« Back

Hangszerbolt nyitás

Szerző: Norbert Nagy   -   March 8, 2023, 8:57 pm
Egerben és vidékén elfogytak a hangszerboltok.
Szerintetek hogyan lehet fizikai hangszerboltot nyereségesen üzemeltetni?


Number of comments - 42

42. thamas
2023.03.20. 10:10:06
Norbi, a Mezzofortét Egerben a piacnál az ifjabbik Csámpai működtette. Elég sokat jártam oda anno, mikor még nem volt a bp-i boltja. Az öreget sosem láttam ott. Akkor még nem volt ennyi YouTube csatorna hangszer videókkal, de az ő akkori weboldalán már voltak szöveg+audió hangszerbemutatók (egy időben én készítettem ezeket :)) És akkoriban heti egy-két napot azzal töltött az ifjabb Csámpai, hogy szállította ki (személyesen) az országban mindenhova a neten rendelt hangszereket. Aztán sokáig párhuzamosan működött a pesti meg az egri üzlet. És én is azt gyanítom, hogy az egri bolt végül ˝érdeklődés hiányában˝ zárt be. (Nem volt túl sok minden a boltban és val`szeg nem volt túl nagy forgalom sem. Hogy melyik okozta melyiket azt döntse el az, aki tudja…)
41. TalpiTOP100 #5
2023.03.20. 09:31:06
40. Tamas Erdosi Náluk ez természetes mi vagyunk inkább boldogtalanok ☺
2023.03.18. 19:31:16
Én Edinburgh-ban voltam pár hete és szerencsémre el tudtam menni a guitarguitar nevű boltba, kipróbálni egy igaz USA Gibson Les Pault. Amikor elmondtam mit szeretnék, simán a kezembenyomtak két komolyabb kb egymilliós Gibsont és elvittek egy süketszobába, ahol zavartalanul kipróbálhattam a gitárokat vagy egy órán át. Felém se néztek az eladók. Idehaza talán egy hangszerboltban láttam egyszer egy darab új Les Paul-t. A kinti boltban volt vagy húsz a falon. Érdekesség: sose cseréltek még húrt a gitárokon, mert azonnal megveszik őket, nincs ideje a húrnak elfáradni. Boldog nemzet a skót.
2023.03.11. 12:27:52
Kala: igen, arra próbáltam utalni, hogy Magyarországon, ami nem esik közvetlenül útba, az világvége. Én pl. néha tanítok (vagy inkább tanítottam) hangszert, lényegében azon bukott az egész, hogy 10 perc gyaloglásra vagyok a vonattól (a vonat meg 16-25-perc a Déliből). Csak azok jártak, akik autóval jöttek, a többiek bele sem kezdtek, amikor megtudták, hol vagyok (pedig soha nem hirdettem, engem kerestek meg). Itthon csak olyan vállalkozás él meg kieső helyen, ami nagyon kapós, pl. valami iszonyatosan jó hangszerész. Hangszerboltnak még központi helyen is nehéz. Az ország világvégesége meg sajnos tény.
38. KalaTOP100 #1
2023.03.11. 08:43:28
Gábor! :-) Ehhez én sem tudok hozzászólni, talán , mert túl hosszó lenne. Esetleg úgy kellett volna írnod: ˝Magyarországon minden fél órára, vagy 10 percre van valamitől, mégis a világvége˝.....
2023.03.11. 08:36:51
Ha valami 10 percre van az autópályától, meg félórára egy nagyvárostól, az nincs a központban. Ahhoz ki kell menni, célzottan. Nem tipikus hangszerbolt helyszín, kvázi világvége. Magyarországon minden fél órára, vagy 10 percre van valamitől. A többihez is lenne mit hozzászólnom, de mivel úgysincs Balaton se, nem teszem.
