Quick reviews
Bass pedal
Összpontszám: 10
Ára: 50000 Forint (€136)
Kiadás/gyártás éve: 2009
Vásárlás helye/jellege: Használt

Technikai jellemzők: ˝Mindenekelőtt arra hívnám fel a figyelmet, érdemes elolvasni a tesztet és a többi tesztemet is végig, mert sok olyan általános tudnivaló van tárgyalva, ami nagyban segíti a zenészek gyakorlati felkészültségét ebben a nehéz témában, mint hangzások kezelése. Ne ijedjünk meg a terjedelemtől, vagy az elején ettől a sablonos bevezetéstől, ami a technikai jellemzők, a fő értékelések mindig az utolsó pontban vannak.˝

A pedál Olasz gyártású, forgalomba hozatal éve 2009. 2013-ban átállt a gyártás a Mini Boost-ra, ami ugyanazon minőség és tulajdonságok csupán méretben csökkentett mása. Kivétel csak a VLE Filter, ami teljes egészében hiányzik a Mini pedálból.

EQ-semleges Gain erősítést 0dB és 14dB között, egyszerűen a Level szabályzó forgatásával. Ez a funkció minden olyan felszerelésben használható, ahol extra erősítésre van szükség - például finom hangerő-növelést adva egy szólóhoz. A nem csak basszusgitárhoz tervezett pedál professzionális fedélzeti aktív DI-jének köszönhetően gitárokkal, bármilyen akusztikus vagy elektromos hangszerrel is használható, akár élő, akár stúdió alkalmazásban. A Super Booster nemcsak egy egyszerű hangerőnövelő; a két védjeggyel ellátott Markbass VLE és VPF szűrőt is tartalmazza, amelyek lehetővé teszik, hogy a hang karakterét a legkülönfélébb zenei stílusokhoz igazítsuk!

Szabályzók:
LEVEL BOOST (Szabályzó és hozzá kapcsoló)
VLE (Vintage hangszóró emulátor)
VPF (Variable Pre-Form Filter)
Filterek be / ki kapcsolója

Hátsó Panel:
INPUT aljzat
OUTPUT aljzat
XLR aktív DI kimeneti csatlakozó
GROUND LIFT
POWER aljzat (DC 12V)

True Bypass / Buffered Bypass kapcsoló a pedál alján!

Teljesítményigény - DC bemenet: + 12VDC / 60mA minimum
A termék specifikációi előzetes értesítés nélkül változhatnak. (ez fogalmam sincs mit jelent, a használati útmutatóban található, gondolom azért fontos lehet tudni, de semmi ilyesmit nem tapasztaltam sosem, a pedál többször volt már, és semmi különbség vagy működési ingatagság nem volt, tökéletesen stabil pedál, sőt, működésben és kompatibilitásban a legjobbnak is mondható.)

MŰSZAKI ADATOK:
Bemeneti impedancia: 300 Kohm
Kimeneti impedancia XLR: 600 ohm
Kimeneti impedancia vonal: 100 ohm
Áramellátási követelmények - DC bemenet: + 12VDC
Méretek: 140 x 105 x 60 mm
Súly: 475 g

Egy Markbass Super Booster teljesen egyedülálló a piacon és ritkaság, DI kimenet és nagyon fontos hogy hasonló sincs a piacon, ez a Booster a legutolsó pedál a Reverb után, nem tudom ez elárul e mindent. Bárhová lehet rakni a világon, de legjobb utolsó pedálként. Annyira tökéletesen kezel bármilyen vastagságot vagy részletességet amit beleengedünk, hogy tökéletesen effekteli meg akár a Reverb hullámokat is. Bármilyen 12V DC jó hozzá, nem érzékeny, a Mini Boost 9-től 12V-ig jó.

Sok Markbass erősítő felhasználó számára a VLE és a VPF szűrők az egyetlen EQ elemek, amelyeket használnak! Ez a pedál bárkinek hozzáférést biztosít ehhez a két varázsszűrőhöz. A VLE (Vintage Loudspeaker Emulator) kiszűri a magas frekvenciákat, így lágyabb, kevésbé modern hangzást kap. A VPF (Variable Pre-shape Filter) növeli az alsó- és a legmagasabb frekvenciák szintjét, és csökkenti a közepeket: különösen nagyszerű Slap/Pop esetén. A SUPER BOOSTER pedál egy Clean Boostot is ad, amely nagyon hasznos ahhoz, hogy kitűnjön a szóló vagy játék során! Ez a rendkívül praktikus pedál True Bypass és Buffered Bypass áramkörökkel rendelkezik, és aktív DI-ként is működik.
Nagyon fontos, hogy az árakat ebay után nézni, és hogy mennyit érhet, azt ilyen ponton csak hátrányos lehet. 1) írtam milyen elemekről van szó, mind pótolhatatlan funkcióval. 2) tudni kell, hogy bármilyen pedált megszerezhetsz bagóért, hiszen valaki egyszer csak eladja, vagy bármi úton, értéket nem minősít. 3) ha az ebay-en éppen 100 dollár a Markbass Super Booster, attól még simán 200at ér. 4) a piac is mindig változik, pár hónappal ezelőtt valakinek kellett volna a Markbass Super Booster, és 400 dollárért tudtam volna, csak a szerencse manapság, ha valaki olcsóbban eladná.

