Quick reviews
Bass pedal
Összpontszám: 9.8
Ára: 100000 Forint (€288)
Kiadás/gyártás éve: 2018
Vásárlás helye/jellege: Használt

Technikai jellemzők: A pedál Finn gyártású, 2018-ban debütált a B7K Ultra v2. A továbbfejlesztett v2 modernizált áramkört kapott, hangfalszimulációt Micro-USB bemenettel ellátva, PC-hez/Mac-hez való csatlakozáshoz egy másik virtuális hangszóró betöltéséhez a Darkglass Suite-on keresztül. Csendes gyakorláshoz 3.5 mm-es fejhallgatókimenetet. Alánlott kifejezetten modern basszusgitárosoknak.

Nagyon nehéz döntés volt az, hogy végül mégis eladjam ezt a pedált, nagyon sok óra monoton teszt eredménye, hogy melyik rendszer hogy működik. A Darkglass játékérzete a legfejlettebb a világon, ezért népszerű, és ezt nem lehet megcsinálni más beállítással.
Még kimaradt egyértelműen, hogy a Tone Hammer-ben a Mid Volume maximum közelében adja a jobb minőséget és működést, addig a Darkglass normál működési tartománya a minimum közeli Lo Mids és Hi Mids értékek, de maximum 50% mindkettő. A Mesa esetében meg az összes szabályzó külön adagolja a hangzást, ilyen nincs máshol, de biztos vagyok benne, hogy majdnem mindenki a Darkglass B7K Ultrát választaná, mert felemelő a játéka, nálam csupán pont a Mesa a legfőbb stílus.

Szabályzás:

Master: Míg a Volume szabályozza a torzított rész kimenetét, a Master hangerő beállítja az pedál végső hangerejét. Ideális a kimenet finomhangolásához tiszta módban. DI szintszabályozóként is szolgál.

Blend: Keveri a tiszta bemeneti jelet a torzított csatornával, lehetővé téve a keverési arány finom szabályozását.

Level: Beállítja a torzított csatorna hangerejét.

Drive: Beállítja a torzított csatorna telítettségét.

Attack kapcsoló: Beállítja a telítendő magas hangok mennyiségét: A ˝Boost˝ beállítás kiemeli a magas színtartalom extra tisztaságát és jelenlétét. A ˝Flat˝ pozíció érintetlenül hagyja ezt a regisztert, míg a ˝Cut˝ pozíció csökkenti a magas frekvenciák telítettségét.

Grunt kapcsoló: Beállítja az mély frekvenciájú tartalom telítettségét három különböző mélyhangbeállítás közül. A felső pozícióban elképesztő mély dúsítást kapcsol, a legmélyebb használathoz ezt mindenképp alktiválni kell. A legalsó pozícióban érintetlenül hagyja a tartományokat általános beállításként. Középállásban a kapcsoló szélsőséges hangzást kínál erős mélyvágás mellett, mint egy Tight Drive hatás mélyek nélkül, ritkán használható emiatt.

Bass: +-12dB @ 100Hz

Lo Mids: +-12dB, kapcsoló hozzárendelve 250Hz, 500Hz és 1kHz kiemeléssel.

Hi Mids +-12dB, kapcsoló hozzárendelve 750Hz, 1,5KHz és 3kHz kiemeléssel.

Treble: +-12dB @ 5kHz

Direct Output: Kiegyensúlyozott XLR kimenet a pedál csatlakoztatásához mikrofon előerősítőhöz, PA rendszerhez stb.

Ground Lift: Földelést biztosít a Direct Output-on. Állítsa ezt a kapcsolót olyan helyzetbe, ahol kevesebb a zaj. A kapcsoló nem befolyásolja a ¼˝ kimenetet.

Cab Sim: Kapcsolja a hangfal szimulációját a Direct Output-on. Ez a kapcsoló teljesen megkerüli az összes digitális áramkört, és lehetővé teszi, hogy szükség esetén nulla késleltetésű jelet kapjon.

Fejhallgató: A B7K Ultra belső sztereó fejhallgató-erősítővel rendelkezik, amely képes legalább 16 ohmos terhelést biztosítani a 3,5 mm-es sztereó jack aljzatból. A hangerőszabályzó segítségével állítsa be a hangerőt.

USB: A Micro USB csatlakozó lehetővé teszi a pedál csatlakoztatását PC/Mac számítógéphez, hogy betöltse a hangfalszimulációs impulzusválaszát a pedálra, és különböző beállításokat vezéreljen.

