Quick reviews
Electric guitar
Összpontszám: 5
Ára: 39.99 Forint (€0)
Kiadás/gyártás éve: 2018
Vásárlás helye/jellege: Mezzoforte

Technikai jellemzők: Üdv,
mindenhol 10/5 pontot fogok megadni, mert ez a pontozási módszer nem túl jól adná vissza, hogy ezért az árért milyen hangszer kapsz.

Indonéz Cort gyárban készült, kiválóan összerakott hangszer. Ugye ebben a gyárban rengeteg más márkát készítenek, gondoltak egyet és kiadtak saját márkát is, nagyon megbízhatóan van összerakva, anyaghasználat is megfelelő.

Mit lehet még egy olcsó straton javítani? Csak meg kell nézni ezt a gitárt, de komolyan, érdemes lenne leülni és jegyzetelni, hogy mennyi helyen végeztek apró módosítást, hogy sokkal kényelmesebb, használhatóbb legyen ez a régi recept.

Speccs:

- Csavarozott juhar nyak, C forma, nagyon modern, nagyon sportos, nagyon kényelmes, matt lakkozással
- Meranti test, fura fa, még soha nem hallottam róla, nagyon könnyű, de kb. annyira puha csak mint egy jobb éger, azaz ha durván belenyomom a körmömet, akkor nyomot hagy benne, de simán lehet nyak dive-oket nyomni (ha már nincsen whammy) mégsem tört még ketté a kezemben (ez teljesen meglepett)
- felsőnyereg műanyag, de korrektül reszelve, sajnos csak 42mm, ami a standard, de én jobban szeretem a 43mm-t
- fogólap jatoba, rózsafapótlék, de elég kemény, kicsit világosabb, a széleit mindenféleképpen le kell csiszolni, mert extre élesre hagyták, de közben a bundok végeit is sikerült helyre pofozni, teljesen elégedett vagyok vele, a rádiusz pedig 12˝
- 22 medium jumbo bundok, a leggyengébb pont a gitárban szerintem, minimum egy polírozás ráfér, de ha nagyon alacsony action-t szeretnénk akkor egy szintezést is elvisel
- skálahossz: 648mm (25.5˝)
- hangolókulcsok 6soros, nincsen velük gond, persze egy kisebb ratio-s jobb lenne, csavarokra húzzunk azért rá (húhúúú)
- FIX HÍD, ez a legkezdőbarátabb része a gitárnak, felültöltős, alaplemez vasból van, húrlábak spiáter, de bírják
- hangszedők: Powersound Pickups, kicsit erőteljesek szerintem egy startba, de a 2+4-es állásban szépen csilingel

Alap bemutatás után jöjjön a boncolás!

Pontozás: 5


Hangzás, hangtulajdonságok: Ezt nagyon szűkre fogom, működik, igazi strathoz képest kicsit HOT, simán megérdemel jobb pickupokat, hogy erősítőnek/postprocessing mit használsz arról meg nem a gitár tehet XD

Pontozás: 5


Minőség: Makulátlan állapotban érkezett kivétel egy 1mm benyomódás a fogólapon, kár érte, hogy ebben a gyár, a szállító, az eladó, a posta a hibás nem tudhatni. Mint minden gitárnál érdemes csavarokat utánhúzogatni, nem megtépni. Nyak, híd, hangolókulcsok kicsit lazák voltak, vagy csak én szeretem erősebbre húzni. Sajnos a bundok teljesen reszelők, azaz minimum kell 2 húrkészlet és 20óra játék, hogy simára kopjanak, vagy alapból húrcsere és polírozni őket (nem kell túlgondolni, nekem a kocsikra való karceltávolító jött be a legjobban, csak simán rogyra nyomni és dörzsölni, ég és föld a különbség 10 perc után).

