« Back

Sziasztok, egy elektromos gitár beállítási témát nyitnék és ha van hozzá építő jellegű véleményetek, azt szívesen veszem.

Szerző: Kattila70   -   November 14, 2022, 12:11 pm
Sziasztok, egy elektromos gitár beállítási témát nyitnék és ha van hozzá építő jellegű véleményetek, azt szívesen veszem. A történet onnan kezdődik, hogy a gitáromat, pontosabban a nyakat szeretném jól beállítani, ehhez vásároltam hézagmérőt. A kérdés akként merült fel bennem, hogy az ideális nyakgörbületet milyenre állítsam, miután pontosan meg tudom mérni azt. A relatív páratartalom a stúdióban ideálisan stabil, már nem mocorog a hangszer, de pár hónapos bundcsere és szellőző beépítés után szükséges a nyak megfelelő újbóli beállítása. Amiket láttam a neten, hogy 0,20mm-re kellene állítani, ugyanakkor nekem a megfelelő mérten (2mm mély E 1,6magas E) beállított húrmagasság esetében a 0,35mm (majdnem. duplája, mint amit elsőnek írtam) kb ahol jól szól a gitár, ennél kevesebb mértéknél zizeg, nem szépen szól. Szóval van még olyan elvetemült mint én :) aki ezzel is foglalkozik és ha igen, akkor milyen méretre állítja be a nyakgörbületet, hogy jár el, stb. Minden használható információt szívesen veszek. Tudom, vigyem el hangszerészhez, de szerintem ezt be kell tudnia egy gitárosnak állítania, nem űrrakéta.
Előre is köszi!
Üdv, Ati


Number of comments - 9

2022.11.15. 12:13:27
L K, köszi, ezt vettem észre én is, ha nem ˝egyenesítem ki kvázi a nyakat a legkisebb görbületre, akkor ahol te is írod, a 8-12 között zörögnek a lefogott akkordok.
Jó kis topic jött össze, azt hittem, hogy én vagyok egyedül, akit ez érdekel és foglalkozom vele és láss csodát, azért vannak még hangszerszerető mágusok.
8. L_K
2022.11.15. 11:56:24
Az a videó használható,amit betettél.

Először a nyak görbületet állítsd,ez húrvastagságonként változik,mert más a húzóerő. A görbeség beállítás már nem megy el utána,ha ezt beállítottad,utána érdemes a húrmagasságot.

Persze túl görbére sem szabad állítani,egyrészt a kényelem miatt,másrészt akkor meg 8-12 között lefogva zörög a húr a magasabb bundokon.
2022.11.15. 08:49:07
Norbi, köszönöm! A you tube-on elég sok videót megnéztem, na aztán ott is van mindenféle, de legjobban ez jön be, talán ez áll legközelebb az én elképzelésemhez is.
A síkolást, meg csizolgatást azt gondoltam Medgyesi Tibire hagyni, de kvázi utasítására:) a gitárnyak állítást otthon végzem el. Az van, hogy a hely ahol van a stúdió, az félig a földben van a hegyoldalban, és a rossz szellőzés miatt meg az új nyílászárók okán korábban elég magas volt a páratartalom, de most lett profi szellőztető beépítve, kezdenek a dolgok normalizálódni, így a nyak is, ezért a nagy izgalom nálam.

A videó amit a témakörben kedvelek:
2022.11.15. 06:43:04
A terjedelmi kötöttségek miatt itt mindenki csak szösszenni fog, érdemesebb az interneten rákeresni és megismerkedni videókon, cikkeken és fórumokon keresztül a gyakran ellentmondó meglátásoknak.

-Nyakívet 1-1 gitáron kb 2-3 évente állítok. Nem akkorák a pára-kilengések hogy szívja magát párával a fa. Hangolás vagy húrkészletváltáskor szintén kellhet.
-Húrmagasságra ugyanezek szintén hatnak, meg még ha a tremoló lebegésén állítasz.

Egyébként nem mindenki az alacsony húrokat szereti, és egy paradox: nem feltétlenül véknyabb húrokkal fogsz elérni puhább játékérzetet alacsonyabb zőrejmentes beállítással.