MÉRETEK: 125x96x57 mm

FIGYELEM FIGYELMEZTETÉS: Amikor a pedál be van kapcsolva, a master hangerő nem befolyásolja a fejhallgató hangerejét. Ebben az esetben a teljes hangerő beállítható a Darkglass Suite programban. Érzékeny fejhallgató esetén a bypass hangereje nagyon hangos lehet, ha nincs beállítva.

A Microtubes B7K Ultra v2 áramfelvétele 110 mA. Csak szabályozott, 9 V-os egyenáramú adaptert használjon negatív centerrel. Ökológiai okok miatt nem fogadja az elemeket. A szabályozatlan tápegységek és/vagy magasabb feszültségek nem optimális zajszintet eredményezhetnek, és akár károsíthatják is a készüléket, érvénytelenítve a garanciát.

Pontozás: 10


Hangzás, hangtulajdonságok: A pedált nagyon kényelmes használni az előre beállított mély tartományai miatt, prémium hangzása és bármilyen hangszerhez vagy rendszerhez tökéletesen simuló tulajdonsága bárkinek jól jönne az biztos, de mivel nem True Bypass, lehetnek nemtetszési gondok, vagy más hangzások kedvelőinek hátrányos megítélése, ugyanis ha ismerjük a Mesa Boogie extrém részletes és búgó basszusát, a B7K Ultra biztosan elveszi az értékét, és felesleges Darkglass-hoz Mesa preamp-ot kombinálni, de ez sok Bass Preamp-ra igaz hozzá. Nem csoda egy nem True Bypass pedálnál, hogy bármilyen True Bypass eszközt kötünk hozzá, akkor is megmarad a karakter, de fontos megjegyezni, hogy a Darkglass lényege és neves hangzása csakis akkor lehetséges, ha nem True Bypass, magyaraul ennek mindenek felett dominálnia kell, de ez nem olyan mint más pedálnál megszoktuk. Nagyon finoman csinálja ezt a Darkglass, mert a hangzás értékeit és a kompatibilitást szinte egyáltalán nem befolyásolja, csak a mély tartományt alakítja úgy hogy meglegyen a fémes karakterhatás, és ehhez a mély jelentős részét eltávolítja és nyilván nem is adagolható hozzá más eszközel, mert olyan ez mint egy vágás, amivel a rendszerben mindent magához alakít. Nem egyszerűen levágja a mélyek alját, hanem egy meghatározott mennyiséget hagy meg, amivel marad dübörgő basszus és az mindig megmarad még bármilyen torzításnál is ugyanúgy, de ez csak egy kis sáv a basszusban, egy Mesa Boogie-val ellentétben, ahol az összes tartományok jelen vannak és a szabályzók szokásos módon alakítják a hangképet, a B7K Ultránál a már előre beállított Bsszustartományt alakítjuk, és ez azt jelenti csak finomításokat lehet itt végezni a Bass szabályzóval, maximumra is lehet venni, akkor sem fogja túlhajtani.

5 húros basszusgitárt használtam hozzá, kiváló minőségű MEC JJ aktív hangszedőkkel és 9V-os belső MEC aktív Bass Preamp elektronika, Előfokcsöves erősítő 350 Watt, 4x10es hangszórók 1˝colos titánium magassugárzóval.

A pedálok sorbakötve:
Mesa Boogie High Wire Dual Buffer,
Xotic RC Booster,
Aphex Bass Xciter Bass Preamp (harmonikus generátor),
Darkglass Microtubes B7K Ultra v2
Markbass Mini Boost.

