Quick reviews
Distrotion
Összpontszám: 10
Ára: 60000 Forint (€165)
Kiadás/gyártás éve: 2007
Vásárlás helye/jellege: Használt

Technikai jellemzők: A pedál Japán gyártású, kézzel készül, 2007 forgalombahozatal éve (350 dolláros kiskereskedelem / 259 dolláros utcai). 2012 márciusában leállt a gyártás.
A festése teljesen egyedülálló, fémporszerű, és a fényképezőgép vakujától új életre kel, a fotókon meglepő külsőt produkál a festése. Ez egy nagyon nagy pedál, nagyon szép dizájn.

˝Prémium butik-csőtorzítás igényes szakemberek számára.˝
Preamp-ként is működik az erősítőhöz. Kézzel kiválasztott 12AX7WXT előerősítő cső.
A kapcsolható Distortion mód másodlagos erősítési fokozatot ad a rendkívüli torzításhoz.
A Gain és a Master hangerőszabályzói az Overdrive hangok széles választékát kínálják, a Clean Boost-tól kezdve a szúrós, szaturált fűrészességig.
A mély-, közép- és magas hangerő-szabályozás kiterjesztett működési tartományokkal korlátlan hangzás-választékot kínál, a klasszikus ˝808˝ tónustól a nagyszerű búgó, telített mélyekig. Zajmentes hang a hátulra szerelt, kapcsolható zajcsökkentő áramkörön keresztül, változó küszöbérték-szabályozással és 1: 2 zajcsökkentési aránnyal. Tápellátása szabványos 9 voltos egyenáramú adapteren keresztül történik, amely lehetővé teszi a könnyű integrálást a pedálboardba vagy a rackbe.

1. Gain - A torzítás szintjét szabályozza.
2. Bass - vezérli a mély tartományt.
3. Middle - vezérli a középtartományt.
4. Treble - vezérli magastartományt.
5. Master - A kimeneti hangerő szabályozása. (A normál jel és a létrehozott jel kimeneti szintjét általában egyenlő szintekre kell beállítani.)
6. MODE - Váltás az Overdrive mód (OD) és a Distortion mód (DIST) között.
7. EFFECT ON/OFF - kapcsoló az effekt be- és kikapcsolásához.
8. BOOST ON/OFF - kapcsoló a kimeneti szint növelésére. Ha az Effect ki van kapcsolva, a Boost kapcsoló nem növeli a kimeneti szintet.
9. DC IN - aljzat az áramellátás csatlakoztatásához.
10. OUTPUT - Kimeneti aljzat az erősítők vagy más effektusok bemenetéhez való csatlakozáshoz.
11. NR ON/OFF - Ennek a kapcsolónak a bekapcsolása aktiválja a zajcsökkentést és az NR küszöb hangerejét, hogy megszüntesse a nem kívánt zajt, amikor nem vagy alig érkezik gitárjel.
12. NR THRESHOLD - A zajcsökkentési küszöbszint szabályozása. Forgassa az óramutató járásával megegyező irányba a nagyobb zajcsökkentés érdekében. Ha ezt a hangerőt túlságosan az óramutató járásával megegyező irányba fordítja, elveszítheti a pengetés attack-jét, különösen akkor, ha alacsony teljesítményű gitárokon játszik.
13. INPUT - Bemeneti aljzat a gitár, egyéb effektusok vagy kapcsolódó berendezések kimenetéhez való csatlakozáshoz.

A ROD881 egyszerűen Boosterként is működik. A magas hangok Boost hangzása a 70-es években volt ismerős.

Bemeneti impedancia: 500 K ohm
Kimeneti impedancia: kevesebb mint 10 K ohm
Ekvivalens bemeneti zaj: kevesebb, mint -110dB
Maximális kimeneti szint: + 10dB (tipikus)
Hangvezérlés tartománya: (mély): 100Hz 0 - 28dB (tipikus) (Közép): 1kHz 0-25dB (tipikus) (Magas): 3kHz 0-22dB (tipikus)
Zajcsökkentési arány: 1: 2 vagy több (kb.)
Cső: Kiválasztott kettős triódás cső
Energiafogyasztás: 190mA -10VDC / 180mA-9VDC (középen negatív)
Súly: 700g

Pontozás: 10


Hangzás, hangtulajdonságok: A pedált nagyon kényelmes használni, igazi titkos fegyver a sok egyedülálló funkció és minőség miatt. Prémium hangzása és bármilyen hangszerhez vagy rendszerhez tökéletesen simuló tulajdonsága bárkinek jól jönne az biztos.
Az ROD880 felturbózott verziója, a ROD881 Real Overdrive/Distortion még több hangalakító vezérlést kínál, mint idősebb unokatestvére. A gyárilag kézzel kiválasztott 12AX7WXT előerősítő csővel működtetve az ROD881 átveszi az ROD880 összes Overdrive csőhangját, és a Distortion mód feltölti őket egy kapcsolható torzító üzemmód hozzáadásával a szuper telített gitárhangok számára, amelyek a legnagyobb felszerelések legnagyobbikaival vetélkednek az erősítő világában.

