Quick reviews
Electric guitar
Összpontszám: 9.6
Ára: 325000 Forint (€883)
Kiadás/gyártás éve: 2018
Vásárlás helye/jellege: session.de

Technikai jellemzők: A gitárt Mexikóban gyártották 2018-ban Charvel Pro-Mod San Dimas Style 1 HH FR - Satin Burgundy Mist néven.
Technikai jellemzők:
éger test
Stratocaster headstock
Charvel die-cast hangolókulcsok
12-16 collos változó rádiuszú natúr csavarozott juhar nyak grafit pálcás merevítéssel
22 jumbo bundos, 648 mm-es menzúrás ében fogólap
felezhető Seymour Duncan ’59 SH-1N (nyak) és JB TB4 (híd) humbuckerek
1 db felezős hangerő és 1 db hangszín poti
3 állású pick-up váltó
Floyd Rose 1000-es tremoló
09-42 Nickel Plated Fender húrok
Tok sajnos nem járt hozzá, viszont technikai paramétereit tekintve számomra tökéletes.

Pontozás: 10


Hangzás, hangtulajdonságok: Alapvetően a 80-as 90-es éveket idéző glam rock gitár, de a felezhető Seymour Duncan humbiknak köszönhetően megvan benne a Fenderes tiszta hangszín is, amit különösen a közép-, felezett közép-, és felezett nyaki állásnál produkál. Volt DiMarzios japán Charvel So Cal gitárom, annak a nyaki hangzása ˝krémesebb˝ volt, és hídi állásban jobban kijöttek vele a felharmonikusak, de a San Dimas hangzásvilága valahogy jobban bejön. Az elektronika nem zúg-búg, a potik stabilan állnak, és imádom ahogy a hangerő poti lejjebb tekerésével telt hangzásúvá válnak a riffek és a szólók. A Floyddal egész jól kezdek megbarátkozni, de sokkal nehezebb elsajátítani ezt a játéktechnikát, mint ahogy azt korábban gondoltam. A tone poti engem nem nagyon hoz lázba, de aki szeret vele játszadozni, az első alkalommal tutira meg fog lepődni azon, hogy mennyire masszív a járása. Mindent egybevetve a rock és a blues áll neki a legjobban, de az RHCP is szuperül szól vele.

Pontozás: 10


Minőség: Itt most azt kellene írnom, hogy ˝hát igen, érződik a mexikói gyengébb minőség˝, de ahogy egyre több időt töltök ezzel a gitárral, úgy erősödik meg bennem az az érzés, hogy ez bizony egy eszméletlenül jó gitár! Amikor megérkezett Németországból, rögtön elkezdtem vizslatni: a színéről majd később ejtek pár szót, de a legelső dolog ami megfogott benne, az a test tapintása. Nagyon-nagyon kellemesen érdes a felülete, aminek köszönhetően szinte semmi szennyeződés nem látszik meg rajta, még a két humbi között lerakódó por sem feltűnő. A nyaka egyszerűen fenomenális: a natúr felület és a változó rádiusz együttesen szerintem akkora találmány, hogy nincs az a telibe lakkozott, ilyen-olyan profilú gitárnyak, ami ezért kárpótolna. Ehhez persze kell az a személyes attitűd is, hogy nekem alapvetően bejön a kicsit laposabb nyakprofil. A hangzásbeli tulajdonságokról már beszéltem, nem recseg, nem búg, az oktáv szuperül beállítható, Floydhoz elvárhatóan jól tartja a hangolást, a hangolókulcsok finoman járnak, és a többi hardver is rendben van. A bundok szépen fel voltak polírozva, nem voltak karcoló élek, a fogólap szerintem gyönyörű, a juhar nyakon pedig van 1-2 madárszem is, ami egyedivé teszi a gitárt. A gyári beállítások kényelmi szempontból azért hagytak némi kívánnivalót maguk után, és mivel nem értek eléggé ehhez a fajta tremoló rendszerhez, inkább elvittem a GuitarClinicbe egy fullos beállításra, és egy nagyon precíz, kényelmes gitárt kaptam vissza. Ha szigorúan csak a hangszer minőségét nézzük, akkor két kritikát tudnék megfogalmazni: az egyik az, hogy a hangszedők és a Floyd fészkeinek az élénél van némi festési pontatlanság, ami abból adódhat, hogy a felület enyhén érdes, ezért az éleknél előfordul 1-2 fényezési egyenetlenség, de tényleg keresni kell ezeket az apró hibákat. A másik a három-állású kapcsoló, ami szerintem lehetne jobb minőségű, és a jack aljzat, ami koránt sem szorítja úgy a dugót, mint ahogy azt pl. a japán So Cal tette. Összességében viszont egy jól összerakott gitárról beszélünk, és mivel nem Made in Japan vagy USA, ezért valahol talán érthető is, hogy van néhány apróbb kifogásolható pont.