36. NCsK
2023.03.10. 23:14:18
Treppendorf kb fél órára van Nürnbergtől és 10 percre Németország első és legforgalmasabb autópályájától. Nincs a világ végén, jól megközelíthető, mint általában bármely település abban a hatalmas országban, köszönhetően az országot pókháló szerűen átszövő infrastruktúrának. Többször jártam a Thomannál, egy évben négy hónapot a germánoknál dolgozom, tapasztalatból beszélek. Itthon voltak korábban üzleteim (nem hangszer), amit ezzel kapcsolatban írtam, szintén részben tapasztalaton alapuló ismereteim szerinti tények. Tehát, szerény véleményem nem ˝összeesküvés-elmélet˝, hanem összeesküvés-gyakorlat. A Thomann nem releváns érvelés ellene, ugyanis 1954 nem 2023. Az utóbbi 10 évben a globalizáció extrém módon felgyorsult, ami ugyebár tőke- és hatalomkoncentrációval jár, illetve ez a célja. A Thomannt már nevezhetjük multinak, a szó nem negatív értelmében, mivel ők valóban a nulláról kezdték, családi vállalkozásként és valóban kinőtték magukat. Ám Németország és vele karöltve a nyugati világ nem Magyarország volt a szocialista blokkal megverten. Ha a Thomann `54-ben itt akart volna nyitni, netto kiröhögik és minimum elüldözik. Ugye ez evidens? De ma sem tudna a nulláról családi vállalkozásként felépíteni egy Thomannt senki, még Némethonban sem, ebben a gazdasági környezetben, tele befektetői csoportokkal, akikkel nem lehet versenyre kelni. Még 5 milla eus ˝támogatás˝sal sem, mert az is egy nagy vicc. Tudjátok, amikor bemegy a kisboltba a delikvens és azt mondja az eladónak, idézem: ˝egy tejfölt kérek, mert azt elfelejtettem venni a Tescoban˝, nem marad ezzel kapcsolatban kérdés a gondolkodni még képes fejekben. Ez megtörtént eset, és nem egyedülálló, hanem tömeges. Azóta ez a kisbolt be is zárt (meg nagyon sok másik is), mert elege lett a vegetálásból. Ha valakinek maradt még kérdése ezzel kapcsolatban, szívesen válaszolok. Ismétlem, ezek tények és nem ˝összeesküvés-elméletek˝! Különben sem fogadható el érvként ez a megbélyegzés, mint ahogyan az sem, hogy ˝tuggyukkik˝! Áldás, békesség! :)
2023.03.10. 22:33:02
Igen, pont ezért nagyon érdekes, hogy a világvégén nyitották, akkor, amikor még a közlekedés is sokkal rosszabb volt, és a mai napig Treppendorf-ban van, ami még jelenleg is a világvége (semmi nincs ott kb., csak a Thomann :)). Mondjuk nem is véletlen, hogy a hangszerküldésre gyúrtak már igen korán...
2023.03.10. 22:23:50
˝Lorand: Azért egy Thomann méretű hangszerbolt megmozgatná a fantáziámat˝

Hat persze, csak olyant vegkepp nem realis videken nyitni. :^)
2023.03.10. 22:18:50
Lorand: Azért egy Thomann méretű hangszerbolt megmozgatná a fantáziámat. Persze több száz km-t nem utaznék (max egyszer, hogy megnézzem, de leginkább kirándulás, nem vásárlás céljából). Nyilván ők sem véletlenül nem a fizikai boltból élnek már, még ha úgy is kezdték (de azért a kezdet nagy merészség volt így visszanézve, hogy a falu szélén nyitnak egy hangszerboltot, ez kb. olyan, mintha én valahol Gyúró külső határában elindítanám a boltomat). De egy korrekt árukészlet is lehet vonzó, de az itthon alig van valahol. Külföldön a legkisebb helyen is, ha bementem egy hangszerboltba, ott príma, minőségi, beállított hangszerek voltak. Ezüst fuvolát ki akartam próbálni, adtak hozzá cérnakesztyűt...
