Quick reviews
Bass guitar
Összpontszám: 8.6
Ára: 200000 Forint (€576)
Kiadás/gyártás éve: 1999
Vásárlás helye/jellege: Használtan

Technikai jellemzők: Egy meglehetősen ritka hangszerről lesz szó, ami ugyan nem töltött nálam sok időt, mégis megér egy tesztet, mert rendkívül különleges élményt ad. 20 évnél idősebb japán prestige, ami talán elég biztosíték arra, hogy minőségi cucc. Mahagóni test, juhar nyak, juhar fogólap, és elképesztő, lángolt juhar toppal rendelkezik. 3 sávos aktív elektronika és egy 5 állású kapcsoló gondoskodik (gondoskodna) arról, hogy minden klasszikus hangszer hangját meg tudjuk vele idézni. A nyaka rendkívül vaskos, egyáltalán nem megszokott Ibanez profil. Öreg preckókhoz, vagy inkább stingray-ekhez tudnám hasonlítani. Magasfényű lakkozás nincsen, szóval eléggé vigyázós hangszer lenne, az évek nagyon megviselték már.

Pontozás: 9


Hangzás, hangtulajdonságok: Elsősorban talán a stingray hangzás lenne az amit az ATK szeretne hozni, és a legtöbben ezt is várják tőle. Nagyon nagyjából tudja, de teljesen más a konstrukció, még a bridge pickup felépítése is, ami 3 tekercses. ˝Stingray (4. kapcsolási) állásban˝ a két szélső tekercs szól, így már csak ebből adódóan is csak ˝hasonló˝ lesz. Az 1. állásban csak a nyaki hangszedő szól, ez egy tuti biztos fegyver, megy át mindenen, talán JB nyaki hangszedőhöz hasonlítható a legjobban. 2. állásban a 70s jazz bass kapcsolás lép elő. Ez is meglepően korhű, szerintem az egyik leghasználhatóbb pozíció. 3. állásban csak a leghátsó 70s elrendezésű tekercs szól, legyen akármi is ebben a sorrendben a logika. Ez valahogy nem jött össze, nagyon gyenge jelet ad le önmagában az a hangszedő, és valahogy nem képes hozni a feelinget sem. 4. állásban ugye Stingray, 5. állásban pedig számomra teljesen értelmezhetetlen belső + fantom tekercs. Ez nagyjából olyan, mint egy csökkentett üzemmódban lévő Stingray. Összességében az 5 állásból 3 ad igazán használható hangzást, viszont azok tényleg nagyon jók is. Felesleges volt bonyolítani ezekkel a bugyuta dolgokkal, sokkal letisztultabb lehetne egy 3 állású kapcsolóval.

Pontozás: 8


Minőség: Az anyagok minőségére nem igen lehet panasz, még ennyi év után is úgy működik a pálca, mint kés a vajban. Ultra kényelmesre beállítható, a bundok is alig használódtak. Az elektronika bonyolultsága miatt viszont aki ennek a javítására szorul, az biztos el fog mondani pár imát. Két tenyérnyi kábel van beletömködve az elektronika slot-ba, amik teljesen random helyekre ágaznak szét. Szerencsére nekem is kellett javítani, és még egy poticsere sem egyszerű, mert minden elég speciális, öreg japán alkatrészekből áll. Ibanez nagyker viszont tud beszerezni komplett elektronikát hozzá egészen olcsón, szóval aki nem akar 5 évet öregedni a javítással, annak ezt az opciót javasolnám.

Pontozás: 8


Megbízhatóság és tartósság: Abszolút strapabíró hangszer, a pár hét amíg nálam volt semmilyen gyenge pontot nem fedeztem fel az elektronikán kívül. A viszonylag nagy test ellenére nagyon könnyű, kényelmes minden tekintetben.

Pontozás: 9


Általános benyomások: Szerintem bármilyen stílusban használható a hangszer, viszont én nem tudtam megkedvelni igazán a túlgondolt elektronika zuhatag miatt. Ha valaki valós preckó, JB, Stingray hangzást keres akkor természetesen ez nem az ő hangszere lesz. Aki viszont egy mindenre jó fegyvert szeretne, annak jó választás lehet, ha talál. Viszonylag olcsón hozzá lehet jutni még a japán csúcsmodellekhez is, mivel nem lett igazán közkedvelt darab.

Pontozás: 9
2021.09.16. - Írta: Ephilexia