Pontozás: 10


Hangzás, hangtulajdonságok: Az angliai Guitar and Bass tesztelte a Markbass Super Booster pedált, 91% -os minősítést kapott, és elengedhetetlen otthoni felvételi eszköznek nevezte, de ez korántsem jelenti azt hogy kezdő szintű minőség, mert a legprofibb berendezésekkel működik a legjobban.

A LEVEL BOOST növeli a hangszer hangerejét anélkül, hogy megváltoztatná a karakterét.
VLE FILTER VEZÉRLÉS kiszűri a magas frekvenciákat, így lágyabb, kevésbé modern hangzást kapunk. Az óramutató járásával megegyező irányba forgatva azt tapasztalhatjuk, hogy a magas frekvenciák egyre szélesebb tartománya vágódik el. Ez az EQ hatás különösen hasznos akusztikus és régebbi zenei stílusoknál.
VPF FILTER VEZÉRLÉS növeli a mély pontokat (kb. 35 Hz) és a magasakat (kb. 10 kHz), és vágja a közepeket 380 Hz-en. Ez a szűrő különösen kiváló a rockzenéhez, a Slap basszushoz és a pengetővel való játékhoz.
TRUE BYPASS - Ha a pedál kikapcsolt állapotban van, akkor a jel közvetlenül a bemeneti aljzattól a kimeneti aljzathoz kerül, a hangminőség romlása nélkül.
BUFFERED BYPASS - Ha hosszú kábelt használ a pedál kimenetének erősítőjéhez vagy más eszközhöz való csatlakoztatásához, akkor ez a hasznos lehetőség lehetővé teszi a jel minőségének megőrzését.
GROUND LIFT KAPCSOLÓ - Alkalmanként, amikor élőben játszik és használja a LINE OUT kimenetet, a hangosító zajt észlel a jelben. Ez szinte mindig az áramforrással kapcsolatos földelési problémának köszönhető; A GROUND (GND) LIFT kapcsoló megnyomásával kiküszöböli ezt a zajt.
XLR DI OUT - Ez a rendkívül praktikus pedál aktív DI-ként is működik, így a kiegyensúlyozott XLR kimeneten keresztül közvetlenül egy keverőhöz, felvevő egységhez vagy hangkártyához csatlakoztatható.

5 húros basszusgitárt használok hozzá, Bartollini Mk2 hangszedőkkel és 18V-os belső Bartollini Mk2 Bass Preamp elektronika, Előfokcsöves erősítő 350 Watt, 4x10es hangszórók 1˝colos titánium magassugárzóval.

A pedálok sorbakötve:
Mesa Boogie High Wire Dual Buffer
Aphex Bass Xciter Bass Preamp (harmonikus generátor)
Mesa Boogie Subway Bass Preamp
Xotic RC Booster
Markbass Super Booster

A Mini Booster ugyanilyen, aminek minősége kissé alulmarad, de alig észrevehető. A Filter ugyanaz, csak a Boost szabályzó indul máshonnan, de az is ugyanúgy működik. A Mini Booster minimum Boost Level pozícióban van nulla értéken, a Super Booster pedig kb 10 óránál, ezért visszafelé szabályozva limiterként is működik a Slap-hez, ritkán használatos. A VPF szabályzó azonos teljesen. A Mini Booster előnye, hogy egy kapcsolóval lehet kapcsolni, míg a Super Booster van hogy magában a Filter kapcsolót használva halkítja a bemenő jelet, ezért egyszerre szükséges kapcsolni mindkét kapcsolót, ami megoldható és jól működik, nincsenek kapcsolási zajok. Viszont ez akkor ha hiányos a rendszer, mert ha van egy jó buffer pedál, mint nálam a Mesa High-Wire, akkor ilyen probléma nincsen, a jel elég erős hogy a Super Booster ilyen hangerőkülönbséget ne mutasson. Sajnos a beépített Buffer nem lehet olyan jó mint a Mesa High-Wire, hiszen az a legjobb és Input-Output Buffer is egyszerre, tökéletes hatásfok. Minden más Buffer, de pláne a beépítettek kis eredménnyel dolgoznak ehhez képest, de azért van pár jó, de a Super Booster-ben is van elfogadható, de nem mindig elégséges, Ettől ez még nem hiba, így is megannyi funkció van a pedálban amit tökéletesen lát el, nem várhatunk még komplett Output Buffer-t is benne. Fontos tudni, hogy a pedálsor elejére nem lehet tenni.

