Members
« Back

May 7, 2019, 8:18 pm

Hali!
Epiphone Les Paul Standard-el valakinek tapasztalata?
Ne féljen megosztani velem! :)


Number of comments - 10

2019.05.10. 09:08:33
Hendrix is elboldogult egy stratóval a hosszú ujjaival, mely fendereknek az ő korában (60-as évek vége) baseball ütő vastagságú nyakai vannak.
Nem mindegy, hogy az Ibanez Steve Vai gitár nyaka nagyon vékony, de klasszikus gitár szélességű, ezzel a húrok nagyobb távolságra vannak egymástól, ergo kényelmesebb a játék.

De hogy más példát mondjak, ott van a Gibson Angus Young SG signature, az általam kifogásolt baromi keskeny és vékony nyak, számomra használhatatlan gitár volt. Tegyük hozzá hogy Angus Young kb 168 cm magas, tehát végtagjai sem olyan bitang hosszúak.

De akkor menjünk tovább, ott van Buckethead, a gyalogsági ásó méretű tenyereivel és a kb 2.00 m-es magasságával: az ő LP gitárja menzúrája jóval hosszabb egy normál LP-jénél, tehát hosszabb a nyak, nagyobb bundtávolságok, szintén szélesebb nyak méretekkel a megszokottnál, kvázi bariton gitár méreteken van a signatur gitárja,). De nyilván Buckethead egy idióta, mert nem jött még rá, hogy egy ukulele méretű gitáron sokkal jobban tolná a rock n` rollt, ahogy Angus Young is fogalmatlan, mert nem jött még rá, hogy egy basszusgitár-dióverő hosszúságú gitáron sokkal jobban tolná a pentaton skálákat.
2019.05.09. 22:03:15
Epiphone! Ne dobj ki pénzt Gibsonra!
2019.05.09. 21:23:03
Hendrixnek is amugy oriasi mancsai voltak, es eleg jol elboldogult egy stratoval...
2019.05.09. 21:13:19
˝Mellesleg a Ibanez Steve Vai modelleknek valóban vékony a nyaka, de a szélességük majdnem olyan, mint egy klasszikus gitáré! ˝

43-56mm? Az nem szamit extra szelesnek, a legtobb gitar akorul van, a nepszerubb modellek legalabbis... Nagyon nagy viszont a radiusza, lapos, azert erezhetted furanak.
2019.05.09. 20:46:14
˝Szerintem nincs osszefugges ujjak hossza es nyak idealis merete kozott, nekem viszonylag rovidek az ujjaim, de miota raszoktam egy gibbon LP-re, az ibanez wizard-fele extra vekony nyakakat hasznalhatatlannak erzem. De biztos vagyok abban, hogy ha par hetig csak olyanon tolnam, azt ereznem tokeletesnek es a gibbont kenyelmetlennek. Steve Vai-nak extra hosszu ujjai vannak, megis vekony nyakat preferal.˝

Szerinted nincs, szerintem meg van. Mellesleg a Ibanez Steve Vai modelleknek valóban vékony a nyaka, de a szélességük majdnem olyan, mint egy klasszikus gitáré!

Eredeti bejegyzés megtekintése
2019.05.08. 13:24:03
Ez mondjuk igaz. Volt olyan koreai LP Custom-öm, aminek keskeny és mély nyaka volt. Ez hasonlított a legkevésbé egy LP nyakára. Egy LP Ultra volt amúgy a kedvencem az Epiphone-ok közül. A nyaka Slim Taper 60-as fedőnévvel rendelkezett, noha ennek is kevés köze volt az eredeti Slim Taper-hez, mégis igen jól jászhatónak bizonyult.

Az abszolút horror a DW szériaszámmal kezdődő Dawon Plant-es kínai volt. Az hasonlított legkevésbé egy LP-re. A test árnyalatnyival nagyobb, a nyak borzalmasan durung és széles, a hangszedők csapnivalóak, bitang vastag poli lakkozás, lötyögő híd, ami éppen csak nem fordult ki a helyéről. Az egyedüli plusz pontot a Grover kulcsok jelentették.

