Quick reviews
Bass guitar
Összpontszám: 9.4
Ára: 158300 Forint (€456)
Kiadás/gyártás éve: 2021
Vásárlás helye/jellege: Kytary

Technikai jellemzők: Végre újra megjelennek a Squier FSR modellek, ami annyit tesz: Fender Special Run. Jól hangzik, hogy limitált darab, de valójában ezek csak színkombinációkat tükröznek. A mai alany a sonic blue, aminek annyi a különlegessége, hogy a fej is színre van fújva. Ízlések és pofonok, szerintem nagyon jól néz ki. Minden más része megegyezik a standard modellekkel. Jelen esetben nato test, másnéven keleti mahagóni. A nyak juhar, fogólapja pedig a már megszokott indian laurel. Utóbbi sajnos elég lutri, hogy mennyire lesz sötét színű. Általában szürkések, amit hiába pacsmagolunk be, 1-2 nap múlva újra kiszürkül. Meglepő módon minden rendben van a hangszerrel, pedig elég szkeptikusan álltam az új, indonéz szériához.

Pontozás: 9


Hangzás, hangtulajdonságok: Nagyon agresszív, bő magastartománnyal rendelkező hangszer. Akinek punk vagy egyéb keményebb stílushoz kell a hangszer, annak tökéletes választás lesz. Megy át mindenen. Nehéz eldönteni, hogy ez inkább a hangszedők miatt van, vagy a faanyag választás miatt. Erősen hajaz a juhar fogólapos 50s preckókra, ott tapasztaltam ezt a fajta karcos, punkos, attackos hangzást. Szerencsére nekem pontosan erre volt szükségem. Hangszedő csere csak abban az esetben lenne indokolt, ha dunyhább, flatwoundos felhasználásra lenne.

Pontozás: 10


Minőség: Egészen jól beállítva érkezett a hangszer. Természetesen egy személyreszabás szükséges volt, de ez nagyjából 10 perc alatt orvosolható. Nagyon alacsonyra állíthatóak a húrok, és meglepő módon a Fenderekre jellemző 12. bund feletti zörgések sincsenek. Ritka, hogy egy új hangszer nem a hangszerésznél indít. Egyetlen negatívum, hogy a színre fújt fej miatt nagyon nehéz állítani a nyakat anélkül, hogy a festéket felsértsük. Állítani viszont kell, ez ezzel jár sajnos. Azt a részt megoldhatták volna szebben is, vagy nagyobb lyukat hagyhatnának az imbusznak. Minden más patent, még a bundvégek is le vannak kerekítve/csiszolva, azért ez elég nagy szó.

Pontozás: 9


Megbízhatóság és tartósság: Az első beállítás óta nem mászott el a nyak, abszolút koncert- és stúdióképes hangszer. A lemez húrlábon sem csúszkálnak el a babák, ha esetleg valaki ettől tartana. Átnéztem az összes csavart, minden jól meg van húzva, erre nem lehet panasz. A hangolókulcsok minősége inkább megkérdőjelezhető, mert nem forognak annyira simán, viszont tökéletesen tartják a hangolást.

Pontozás: 9


Általános benyomások: Volt már indonéz CV-m, és ott inkább tapasztaltam a VM-hez hasonló gagyiságokat és minőségbeli hibákat. Azóta eltelt kb. 2 év, ennél nem tapasztalom már ugyanazokat a problémákat. Teljes mértékben meg vagyok vele elégedve, ennyi pénzért tökéletes hangszert kaptam. Van bőven összehasonlítási alapom, még többszörös áron lévő Fendereknél is előjönnek amatőr hibák, amik itt nem. Egy hangmintát is linkelek ide. Bárkinek ajánlom, aki jó áron Fender vonalon szeretne kiváló preckót.

Pontozás: 10
2021.09.09. - Írta: Ephilexia

Number of comments - 2

2021.09.12. 09:21:58
Néztem én is több opciót, vannak kifejezetten fingerboard dye cuccok. Annyira egyik megoldás sem nyerte el a tetszésemet, mert vagy egy picit csíkos, egy picit foltos, egy kicsit ˝mű˝ érzetet ad, ráadásul a fogólap-nyak kontúrt is elég nehéz szépen megcsinálni. De ha komolyan elgondolkodom rajta, szívesen megnézem. Köszönöm! :)
2021.09.10. 17:13:42
Jó gitár, jó teszt :-) Sajnos én is megtapasztaltam, hogy a drága hangszer nem egyenlő a minőséggel, viszont ezek a Squier-ek még az Affinity kategóriában is tök jók. Nekem abból van Preckó is meg Jazz is.
Az Indian Laurel fogólapot én egy olcsó, de úgy néz ki tartós megoldással ˝rózsafásabbra˝ tudtam szinezni. Ha érdekel a gitárbarkács fórumban megtalálod róla a képeket, (4106 hsz-tól) de élőben is szívesen megmutatom, ha Várpalotán jársz :-)