Quick reviews
Multi-effect
Összpontszám: 6.8
Ára: 30000 Forint (€84)
Kiadás/gyártás éve: 2013
Vásárlás helye/jellege: Használt

Technikai jellemzők: Technikai információk:
Effektek: 116 effekt típus, egyszerre 6 használható. 22 erősítő típus, 94 pedál (kompresszor, zajzár, EQ, torzító, zengető, visszhang, modulációs effektek, stb.). 10 patch x 10 bank áll rendelkezésre
Vezérlők: 3 pedálszerű elrendezés, pedálonként 3 potméterrel. Összesen 6 effektet lehet sorba kötni, a scroll funkcióval lehet az effekteket jobbra és balra lapozni. Expression pedál a hangerő, torzítás mértéke, wah, stb. vezérléséhez
Egyéb: looper funkció (40 másodperc, sound-on-sound: a felvételek egymásra rétegezhetőek), dobgép, USB hangkártya funkció, hangoló gép, effekt váltás 1 ms alatt

Ami kifejezetten pozitív az a 6 egyszerre beállítható effekt. Azt tudni kell, hogy itt nincsenek szekciók, tehát nincs külön beállítható pedál, külön erősítő és moduláció, hanem mindent egyben tudsz berakni. Tehát ha egy torz hangzást szeretnél, reverb-el, valamilyen pedállal (mondjuk WAH), és erősebb torzítást (amihez használnál zajzárat) akkor már 4-et el is használtál a 6 helyből. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy pont ezért vannak kombinált effektek: delay+reverb, delay+phaser, stb. A Korg weblapján van letölthető Manual, ott végig lehet nézni ha valakit ez pontosan érdekel.

Cserébe sok olyan dolgot tud ami árkategóriájában jó. Van benne harmonist, autoriff, szinti imitáció ami még használható is, de mellette rengeteg olyan dolog is amit kipróbálsz aztán elfelejtesz inkább.

Szintén jó dolog, hogy van benne Looper, és dobgép. Bár utóbbit kézzel kell bekapcsolni, és van többféle azért nem kell tőle hasra esni, nagyon alap dobtémák vannak berakva, de legalább nem kell metronómra rápróbálni a dolgaid. Illetve van USB kimenet amiről nagyon könnyűvé válik a demok rögzítése.

Összességében egész jó pakkot ad a multi - nyilván az árához mérten.

Pontozás: 8


Hangzás, hangtulajdonságok: Belépő kategóriás hangminőség, maradjunk ennyiben. Én azért vettem, mert egy projekt keretében modulációs effektes gitárhangokat akartam kikeverni. Végső soron erre alkalmas. Illetve kezdőként szerintem szintén jó, mert tényleg sokféle dolgot ki lehet vele próbálni. De részletesebben:

Modulációs effektek: elég jól szólnak, főleg a phaser, illetve a ˝detune˝ ami chorus szerű hangzást ad. A delay szerintem nem a legszebb hangú, kicsit tompán ismétli a hangokat, akár loop-ba, akár önmagában használja az ember. Az Acoustic Simulator-t külön kiemelném, nagyon szépen tud szólni.

Pedál effektek: Wah borzasztó rosszul van kalibrálva, ráadásul a pedál nagyon nem úgy változtat a hangszínen, mint ahogy a tényleges, sőt... Közel használhatatlanul elmossa a hangot. Érdekes, mert az auto wah egész szépen szól.

Torzítás: Nekem egy Laney IRT-m van, mellé egy Ibanez Prestige (1570). Na ebből a cuccból ha a tiszta csatornára rákötöm nem tudok kihozni szép metál hangot. Ez szerintem leírja. Még egy blues-os jellegű hangzást kiszenvedtem belőle amire azt mondom élvezhető lett, de sem a torzítópedáljai, sem az erősítőmodelljei nem a legjobbak. Próbáltam a direkt rögzítést is, és úgy sem akar igazán szép lenni a hangszíne, egyszerűen bárhova tekered hiányzik belőle a széles spektrumú hangzás. Ami itt pozitív és negatív egyszerre az az, hogy 21 féle erősítőmodell van benne, plusz torzítópedálok. Azt fontos megjegyezni, hogy a 21 féle erősítőmodell mellé társul 22 féle láda (plusz a ládát ki lehet kapcsolni). Ez 462 féle kombinációt tesz lehetővé, és a láda (mint ahogy az életben is) nagyon sokat befolyásol a hangban. Épp e miatt én igazából kettő-három modellt próbáltam ki (ami nagyon nem tetszett alapból azt kizártam) és azokon pötyögtem végig a különböző láda beállításokat, de - csak, hogy egy kezdőnek méginkább nehéz legyen - raktam mellé egy Grafikus EQ-t, mert nem jött ki másképp a ˝szép˝ hangszín. Cserébe ez utóbbit egy kicsit kiemelném, mivel a hiányzó mély/mélyközép, és a túltolt magasakat vissza lehet vele vágni, hogy ˝testesebb˝ legyen a hang.

Pontozás: 5


Minőség: A középső kijelző néha átvált alig olvashatóra, de azt leszámítva nem rossz. A tekerők nehezen tekerődnek, a kapcsolók pontosan kapcsolnak. Ami negatív a pedálnál, hogy nagyon erősen kell lenyomni ahhoz, hogy bekapcsoljon, és nincs visszajelző alapvetően arról, hogy bekapcsolódott-e. Mivel a pedál lehet pitch shift-re használni, ezért ezt jó volna tudni.
A gyári hangszíneket lehet alapul venni, de célszerű gyorsan tekerni azokból egy saját hangzást, nem nagyon használhatóak.

Pontozás: 7


Megbízhatóság és tartósság: Korrekt cucc, fentebb leírtam. Koncertezést szerintem bírná.

Pontozás: 7


Általános benyomások: Ha kezdőként keresel ésszerű összegért valami újat, akkor jó választás lehet. A sokféle effekt kiegészítve a sokféle torzítás / erősítő típussal fel tudja pezsdíteni a hangzást amikor egy egyszerűbb kombóra rákötöd - és utána jobban ki tudod magadnak jelölni az irányt, ami felé szeretnél fejlődni. Ha koncertezni is szeretnél akkor szerintem csak a modulációs effektjeit tudod használni (plusz ugye hangoló).

Pontozás: 7
2021.02.17. - Írta: Horváth Dániel