Members
« Back

April 6, 2021, 8:47 am

Szép napot mindenkinek!
Remélem kérdésemmel nem vonom magamra a tisztelt gitáros kollégák haragját, de már régen foglalkoztat egy kérdés a Sratocaster típusú gitárokkal kapcsolatban.
Én inkább akusztikus gitárban találtam meg azt a hangzást amin keresztül kommunikálok zeneileg. De mostanában kísérletezgetem, tágítom a zenei teremet elektromos gitárhangzás irányába is. Kölcsönkérek bizonyos típusokat és úgy próbálkozom mielőtt el kötelezném magam! Mivel nagydarab ember vagyok nagy kéz mérettel, a nagy testű hangszereken érzem jobban magam. Van egy Gretsch Elektromatic Hollow Body típusú gitárom amin jól érzem magam. De mostanában hallottam egy két igazán jó hangszínt amit Stratocaster típusból hoznak elő az előadók. Tehát kipróbáltam több típust is de mindig ugyanazzal a problémával találkozom : kevés a hely a kényelmes játéktérhez, legalább is nekem. Játék közben bele akadok a kapcsolóba, a hangerő potit tekergetem, és idegesít, hogy be vagyok szorítva egy bizonyos szűk térbe. Tudom azt is ,hogy szándékosan a kezelhetőség végett vannak ott a kapcsolók meg a potik ahol vannak. A kérdésem, hogy más nem tapasztal ilyet? Vagy én nem veszem figyelembe, hogy ez a típus inkább szólisztikus és nem tudom úgy használni mint egy akusztikus hangszert? Vagy van úgy, hogy nem kompatibilis egy hangszer és nem jön be valakinek? Mert a forma tetszik, és a hangzásvilága is bejön, nagyon sokrétű hangszer de több nekifutásra sem lesz jobb az érzésvilágom a típussal kapcsolatban. Megköszönném ha van valakinek tapasztalata és megosztaná velem. Szép napot :)Number of comments - 17

2021.04.07. 08:30:23
Köszönöm Simi 75 :) gyönyörű hangszerek :)

Eredeti bejegyzés megtekintése
2021.04.07. 08:27:34


Eredeti bejegyzés megtekintése
15. Simi75
2021.04.07. 07:33:02
@Indie Folk Boy: Tettem még pár képet a másik mellé. Nyugodtan nézd meg és bátran alakítsd a saját igényeid szerint a hangszered! Persze ne egy `62-es Strat-ot. :-)
2021.04.06. 22:24:19
Végtelen hálám az őszinte és megvalósított véleményekért. Minden kommentet köszönök mert mindegyikből tudtam tanulni. Bíztam a megérzésemben de így, hogy alátámasztottátok megnyugodtam és a hallottak alapján tudok dönteni, értékelni merre menjek.. köszönöm, hogy ilyen segítőkészek voltatok jó ide tartozni :) szép napot!
2021.04.06. 17:53:31
Simi, ez igényesre sikerült. Grat!
2021.04.06. 15:11:01
Szia, én sem fogadtam el mint Simi75 az élhetetlen potikat,ezért mindegyik stratómon 1 volume és 1tone poti van. A pickupkapcsoló maradt ahol van. A volume eredeti helyére pedig egy killswits került ami szaggatja a hangot, vagy egy singlebuckert felez. Vandálbiztos nyomógomb a neve, ez egy lapos kivitel, így nem akadok el semmiben. Ha strato hang kell akkor azt vegyél és vagy magad vagy egy szakember oldja meg a problémát. Mivel nem vagyunk egyformák ezért kell néha belenyúlni a megtervezettbe. Az állapot eladáskor visszaállítható így nem csökkenti a gitár értékét. Én azt tanácsolom, hogy vágj bele és élvezd a hangját! Sok sikert!
11. Simi75
2021.04.06. 13:03:45
@Mácsodi Ferenc: Hát, ha lehetne ide képet beszúrni, megmutatnám...
link
Lehet.