Pontozás: 10


Minőség: Remek összeszereltség és minden más. Az ilyen analóg pedál nem képes magától meghibásodni. Nagyon jó minőségű alkatrészek. Prémium minőségű hangzás.
Ebben a pedálban nem lehet csalódni, tökéletes együttműködés, összeszereltség. Ennél jobbat egy zenész nem álmodhat meg, eddig a pedálig nem is tudtam, hogy léteznek ilyen tulajdonságok, de sajnos másban hasonló kvalitás sincs.
Hogy miért olyan óriási a Markbass Super Booster, azt a legjobban a következőképp lehetne vázolni: Az Aphex Bass Xciter pedálom, ami után még van egy Mesa Subway, mindkettő bass preamp, nagyon erősek. Van még a gitárban is egy erős és minőséges preamp. Megjegyzem, hogy ha bármelyik gyenge lenne, az még nem jelenti azt, hogy vissza is fogja a rendszert. A legjobb pedálok egymásra épülnek és sosem elvesznek. A legjobb pedál már csak emiatt lehet valami. Mint a magában elképesztő szemét, sőt még egyértelmű hibával rendelkező Aguilar Tone Hammer is máris a legjobb minőséggé alakul preamp-kombinációban, de csakis torzításban kiugró, az Aguilar egyértelmű csak arra jó, és ez is a hibája amire utaltam. Tiszta hangzásban zajos a rendszere, mert a Volume feltekerve minimum Drive-on elképesztő zajos, úgy mint egyszerű amatőr hiba. De nincs is sok alkatrész, amitől erős lehetne, semmi ereje nincs. Na az első pontban azt akartam írni, hogy a két preamp és gitárelektronika magában bármilyen 3 kimagasló gyártó és ezek nagyon jó összege, és ezekre a Markbass Super Booster olyan hatás és bármilyen beállításon, mert ezek a pedálok bárhogy beállítva jók szinte, szóval a Booster nélkül nagyon gyenge hangzásnak tűnik ez a 3 hihetetlen komponens és minőség egyben, és ez nagyon hihetetlen, ezt tudja ez a Booster. Magában nem jön ki, mert kell egy erős alap, és mivel az enyém a legerősebb, a booster is annál hatásosabb. Ez tény hogy kulcsmondat, de nem véletlen ajánlok valamit.

Még az sem mindegy, hogy pedál formájában egy Markbass komponenst tudsz aktiválni bármikor, és bármilyen kedvenc erősítővel, mert ha Markbass erősítőt veszel, akkor az meghatározza a végét. Teljesen más kötöttség, mert így lehet még egy másik komponens az erősítőddel mert pedálban bármikor aktiválhatod és nem kötött a használat, mert nem végfok komponens. Nagyon fontos oda mit választunk és az ilyen rendszerre érdemes egy karaktermentes, és hibrid erősítőt használni, amiben vagy egy preampcső mindig. A Markbass-okban mivel kevésben van ilyen cső, amiben nincs máris csak egy tranzisztoros eredmény, nem lenne elég hatásos, hiába vannak benne ezek a Filterek.

A Markbass Booster bármilyen hihetetlen, nemcsak a tiszta hangzásra jó úgy, hogy anélkül mintha nem lenne minőség, és gyengén szól a legjobbnak hit kombináció is, hanem a torzítókat is annyival megdobja! Ezt sajnos nem tudod elképzelni, amíg nem hallod élőben, tökéletes az egész. Még érteni sem lehet azt hiszem, ezért vázolom: Szóval a gitárosok megveszik a legjobb gitárt, és a legjobb erősítőt és örülnek milyen minőség. Az mind semmi, ha bekapcsolják az Xcitert, odáig vannak és ami addig volt kiderül szemét hozzá képest. De később kiderül, hogy még egy preamp kell, és nem mindegy milyen mert mind más és gyenge. De van egy ValveDrive, ami a legjobb, és máris megvan ami még hiányzott. Ami addig volt szintén gyengének tűnik emellett szintén. A pláne az egészben, hogy addig kis léptékek a Markbass Booster-hez képest, mert ezekre rákapcsolod és annyival megdobja a minőséget és a szépséget, ezt senki sem gondolná, és épp néztem az ebay-n 130 dollár körül, de effektíve 100 ezer Ft-ot is megér, mivel a piacon ezt semmi mással nem érheted el, még egy Markbass erősítővel is csak ha preampcső van benne és elég erős, hogy ne legyen zúgás.

