Quick reviews
Bass guitar 5 strings
Összpontszám: 9.8
Ára: 110000 Forint (€300)
Kiadás/gyártás éve: 2007
Vásárlás helye/jellege: Hangszerarzenál

Technikai jellemzők: Made in Korea 2006-2007
24 bund, rózsafa fogólap
Ovankol test, jávor-ovankol 5 rétegű átmenő nyak
Natúr finish
Test alakja: Aria Pro II SB széria karcsúsított (olcsósított) változata
2db humbucker hangszedő (BDS-5)
Aktív 2 sávos elektronika (hangerő, balance, magas, mély)
Fekete szerelékek: testen átmenő húrozású több ponton is állítható és rögzíthető húrláb, zárt hangolókulcsok

Pontozás: 10


Hangzás, hangtulajdonságok: Meglepően kényelmes, jól játszható hangszer, a humbucker hangszedőknek köszönhetően bármilyen stílusban megállja a helyét és semmilyen alapzajt nem produkál. A nyaki hangszedőt használva röfögős preckózhoz közelít, a nyaki hangszedővel pedig egészen lágy jazzes hangzást produkál, a kettő együtt pedig tökéletes slappeléshez.
Én egy modern metál zenekarban használom (eleinte Ashdown Mag 300 Evo II fej, majd TE Elf + TE 410-es láda).

Pontozás: 10


Minőség: Kartondobozban érkezett hozzám a hangszer, kicsit csalódott voltam, ugyanis ennél a kategóriánál már azért elő-elő fordulhatna egy gyári puhatok.
Sajnos a gyári beállítások számomra eléggé kényelmetlenek voltak, első utam a hangszerészhez vezetett, ott tökéletesen kényelmesre be tudták nekem állítani.
Maga a natúr kivitel kicsit az olcsóság érzetét keltette bennem első ránézésre, de ezt leszámítva gyönyörű a megmunkálás, a faanyagok jó minőségűnek tűnnek (akármennyire is ismeretlen számomra az ovankol)

Pontozás: 10


Megbízhatóság és tartósság: Teljes mértékben strapabíró hangszer, idestova 10 éve használom metálkodásra, koncertezésre, hurcolom próbákra, és egyszer sem hagyott cserben, a felülete sem sérülékeny. Egyetlen kopás a hangszedők fölött keletkezett, az ujjam támasztása nyomán, de ezt évente kezelem hidratáló olajjal, ami teljesen eltünteti.
A szerelékek teljesen jó minőségűek, semmit sem kellett cserélnem rajta eddig (egy jackaljzatot leszámítva, de ez talán inkább az én hibám mint a hangszeré). A hangolókulcsok azóta is tökéletesen tartják a hangolást, a húrláb több ponton állítható és rögzíthető, ennek köszönhetően nem mászkál el és teljesen pontosan be lehet állítani az intonációt, oktávot. A hevedertartókkal sem volt soha gond, de műanyag planet waves ˝straplockokat˝ használok a biztonság kedvéért (minden gitáromon).

Pontozás: 10


Általános benyomások: Modern metált játszom a hangszeren, tökéletesen megfelel hozzá, akár zúzni kell, akár a lágyabb refréneknél lazulni. Nagyjából 20 éve zenélek, ezalatt szerencsémre volt alkalmam kipróbálni több hangszert is, mind közül a kedvencem egy 1980-as évekbeli Japán Matsumoku gyárban készült Aria Pro II SB-R80. A zenénk azonban megkövetelte az ötödik húrt (A), emiatt kénytelen voltam új hangszer után nézni, neten nem találtam sok információt erről a gitárról, de bizalmam az Aria márka iránt meggyőzött, hogy ezt válasszam. Természetesen minősége nem érhet fel az eredeti Japán hangszeréhez, de nagyon kellemeset csalódtam. A hangzás világa egy kicsit még emlékeztet is az eredeti szériára.
Ha ki kellene emelnem valamit a hangszeren, az a nyak kényelmessége, kellemesen vékony (talán jazz bass-okéhoz hasonlítható), a húrnyomást hihetetlenül alacsonyra be lehetett lőni utózörgések nélkül.
Két negatívumot mégis megemlítenék, bár mindkettőt meg lehet szokni. A hangszedők sajnos nem felezhetők, ez bár nem alapkövetelmény persze a metál zenéhez, de az otthoni önszórakoztatásnál néha hiányzik. A második, hogy a húrlábon a húrtávolság számomra kicsit keskeny volt eleinte, a 4 húroshoz képest természetes, de az általam eddig használt 5 húros basszusgitárokhoz (17-18mm) képest is, 16,5mm, de viszonylag gyorsan hozzászoktam a dologhoz.

Pontozás: 9
2021.03.16. - Írta: Asgard