Meglepő lehet, de tökéletes, hogy 5 húros basszusgitárt használok hozzá, Bartollini Mk2 hangszedőkkel és 18V-os belső Bartollini Mk2 Bass Preamp elektronika, Előfokcsöves erősítő 350 Watt, 4x10es hangszórók 1˝colos titánium magassugárzóval.
A hangzás meglepő hasonlít a Boss ODB3 Bass Overdrive pedáljához a leginkább, amiben egyébként máshol még nem láttam hasonlót, és szerettem is ezt a pedált ezért eddig. A Maxon zajmentes és minden gyengeségtől mentes. Fényében a Boss ODB3 hiába szintén erős, de zajos, egyáltalán nem részletes, de ez nem csoda és nagy öröm egy ilyen Maxon pedállal találkozni az életben egy zenésznek, pláne ha basszusgitáros, mert úgy gondolom igazán ők használhatják ki az ilyesmit, szólógitárosok könnyen elmehetnek mellette, mert a vastag tónust és részletességet amire képes a technika nem tudják megkülönböztetni pontosan, ezért szabály hogy egy basszusgitárral tehetik meg maguknak, vagy nekik. Enélkül a szabály nélkül egy ilyen komolyabb pedállal sem tudnának mit kezdeni igazán, mert fontos tudni mire képes, úgy értem hogy semmit sem vág le és amit tud hozzáadni. Ez teljesen követhető, és mindenkinek tudni kéne gyakorlatban is alkalmazni, különben mire a sok pedálokat próbálni, ha elmehetnek a valóban értékesek mellett. Szabály az is, hogy egy pedál értékeit egy basszusgitár ami megmutathatja, csak másodsorban szólógitár rendszer.

A pedálok sorbakötve:
Mesa Boogie High Wire Dual Buffer,
Maxon ROD881 Real OverDrive,
Mesa Boogie Subway Bass Preamp,
Aphex Bass Xciter Bass Preamp (harmonikus generátor),
Xotic RC Booster,
Markbass Mini Boost.

A ROD881 hasonló működést mutat a két preamp előtt és után is. Ez a teljes frekvenciatartományban való működésének és az erőfelvétel/leadásának is köszönhető. Egyszóval nagyon stabíl szerkezet. Sokoldalú torzító, amely szinte minden típusú játékosnak és stílusnak tetszhet. A 3 sávos EQ komoly dicséretet érdemel, mintha aktív lenne, nagyon erős mindhárom szabályzó. A Bass szabályzó szépen működik maximumra állítva is! (Ajánlott)
A Boost kapcsolónak nincs állítható eleme, az rögzített módon emeli a jelszintet, de nem ilyen egyszerű. Minőségben és magasokban is más, egy speciális Booster.
Ami az ROD881-et illeti, azt mondhatom, hogy (számos vélemény szerint) a sorozat témájának összes lehetséges variációja közül ezt a modellt tartják a legsikeresebbnek, a legátláthatóbbnak, dallamosabbnak stb.

A pedál nagyon tiszta hangzást ad a zajszűrőnek köszönhetően. Ez a beépített tulajdonság hihetetlen jól végzi a dolgát, én még ilyet máshol nem láttam, biztos hogy ezt külső zajszűrő nem tudná elvégezni, csakis egy integrált rendszer. Mellesleg a kevés alkatrészek között egyáltalán nem látszik mi működteti ezt, szóval nem értem hogy miért a bonyolult zajszűrő pedálok, mikor ez mindtől jobban működik és mikor egy ilyen pedál be van kapcsolva, az egész rendszert is szűri ugyanolyan tökéletesen. Vagyis a Maxon tud inkább valami olyat, amit a többi nem.

Pontozás: 10


Minőség: Remek összeszereltség és minden más. Az ilyen analóg pedál nem képes magától meghibásodni. Kézzel összerakott pedálok, nagyon jó minőségű alkatrészek.
Prémium minőségű hangzás, butik pedálként is láttam említeni.
Ebben a pedálban nem lehet csalódni, tökéletes együttműködés, összeszereltség. Ennél jobbat egy zenész nem álmodhat meg, én ezidáig nem is tudtam hogy léteznek ilyen tulajdonságok, ami a zajszűrés minősége, a felszerelés többi elemének a karakterének megtartása melletti torzítás, valamint a kitartott hang csökkenés nélkül bármeddig, mikor a húr már régen nem szól. Szóval ezek léteznek. A tesztet is mint mindig ezért is végeztem, mert nagyon hasznos tapasztalattal bír.

12AX7 csővel nem nyeri el a teljesítmény optimumát a próbáltakkal, csakis 12AY7 csővel. JJ 12AX7 Gold új csővel volt hogy használhatatlan teljesen, alig volt hangerő maximumon is. Ehhez az erősséghez kell a speciális cső úgy látom. EHX 12AX7 cső majdnem ugyanazt tudja, csak kissé alacsonyabb hangerőn, szintén EHX 12AY7 / 6072A EH cső az már nagyon jó minőség hozzá, úgy is került hozzám és valahogy az tetszik neki. Sajnos más ilyen típusú cső nem volt nálam, de sok 12AX7 igen, és azok nem jók.