Ehhez képest egy Ultra már egy űrhajó mind minőségben, mind pedig sound-ban, köszönhetően az AlNiCo Classic hangszedőknek.

Még egy jó választás lehet egy Les Paul Tribute, amerikai hangszedőkkel és egyébb feature-ökkel, de ennek az áráért már USA LP-t kapsz.
2019.05.08. 10:51:59
˝A nyakszélesség keskeny, a vastagsága vékonynak mondható. Hosszú ujjakkal rendelkező embernek nem javallott véleményem szerint, de mindenképp ki kell próbálni. ˝

Szerintem nincs osszefugges ujjak hossza es nyak idealis merete kozott, nekem viszonylag rovidek az ujjaim, de miota raszoktam egy gibbon LP-re, az ibanez wizard-fele extra vekony nyakakat hasznalhatatlannak erzem. De biztos vagyok abban, hogy ha par hetig csak olyanon tolnam, azt ereznem tokeletesnek es a gibbont kenyelmetlennek. Steve Vai-nak extra hosszu ujjai vannak, megis vekony nyakat preferal.
2019.05.08. 09:07:35
Nekem egy 2002-es koreai LP Standard modellem volt. Az alapélményem ezzel kapcsolatban, hogy egy teljesen korrekt középkategóriás hangszer, mondjuk ez az árán is látszott, akkor került 200 e HUF-ba. Sokoldalú, hangszer magas kivitelezési minőségben, hangszedőket is jól tervezték meg, DE ez a modell koreai volt. Pár évvel később a gyártás átkerült Kínába és az ára drasztikusan leesett (80-120 e HUF) Ezekről a kínaiakról nincs tapasztalatom, de csodák nincsenek, tehát valószínűleg rosszabb minőségűek, mint a koreaiak.

Mindenképpen ki kell próbálni. Nekem az volt a bajom vele egyébként, hogy idővel rájöttem, hogy a gitár nyaka nem az én kezemre van szabva. A nyakszélesség keskeny, a vastagsága vékonynak mondható. Hosszú ujjakkal rendelkező embernek nem javallott véleményem szerint, de mindenképp ki kell próbálni.
Összességében nem egy gibson, de a régiek valamennyire közelítik azokat.
2019.05.07. 22:54:16
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Rengeteg verzió látott napvilágot, számtalan gyárból, országból. A legjobb tapasztalataim a Samick-es éra, illetve a cseh Bohemia-ból vannak, legrosszabb a Daewon Plant-től. De ez sem szentírás. A koreaiak közül is vannak borzalmasan rossz verziók.

Megfogni, kipróbálni, meghallgatni és dönteni. Aztán az egész ötletet elvetni és nem megvenni a 120-150e Ft-os jobb Epiphone-t, mert 160-200-ért már kapsz USA Tribute, vagy LPM-LPJ-t. Akkor is ha ezek nagyon olcsó USA gitárok és nem ütik meg a Gibson hívők ingerküszöbét sem, nem kell szégyenkezniük játszhatóságban és sound-ban. Jó kis hangszerek. Hangszerek és nem kiállítási tárgyak.

Ár-érték arányt kell nézni, no meg azt, hogy mire kell. Van évi 100 koncerted, felkérésed studióba, vagy csak otthonra kell meg évi 2-3 bulira...
2019.05.07. 21:22:49
Alapos mustra után szabad csak megvenni. Járt már nálam jónéhány, nagyon változó minőségben. Volt olyan, ami nem is mahagóni-juhar, hanem hárs és valamilyen fából volt. A szerelvények minősége is változó, nem szabad hinni a feliratoknak. Festettet nem vennék a fa ellenőrzése nélkül, amit az üregekben lehet megnézni. A top is gyakran csak laminálva van. Általában a húrláb és a nyereg kis csiszolgatásra szorul, a bundozást sem árt rendbetenni.
Nem akarlak lebeszélni róla, ha jót találsz és szereted az LP-ket imádni fogod. Nem a nagy tesóhoz kell hasonlítani, még a nyak fogása sem olyan, de kényelmes. A hangszedők is az olcsóbbak közül valók, bár az újabbak már nem olyan csirimpolósak.