Az olyan bolt, ami spéci cuccokat tart (mint pl. a Stageshop), vagy bizományost is (mint a Vintage), működhet, de csak jó helyen, ahol nagy a vásárlóerő. Ez itthon Budapest+ Pest megye=3 millió ember. Az ország lakosságának majdnem egyharmada. Máshol csak árukapcsolással, és nagy befektetés/megtérülési türelem kombóval.
De ami igazán fontos, hogy egy hangszerbolt nem a profikból él. Dolgoztam boltban, az eladás nagyon nagy része volt a pengető, húr, tok, meg zeneiskolai kiegészítők, és ezek nagyobb részét olyanok vették, akiknek tanács kellett, mit is vegyenek, a hangszereladásnál meg az ajándékozók és kezdők voltak többségben.
2023.03.10. 21:59:36
Par hete volt itt egy tag, aki beszopott egy gagyira sikerult Charvelt es vissza kellett kuldenie. Az volt a konkluzioja, hogy o bizony soha tobbet nem fog neten rendelni gitart. Akartam irni, hogy amit utazasban es kenyelemben megsporol/nyer, az valoszinuleg boven a visszafutar dija folott lesz...

Minek fizikai hangszerbolt? Lesz benne mareknyi gitar, tutira nem lesz az, ami engem erdekel. Es nem kell ide semmilyen globalizacios osszeeskuves-elmelet, egyszeruen nem kifizetodo sok kiallitott darabot tartani (amit aztan leakciozva fogsz eladni), amikor az ugyfel neten megrendelhet barmit, es ha nem tetszik, 14 napon belul visszakuldheti fillerekert. BP-n parszor utbaejtem az egyik boltot aprosagokert (hur, pengeto). Na lattam ott logni olyan vadiuj gityokat, amik 2m-re is ubergazak voltak. Koreai D`angelico, aminek iszonyat gany modon volt kidolgozva a felso nyerge. Japan Fender, aminek slegen allt a nyaka es 12. bundnal 3mm+ lehetett az ekson. Szoval amit kiallitasz, azzal foglalkozni is kell, ami extra koltseg...

Amit Vintage52-ek csinalnak, bizomanyos ertekesites, na annak van sok ertelme, de szerintem naluk is fontos sikertenyezo a budapesti uzlet, meg, persze, nem tegnap kezdtek es ertenek hozza.
2023.03.10. 21:26:07
Én láttam külföldön húr és pengetőautomatát, a hangszerbolt mellett volt kirakva, hogy ha zárva van, vészhelyzetben segítsen (Svájcban és Olaszországban is volt ilyen). De kocsma helyett a Lidl-nél kéne kirakni, kinek van ma pénze kocsmába járni (pláne, ha az 1000 forintos szállítás is sok :)).
2023.03.10. 20:10:40
Okés,
Eldöntöttem hogy nem fogok hangszerboltolásból megélni.
Be fogok szerezni egy szekrénnyi készletet húrokból, dobverőből, nyakolajból és jakab kábelből, és egy zenészközeli kocsma fogja húrbüféként árulni, hogy szerencsétlen megyeszékhelyi parasztgyerek 2k huf húrt ne 1k postaköltség mellett vegyen meg. De csinálok belőle frachise-t, és még lehet hog` megélek belőle. Húrautomatát minden városba!
29. NCsK
2023.03.10. 19:45:55
28. mop
Van itt a hozzászólók között olyan, aki biztosan megpróbálja, ő láthatóan hisz benne. :)
28. mopTOP100 #78
2023.03.10. 19:37:40
@ncsk miért nem prbálod úgy mint a tankcsapda dobosa? te is pályázhatsz az minden magyarnak joga link
2023.03.09. 21:06:08
Szerintem is lapos a Föld. És Balaton sincs, kamu az egész. Amúgy a befektetési körök mellett a befektetési négyzetek is ott állnak a háttérben. A tuggyukkik csinálják ezt az egészet.
