Kérdés!

Sziasztok! A véleményetekre lennék kíváncsi, hogy szerintetek a gitárnak melyik ideálisabb, ha 31-34 fokos szobában van tárolva kb 53%-os páratartalomban vagy egy másik helységben ahol 25-27 fok van és kb 67%-os páratartalom?
  Number of comments - 9
 • 9.

  Az normális, de az is tud mozogni. A gypsy gitároknak (ha nem valami gagyi), 2 mm körül van, és az azért hangsúlyosabban mozog. A tiedbe alacsony pára esetén lógass valami párásítót, mindegy, milyet, van sokféle. kytary.hu/

 • 8.

  Megmértem, a YAMAHA gitáromnak 3,68mm a tömör fedlap vastagsága. Kérdezném, az átlagos vagy vastagabb?

 • 7.

  Ha nagy a páratartalom különbsége (40-60 az már elég nagy változás), nem a nyak szokott görbülni először, hanem a fedlap mozog föl-le. Ennek következtében lehet magasabb/alacsonyabb a húr. Maccaferri típusú gitárokhoz (ahol nagyon vékony a fedlap) sokszor adnak emiatt két húrlábat, egyet télre, egyet nyárra. Túl alacsony páratartalom esetén be is tud süppedni teljesen a fedlap, és akkor csörög/zörög a húr, a felhasználó meg rögvest a nyakállító pácát kezdi bizgatni, pedig fölösleges, kell egy kis párásítás, és kész. Sikerült más úgy megmentenem gitárt, hogy betettük egy időre a fürdőszobába (ahol teregettek is), és napok alatt helyreállt a fedlap, utána már csak párásító kellett a gitárba, és volt öröm, bódoccsá.

 • 6.

  Nekem van egy YAMAHA DWX-8C akusztikus gitárom és hosszú idő óta nem a tokjában tartom, hanem egy alsó állványon. A szobám télen fűtött, nyáron szellőztetett, az átlagos páratartalom kb.40-60% között van (páramérőm a falon!). Azt vettem észre, hogy a gitár nyakának a hajlása (húrmagasság) változik, ha a páratartalom változik.

 • 5.

  Télen előbbi, nyáron utóbbi. ☺
  Szerintem a 31-34°C semmiképpen nem kellemes, ha gitározni kell. Ilyen hőmérsékeltnél az ember hűvösbe vágyik, a gitárt nem tudom, nem mondta meg, de utálok hozzányúlni, ha ráizzadok. Mindenkinek más a komfortzónája, én azt szeretem, ha 19 és 23 °C közt van a beltéri hőmérséklet és hát a gitár is ott van, mert ott játszol vele. A páratartalom meg nagyban függ a kintitől. Persze ha tök szigetelt lakásban élsz, lehet szabályozni, de amit lentebb írtak a lényeg, ne változzon sokat, sokszor és gyorsan. Annyira nem kényes a gitár. Főleg, aki fellépésékre is jár na, ott aztán minden helyszín más és más.
  Az tuti, hogy állandó 80% feletti, vagy 30% alatti relatív páratartalom nem csak a gitárnak nem jó.

 • 4.

  Igen, a nem egyenletes hő és pára nem egészséges, de azért a túl kevés pára, meg a túl sok sem praktikus. A hőmérséklet nem annyira fontos, de jó, ha nem esik az extrém tartományba.

 • 3.

  én az elsőt választanám

 • 2.

  Szerintem a legnagyobb problémát az okozza ha összevissza változik a pára és a hőfok és mozog a fa.

 • 1.

  Elektromosnak mindegy. Ez a különbség egy rendesen összerakott akusztikusnak sem számít, pláne, ha tokban van.

GS Active