Nem gyanús?

Sziasztok.Csak nekem furcsa az,hogyha venni akarok itt a GS-en valamit,kéztől,és az eladónak csak az jó,ha előre utalom a pénzt.Én személyesen akartam elmenni egy padlóeffektér,de az úgy nem jó..ha viszem a pénzt,és adi kell az árut,az nem jó.Persze ez friss dolog..Tegnap este le leveleztük,reggelre már nem volt úgy jó...Óvatosan az előre utalgatással...
  Number of comments - 41
 • 41.

  Egyébként, ha az alapszabályokat betartja az ember, nincs szükség ügyvédre:
  1. Megbízható partnerrel üzletel.
  2. Ha valami nem stimmel, nem erőlködik, elengedi, nincs olyan cucc, ami megéri a szarakodást.
  3. Adásvételi készül, amiben kimondjuk, hogy minden további igényről lemondanak a felek egymás felé- ez ugyan nem jó a vevőnek, ha mégis előjön egy hiba, de jó akkor, ha pl. az eladó gondolja meg magát (volt már erre is példa).

  Én amúgy pár százezerért is perre megyek, ha úgy adódik és tudom, hogy igazam van. Ugyan nem volt még rá példa, hogy eljutottam a perig, de ügyvédi felszólítást már küldettem, elég volt, nem jutottunk perig (nem hangszernél, hanem a házamnál, amit tehermentesen vettem, derült ki, hogy a volt tulaj párszázezer csatornaépítési költséget valahogy ˝elfelejtett˝ kifizetni). Ha valaki hunyó, az eléggé tudja azt is, hogy ha eljut a perig, és az évekig húzódik, az alperesen vernek le minden költséget.

 • 40.

  domesz,miből gondolod, hogy önjelölt? szerintem a hozzászólók egy részének van jogi diplomája, lehet szakvizsgája is;-) a Te hozzászólásod is a túltolás része amúgy, de hagyjuk is. Padlóefekt lehet az Axe FX is, de alapvetően nyilván helyes a nagyságrend.

 • 39.

  Egy lehetséges padlóeffekt vásárlásból indult az egész brain storming, innen jött a pár százezer ft. Nem kicsit túl lett tolva az eredeti bejegyzés az önjelölt jogászkodásokkal :)

 • 38.

  domesz, ne haragudj, de nem volt szó értékről sehol + ott van, először fizetési meghagyás; de már túltoltuk ezt a témát nagyon - senki ne hagyja átverni magát, de ha megtörténik, az ésszerűség keretein belül álljon ki az igazáért

 • 37.

  Most őszintén: 1-2 százezer forintért ki megy perbe? Szakértői vizsgálat, ügyvédi költségek, beadványok, illeték, tárgyalások, és akár több év is lehet.

 • 36.

  NCsK a rejtett hiba releváns egy használt terméknél simán. Tudod anyagfáradásos hibák is vannak;-) mindenesetre messze mentünk az alaptól. Mindenki legyen körültekintő, nézze meg mit vesz és ha kár éri, igenis lépjen fel a jogai védelmében, ne nyugodjon bele. Majd eldönti egyénileg, perig akar-e menni. Ha belenyugszunk csak táptalaj a csalóknak;-)

 • 35.

  Csűritek, csavarjátok, de a végére mégis oda lyukadunk, hogy senki semmit nem tud bizonyítani, így a jogi út zsákutca. Az eladó mossa kezeit, a vevő tehetetlen dühében mindent megpróbál, de mindenütt falakba ütközik. Nem mondom, hogy lehetetlen, de az a maradék egy százalék lehet. A rejtett hiba sztem egy használt terméknél nem releváns, ugyanis addig miért nem jelentkezett? Pont az eladás után egy nappal bújt elő. A kis pimasz. :D Egyébként pedig egy használt termék bármikor meghibásodhat, bárki felelőssége nélkül. Létezik tervezett elavulás is a gyártók részéről, ezt sem kellene figyelmen kívül hagyni. Azt nem mondom, hogy mind él vele, de benne van a pakliban. Ha külföldről rendelsz, még nehezebb dolgod van a jogi úttal. Nettó lehetetlen vállalkozás.

