Quick reviews
Electric guitar
Összpontszám: 9
Ára: 290000 Forint (€835)
Kiadás/gyártás éve: 2019
Vásárlás helye/jellege: Használt

Technikai jellemzők: 2019-ben készült Indonéziában. Ez a harmadik Indonéz Pro szériás Jacksonom, az első után teljes lett a bizalom, jobbnak tartom a régebbi Japánban készült Jacksonoknál. (összehasonlítási alapom: DKMG, DXMG, DK7, DK2M) Igazi minőségi hangszerek az Indonéz Pro sorozat tagjai, ahogy a felhasznált anyagok is mutatják. Mahagóni test, átmenő egyrészes juhar nyak, matching headstock, ében fogólap cápafog pozíciójelölőkkel, 22 jumbo bund, FRT-1000 double lockin tremoló rendszer, Seymour-Duncan passzív hangszedők ( eredetileg SH6 distortion szettel forgalmazzák, az enyémben SH4-SH2 van jelenleg - fehér ). Kimondottan ebben a színösszeállításban ragadott magával, IBP azaz Ivory with Black Prinstripes és arany szerelék.
Legyen itt még néhány adat, hátha valakit érdekel: Menzúra: 25.5˝ (648 mm), Fogólap rádiusz: 12˝-16˝ Compound Radius (304.8 mm to 406.4 mm), Felsõ nyereg szélesség: 1.6875˝ (42.86 mm), Potméterek: Volume, Tone, Pickup váltó: 3 állású : 1. Bridge Pickup, 2. Bridge and Neck Pickups, 3. Neck Pickup, Hangoló kulcsok: Jackson Sealed Die-Cast.

Pontozás: 10


Hangzás, hangtulajdonságok: Ahogy azt feljebb írtam Seymour-Duncan SH6 szettel szerelik gyárilag, ez van az SL2-ben is és az SL3-ban is a hídnál, úgyhogy ebben inkább az SH4-SH2 mellett döntöttem, talán a régebbi RR-ek valamelyikében gyárilag is ez volt, meg az új Japán sorozatban is SH4 van, ha jól tévedek.. Ha valakinek feltűnt, hogy tremolós hangszer lévén miért nem TB4-et írok, az ügyes :-). Ez volt itthon :-) Egy kicsit kisebbek a mágnesek közötti távolságok az SH4 esetén, de én nem veszem észre, hogy hangban negatívan befolyásolná a gitárt. A tone potit push-pull kapcsolóval oldottam meg így felezhető mindkét hangszedő. Ezáltal szélesebb skálán tud megszólalni. Egészen jól megközelíti a csilingelő strat hangot, felezve. Az SH4-SH2 páros legendás a sokoldalú felhasználhatóságáról. Ebben a gitárban is az -lenne - ha éppen nem Drop A-ban használnám :-) Most viszont ide van hangolva és őrülten jól hozza a mélyeket. Érhető és vastag hangja van, remélem senkit nem zavar, hogy ilyen jelzőket használok, gitárosok valószínűleg értik.

Pontozás: 10


Minőség: Nem csak a felhasznált anyagok árulkodnak a minőségről, hanem azok összeszerelése is. Gyönyörű hangszer. Az ében fogólapon különösen szépen mutatnak a polírozott bundok. A nyak hátulja nem festett, hanem olajozott, ettől számomra még szimpatikusabb ez a sorozat, nem izzad rá a kezem használat közben, mint a festett esetében. Az FRT tremoló az original-lal megegyező méretben, és anyagfelhasználás tekintetében is, ami garantálja a hangolódásmentes játékot. Lehet cibálni, bírja. A hozzán került gitár használt így vannak rajta apróbb karcok, de ezeket egy polírozással el lehet tűntetni. Szerencsére nagyobb sérülés festékhiba nincs. Összességében baromi jól néz ki, minőség terén sem vártam többet, nem is kell. Olyan, mint saját nemében a pókember, ő is mindent tud, amit egy póknak kell :-)

Pontozás: 8


Megbízhatóság és tartósság: A megbízhatósággal nem lesz gond. A tartósság terén nagyobb figyelmet kell rá fordítani, mint superstrat társaira, formájából adódóan. Egyszer már nekem is sikerült odakoppintani a parkettához a hosszabik szárát :-( hiába vagyok ˝szobagitáros˝ ott is óvatosnak kell lenni. Csináltam is hozzá egy magasított állványt, így már nincs veszélyben. Ja meg vettem még egy lábtartót a bal lábam alá, hogy a jobb combomnak támasztva a gitárt kényelmesebb legyen használni. Kényelmesebb lett, de meg kell szokni az biztos. Egyébként a gyári kulcsokkal szép egyenletesen hangolható, a jack aljzat stabilan tart. A heveder tartókat másik (schaller rendszerű) straplockra cseréltem, mert a többi gitáromon is az van. Előfordul, hogy a gyári hevedertartó gombok elforognak és nem lehet jobban meghúzni őket, ilyen esetben ajánlom, hogy törjél bele egy fogpiszkálót, utána meghúzható lesz. Talán egy valamit hiányolok róla, az pedig a tension bar a felső nyereg után. A Charvel tremolós gitáromon volt ilyen és azzal szépen be lehet állítani a húrok szögét, hogy felfeküdjenek a felső satura. Ez ugye azért jó, mert, ha már behangoltad a leszorításkor már nem fog húzni még rajta, nem állítódik el. Mindegy nincs rajta és kész :-) Akinek floydos gitárja van úgyis áldoz egy kicsit több időt a hangolásra, viszont cserébe az úgy is marad :-)

Pontozás: 8


Általános benyomások: Az RR forma nagyon közkedvelt a Rock, Metál irányzatokban, én is ilyen célzattal vásároltam ezt a példányt, nagy megelégedésemre. Mivel a másik két ( SL2, SL3 ) Jackson gitárom is ugyanezen anyagokból készültek, nem ért meglepetés. Tudtam, hogy jó hangszert választok az RR3-mal. Még egy jó formatokot lehet beszerzek hozzá, a superstratok esetében is így tettem, az eredeti Jackson SKB tokok szintén nagyon megbízhatóak, jól passzolnak bele a hangszerek. Te is szeretnél egy ilyet? Már nem gyártják, de most még láttam egyet a Hdiszkont győri üzletében raktáron. Nem fogsz benne csalódni.

Pontozás: 9
2021.11.12. - Írta: TothPeter