Quick reviews
Bass guitar 5 strings
Összpontszám: 9.6
Ára: 400000 Forint (€1152)
Kiadás/gyártás éve: 2021
Vásárlás helye/jellege: Pentaton Hangszerbolt

Technikai jellemzők: A Fujigen gyár a nyolcvanas évek elejétől gyártja a japán Fendereket kisebb-nagyobb megszakításokkal, de sok más gyártó japán modelljei is konkrétan ott készülnek/készültek. Néhány példa: Gibson, Epiphone, Jackson, Ibanez. Utóbbinak természetesen a high-end modelljei, meglehetősen drágán. FGN hangszereket egyébként a hatvanas évektől gyártanak. Sok klasszikus modellt újragondoltak, de egyelőre még nem kifejezetten elterjedt hangszerek, pedig elképesztő minőség és innováció van mögöttük. Az adott alany egy 5 húros jazz bass jellegű hangszer. Kőris test, juhar nyak és fogólap. Open pore matt fekete szín, így nagyon szépen átlátszik a kőris erezete. Híd és hangolókulcsok Gotoh, ami talán az egyik legjobb választás. A hangszedők: aktív EMG single coil + egy felezhető EMG humbucker. A megjelenése gyönyörű, nagyon szép hangszer.

Pontozás: 10


Hangzás, hangtulajdonságok: Az EMG szettből kiindulva steril, metálra való hangzást várhatunk. Az elektronika csak a klasszikus hangerő-hangerő-tónus opciót kínálja fel, de a hátsó humbuckert felezve azért lehet variálni a dolgokat. Jazz bass hangzást tökéletesen hozza, humbucker állásban pedig ormótlan, vastag metálhangzást kaphatunk. Az EMG viszonylag könnyen kezelhető, kompresszált jelet ad le, illik a hangszer karakteréhez. Részletgazdag minden tartományban, viszont fixen aktív, tehát elkerülhetetlen, hogy odafigyeljünk az elem cseréjére. Kényelem szempontjából ˝U˝ nyakprofilt kínálnak, viszonylag vékony profil, de a nagy húrköz miatt a nyak nagyon széles. Ezt mindenképpen szokni kell, de slapre kifejezetten alkalmas emiatt. Hozzátartozik a CFS bundozási technológia is, ami összefoglalva annyit jelent, hogy a bundok tökéletesen 90°-ban állnak a húrokhoz képest, így a lehető legkisebb érintkezés van meg a húr és a bund között. A sustain növelés mellett az intonáció tökéletesítése volt a legnagyobb cél ezzel.

Pontozás: 10


Minőség: Japán hangszerhez méltóan szinte tökéletesre állítva érkezett a hangszer. Középszerű húrnyomással és tökéletes leírással arról, hogyan kell használni a Gotoh hidat, ami nem csak egy egyszerű híd, hanem locking lehetőséget is felkínál. Le tudjuk zárni egyesével a babákat, így sem az intonáció, sem a magasság beállítása nem fog változni. Lényegében csak egyszer kell ezt elvégeznünk, ha ugyanolyan típusú húrokat használunk. Szerencsére kellően alacsonyra állíthatóak a húrok, így nagyon finom játékra is be lehet lőni, ha valaki így kívánja meg. Az egyedüli dolog amibe bele lehet kötni, az a matt fényezés, ami rettentően kényes. Rendkívül rondán tud kopni, ha valaki sűrűn használja. Sajnos ezzel nem lehet mit kezdeni, a matt fényezés mindig ilyen.

Pontozás: 9


Megbízhatóság és tartósság: A hangszer nagyjából 3 hónapot volt nálam, ezidő alatt semmilyen problémát nem tapasztaltam rajta. Ahogy beállítottam az első nap, ugyanúgy volt az utolsón is. Kiváló hangszer stúdiózásra, de én koncertezésre nem nagyon vinném az érzékeny festés miatt. Ez egy sarkalatos pontja a hangszernek, én nagyon sajnálnám.

Pontozás: 10


Általános benyomások: Összességében metál projekthez vásároltam, de végül más stílusú zenében is kipróbáltam. Nagyon jó hangszer, rendkívül kényelmes, de az érzékeny matt festéssel végül nem tudtam együtt élni. Aki nem sajnálja és el tudja engedni, hogy előbb utóbb foltos-kopott lesz, annak tökéletes választás. Persze az sem elhanyagolható, hogy kiváló minőségű hangszert kapunk elfogadható áron.

Pontozás: 9
2021.10.11. - Írta: Ephilexia

Number of comments - 3

2021.11.23. 15:58:28
Ennyi pénzért beleköthetetlen minőséget kap az ember. Még durvább, hogy a fele ennyibe kerülő FGN gitárok is ugyanezt a szintet hozzák.
2021.11.23. 00:07:29
Nekem is van egy ugyan ilyen. Nagyon szeretem! Olyan zenekarban játszom, ahol a zúzós metál és lágy akusztikus témák váltják egymást. Erre a célra tökéletesen megfelel. Minden hangzásba jól bele illik. A fényezéssel egyenlőre nincs problémám. A húrtáv tényleg széles, de van több, ugyan ilyen húrlábbal szerelt basszusgitáron, szóval az érzet nem idegen a számomra. Összességében megéri az árát.
2021.10.16. 12:15:17
Nagyon szép hangszer, jó teszt! A matt hangszerek közül a feketéket én sem szeretem, mert helyenként kifényesedik, úgy meg csúnya. Van viszont egy narancssárga meg volt egy fehér matt hangszerem, azokkal ezt nem tapasztaltam Sőt baromi jó, hogy nem lesz ujjlenyomatos, mint a lakkozott.