  Eredeti bejegyzés megtekintése

 • 34.

  csodabug - továbbra sem érzem, hogy igazad lenne, a rejtett hibának nincs semmi köze a fogyasztói minőséghez, a Ptk. szerinti szavatosság pedig magánszemély eladóra is vonatkozik; a hibás teljesítésnek nézz utána, ott szól a rejtett hibáról; e szerint annyit kell bizonyítanom, hogy a hibát a szerződéskötés időpontjában nem ismertem, vagy nem kellett (fel)ismerjem - tipikusan ilyen lehet a rozsdás/törött nyakpálca. Ugyanakkor ez rámutat arra is, hogy kellő gondosságot kell tanúsítani az adásvételnél.

 • 33.

  Ami azt illeti,jól eltávolodtatok az eredeti témától...

 • 32.

  31. Fuzzer - az én értelmezésem, ha olyan valakitől veszel, aki a szerződést NEM gazdasági vagy szakmai tevékenysége körében köti (egyszerű magánszemély), akkor az nem fogyasztói szerződés, vagyis a vevőnek kell bizonyítani.

  Lényeg, amit akarok ezzel mondani, hogy ne ringassa magát senki hamis biztonságérzetben, nézzen/kérdezzen utána nálam szakértőbbnél.

  Mivel forognak itt igen drága hangszerek lehet jó ötlet lenne ha ezt a témát a GS is tisztázná.

 • 31.

  22. csodabug - ez nem egészen így van. Elállás nincs, az biztos (de fel sem merült), olvasd el, rejtett hibáról írtam, azt nem a vevőnek kell bizonyítania.

 • 30.

  csodabug: Nyilván, a gyakorlat és az elmélet eltérhet sajnos. Van olyan ismerősöm, akinek elég volt annyi, hogy néhány 100 kiló fölötti barátjával megjelent a helyszínen, és mindjárt elismerte a problémát az eladó. Nem fenyegették meg, csak ott voltak, de azért ezt sem nevezném törvényes eljárásnak.

 • 29.

  Én vettem itt úgy (először és utoljára látatlanban, kipróbálás nélkül) keverőt, hogy az egyik fele nem szólt. Hazaértem, kipróbáltam, hívtam az eladót, hogy nem frankó a történet. Volt egy tétova kísérlet arra, hogy tönkretettem, meg leejtettem stb., de aztán ezt hamar rövidre zártuk, hogy azért 45 perc alatt nagyon durván kellett volna bántalmaznom a cuccot, ráadásul külsérelmi nyom nélkül, és végül szerencsésen visszacsináltuk a boltot.

 • 28.

  Pl azért sem olyan szép, mert - csak egy példa - a szervíznek függetlennek kell lennie, mert az eladó mondhatja, hogy nem fogadja el az általad hozott szakvéleményt.

  Hosszú ez a story, sztem mindenki érti, aki akarja érteni :)

  Eredeti bejegyzés megtekintése

 • 27.

  igen, vannak nyilvánvaló esetek, de vannak nem azok. Nem olyan szép a kép a vevő oldaláról, mint ahogy a cikkben leírják.

 • 26.

  Rejtett hiba esetén nincs bizonyítási probléma. Kijön a hiba, elviszem a szervízbe, megmondják, rozsdás a nyakpálca stb.. Hiba megvan, kártérítés jár.
  Ha odavertem, és azzal megyek, hogy már le volt ütve, nem jár, mert nem lehet bizonyítani.

 • 25.

  sztem azt is a vevőnek kell bizonyítania, hogy rendeltetés szerűen használta az árut

 • 24.

  Gábor, nem mondunk mást, én arról beszélek, hogy kit terhel a bizonyítása annak, hogy a hiba fenn állt már a vásárlás pillanatában. Te pedig arról, hogy ha ez bizonyítást nyert, akkor az eladó köteles azt megjavítani.

 • 23.

