Quick reviews
Bass guitar
Összpontszám: 8.6
Ára: 79900 Forint (€222)
Kiadás/gyártás éve: 2020
Vásárlás helye/jellege: Muziker

Technikai jellemzők: A mai alanyom ez a rövid menzúrás (30˝) basszusgitár, ami igencsak beletartozik az “ennyi pénzért nem kell csodát várni˝ kategóriába. Azonban egy nagyon szerethető, megfizethető hangszerről van szó. 2020-ban adták ki ezt a Bronco-t Shell Pink színben, ami fantasztikus. Kicsit érthetetlen, hogy a legolcsóbb Squier megkapja ezt a színt, de sok drágább típus viszont nem. Nyárfa test, juhar nyak (valamilyen erősítéssel), juhar fogólap. A fényezés tökéletes, sehol egy maszat, egy karc, egy repedés. A nyak teljesen natúr, ami extrém olcsó kinézetet kölcsönöz, de legalább a fogása selymes, nem ragad, nincsenek egyenetlenségek. Passzív hangerő-tónus szabályozásra van lehetőségünk, eléggé korlátozott, de itt ezt szeretjük. Egy passzív strat single-coil hangszedőnk van, ami nagyjából preckó poziban helyezkedik el, ha az arányokat nézzük. Ígéretes, szép hangszer ennyi pénzért.

Pontozás: 10


Hangzás, hangtulajdonságok: Az egy hangszedőnek hála nem tudunk belebonyolódni a sok hangzás rejtelmeibe. Egy preckóhoz hasonlóan a tónussal tudunk szórakozni, és a rövid menzúrának köszönhetően az oldskool/vintage hangzásvilágot képviseli. Mivel a húrok lazák, puhák, így kevesebb a magas, ciripelő tartomány a long scale hangszerekhez képest. Ettől függetlenül el lehet szabadítani a poklot vele, mert a közepei viszont igen gazdagok és nagyon masszív alja van. Nem lehetne behatárolni, hogy mire jó a hangszer, mert ahogy a precision bass-re hajaz a legjobban, az is jó szinte mindenre. A single coil viszont ugyanannyira zajos, mint minden más hangszernél, ami bizonyos esetekben gondot jelenthet.

Pontozás: 8


Minőség: A hangszer rettenetes beállítással érkezett meg. Persze ez a rutinosabbaknak nagyjából 5 perc alatt orvosolható. A pálca teljesen le volt engedve, de szerencsére tökéletesen működik, meg kellett csak húzni. A két babás híd problémásnak tűnik, de tökéletesen be lehetett állítani az intonációt. Nagyjából 1.5 mm-es húrnyomás érhető el minimumra állítva, ami rövid menzúrás hangszereknél a laza húrok miatt szerintem több mint elég, én kicsit magasabbra is húztam a húrokat, mert nagyon kényelmes. A bundozás lepett meg a legjobban. Sehol nincsenek kiálló bundok, de még síkolásra sem volt szükség. Nem zörög be, nem élesek a bundok végei. Sokkal drágább hangszereknél sem mindig sikerül így megcsinálni. A nyak nem mászkál eszetlen módon, csak amennyit amúgy is mozogna a hőmérséklet/páratartalom változásával. Az egyetlen probléma a potikkal volt. Mivel a koptató fóliájára ráhúzzák a potmétereket, így azokat le kell szerelni, ha szépen akarjuk eltávolítani a fóliát. A visszaszerelésnél éppen csak meghúztam a potikat, és szanaszét repedtek, annyira gagyik. Ezeket kicseréltettem jó minőségű potira, és a rettenetes minőségű kábeleket is akkor már. Hangban nem történt túl nagy változás, viszont így nem lesz gond ezzel a jövőben. A hangszedőt nem nagyon cserélném, mert hozza azt a vintage hangot, amit ennek tudnia kell.

Pontozás: 7


Megbízhatóság és tartósság: Az eddigi tapasztalatom az, hogy strapabíró a hangszer. Mivel rövid a nyak, ezért ebből kifolyólag sem mozog annyira könnyen. Simán kibírna bármilyen koncertet, és mivel olcsó is, ezért nem az a “sajnálós˝ gitár.

Pontozás: 9


Általános benyomások: Nem nagyon szoktam lenézni az olcsó hangszereket, mert van tapasztalatom abból, hogy milyen a nagyon rossz drága, és a nagyon jó olcsó basszusgitár. Ez ismét ezt erősítette meg. Persze vannak sokszorosan ilyen drága hangszereim is, amikhez nem szívesen hasonlítanám, hiszen teljesen mást képviselnek. Ahhoz képest, hogy ez egy “kezdő˝ hangszernek van titulálva, én mégis azért választottam, mert kellett egy vintage hangú basszusgitár, ami rövid menzúrás, így sok óra játék után is könnyű rajta gyakorolni. Ha a nyak tökéletes, és nagyon kényelmesre beállítható a hangszer, akkor már nyert ügyünk van, mert minden más orvosolható. Hangmintát is csatoltam a teszthez. Sziasztok.

Pontozás: 9
2021.02.14. - Írta: Chainsaw For Birthday

Number of comments - 2

2021.02.15. 09:58:45
Köszönöm szépen. Maguk a potik repedtek szét, de annyira, hogy kilógott a belük. :) Tényleg gáz, de el tudtam engedni, az új potikkal is filléres a hangszer, és legalább szépen újra lett kábelezve.
2021.02.15. 09:02:25
(Az adminoknak:) Ha a hangmintán nem szerepel a szerző (nick)neve, alapértelmezésben a GS rendszere nem biggyeszti oda, pedig ez is fontos lenne. A felhasználó profilok felől közelítve meg lehet találni kinek-kinek a tesztjeit, de ez sovány vigasz. Ezt (is) javítani kéne a rendszerben.
Maga a teszt mintaszerű. Maguk a potik repedtek szanaszét (ami nagyon gáz), vagy csak a potisapkák?