Itt van a németeknél bannolt szlovák áruház. Láthatóan szénné van bannolva: link
És az öreg Hans is tudta 1954-ben, kihez kell fordulni, belefektettek a körök (meg a négyzetek), és már 1955-ben webáruháza volt, ez tudható. link
26. NCsK
2023.03.09. 18:50:45
Az un. multik mellett sehogy nem lehet nyereségesen üzemeltetni egy hangszerboltot. Csak kínlódás az egész. Nagyon sok meló gagyi pénzért. Az un. multik bizonyos ˝befektetői csoportok˝ érdekeltségi körébe tartoznak, nem tudsz konkurenciát jelenteni nekik. Pláne úgy nem, hogy a nagykereskedelem is az ő kezeikben összpontosul. Amikor egy nagyker annyiért ad egy valóban kisker üzletként funkcionáló egységnek árut, amennyiért a multi adja a vevőinek, nincs miről beszélni. Az a szöveg pedig, hogy ˝vegyél annyit, mint a multi és akkor neked is olyan árat adunk˝ egy merő cinizmus. Ilyenkor hol van a gazdasági versenyhivatal? Ja, hogy az is a ˝befektetői csoportok˝ zsebében székel? Én kérek elnézést! Szóval, aki ma hangszerbolt nyitásán gondolkodik, az netto öngyilkosságot követ el. Hacsak nem egy befektetői csoport boldog tagja/részvényese. :D És mindez igaz bármely más kiskereskedelmi egységre is. Nyilván van pár kivétel, aki kifog egy multik számára még nem lefedett régiót, de ennek esélye egyre csekélyebb. A nagyvárosok is valamennyire kivételek, mert ott rengeteg ember él és a már régóta működő kisker van olyan tőkeerős, hogy egyelőre túlél. Egyelőre. A magyar vállalkozókat, kereskedőket nem védi meg a magyar kormány és a jogrendszer. Nincs piacvédelem, sokkal inkább mindenben a multiknak kedveznek a hazaiak ellenében. Pár évvel ezelőtt Németországban járván megpróbáltam rákattintani a muziker.hu-ra, árakat akartam összehasonlítani a Thomannal szemben. Akkor még nem tudtam, nem engedte a szolgáltató, helyette a Thomannt dobta fel a rendszer. Ez piacvédelem. És véleményem szerint teljesen jogos. De ott sem tudják ezt megtenni a végtelenségig, mert a globalizáció pont arról szól, hogy a nagyok lenyomják a kicsiket. És vevői szemmel lehet, hogy a multi jó árakkal kecsegtet, de amikor már ők uralják a teljes piacot, kiváncsi leszek, mennyire lesznek vevőbarátok. Hosszú távon szerintem megszűnik a már amúgy is csak névlegesen létező verseny, mivel a fent említett ˝befektetői csoportok˝ az egymással elvileg konkuráló cégekben kereszttulajdonosok. Nem hiszed? Járj utána! :)
2023.03.09. 15:24:48
Amúgy regionális zenei centrum nyitásában tényleg volna fantázia. Kell egy olyan hely, ami eléggé központban van (könnyen megközelíthető többféle járművel), ott kialakítani jól felszerelt, stíúdiófelvételre alkalmas próbatermeket, hangszerboltot, és akár egy klubhelyiséget, ami egész nap működik pl. pubként (és ha veszel egy Gibsont, jár egy korsó sör ingyen :)), reklámot csinálni neki, aztán hajrá. És, ha jól saccolom, el is értem a (néhány) milliárd körüli befektetési összeget, ha valóban minőségi környezetet és nagy hírverést akarok... Viszont egy ilyen hely hamarabb be is hozná a befektetést. Vagy, ha bukik, akkor legalább látványosan. :)
24. FuzzerTOP100 #92
2023.03.09. 15:15:48
Igazad lehet @Flór Gábor, de ha nem üres a terem (azaz felszerelt), mint Bp-n a Pzóna vagy az AFactory, akkor lehet értelme. Sok olyan banda van, akinek nincs érdemi cucca; ha még demózni is lehet ott, akkor sztem működhet az ötlet. De ez esetben is piackutatni kell először, az tény.