Pontozás: 5


Megbízhatóság és tartósság: A vékonyított test és a test anyagában bíztam a legkevésbé, de nem akartam visszafogni magam és jópárszor csináltam vele nyakdive-ot is, ami arról szól, hogy mondjuk rácsapsz egy jó kis Dime-os üveghangra, megfogod a testet és a balkezeddel előre nyomod izomból a nyakat, nem tört még ki a nyakzseb, pedig a nyaksarok extrán le van kerekítve. (még mélyebbre tudsz menni, ha nem csak a nyakat nyomod előre, de a bal kezed hüvelykujjával előre nyomod a teljes fejet is, tudom nagyon paraszt megoldásnak hangzik, de ugye tele-nél countryban bevállt technika). Mivel nincsen rajta lakk így elég hamar keletkeznek benyomódások a testen, de szerintem ez sokkal jobb mint egy nagy lakk törés, valamint ha zavar akkor csak vizes ruha rá meg forrasztópáka és ki is hozza a nyomot.

Pontozás: 5


Általános benyomások: A test eleve könnyű fából van, de még vékonyabb is, hiszen nincsen whammy, nyaksarok ibanezesen van kialakítva, szuper kényelmes és könnyű a hangszer mégsem fejnehéz! Apróság, de a test hátulja nem egyenes, hanem kicsit előre van tolva, így pont annyival megy előre a jobbkéznél az alkar lecsapás, hogy mélyebbre engedve a gitárt (hosszabb pántra, nem hangmagasság) sem fogja nyomni az alkarodat! A fix híd is óriási előny szerintem főleg kezdőknek, sokkal jobban tartja a hangolást a gitár.

Illúziók azonban NE legyenek, ez egy kiváló tervrajz egy tökéletes hangszerhez, de minden része éppen működő alkatrészből van, ha valaki koppra lemásolná ezt a gitárt, mondjuk kicsit keményebb test fa, hipshot híd, satus kulcsok, csont/bronz nyereg, acél bundok, minimum egy mex fender hangszedőszettel, akkor egy álomhangszer lenne belőle. Sok gitár tervező tanulhatna ebből a nyak illesztésből és testformából, amit ezen a gitáron alkalmaztak!

Én nagyon ajánlom bármilyen kezdőnek, mert nagyon kényelmes és könnyű, a fix híd miatt sok beállítási kínt megspórolunk, megvenni használni, ha valami szétmegy benne cserélni.

Amit javasolok igénybevétel előtt, első új húrok előtt mindenféleképpen, de ez kb. minden új olcsógitárra vonatkozik, sajnos sokszor közép kategóriára is (felső kategóriásat meg küldjük vissza azonnal inkább...):
- fogólap szélének csiszolása, lekerekítése
- bundok polírozása
- felsőnyerget külön ellenőrizzük, hogy a vájatok megfelelő: mélység, szélesség, szög, ezt sajnos top gitárokon is meg kell tenni, mert egyik gyárban se fordítanak rá elég időt és rengeteg dolgot befolyásol (hangolás tartása, intonáció, action az első húroknál, üresen pengetett húrok tisztasága=nem szitáreffekt)
- megfelelő beállítás: hangolás, nyakmerevítőpálca, húrmagasság a hídnál, majd a végén intonáció a hídnál
- a húrbabákban lévő hernyócsavarok is más más méretűek, próbálták a fogólap rádiuszt lekövetni (nagyon helyesen!), de előfordul, hogy túl hosszúak, ilyenkor csak csavard ki, fogd két ujjad közé és reszelt rövidebbre, nem lesz túl körömbarát, de 10 perc alatt készen van a 12db és soha nem fogja a tenyeredet nyomni, ha hátul denfelsz (P.M.)

Ezért az árért jobb gitárt NEM fogsz kapni, ilyen szempontból 10/10, de persze kell vele dolgozni az elején, de szerintem ez része az első beállításnak, én nagyon elégedett voltam vele és még mindig nem tört ketté, pedig mint írtam nem kímélem.
Kicsit félek is tőle, hogy aki egy ilyen gitárral kezd az kb. soha nem fog tudni élvezni egy klaszikus stratot, mert az egy betonkocka ehhez képest, szóval csak óvatosan! :-)

Pontozás: 5

GS ajánlat
 


HUF2021.03.31. - Írta: darkmore