Pontozás: 10


Megbízhatóság és tartósság: A hangszer könnyű fém házban (700g), az analóg pedálokra jellemző hihetetlen biztonsággal rendelkezik. Koncertekre, stúdióban, bárhol megállja a helyét. Nem várható hirtelen meghibásodás, prémium minőségű hangzás.

Pontozás: 10


Általános benyomások: Főleg basszusgitáros vagyok, masszív öblös és részletes, a lehető legmélyebb és dús basszust szeretem, abban a lehető legjobb minőséget, amit különböző pedálok kombinációjával érek el. Nagy specialitásom mostanra a pedálok, első helyen az alaphangzások, Bass Preamp pedálok, Booster-ek. Ez a Maxon ROD881 maximálisan illik hozzám, sőt, meglepő a torzítás működése, mennyire tökéletesen megmarad a felszerelés egész karaktere a torzítás mellett. Ez az elsőszámú különlegessége, amit biztosan nem sokan hisznek el, mondhatják hogy csak valamit benéztem, mert nem ismerik, de nekem elhihetik, mert sok dolgot láttam már, de ilyesmihez hasonlót nem hittem elérhetőnek. Ugyanis adva van egy basszusrendszer, adott karakterrel, és ez megmarad a torzított jelben felismerhetően és ugyanolyan paraméterek mellett, még akkor is, ha a Maxon után következik a sok hangzást alakító tényező. Ezt sehogy sem látom logikusnak. A torzítók szokás szerint eltorzítják a képet, de ez itt nem egy egyszerű torzító. Ilyenek után nagyon sok másik pedált leselejtez az ember, vagy feledésbe tesz. Szóval majdnem biztos, hogy ilyesmit csak úgy lehet elérni, ha a pedál két jelet enged át magán keresztül, egy bemenő jelet kever a torzító mellé az Output-ba, de nem olyan erősségű mint a torzított sáv, kissé alulmarad, de a bemeneti jelnek is jelen kell lennie, hogy azt az eredményt kapjuk a torzított hangzásban, mint nélküle okoznak a preamp-ok és booster-ek. Ezt könnyű tesztelni: van egy hangzás amit 3-4 pedál és az erősítő hoz létre, basszushangzás és speciálisan megismerhető értékekkel, ezek az értékek jelen vannak hiánytalanul mikor a sor elején lévő ROD881-est bekapcsoljuk. Hihetetlen, mert ez azt is jelenti hogy miért ilyen változatos, kedvelt, és minden stílusba helyezhető, dús és háromcsatornás minőség egyszerre a Boosterrel akár. Nem egy sima kis torzító, ami nagy rendszerekből is egy vékony sávost csinál.
A másik hihetetlen a zajszűrés emellett, nagyon pontosan be lehet állítani a pengetési erősséghez. Ha túl erősre állítjuk, kihagyhat a hangzás, de érdemes minél magasabbra állítani ahol még észrevétlen, hogy a pengetési erősség lágy és erős is lehessen. Ez a pedál második fő lényegessége, enélkül nem lehetne ilyen nagyságról beszélni, mert zajos torzítók mint a tenger, és nálam sosem volt elfogaható némi működési zaj, mert majd úgyis elnyomja a hangerősség. Szóval a pedálban maximum erősségen is megszüntethető teljes egészében páratlan módon a Fehér Zaj és a berendezés többi részéből is kiszűri, az erősítő működése is sokkal kifinomultabb lesz tőle.
Nem tudom hogy ennél a zajszűrőbeállításnál, mert semmi közét nem látom hozzá, hiszen a zajszűrő pont hogy leállítaná a jelet ha egy erősség alá esik, de épp ez a pláne hogy az erősség sosem esik, a hangkitartást vagy Sustain-t a pedál szintén tökéletesesen végzi, ami azt jelenti hogy képes könnyedén tartani a hangot stabil hangerőn végig, nincs csökkenés mégha a húr már nem is mozog régóta. Ettől jobb szintén nem lehetséges, ez a harmadik meglepetés a pedálban. Sokat láttam már, mikor ez nemrég a kezembe került, gondoltam eladom, mert kell a pénz és kíváncsi voltam mennyire vevők egy ilyenre, hát sajnos nem volt semmilyen érdeklődés, még kedvencnek sem jelölték be, ami szokatlan. Ez nagyon érdekes tulajdonsága, hogy kitartja a hangzást, lehet nem hitték akik olvasták a leírásom, de remélem vannak mások is, aki nem rejti el ismereteit és igazolja amiket írok, mert nem létezik az országban vagy itt az oldalon, hogy nincs másnak ilyen szerkezet a birtokában, viszont ilyen kimagasló értékeket produkáló pedált könnyű hibás rendszerben elfedni, digitális vagy olyan pedálokkal ami levág bárhol is, nem True Bypass pedálokkal, ilyen technológiákat könnyen átlagossá vagy értéktelenné is tehet.
Gyengesége a pedálnak nincs.

Pontozás: 10

GS ajánlat
 

Gt-10
60 000 HUF2020.12.28. - Írta: Oltári Bass