23. KalaTOP100 #1
2023.03.09. 14:14:11
Gábor - mondjuk ez igaz, de ott van is bőséggel. Bár, ha így nézzük, az egész környék Felcsút felé lejt....Ott lehetne Egy Upchoot National Music and Soccer Shop....
2023.03.09. 13:51:15
Fuzzer: Nem tudom, hogy vidéken mennyire mehet egy próbaterem (tényleg nem tudom). Nagy városokban, ahol sok a lakótelepi lakás (pl. Miskolc), esetleg, de szerintem vidéken a sok családi ház nem túl jó ebből a szempontból (egy zenekar esetében legalább az egyik tag ilyenben lakik, vagy ha ő nem, a nagyszülők, vagy van egy jó garázs stb.).
2023.03.09. 13:48:11
Kala: Németország meg 9 országból (ha jól emlékszem), és még tengeren is mehetsz. Úgyhogy az még jobb :)
20. KalaTOP100 #1
2023.03.09. 13:29:10
Jó helyen a Muziker van, 4 országból gyorsan elérhető....
19. FuzzerTOP100 #92
2023.03.09. 12:44:09
Norbi, inkább csinálj próbatermeket ÉS ott árulj húrokat, kiegészítőket meg néhány cumót, lehet hamarabb pénzednél leszel:-D
2023.03.09. 12:28:48
Azt kihagytam, hogy könnyen megközelíthető legyen, és ne bérelt épületben, viszont legyen lehetőség rendes hangszerpróbára (fülkék). Tehát a 200 milla nem is volt igazán jó becslés, lenne az 500 is. Ehhez mérten növekszik a megtérülés ideje is. Viszont egy jól működő webáruházból simán el lehet tartani egy jó fizikális boltot is (l. pl. Thomann, 5500 nm-es áruháza van, még csak nem is központi helyen, hanem konkrétan világvégén, faluszélén link Persze a webáruház bevezetése, fenntartása külön költség, személyzet stb.
17. TalpiTOP100 #5
2023.03.09. 12:11:40
Kala hiányolod őket?
16. KalaTOP100 #1
2023.03.09. 11:47:07
Azt mondják , az EMAG, meg az ALZA már a spájzban vannak, de nem igaz, most voltam ott és üres! Még az oroszok sincsenek ott !
2023.03.09. 11:44:41
˝lásd most futó emag reklám˝: az nekem sem tetszik.
14. KalaTOP100 #1
2023.03.09. 09:01:49
Csak egy apró közbevetés, ami szintén ezzel függ össze: Hány olyan klasszikus nagyáruház működik Budapesten, mint a LaFayette, Gerngross, Kaufhof , stb.? 35-40 éve volt jó pár, pld. Centrum áruházak, Skála hálózat, Luxus stb.....Nincs fizetőképes piac.....
2023.03.09. 08:57:49
A webáruházak, pl. mérethatékonyság miatt is, olcsóbbak lesznek mindig, a hangszer, meg tömegcucc. Elolvasod a véleményeket, megnézed a youtube videokat, megkéred a ismerősöket, hogy kipróbálhasd, majd megveszed a webshopban, és ha nem tetszik 14 napig indoklás nélkül visszaküldheted, vagy a GS-en kezdesz keresni használtan. Arra meg senki nem fog fenntartani egy üzletet, hogy majd bemennek a nézelődők, megfogdossák a hangszereket, és ha tetszik, akkor megveszik a webről - lásd most futó emag reklám.
Ha van elég nagy fizetőképes kereslet, aki tud és hajlandó is fizetni magasabb árat azért, hogy üzletben vásároljon prémium/ritka/egyedi/vintage cuccokat akkor ott lehet talán keresni, de ilyenek próbálkozások vannak is.
2023.03.08. 22:36:17
Norbert, miért szeretnéd nyereségesen üzemeltetni?