A pedál nagyon tiszta hangzást ad ha van Preamp és Booster hozzá és jól be van állítva, magában könnyen lehet zajos mert erőtlenbe könnyen állíthatjuk a Mid Shift szabályzókkal, amit a Master-rel ha kompenzálunk zajos lesz, ez egy Aguilar Tone Hammer baja is csak teljesen másként működik a két pedál alapjában mindenben. A legjobb pedálok a B7K Ultrához a felsoroltak a tesztnél, amik nem működtek hatásosan, nem tüntettem fel. Az összes Bass Preamp közül az Aphex Bass Xciter nem várt módon hozza ki a sokkal szebb hangzást, és őszintén megmondom az Aphex az ami miatt jó a Darkglass, mert hatványra emeli, kifejezetten dúsítja és előhozza a veszett tartományokat is első megérzésre, olyan nagyfokú erőt és minőséget ad az Aphex hozzá, az Aphex itt megerősítette jócskán a pozícióját, mint a legjobb pedál a világon. Magában nem jó, mert segédpedál, el is tudja nyomni egy Tech 21 főleg, de az Aphex az öszes jó minőségű pedálból csodát csinál, és a Darkglass-ra nézve az egyik legfőbb pozitívum, hogy az Aphex úgy működik vele mint egy True Bypass pedállal, vagyis ez a Darkglass nagyon természetes hangzás, nem veszítenek értéket a legjobb hanzások vele együtt, sőt, a Darkglass mint egy True Bypass és azon belül is egy maximális kompatibilitású pedálként működik, csak a Basszustartományt állítja pontosan annyit és olyan simán, amihez más erősítő pedálokkal nem lehet pótolni azt, ez eléggé trükkös működés és igen precíz és nagyfokú fejlettséget mutat, a B7K most ünnepli 10 éves jubileumát, úgyhogy volt ideje tökéletesíteni, nagyon élvezetes a játék vele, de hangsúlyozom, és amiért én is eladom, mert én a Mesa basszusát szeretem és azt komromisszum nélkül elveszi a B7K ultra, ezért egy Mesa preamp hozzákapcsolása a Darkglass-hoz olyan, mintha semmit nem adna hozzá minőségben.

Pontozás: 9


Minőség: Remek összeszereltség és minden más. Az ilyen analóg pedál nem képes magától meghibásodni. Nagyon jó minőségű alkatrészek. Prémium minőség.

A hangfalszimulációt számítógép segítségével künnyen választhatunk kedvünkre, én ezeket nem szeretem, mert digitáls ötvözeteket vegyít, ami nem olyan hatásos. Cab Sim nélkül a pedált teljesen 100% analóg működés jellemzi, ráadásul a kompatibilitása egyes pedálokkal jobb mint a többi Bass Preamp-nál. Megdöbbentő innováció és hatásosság, nem véletlen az ára sem a piacon, mert új szintre lépett a többihez képest, de sajnos a mélyek hiánya számomra túl nagy komprmisszum, én nem torzított zenét játszok. Torzítókhoz ez egy inkább szándékos tervezés a fémes jelleg és a simább basszus ami nagyon lüktet mint egy Mesa, de a szövete teljesen eltérő. Kedvelhető a Darkglass is ezért, mert van mély hatás, de nem olyan mint egy lüktetésben és ennek minőségében legjobb Mesa Boogie, ahol nem véletlen van erre alakítva az összes Mesa erősítő is, náluk elképzelhetetlen más basszusdefiníció. Más basszusrendszerben ez sehol sem ilyen minőséges és kedvelhető, azokkal szemben a Darkglass még könnyen jobb lenne. Ezzekel ellentétben a Darkglass, ami könnyedséget és egyszerűséget ad, nem kell beállítással foglalkozni nagyon, a legegyszerűbb Mid Shift szekció is nála, a beállítást tekintve a többihez képest, máshol minden tartomány természetesen és egyenlően van jelen általában de sokszor elmosódottság jllemzi a határvonalakat mint gyenge minőség. Karakteres mint egy Aguilar vagy Tech 21, a lényeg hogy ezekben a mély tartományok szokásosan dúsak és a Mid Shift szabályzókkal ezeknél nem lehet egyszerűen kedvünkre állítani őket, nagyon nehéz beállítás lellemzi ezeket, és ami a fő problémája ezeknek, hogy egy szélsőséges középbeállításra ad lehetőséget, amiből kilépni nem lehet, mindig egy nagyon speciális beállításra fókuszálnak a szabályzók, vagyis ez a középszabályzás az ilyen pedálok meghatározó lényege és problémája is egyben, mert a parametrikus voltuk miatt elvesznek mindig valamilyen tartományból, és maga a technológia is más és más a különböző gyártóknál, hangsúlyozom a Mid High és Mid Lo szabályzókkal rendelkezők. Ezt a problémát is megoldotta a Darkglass, mert itt könnyen és pontosan be lehet állítani, köszönhetően a szabályzókhoz mellékelt külön frekvenciakapcsolóknak, ami egyedi, és emiatt a Lo Mids és Hi Mids szabályzók már egy pontosabb és jobban meghatározott tartományt állítanak csak. Ráadásul a szabályzók működése mint technológia is eltér, csakúgy mint az összes ilyen a piacon amiben van külön mélyközép és középmagas szabályzó.
A kevésbé erős Aguilar, Nem tud mit csinálni a Darkglass Dominanciával, az erősítés sem feltűnő. Feltűnő viszont meglepő módon az Aphex Bass Xciter mennyivel sokszorozza a Darkglass erejét és szépségét, és mivel a lényege hogy hozzáadja ami hiányzik, a Darkglass-hoz elképesztő mennyiségű minőséget adagol, szemben a többivel, ami szinte semmit sem módosítottak. Az Aphex itt megmutatta, hogy jobb minden más technológiától, de nem fő egység, egy Darkglass, vagy más preamp nélkül nem tűnik ki az Aphex sem. Hasonló jó hatása van egy Xotic RC Booster-nek, ez is egyedülálló a piacon és a Darkglass-t is azzá teszi, ha így együttműködik ezekkel. Még a Markbass Booster ami nagyon jó hozzá. Másat nem érdemes használni.