  22.: Akkor ismét, idézettel: kamaraonline.hu/
  ˝magánszemélyek közötti adásvétel esetén is érvényesek a Polgári Törvénykönyvben rögzített kellékszavatossági szabályok, vagyis a vásárlástól számított egy éven belül eladóként felelősséget kell vállalni az értékesített termékekért. Bármilyen termék továbbadásáról is legyen szó tehát, az árucikk eladója a termék hibájáért (pontosabban: a vásárláskor a termékben már meglévő hiba-ok miatt bekövetkező hibáért) szavatossági felelősséggel tartozik.
  Az adásvételi szerződésekben az eladó felelősségét csakis a termék olyan hibája alapozza meg, amely hibának az oka már megvolt a termékben a vásárlás pillanatában is, csak akkor még nem volt felismerhető (ezért nevezik rejtett vagy gyártási hibának). Az eladó kellékszavatossági felelőssége független attól, hogy tudta-e, hogy hibában (pontosabban hiba-okban) szenvedő terméket adott el, vagy sem, tehát a jóhiszemű eladó is felel a hibás teljesítésért a vevővel szemben.
  ˝

 • 22.

  Használt áru vásárlásakor, ha hivatalos útra terelődik az ügy, a vevőnek kell bizonyítania, hogy a jelzett probléma a vásárlás előtt már fenn állt. Ha a kipróbáláskor működött, vagy ki se próbáltad, aztán mire hazavitted, már nem, az nem az eladó problémája, és még elállási jogod sincs. Ezért IS sántítanak azok az hirdetések itt a GS-en, amikor valaki majdnem új árban adja a pár hete vásárolt, még akár ki se csomagolt árut, mert nem kapja meg a vevő a teljes szolgáltatást, ami az áruhoz jár.

 • 21.

  Pártízezertől már mindenképpen érdemes írni. Egyszer jártam úgy, hogy eladtam valamit, szerződés nélkül, aztán 2 hét után fölhívott az új tulaj, hogy tetszik, úgyhogy megtartja. Eszerint azt gondolta, hogy ha mégsem tetszik, visszaadja...pedig úgy váltunk el, hogy deal, kifizette (személyesen), szó sem volt visszalépésről.

  Eredeti bejegyzés megtekintése

 • 20.

  Természetesen ellentmondás esetén per következik, de van, akinek egy meghagyás elég. Én mondjuk sem vaterán sem jófogáson nem vásárolok, csak itt vagy reverb-en használt hangszert (itt is nézem, kinek milyen visszajelzései vannak). Ha egy hét múlva adja meg magát a szerkezet, akkor meg kell vizsgálni, rejtett hiba volt-e, amit ésszerűen elvárhatóan fel kellett-e ismernie a vevőnek (használt autót veszel is így van). A szavatosság emlékeim szerint (bár nagyon régen tanultam) teljesen független a felróhatóságtól, tehát lényegtelen a ki a felelős kérdése, a reklamáció jogos lesz, ha rejtett hiba van. Reklamációnak mindig van helye, ezt Te is tudod, legfeljebb nem éri meg vesződni vele, vagy nem adnak helyt neki. Én üzlettel szemben eddig mindig eredményesen érvényesítettem a reklamációm, akkor is, amikor átvertek műbőrt adva el bőrként - persze kellett levelezni és nem volt egyszerű. Üzlet esetében mindig szerencsésebb a helyzet ha használt a cucc, ha nem, mert fogyasztó vs. üzlet áll szemben. Rejtett hibánál amúgy nem a vevőnek kell bizonyítania. Ez így hosszú volt, a lényeg: legyen mindenki körültekintő, főleg nagyobb értékű cucc eladásánál és vételénél.

 • 19.