11. TalpiTOP100 #5
2023.03.08. 22:04:14
Akármilyen bolt nyitás nyereségesen: csak pajszerral ha halkan csinálod ☺
10. KalaTOP100 #1
2023.03.08. 21:56:28
Még ha valamilyen módon ez sikerülne is, a prosperitás előbb, vagy utóbb feltűnhet bizonyos köröknek, akiknek ez vagy nem tetszik, vagy éppen hasonló felvirágzásra vágyna, aztán a többit már el lehet képzelni... Ha ebben igazán lenne üzlet, bizonyára valamelyik nagyobb cég már rég beszállt volna, de mint mindenben , mi ebben is marginálisnak számítunk.
9. FuzzerTOP100 #92
2023.03.08. 21:48:20
Amúgy én azt érzékeltem abban a pár üzletben, ahol szívesen jártam/járok, hogy nem elsősorban üzletként csinálják. Szeretik. Mondjuk jó érzés is lehet 100 gitàr közt létezni. Próbálj meg megúszni egy V’52es betérőt 40 perc alatt, ha Horváth Attila bent van és ráér egy kicsit. Persze abban a 40 percben tanulsz valami értelmeset is.
8. FuzzerTOP100 #92
2023.03.08. 21:44:48
Ó ezt nem tudtam:-(
2023.03.08. 21:42:51
Kiváló, jöhetnek még a gondolatok, tudam én hogy nem most mondok fel a multinál hogy betöltsem a piaci rést...
Mondjuk a Mezzo elősorban azért zárt be, mert az öreg Csámpai átigazolt a mennyei kórusba, de addig sem láttam a prosperálást, azért is kérdeztem, hogy hogy látjátok. Hasonló setétben, úgy veszem észre :(
6. TalpiTOP100 #5
2023.03.08. 21:42:00
Ott kezdődik hogy bérelt ingatlanban sehogy - kivéve ha a mellette lévő helységben egy dohányboltot is üzemeltetsz ☺ .
5. FuzzerTOP100 #92
2023.03.08. 21:40:54
Amúgy szomorú, hogy Egerben sincs, meg Starjánban sincs már ilyesmi. Az első vermonám és torzítóm a Vörösmarty úton lévő hangszerboltban vette nekem az öregem; mindig elfog a nosztalgia, ha látom a sárga rácsozott ajtót.
4. FuzzerTOP100 #92
2023.03.08. 21:34:31
Viccet félretéve, üzleti terv/piackutatás nélkül sehogy. Egerben volt a Mezzoforte, kérdezd meg őket, miért zártak be. Sanszosan nem volt forgalom, Bp. 140km, Miskolc 40, rendelni lehet mindent is már. Meg kell nézni, aki Bp-n talpon van független, mind ad vmi extrát. Profi hangszerész tuti kell. Nekem a V’52 modellje nagyon bejön; főleg használt cumók, szakértelem, kedvesség.
3. KalaTOP100 #1
2023.03.08. 21:34:21
Pld. dolomitbánya tetejére kell telepíteni, a többi aztán kialakul.....
2. FuzzerTOP100 #92
2023.03.08. 21:25:24
Dràgábban adsz el hangszereket, mint amennyiért veszed őket Norbi. Meg is van a nyereség.
2023.03.08. 21:19:28
Nagyon egyszerűen: jó árak, 3 év garancia, nagy (és komoly) árukészlet (tehát van olyan hangszer is, amiért érdemes csak úgy bemenni, és ha USA Fendert akarsz, nem akarják veled megvetetni helyette a Cortot, hogy az ugyanolyan jó), szakértő eladók, esetleg szerviz (nem kell hangszert gyártani, de profi javítás, beállítás stb. legyen), valamint jó reklám, plusz egy jó webáruház, gyors szállítással.
Ezt úgy lehet kivitelezni, hogy beleinvesztálsz kb. száz-kétszáz millát, és nem akarsz 3 nap alatt meggazdagodni, hanem ki tudod várni, hogy kb. 10 év múlva leszel nyereséges (vagy legalább nullán).