Pontozás: 9


Megbízhatóság és tartósság: Bár nem vagyok zenész, és színpadon sem fordulok meg túl gyakran, a megbízhatóságról egyelőre csak jó tapasztalataim vannak. Fél éve van meg ez a gitárom, és sokat használom. Minden rendben van vele, nem kellett hozzányúlni a beállításokhoz, és semmilyen deformációt nem látok rajta. A tartósságát természetesen csak megelőlegezni tudom, viszonylag friss hangszerről van szó.

Pontozás: 9


Általános benyomások: Korábban már volt egy Charvel So Cal gitárom, és ha nem lett volna natúr juhar fogólapos, talán még most is megvolna. Az nem volt kérdés, hogy ében vagy rózsafa fogólapos Charvelt szeretnék helyette, azon belül is inkább a San Dimas felé hajlottam, mert annak valahogy letisztultabbak a vonalai. Egyedül a gitár színét illetően voltak kétségeim: eredetileg a szatén narancs színt céloztam meg, olyat viszont már sehol nem találtam, csak So Cal-ban… Feketét nem szerettem volna, fehér már volt, talán még a piros tetszett volna, de az meg nem volt ében fogólapos változatban. Tetszett még a lila is, de ez a burgundy mistic valahogy sokkal jobban tetszett. Vannak akik egyszerűen Hello Kitty rózsaszínnek látják (pl. a nagyobbik lányom is), és társítják a ˝homár˝ kategóriával, és talán ha koncerteken fellépő zenész lennék, én sem ezt a színt választottam volna, mert valljuk be, ettől van sokkal színpadképesebb megjelenésű is :) De! Engem egyáltalán nem érdekel, hogy ki mit gondol erről a színről, mert az a nagy helyzet, hogy szobagitárosként (is) nekem ez bizony tetszik! Nem rózsaszín, nem hupi lila, nem halvány bordó, hanem valami különleges árnyalat, amit a fotók nem igazán adnak vissza, és így utólag nagyon örülök, hogy be mertem vállalni. Amit talán leginkább ki tudnék emelni ebben a hangszerben, az elsősorban a játékkényelem és a hangzásbeli pozitív tulajdonságok. Szerintem nagyon eltalálták ezt a gitárt, és jó szívvel ajánlom minden rock zene orientált gitárosoknak.

Pontozás: 10
2021.03.16. - Írta: domesz77

Number of comments - 4

2021.03.21. 14:30:35
Egye fene, elnézném neki ezt az apróságot :)
2021.03.21. 14:27:35
Az enyem eben, nem rozsa. :^)
2021.03.21. 14:16:24
Ha találnék egy rózsa fogólapos orange blaze-t ami megvár, akkor tuti! Vagy esetleg ha a tiéd eladó lesz :)

Eredeti bejegyzés megtekintése
2021.03.21. 12:47:27
Adod is el? :^)