Pontozás: 10


Megbízhatóság és tartósság: A hangszer könnyű fém házban (475g), az analóg pedálokra jellemző hihetetlen biztonsággal rendelkezik. Koncertekre, stúdióban, bárhol megállja a helyét. Nem várható hirtelen meghibásodás, prémium minőségű hangzás.

Nem felnagyítom a dolgokat, és jobb ha nem gondolod hogy csak szeretek mesélni, ezzel és a többi tesztemmel is a zenészvilágot szeretném segíteni, de semmi visszhangot nem látok. Ha valaki mást mond, azzal csak kiderül mennyire járatos, de csak talán tudja majd valaki igazolni hogy így van. A legtöbben azzal szeretik elhárítani amit mondok, hogy a zene szubjektív dolog, még akkor is ha állandóan mondom hogy nem az. Szubjektív annak aki nem ért hozzá, vagy nem pontosan látja a paramétereket, mert torzít a rendszere, és ezért a legtöbb emberre rá lehet mondani hogy szubjektív a rendszere, de nem arra aki jártas, valójában teszteli a paramétereiket és rendszerben elemzi őket a piac által kínált elérhető technológiák mellett. Ezek a dolgok mindenkor egy profi zenésznek a titkai, stúdióban vagy bármi.

Markbass Super Booster nélkül meg a torzítók sem sokkal többek, a bass preamp-ok bármilyen furcsa nem okoznak ilyen hihetetlen fejlődést a torzítókban, csak lineárisak. Így talán érteni, hogy a Markbass Booster hatványra emeli, és az Xciter is hatványoz. Ilyen technológia a világon egy-kettő. Szóval nem valami lekezelendő dolog, hanem csodálni való és ámulatba ejtő, és a Super Booster-rel a torzító új köntöst kap, amivel nem is hasonlít sokszor a régi önmagára, ebben a kulcs az, hogy a torzító mennyire képes felvenni ezt a technológiát, és ezzel az is kiderül mennyire minőséges is, mert ha nem működik jól ezzel, akkor csak nem volt elég jó a minősége valójában. Mondhatjuk úgy is bármilyen hihetetlen, hogy a Super Booster egy katalizátor, és megmutatja mi rejtőzik bármelyik torzítóban, éppúgy mint az Xciter, de együtt a hatásosabb.

Videók meglepő módon nem léteznek a pedálról, egy darabot találtam, de amire képes nyilván nem magában várható el, mint általában a videók hibája a neten. Mivel ez a pedál egy titkos fegyver, valószínű nem terjesztik a tudásukat, pedig a pedáltól még nem lesz jó rendszere senkinek. Ahhoz a rendszert magát kellene videókban oktatni, de én olyat ha láttam is, mindig tele gyengeségekkel mint sztárok úgynevezett hangzásai, amiről ismerik őket, és nem módosítják a hibák ellenére sem, mert van egy eladható hangzás-arculat, ami felismerhető, mégha gyenge is mélységében. Ez baszusgitárosnál más, de ezt megítélni már csak az tudja, aki azok közt is kitűnik, hangmérnökök sem tudhatják a témát legtöbbször. Ha a legjobb minőségre mennének, azt rögzíteni nehéz, de lejátszani is, és nincs igény se rá, mivel a közösség csak a felületet, a magasabb tartományokat látja, ezért nekik egy digitális felület is megnyerő lehet, de az csak a látszat. Nem bonyolult téma, mindenki maga kitalálhatja, de a mai helyzetben ez eléggé hosszú iromány is lehetne a sok átverés és csalás fényében, amivel a gyártók próbálkoznak, mert szakértő aki értené kevés, és a legtöbb vevő meg csak a látszatra megy, amennyire ért hozzá. A gyakorlatban még a profi szólógitárosok is szeretettel használnak gyenge minőségeket, digitális pedálokat, mert náluk nem a pontos minőség, csak a felület számít, mondjuk ez sok kompromisszumot igényel, mert szakértő fülek azonnal látják miből tevődik össze a hangzás, és azt is figyelembe kellene venniük, hogy valójában akkor lehetne eljutni valahová ha a legjobb minőséggel dolgoznának, mert a gyenge látszólagosság csak a szerencse kovácsa, de akkor sem hosszú távú a siker. Egyszóval mire számítanak, ha gyenge valójában? Pont azt érik el, amire képesek, és hiába virtuózok, ha a minőség korlátozza a szakértők elől, aki talán eljuttathatná a siker felé.

