Quick reviews
Booster
Összpontszám: 10
Ára: 45000 Forint (€125)
Kiadás/gyártás éve: 2015
Vásárlás helye/jellege: Használt

Technikai jellemzők: A pedál USA gyártású, kézzel készül, 2005-ben már köztudatban volt, 2006 a forgalombahozatal éve. 2017-ben állt csak le a gyártás, a v2 2016-os kibocsájtása után. A V2 teljesen megegyezik mindenben minőségben és hangzásban, kivéve hogy kétszer tudja megcsinálni ugyanazt a hatást, ezzel nagyon vastag hangzásra képes, vagy beosztani a Boost léptékét. Alánlott kifejezetten kevés pedálosoknak, akinek sok van, mint nekem, a v1 is tökéletes. De tudnám használni a v2-t is, nagy kedvenc.
Az RC Booster nem ad színt, Boost-ot ad!

Volume - Az RC Booster Szuper Transzparens 20db + állítható Clean Boost-ot kínál.
Bass, Treble - ± 15dB kétsávos aktív EQ-val.
Gain - amely harmonikus tartalmak széles skáláját kínálja az ideális hangzáshoz.

Clean Booster-ként fokozhat más pedálokat, például a torzítás pedáljait, vagy az Gain használatával a ˝Crunch˝ hang érdekében fokozhatja. De az RC Boosert mint Super Transparens, sok játékos úgy haszálja, hogy folyamatosan be van kapcsolva.
True bypass kiküszöböli a jelzavarokat kikapcsolt állapotban.
Ha külső tápegységet használunk, az a 9V-os elemet leválasztja az áramkörről.
A pedál alsó lemezének négy csavarát eltávolítva található az elemtartó.

Súly: 270g
True bypass kapcsolás
Energiafogyasztás: 9VDC
Kb. 40 óra folyamatos használat elemekkel.
Hálózati adapter (opcionális): 9VDC Negatív center
Bemeneti impedancia: 1M ohm
Kimeneti impedancia: 2K ohm

Pontozás: 10


Hangzás, hangtulajdonságok: A pedált nagyon kényelmes használni, igazi titkos fegyvernek tartják bármelyik gitáros pedalboard-jában és ez igaz, mindig be lehet kapcsolva, hiszen prémium hangzása és bármilyen hangszerhez vagy rendszerhez tökéletesen simuló tulajdonsága bárkinek jól jönne az biztos, de amennyire kényelmes, annyira trükkös is a pedál és egymagában nehezen jön ki a valódi tudása, minél több pedálhoz kell, annál jobban lehet kombinálni.
Meglepő lehet, de egyáltalán nem alkalmatlan, hogy 5 húros basszusgitárt használok hozzá, Bartollini Mk2 hangszedőkkel és 18V-os belső Bartollini Mk2 Bass Preamp elektronika, Előfokcsöves erősítő 350 Watt, 4x10es hangszórók 1˝colos titánium magassugárzóval.

A pedálok sorbakötve:
Mesa Boogie High Wire Dual Buffer,
Mesa Boogie Subway Bass Preamp,
Aphex Bass Xciter Bass Preamp (harmonikus generátor),
Xotic RC Booster,
Markbass Mini Boost.

A pedál nagyon tiszta hangzást ad, ha zajos a rendszer tudja limitálni is az aktív Treble szabályzóval. Érzékeny a Bufferekre ugyanúgy mint az erősítő pedálokra. A pedál ezért elképesztő sok hangzásra képes, a legfontosabb tulajdonsága.
A Buffer miatt lesz érthető a torzítás ami nagyon lágy, ami nagyon érdekes hogyha a jel nem erős, akkor sokkal inkább torzított hangzásokat ad még minimum Gain-en is. Ha viszont basszusgitárral használjuk, ami tökéletes szintén, akkor már akár teljesen torzításmentes hangzást is kaphatunk, ha a sor végére kötjük, Maximum Gain-nél is. Ha preamp-ok elé, akkor megmarad a torzítás mindenképp, de érdekesség, hogy ha nem nagy Gain van a basszusgitárnak buffer nélkül, akkor a pedálsor elején sincs torzított hangzása a pedálnak, hangsúlyozom Maximum Gain mellett is!
A pedál emellett játékdinamika-vezérelt is, gyönyörű játékot tud a kellemes és krémes csöves erősítőre emlékeztető karakter. Nagyon erősen kell pengetni basszusgitáron hogy torzított hangot kapjunk, de van kivétel, amikor a sor elején van az RC Booster és a basszusgitár erős Preamp vagy Gain-t tartalmaz, ha lágyan pengetjük is erős torzítás lesz. Ugyanez az erősség, pár erre alkalmas Bass Preamp-pal és csak utánnakötve a Booster, már nem eredményez torzítást sehol sem. Az ok a Minőségi erősítés, megnőlnek a tartományok, basszusvastagság, hiszen jobban ki vannak erősítve, nem puszta hangerősség, vagy EQ ami számít.
A Hangzás majdnem Drive, de a nagyon szép mélyek miatt, amit megirigyelhetne bármelyik bass preamp, ez kizárt. Nagyon tiszta hangzást ad és minőségi Boost-olást a magas és mély tartományoknak. Kell legyen valami komponens ami ezt végzi, mert nem sima görbék mentén szabályoz, mert nagyon tiszta minőségre és javulásra képes. Nem véletlen a legnépszerűbb pedálok között, és nem a torzítás miatt, de azonos minőség.
Még szintén nagyon fontos a frekvenciatartomány, amiben dolgozik. Nem nyúl a pedál az 500-tól 1500Hz tartományokhoz. Nagyon fontos a diagramm hozzá az útmutatóban, ami szerint 500-tól 90Hz-ig visszafelé fokozatosan növekvő erővel nyúl a tartományokhoz, majd 90Hz alatt egyenlő mértékben. 1500Hz-től 10kHz-ig szintén fokozatosan nő a beavatkozás erőssége, majd 10kHz utáni tartományban már a legmagasabb állandó értéken a Boost erőssége. Szóval 90Hz alatti és 10kHz feletti tartományokat erősíti főképpen.
Elképesztő vastag, minőséges és erős, ugyanakkor zajmentes hangzásra képes.