A hangzás dinamikája gyönyörű játékot ad a gyári basszusértékek miatt, emiatt népszerű mert mindig szépen szól és fémes karakter egyszóval mint egy lesimított basszust ad egy speciálisan megragadott mély basszustartományban, ami ugyanúgy dübörög erősen mint egy Mesa, csak nem olyan tömör szövetű bolyhos basszus, hanem az a tartomány aminek nincs alakja, de dübörög az ablak mégis. Ez lehet nagyon üdítő kezdőknek minenképpen, de profiknak is, ugyanis nem kell bajlódni a beállításokkal, mikor egy Bass Preamp minden tartománnyal rendelkezik és nekunk kell EQ-val beállítani egy ilyen értéket, szinte biztos hogy lehetetlen, mert itt a Darkglass ezt segíti valamivel az biztos.

Pontozás: 10


Megbízhatóság és tartósság: A hangszer könnyű fém házban, az analóg pedálokra jellemző hihetetlen biztonsággal rendelkezik. Koncertekre, stúdióban, bárhol megállja a helyét. Nem várható hirtelen meghibásodás, prémium minőségű hangzás, a legjobban beállítható Bass Pramp, ami létezik, ez is a nagy kedveltségéhez köthető.

Torzított zenét kedvelőknek főleg kedvence, mert a tiszta csatorna értékei változatlanul megmaradnak akár maximum Blend álláson is, ami elvileg csak a torzított csatorna lenne, de a mélyek tökéletesen megmaradnak, minden minőségi tényezője a tiszta csatornának, egyszerűen a Blend szabályzóval a torzítás mértéke nő, nem úgy működik mint ahogy más Mix szabályzás egy pedálon belül, inkább nevezhető ez a torzítás egy második léptékének a Drive szabályzó mellett, plusz hogy ehhez még ráadásul külön Volume is párosul a torzítóhoz, akkor a felső 4 szabályzóból 3 a torzítás precíz beállításához szolgál.

A tiszta csatorna tökéletesen megmarad a torzított hangzásban vezető módon tehát, kissé csalóka Blend szabályzás, amivel ez ki sem vehető, de ez pozitív. Ugyanígy a pedálban mindig van egy fémes hatás, mint fő Darkglass karakter, ami a torzításnál tökéletesen ugyanúgy megmarad mint az előbb említett mély paraméterek. Nyilván torzított zenéhez páratlan, de tiszta zenéhez is ugyanúgy, mert a dinamika amit a lesimított mélyközép- és a legalján alaktalan basszusfrekvenciák adnak az nagyon felemelő érzés és ez kell ha ennyire határozottan akarjuk hallani a húrok közti különbséget, ami szintén jobban ki van egyenlítve mint bárhol, nem mosódnak össze egyszóval. Összességében a rengeteg fő Bass Preamp igényben mindben vezető, kivéve a basszustartomány vastagságát, amit tudnak kompezálni azért hogy elégséges legyen. De ne felejtsük el hogy a tesztben ez a segédpedálok miatt egyértelmű és kimagasló, mert magában használva gyengébb minőség is jellemzi mindenütt. De a szabály az, hogy nincs olyan hogy egy Bass Preamp elegendő lenne, a B7K Ultra is úgy van tervezve kétségtelenül, vagyis ha erősítés hiányzik, az könnyen pótolható Booster-rel.

Pontozás: 10


Általános benyomások: Főleg basszusgitáros vagyok, masszív öblös és részletes, a lehető legmélyebb és dús basszust szeretem, abban a lehető legjobb minőséget, amit különböző pedálok kombinációjával érek el. Nagy specialitásom mostanra a pedálok, első helyen az alaphangzások, Bass Preamp pedálok, Booster-ek.