Eredeti bejegyzés megtekintése
2021.04.06. 11:41:58
Simi75: Kíváncsivá tettél, egy fotót lőhetnél, hogy hogyan oldottad meg...
2021.04.06. 11:36:43
Mindenkinek útban van. Olyan ember is mondta, hogy nem szereti igazán, ahogy a potik el vannak helyezve, akinek 30 éve ez a fő hangszere. Ezt Leo bácsi a kor és ország fő játékstílusának megfelelően tervezte meg (az akkori zenészek tanácsai alapján), és ugyan ergonómiai szempontból tökéletes, de a potik elrendezése country/western és korai rock, és ez már így marad. Meg kell tanulni rajta játszani, azaz meg kell szokni, át kell kapcsolni az agyat, amikor ez van kézben.
8. Simi75
2021.04.06. 11:18:18
Én egy kis módosítással megoldottam az enyémen, hogy se a hangerő poti, se a pickup váltó ne legyen útba. Kellett hozzá egy üres koptatólap, némi forrasztás, egy kis csiszolás, de megoldottam. :-)
2021.04.06. 10:42:22
Bocs, Doki66, de nem osztom a véleményedet. Van hárs és éger stratom, valamint egy PRS SE-m, ami mahagóni. A jellegezetes orros strat hangzást nem tudom előhozni a PRS-ből. Kattog, csattog, de nem csillingel. Amiben viszont maximálisan igazad van, hogy Strat játékérzetű a PRS! És a potiba sem akadhat bele az ember!
6. Doki66
2021.04.06. 10:31:32
Szia!
Mint ha pár évvel ezelőtti önmagamat olvasnám ki soraidból. Én is próbálkoztam stratóval és hasonló problémáim voltak. Tény, hogy a LP. mindig ott volt mellette és ahhoz képest tényleg más egy strato. Én kb. harminc évig csak akusztikuson játszottam és ezután jött az elektromos vonal. Elektromoson másképp kell játszanod Kevesebb söprés a jobb kézfejjel, kisebb kitéréssel, finomabb mozdulatok. Meg kell találnod a kezed helyét a gitár testén, hogy hol kényelmes neked. Egy strato nagyon más mint egy LP ., de ha egy felezhető pukis példányt tudnál szerezni, azon már elő lehet varázsolni olyan filigrán kis single coilos hangokat. Aztán ami megoldás lehet, egy jó PRS modell is. Azokon kicsit hátrébb vannak a potik. Az SE modellek nem drágák. Minőségük kiváló és tudják a strató hangzást is.
Szóval szerintem türelem és nem ártana egy stratos barátot is megkérned, hogy mutassa meg, ő hogy játszik rajta.
2021.04.06. 09:40:22
Rengeteg gitárnál teszik egészen hátra a potikat, abszolút nincs útban. Igaz, hogy nem strato, de az LP-k ilyenek. Ha úgyis kölcsön gitárokat próbálgatsz ezekkel is lehet kísérletezni, bár ritka a single hangszedős.
link
2021.04.06. 09:29:34
Igen, letezik, hogy egy bizonyos stilus-forma nem passzol valaki fizikumahoz vagy stilusahoz. Ahogy irtak, egyszeru arrebbvinni a volume potit, pl. felaldozod az egyik Tone-t es annak a helyere, vagy ha kell mindket Tone, egyiket lecserelheted ilyen dupla, ˝emeletes˝ potira: link

En azt hittem, hogy a nyakkal lesz problemad. :^)
2021.04.06. 09:29:33
Igen, letezik, hogy egy bizonyos stilus-forma nem passzol valaki fizikumahoz vagy stilusahoz. Ahogy irtak, egyszeru arrebbvinni a volume potit, pl. felaldozod az egyik Tone-t es annak a helyere, vagy ha kell mindket Tone, egyiket lecserelheted ilyen dupla, ˝emeletes˝ potira: link

En azt hittem, hogy a nyakkal lesz problemad. :^)
2. SailorTOP100 #76
2021.04.06. 09:03:19
Megszokás kérdése, hallottam már ilyet. Aki nem szokta meg (pl akusztikuson zenélők) annak zavaró lehet hogy ott vannak a kezelőszervek ahol. Valaki leteszi a koptatóra a kisujját hogy helyben tartsa a kezét, fingerstyle játéknál, valaki pedig a volume potin tartja a kisujját, hogy a hangerőpotival tudja szabályozni a hangzást. Nyilván ilyenkor az egész kéz nem mozdulhat játék közben, csak a szükséges ujjak. Telecasternél messzebb van kicsit a poti. Ha hosszabb idő után is zavaró esetleg lehet csinálni más elrendezésű koptatót ahol a zavaró potit áthelyezed távolabbra.
2021.04.06. 09:00:15
Szia! Én is nagytestű vagyok, olyannyira, hogy a Telecaster úgy áll nekem, mintha retikül volna. A Straton azért nincs olyan problémám, mint Neked, mert a hangszer le van engedve ágyékig, a bal kezem hüvelykujja ˝felülfog˝. Ez így kényelmes nekem, mert amikor fel volt húzva a gitár magasra, ha sokat játszottam, elfáradt a jobb kezem mert hajlítva volt. Tehát nem a ˝beleakadás˝ miatt döntöttem így. A leengedés azzal a kompromisszummal járt, hogy a fogólapon átalakult a játékom. Így a pengetés során nem érem el a potmétereket, csak akkor, ha odanyúlok, ahhoz meg szinte teljesen ki kell nyújtanom a jobb karomat. Megértem, ha valakinek ez nem jön be, mert klasszikus zenei oktatásban részesült, de én amatőr vagyok.