Végezetül: ha az egyes bundra helyezett capóval érezhetően puhább lesz a játék, a szemöldökből még csiszolni szoktam.
2022.11.15. 06:19:57
Hello, mindenkinek köszi a bejegyzéseket! Mindenkinek igaza van az eljárása kapcsán, ahogy látom ez is olyan mint a főzés, a vezérelv ugyanaz, de kicsit mindenki másként teszi azt.

Amire rájöttem eddig, az az, hogy a 0, 3mm feletti érték kártékony a jó hangzásra, ugyanakkor arra is kell figyelni, hogy a pálca mindig dolgozzon. Ahogy a Medgyesi mester tanította nekem, kicsit mindig támaszd a pálcát a nyakra, ne legyen a ˝senki földjén˝. Értem ezalatt, hogy nekem sokáig a bundcsere miatt előre kellett a húroknak segíteni feszíteni a nyakat, mert minduntalan ékként túlhúzta azt hátra a sok kis benyomott bund. Látom azt is, hogy a húrmagasság igazán ízlés dolga, de itt is igaz a minél alacsonyabb fekvés.

Az még kérdés bennem, hogy elősör a nyakat, utána a húrmagasságot, vagy a húrmagasságot egyszer beállítom és hozzá sem nyúlok? Mert ugye ha a nyakat hátrébb húzom akár 0, 1mm-el, már megváltozik a húrmagasságom is, ergo azon akár emelnem is kellhet miimálisat. Tudom, hogy ez sokaknak furcsán hangzik, de a téma jobban foglalkoztat, mit sem, hogy elmenjek mellette, meg akarom érteni a dolgot teljes egészében. Persze az is mozgat, hogy most rendeződött a stúdió profi szellőztető berendezése és elvárom magamtól, hogy a hangszerem (Ibanez Iron Label, gyönyörű sunburst festéssel) ezek után már jól (még jobban) legyen beállítva.

Ha még a most feltett vagy az eredeti kérdésre elláttok némi tapasztalattal, akkor szívesen veszem tőletek!
Üdv, Ati

Eredeti bejegyzés megtekintése
4. L_K
2022.11.14. 18:58:04
a szabad magassàg fôleg a hùrlàb beàllítàstòl függ. a görbületet ùgy célszerû belôni, hogy az elsô és a 17. bundàl leszorítod, és a 8. bund körül 0,1-0.2 legyen a hézag. ha kicsit magasabb, tisztàbban szòl, de kevèsbè kènyelmes. ha a hézagot minden hùrnàl ellenôrzöd, azzal azt is làtni fogod, nincs-e teleredve a nyak (persze ahhoz màr elég jò tekeredés kell).
ezutàn èrdemes hùrmagassàgot àllítani. nekem ez az àltalam legjobban beàllított Predatoron 1,35 a kisE-n. ehhez kell egy igazàn jò bund síkolàs. Azt Medgyesi mester csinàlta :)
3. Manic
2022.11.14. 18:03:08
Egyetértek az előző kommentelőkkel. Egyetlen kiegészítés: Nem mindig az utolsó bundnál kell lefogni, mert nem feltétlenül ugyanaz a görbületi sugár pl. az 1-12 és a 12-21 bund között. Ez sok minden miatt lehet, de 1 példa: a pálca bekötés és fogólap hossz más egy ragasztott és egy csavarozott nyaknál. Érdemes ellenőrizni - Norbi módszerével- az 1-15, 1-17, 1-19 stb. távolságokat is. Jó játék, türelem kell hozzá. Pláne ha a síkolási, koronázási feladatokat is elvállalod :-)
2022.11.14. 17:45:11
Szia! Az első és az utolsó bundnál lefogva - mondjuk - az E húrt a 9. bundnál a bund teteje és a húr alja közötti távolságnak 0.2-03mm kell lenni. Ezt ajánlják a gyártók. Ettől azért el lehet térni, de nem tanácsos.
2022.11.14. 16:37:35
Tettél capo-t az első bundra a méréshez?

Mivel nekem nincs hézagmérőm, oda állítom, ahol kiadja minimál zörgéssel.
Szerintem ez a két opció van:
-síkolgatni-koronázgatni-polírozgatni-állítgatni amíg a hangszer hozza az elvárt számszerű értéket.
-beállítani oda, ahol a játszhatóság és hang tekintetében élhető kompromisszum van, és összecsiszolódni a gitár ezen “személyiségével.˝ Legalábbis a következő síkolásig.

Mivel utálok pénzt költeni, én az utóbbit szoktam választani.