« Back

zaj

Szerző: KGB   -   September 2, 2023, 10:38 am
Sziasztok !
Ezzel a problémával valószínűleg minden (elektromos) gitáros találkozott már (én eddig ennyire csak egy helyen, a mostani próbahelyünkön):
Csöves erősítő, főleg torzítóval leginkább, amikor nem játszol, nagyon zajos - főleg 50Hz, (A nagyon zajos nem fizikai mérőszám, de maradjunk annál, hogy nagyon !)
Ennek oka a csöves erősítő nagy bemenőellenállása és a torzitó nagy erősítése együtt. Azt viszont nagyon nem értem, hogy hogyan függ a zaj (nagy mértékben) attól, hogy hogy fordítom el (milyen szögben) a gitárom.
Hogy elejét vegyem a nagyon triviális válaszoknak, előre bocsátom:
1. pontosan ugyanez a setup sehol máshol messze nem ennyire zajos, teljesen használható
2. Nem vagyok közelebb az erősítőhöz mint másfél méter
3 a földelést már megvizsgáltam, sőt külön föld vezetékkel is kipróbáltam
4. az erősítő (Vox), a kábel (Vox) a pedál (Headrush), a gitár (Fender strato, nincs belepiszkálva semmibe, az erősáramú kábel és elosztók ellenőrizve, sőt ha direkt dugom a falba, akkor sem változik
5. más gitáros más cucca is ugyanilyen zajos és csak itt !
6. még a PA rendszer is zajos, csak nem ennyire
7. leoltottam a neon világítást, és akkor sem változott

Kérdéseim: Szerintetek egyáltalán biztos, hogy a ˝drótból˝ jön a zaj, mert ennek ellentmond, hogy ha elfordítom a gitárt, jelentősen csökken....
Javíthatna rajta pl egy Furman AC210 hálózat kondicionáló, esetleg szünetmentes táp (próbára leválasztva a hálózatról)?
Profi villanszerelőt is kérdeztem, de nem igen tudott megoldást.
Talán közületek tud valaki tanácsot adni, kérem csak a 7 pont kivételével valami újat...!


Number of comments - 5

2023.09.10. 22:11:14
1000x dologtól lehet. Fos ledes trafó, trafós éjjeli lámpa, akvárium pumpa stb, ami nyom egy kis mágneses teret. a gitár zúgását ˝használva˝ talán meg is keresheted a forrást
4. Talpi
2023.09.02. 13:40:09
Az én szobám is nagyon zajos és nem tudok rájönni mitől. Mivel emeleten van pont előtte mennek el a hálózati vezetékek arra gyanakszok. Én is zajzárat amikor nagyon zavar. Van egy előnye is élőben tudom tesztelni a hangszerek árnyékoltságát ☺
3. ewr
2023.09.02. 12:45:59
Koondicionáló nem erre való.
Szünetmentes esélyes, de csak ha az egész próbatermet, a szomszéd helyiségekkel együtt (nincs pl. egy nagy trafó valahol?) áramtalanítani tudod, továbbá előfordulhat, hogy az meg magasfrekis zajt fog okozni a jelenlegi 50 /100 Hz helyett.
Humbucker, és / vagy zajzár.

Eredeti bejegyzés megtekintése
2. KGB
2023.09.02. 11:20:52
Igen, ha leveszem, akkor teljes csönd van, szerintem is a pickup ˝veszi˝ a mágnes teret (trafót, stb..???) és persze érezhetően csökken valamit a zaj, humbackerrel !
1. Talpi
2023.09.02. 10:55:32
Ha leveszed a gitáron a hangerőt viszonylag csönd van?
Valamitől nagy a a szórt mágneses tér a helységben - csak a helységet ismerve lehet pontos választ adni. Keress valamival ˝okosabb˝ villamos szakembert.