közvetlenül a hangszerbe, de azért inkább mégse együnk használat előtt, vagy mossunk fogat).
10

Reliability and Durability

Ez egy jól bevált konstrukció, évtizedek óta használatban vannak a modelljei, nem hiszem, hogy gond lenne vele. Egy állvány nem árt hozzá, ha színpadra visszük, mert igazán nem praktikus letenni a földre, asztal stb. meg nem mindenhol van.
10

General Impressions

Sokféle zenét játszom, ezt a hangszert azért vettem, hogy új hangszíneket is kipróbáljak a szaxofon mellett. Várakozásomon felül ki tudom használni különböző projektekben, úgyhogy nagyon elégedett vagyok. Bár ez elvileg nem a ˝profi˝ modellje a cégnek (bár a neve az), furcsa mód többet tud, és jobb, mint az 5000-es (ami amúgy kétszerennyibe kerül). Valószínűleg ebben próbálták ki az újításokat, amit majd a következő szériába beépítenek. Ha nem így van, az fura lenne, mert a wifi hiányától eltekintve ez a hangszer mindenben jobb, mint a drágább társa. Ha kijön a 6000-es, és az ennek egy továbbfejlesztett változata lesz, biztosan meg fogom venni.
10

Video

  Number of comments - 3
 • 3.

  Ez a profi tokja, jó ritkán kapni, és a vám/szállítás miatt érdemes megrendelni valami európai boltban, mert különben a duplája lesz a vége: www.protecstyle.com
  De megéri, ez az egyetlen igazán biztos szállító/tároló cucc.

 • 2.

  Köszönöm.
  Lithium akksik ilyenek. De igazán nem is merül le, ha figyel az ember, mert elkezd villogni, ahogy merül, és rá lehet tölteni. Ettől függetlenül tervezek egy tartalék akksit beszerezni. Nekem a Rolandok annyira nem izgatják a fantáziámat, sok fórumban olvastam, hogy nem bírják a gyors játékot, meg néha behalnak, telítődik a memória stb., engem ez elriaszt.
  Közben megjött a Protec tokom hozzá, nagyon frankó, most éppen lehet kapni a Thomannál.

 • 1.

  Szia! Nagyon jó lett ez a teszt.
  Egy dolgot találtam egy szerelő szaki videójában : nem szabad lemerülni hagyni az akkumlátorát, mert utána már nem lehet normál módszerrel feltölteni. (aki nem elektro-ezermester annak új akku vásárolás a legegyszerűbb) Ezért igyekszem odafigyelni hogy rendszeresen töltsem. És folyamatosan ácsingózom a roland ae20 felé is... Csudálatosan jól használható hangszerek ezek a midi fúvósok mondjuk egy midi gitárral szemben, hogy az mennyire nem használható normálisan. Gábor