  18. Fuzzer
  Értelek. Nem veszem annak, tanulok, figyelek, elfogadom, ha valaki jobban tudja nálam. Millió anomália felmerülhet, ha már lássunk tisztán, akkor vessünk fel párat. A fizetési meghagyás ellen kifogással élek, mi következik? Mi van akkor, ha a szerkezet az adásvételnél rendben működik, de mondjuk egy hét múlva megadja magát? Ki a felelős? Van felelős? Jogos-e a reklamáció? Használt terméknél magánszemélytől ez esetben van helye reklamációnak? Ha egy üzletben vásároltad, ugyanaz a kérdés. Miután a hangszerész észre vette, hogy a Gibson nem Gibson, vagy csak részben, tudod-e bizonyítani, hogy ebben az állapotában vetted? Még mindig szkeptikus vagyok a jogi úton szerzett ˝igazságszolgáltatással˝ szemben. Én azt mondom, prevenció! Egy levelezés, egy telefonbeszélgetés, egy személyes átadás-átvétel során sok minden kiderülhet. Pl. a FB-on vannak fönt érdekes emberkék, érdemes belekóstolni abba a mentalitásba. Jófogás, Vatera, detto. Egy mondat után leveszem, hogy ezzel az emberrel nem üzletelek, bármit is ad, bármennyiért. Videócsevegésben is érdemes gondolkodnotok, ha komolyabbra fordul az üzlet. Én már csak így vásárolok. És az ember úgyis azt kapja vissza, amit ő maga is közvetít. Előbb-utóbb visszanyal a fagyi, ha valaki nem korrekt.

 • 18.

  és nem arrogáns akartam lenni NCsK, ne vedd így kérlek, csak ha valaki innen tájékozódik, lásson tisztábban

 • 17.

  NCsK nekem más a tapasztalatom;-) Nem szeretnék jogászkodni, de csak jelezném, finoman, hogy peres eljárás csak bizonyos értékhatár felett van, addig fizetési meghagyás;-) Mindenesetre egy peres eljárásban, ha nem nézted meg személyesen a portékát, nem indulsz jól. Gábornak mindenben teljesen igaza van, amit itt írt. Kellék és jogszavatosság van és van ugye a rejtett hiba is (a nyakpálca pl. majdnem biztosan ilyen). Ideje lenne már amúgy leszámolni az ebben az országban jellegű dolgokkal, ezen a téren ez az ország is olyan, amilyennek mi alakítjuk, ha korrektül üzletel mindenki, nincs gond. Egyébiránt erősen javaslom mindenkinek, hogy bizonyos értékhatár felett (mondjuk 200k) írjon adásvételit (nem kötelező, tudom, de 500k felett őrültség nem írni). Szerződéseket pedig pont az anomáliák megelőzésére írunk, vagy legalábbis az egyértelműség érdekében, ha már bekövetkezett.

 • 16.

  Hááát, régen rossz, ha ilyen anomáliákkal kellene foglalkoznunk. Hála Isten, nekem nem voltak ilyen negatív tapasztalataim, eltekintve egy kifizetett, de meg nem érkezett hangszertől. Abból sokat tanultam, azóta sasszem vagyok. A lényeg, hogy itt azért rendes skacok üzletelnek, nincs mitől tartanunk. :)

 • 15.

  Az egy év kellékszavatosság azt is jelenti, hogy mondjuk elmész a hangszerért, tetszik, megveszed, aztán, amikor rendberakja a hangszerész, kiderül, hogy az elektronika nem Gibson, vagy rozsdás a nyakpálca, és csak flex-el lehet kiszedni....

 • 14.

  13. FG
  Igaz, bizonyos érték felett már én is szarakodnék. No, de kétmillás Gibsonért személyesen mennék. :)

 • 13.

  Attól függ. Mert mondjuk egy 2 millás Gibson esetén már van értelme. Amúgy meg adásvételit kell íratni mindenről, és akkor általában elég egy ügyvédi felszólítás, és rendeződik a probléma. Én eléggé úgy gondolom, hogy ha mindenki úgy áll hozzá, hogy ˝lenyeli a békát˝, az csak oda vezet, hogy egyre jobban elszemtelenednek a sumákok meg a csalók.

 • 12.

  11. FG
  A peres eljárásokkal ebben az országban értelmetlen foglalkozni. Többe kerül a leves, mint a hús. Évekig tartó szarakodás helyett mindenki jobban jár, ha lenyeli a békát. Szóval, tekergethetjük jobbrabalraleföl, a végére ugyanoda lyukadsz ki.

 • 11.