Gyengesége a pedálnak hogy nincs meg benne ez a basszus, ami a Mesa és Aphex pedálban megvan, más hátrány még a gyengébb erősítés ezekhez képest, de ha az alkatrészeket megnézzük a Darkglass-ban igen hihetetlen, hogy ilyen erősítésre azért képes. Előnye viszont nagyon sok van, és az erőt az Aphex vagy Xotic pedállal tökéletesen pótolhatjuk miőség fokozása mellett, hiszen ezekben mindben minőségi generátor van, amivel a Darkglass extrém jól, tökéletesen működik együtt, ez furcsa azzal szemben, hogy az Aguilar vagy Mesa preamp-pal nem számottevő a nyereség, elhagyható.

Gyengeségként jelentkezett a passzív gitárral való gyenge kompatibilitás. Ez például a Mesa-ban abszolút hiánytalan, kifejezetten gondoltak a passzív gitárokra.

A legfontosabb dolog ami a teszben kiderült, a pedál lényege a Mid Shift szabályzás egésze, ami teljesen más működést takar, mint az ugyanúgy meglévő Mesa vagy Aguilar Bass Preampokban. Ezek utáni elvárásból szabályoztam a B7K Ultra Lo Mids és Hi Mids szabályzóit több mint 50%-ra, kb 70%-ra is, amivel gyenge erősítése van elképesztő módon a tiszta csatornának, és a mélyekben még azok a tartományok is elvesztek, amik egyáltalán vannak. Ugyanakkor érdekes, hogy erre kapcsolva a torzított csatornát az erő megjön és a mélyek is. Először nem tudtam hogy ez a tiszta csatorna gyengesége csak beállításprobléma, később kiderült a Lo- és a Hi-Mids szabályzók 50% alatt szólnak nagyon jól, akár 25%-on állva a mélyközép, a magasközép lehet nagyobb lépték 50%-on is, de 25%-on ez is adagol jókora basszustartományt és erőt a hangzáshoz, amit 50% felett szinte teljesen elvesz, mint ahogy egy csúnya parametrikus szabályzó elvesz. És az is nagyon fontos, hogy a Lo- és Hi Mids szabályzókhoz rendelt kapcsolók semmilyen hatást nem adnak, ha ezek a szabályzók nagyon fel vannak tekerve, esetleg ha a torzítás aktív. Viszont ha a középszabályzók le vannak tekerve, a kapcsoló hozzájuk minden fokozatban feltűnő hatást mutat tiszta csatornán is.

A Mesa Boogie Preamp-ban azt szeretem, hogy nem Parametrikus egyáltalán, így minden szabályzó külön dúsíthatja a hangzást összetett módon, addig egy Darkglass-nál ha a Mid Shift feltekerve, a mélyeket és minőséget is veszít, ilyen hatásfok és működés sem jellemző másra. Még az Aguilar Tone Hammer is egy teljesen más szabályzás, nem lehet tehát általánosan tudnunk előre ezek hogy működtetik a hangzást, de hogy nagyon bonyolulttá teszi az biztos, és ha van 3 ilyen eltérő működés, akkor érthetjük meg jobban külön is őket. Mindhárom Bass Preamp lényege a Mid Shift szabályzók, hiszen ez adja a teljes hagzást erejét és mikéntjét a Darkglass és Agular esetében, mert nagyon csúnyán parametrikus szabályzásuk van, az Aguilar ráadásul kapott egy külön középtartomány hangerőt is, hogy ezt kompenzálja, de abban a pedálban ez adja a fő hangerőt is, ami ha le van véve, a Master-rel nem lehet kompenzálni az erőcsökkenést, mert ugyanolyan gyengesége és zajossága lesz mint egy B7K Ultrának, ezért a példa. Viszont nem szabad összekevrni a B7K Ultra középtartományai teljesen másképp szabályoznak, és sokkal jobb pedál mint az Aguilar, ami magában az egyik leggyengébb a piacon, csak szintén ki lehet hozni belőle a prémium hangzást egy Aphex és Mesa Bass Preamp-pal.

A B7K Ultrán maximum Drive-on a legintenzívebb a fényes fémes hangzás, részletgazdagságot és szépséget ad a mélyeknek és magasoknak is. Nem csak valami zavaros massza mint a legtöbb, ebben van valami tökéletesség és kifinomult technológia.

Pontozás: 10
2021.10.20. - Írta: Oltári Bass