Members
« Back

March 29, 2021, 9:53 pm

Szerző: szigetigabor4
Sziasztok ! Nem tudom, hogy volt-e már téma, de érdekelne, hogy különböző festékek, elektromos gitár esetében, hogyan befolyásolja a hangját ? Vagy , befolyásolja-e egyáltalán ? Pl. amit utoljára találtam, az a nyom nélkül eltávolítható, folyékony gumi festék. Mi a tapasztalat , festés terén ? A válaszokat előre is köszi.


Number of comments - 8

2021.03.30. 15:48:22
köszi
7. L_K
2021.03.30. 15:34:28
Egy test rezonanciás tulajdonságait a rugalmasság / merevség, a csillapítás, a tömeg határozzák meg. Akármelyiken változtatsz, változni fog az, hogy hogyan rezeg. De egy vékony réteg festék nem fog számottevően változtatni a tömegen, a rugalmasságon sem, érdemben. Itt olyan dolgok számítanak, mint a fa anyaga (eltérő fák eltérő frekvencia spektrumban fognak jól működni), vagy az, hogy a rezgést a fa hogyan kapja meg a gitártól (pl. egy puha műanyag nyereg sok magasabb frekis rezgés ˝megzabál˝, míg a csont jóval kevesebbet). Szóval pingálj nyugodtan :) A témáról bővebben, magyar nyelven itt:

link

De ha van konkrét kérdésed, keress meg. most raktam össze egy ppt-t, amivel az oktatásokat tartom a cégnél, talán át tudom adni, de csak cenzúrázva, mert benti dolgok is vannak benne. Autóiparban vibráció / rezonancia szakértőként dolgozom, illetve a főnököm így szokott bemutatni, meg adnak érte fizetést :D (bár semmi közöm egyébként az egészhez, villamosmérnök vagyok)
2021.03.30. 14:41:50
Köszi a hozzászólásokat, nagyon hasznosak.
PRSgitaros : Igen, arra gondoltam, mert tetszik egy szín. Olcsó és nem igényel csiszolást stb... Ha elrontom, akkor sincs baj.
2021.03.30. 14:21:36
Én komplettre át festettem a les paul gitárom. még talán több réteg ment rá mint a gyárira már mint a top-ra.a hátulja csak vékony matt fényt kapott és szerintem talán ez által de jobb rezonanciát kaptam nekem jobb lett :D
2021.03.30. 13:56:00
Ha a falra akasztod, szép. Ha használod, lejön, mert tapadós, és ronda lesz. Nyakra tuti gáz.
2021.03.30. 13:28:11
A Plasti Dipre gondolsz?Nem hiszem, hogy a hangzást jelentősen befolyásolná, de minden számít és minden fog változtatni a gitár hangján.A kor, a használat, a festés..Ha erre érzékeny szedőt használsz, akkor hallani is fogod(valamelyest), de EMG-nél nem valószínű, pl.
Én egy Squier CV testet festettem át autólakkal, ahogy régen csinálták, a nyakat pedig jávorról rózsafára cseréltem, de nem nagyon érdekelt, hogy hangzásban mennyit fog eltérni, mert tudtam, hogy szedőcsere is lesz.
de jobban szeretem, mint előtte.Szóval, ha ebben gondolkodsz, egy próbát megérhet, legfeljebb lehúzod róla, ha ne tetszik a végeredmény! :)
2021.03.30. 09:37:23
Hejj Gábor! Elméletileg fóliát is fel lehet rá pattintani valahogy. Láttam osztrák oldalon egy Jacksont, ami nagyon kellemesen nézett ki ilyetén formában.
2021.03.30. 09:30:01
A gitár egy rezgő fadarab, minden rákent festék befolyásolja a hangját, de hallani nemigen fogod, főleg, ha ez a gyári rétegre kerül.
Egy egyedi gitár, pláne, ha ez saját kezüleg lett olyan, amitől jobban tetszik, inspirálja a gitárost, síímogatja a lelkét. Én kölyökként temperával, meg tustintával is festettem a gitáromat, ettől csak jobb lehet ez a gumifesték.
Szerintem kárt nem tudsz csinálni vele, ha nem tetszik- ahogy írtad- nyom nélkül eltávolítható.