  Van szavatosság, magánszemélytől is. Méghozzá egy év kellékszavatosság. Itt egy cikk: kamaraonline.hu/
  A ˝próbáld meg érvényesíteni˝ nem a jog része, az a gyakorlat, de sajnos az itthon cégeknél is előfordul. Az nyilván értékfüggő, hogyan próbálom érvényesíteni, de ha máshogy nem, peres eljárással lehet.

 • 10.

  9. Fuzer
  Próbáld meg érvényesíteni, ha magánszemélytől vásárolsz! :D Sztem csak üzletben vett dolgokra érvényes de az újakhoz képest ott is korlátozottan.

 • 9.

  NCsK használt termékre is van szavatosság;-) polgári jog, alaptétel (EUban is). Nézz utána.

 • 8.

  Használt termékre nincs garancia. EU jog, alaptétel. Egyéni ízlés kérdése, ki mit, milyen állapotban ad el. Ez az eladó fél saját erkölcsi neveltetésén múlik. Ha valaki nem akar szemtől szembe üzletelni, ott valami nem gyere be. Várd ki, míg lesz egy korrekt üzletfél, akitől biztonsággal vásárolhatsz! Ha sürgős, vegyél újat, garival! Én úgy csinálom, ha a vevő nem tud érte jönni, adok visszavásárlási garanciát, természetesen záros határidőn belül. Ennyi belefér, nem fogok belehalni. Mondjuk, aki követelőzik, vagy visszaél a bizalmammal, azt én sem respektálom. Előfordulhat félreértés is, de azt is lehet orvosolni. Csupán megbeszélés kérdése. Egyébként pedig a bizalom egy pozitív emberi tulajdonság, ám módjával kell vele bánni! :D

 • 7.

  Felejtsd el, valamit takargatni akar. Ha már kifizetted és átvételkor nem tetszik valami, akkor cummantás van, mert nem tudsz semmit sem tenni, mint átvenni nem tetsző árut, negatív élménnyel.
  Másik lehetőség az, hogy elmész érte de a címen nem találod.
  Szóval bukta szaga van.

 • 6.

  Nálam ez a szabály:
  ha el tud érte jönni - jöjjön és fizesen személyesen!
  ha nekem kell elküldenem - utlaja el előre az árat + a küldés díját is!
  Utánvéttel nem küldök?
  Hogy miért?
  Mert én utolérhető, lekáderezhető vagyok itt - a vevő pedig áltaában ismeretlen.
  Ha meggondolja magát, és mégsem veszi át a cuccot - utánvétnél nemcsak a fealdás díját bukom el,
  hanem még várhatok sé fiztehetek azért is, hogy visszakapjam a saját cuccomat!

  S egyetértek az előttem szólókkal:
  ha valaki előre akar utaltatni - pedig személyesen elmész érte - annak a szándékai nem tiszták,
  hacsak nem egy kis előlegre gondolt, hogy bebiztosítsa magát: valóban megérkezel-e hozzá!
  Ezen esetben elkér - mondjuk - 10% előleget - s akkor megvár,
  és nem adja oda másnak a cuccot az orrod előtt! :-)

 • 5.

  Minden ˝normálisabb˝ hirdető azt szereti a legjobban, ha házhoz jönnek a portékáért, majd a helyszínen kp-ben, van utalással fizet érte a vevő... Szóval igen, gyanús :)

 • 4.

  Az benne a gyanús, ami nem gyanús.

 • 3.

  Felejtős. Akinek személyesen nem kell a pénz, az csaló.

 • 2.

  Jófogáson divat ez. Női néven, változó, távoli kisfaluban, feltűnően olcsón hirdet valamit, utánvét, személyes átvétel nem jó, csak előre utalva.
  Egy időben hármassával árulták a drága hangszereket, olyan összegért, hogy egy felet sem kapsz annyiért. Volt olyan kis mohó, meggondolatlan, aki itt sírt, mert jó üzletet akart, remélt.
  Pedig Garga Pitics is megmondta előre: Téget át fognak b@szni

 • 1.

  Gyanus. Azt tudja az illeto, hogy talalkozaskor ha utalsz, azonnal megerkezik.

GS Active