Pontozás: 10


Általános benyomások: Főleg basszusgitáros vagyok, vastag öblös és részletes, a lehető legmélyebb és dús basszust szeretem, abban a lehető legjobb minőséget, amit különböző pedálok kombinációjával érek el. Nagy specialitásom mostanra a pedálok, első helyen az alaphangzások, Bass Preamp pedálok, Booster-ek. Ezek közül a 3 legfontosabb alap-pedálban van benne a Markbass SuperBooster vagy a Mini Boost, nélkülözhetetlen komponens egy basszusgitárosnak, éppen ezért hihetetlen és elgondolkodtatható, hogy amellett hogy ezt állítom a pedálról, azt mondhatják hogy ez szubjektív vélemény, mert az interneten semmi jele ennek a bizonyságnak, pedig valójában csak ilyen semmilyen haszna sincs a neten ezeknek a pedáloknak a komolyságát vagy hasznát keresni, de ezt a legjobb Mesa Boogie rendszerekre, pedálokra is igaz, mégis szintén a legjobbak a világon, de az emberek nem is tudhatják egyértelműen, mert kombinációban, nagy rendszerekben sosem mutatják meg őket, vagy még magában sem ezért, hogy a pedál mire képes valójában. Szóval röviden, ha nem mutathatja meg a gyártó a többi gyártó komponensével hogy reagál a pedál, akkor nem mutatja meg már magában sem legtöbbször, mert mi értelme ha nem úgy van rendeltetve a működés, hogy magában elég legyen. A videók ahol magukban szerepelnek a gitár és az erősítő között a pedálok, csak arra jók hogy megközelítőlegesen sejtsük mit tudhat a pedál, de valójában még akkor sem tudhatjuk közel sem, mert a működésre vonatkozó paraméterek amit témázni kellene, nem ismert fogalmak, mint csak a kompatibilitási tényezőt, működési elvek, görbék és minőségi egymásra hatások sokasága, amivel lehetne jellemezni egy pedált.

A kombináció lényege, hogy ez a Booster extra szépséget és extra szintre emeli a torzítókat, sokkal jobb mint Booster nélkül, a világon ilyesmi nagyon ritka és nem ennyibe kerülne. Egy pedálban ha ilyen tudás lenne többszöröse lenne. A booster sem minden torzítóval reagál így, de a legjobbakkal igen. Két extra minőséges darabot, az MXR M85 Distortion, és M84 Deluxe Fuzz pedált használva a zajszintet is csökkentik egymásban, pusztán a sorbakapcsolás miatt. Itt derül ki, hogy a két MXR pedál sokkal kifinomultabb, mint magában gondolnánk. Ez egy tökéletes kombináció. Az Xciter, ami erre a 3 pedálra tökéletesen hozzátenné a hiányzó erősítést, és az Xciter is magában is majdnem jó Slap-re, de tökéletes együtt a Markbass Booster-rel, mindkettőben egyedi filterek vannak más nem kell, mint a legtöbb Envelope Filteres bohóckodás. Azok között még az MXR M82 is nevetségesen használhatatlan, csak egy két darabot ismerek ami jó, amúgy mind átverés mert keresik mint egy megváltást, pedig csak gyenge Wah effekt, nem igazán Slap-re való egyik sem, mint a hihetetlen Markbass Super Booster igen, kiegészítve az Aphex Xciterrel akár a jobb teljesítmény érdekében, mert ott erőben, minőségben, harmonikusokban, és Filterben is kiegészíti, amit a Markbass tud.

Gyengesége a pedálnak nincs. A magas boost az alapzajokat kierősíti, minél inkább fel van tekerve a VPF, annál inkább, de az nem gyengeség, mert ha magasfrekvenciás zajok vannak, ez csak kierősíti őket is, nem hibás működés. Viszont a zajtalan rendszereket tökéletesen megdobja. Zajtalanná tenni rendszert sokféleklppen lehet, leginkább földelési probléma szokott lenni, de egy jó pedálkomponens puszta bekötésével is eltüntethető.

Pontozás: 10
2021.03.20. - Írta: Oltári Bass