Pontozás: 10


Minőség: Remek összeszereltség és minden más. Az ilyen analóg pedál nem képes magától meghibásodni. Kézzel összerakott pedálok, nagyon jó minőségű alkatrészek.
Prémium minőség, a belső alkatrészek többnyire leöntve valami gumifolyadékkal, ami meg van szilárdulva. A kevés pedálok egyike, amikben alig van alkatrész és semmi látványos, mégis hihetetlen nagy tudású és minőségű szerkezet. Szokásos Xotic tehát, és minden pedáljukra igaz ez a minőség, de az RC a legjobb értékekkel dolgozik, teljes frekvenciatartomány, nem vág le sehol sem, csak nem erősít minden tartományt egyformán, az összes Xotic között szerintem a legjobb, de szólógitárosok szerint is, mert a többiben kifejezetten nincs jelen a basszus. A pedál olyan akár egy BB bass preamp, csak a torzítás van sokkal inkább visszavéve, de ezzel arányosan a hangzás fényessége is megnőtt és nem kell hozzá minimum Gain ha tiszta hangzást akarunk, mint a BB Bass-nál minimum Gain.

Pontozás: 10


Megbízhatóság és tartósság: A hangszer könnyű fém házban, az analóg pedálokra jellemző hihetetlen biztonsággal rendelkezik. Koncertekre, stúdióban, bárhol megállja a helyét. Nem várható hirtelen meghibásodás, prémium minőségű hangzás.
A pedálra ritkán mondja a gyártó maga, hogy a gitárosok titkos fegyvere, ezt basszusgitáros és gitáros egyaránt. Ha választani kell, egyértelmű jobb basszusgitárhoz a technológia.
Nagyon strapabíró szerkezet.

Pontozás: 10


Általános benyomások: Főleg basszusgitáros vagyok, masszív öblös és részletes, a lehető legmélyebb és dús basszust szeretem, abban a lehető legjobb minőséget, amit különböző pedálok kombinációjával érek el. Nagy specialitásom mostanra a pedálok, első helyen az alaphangzások, Bass Preamp pedálok, Booster-ek.
Gyengesége a pedálnak nincs, csak előnye. Esetleg ha mégis gyengeség, hogy a változó tulajdonságú felszerelésekben másképp és másképp szól.

Volt ez az RC Booster már korábban is, volt v2 is, ami ugyanaz tökéletesen, csak kétszer lehet megtolni a hangzást. Azért fontos ezt tudni, mert első két alkalommal én nem is tudtam hogy egy kicsit is tud torzító hangot kiadni a pedál, pedig akkor is csakis maximum Gain-en használtam, mert akkor a legintenzívebb a fényes hangzás, részletgazdagságot és szépséget ad a mélyeknek és magasoknak is. Nem csak valami zavaros massza mint a legtöbb, ebben van valami tökéletesség és kifinomult technológia. Szóval azért nem volt torzítás, mert pont olyan Gain volt a basszusgitárban, hogy ha a sor elejére tettem a pedált, akkor sem látszott, és különösen mert akkor EBS ValveDrive-ot használtam, ami után kötve meg esélytelen hogy torzító legyen az RC-ben egy kicsit is, elég vastag szintén és hasonló mint az RC Booster minősége, hogy kiiktatta a torzítást a pedálból. Az RC Booster-be az ilyen Basszust adó preamp-ok a legjobban hatnak arra, hogy ne legyen torzító véletlenül sem, viszont a sor végén a legjobb, mert bármilyn hangzást sértetlenül átenged magán, és még jobbá is teszi, ez a sor elején nem érvényesül, de delay és reverb után nem ajánlatos.
Most mikor megint szereztem egy jó öreg RC Booster-t, akkor látom, hogy torzít, de nagyon torzít a sor elején, mert erős 18V-os preamp van a gitárban, ilyenkor az pont kihozza a torzító jelleget, ha viszont a pedálsor végére teszem a preamp-ok után, akkor a torzítás már alig érezhető, csak ha nagyon erősen pengetem, de ez még akkor is zavaró volt, mert évekig dolgoztam vele, hogy nem is tudtam róla. És azért sem, mert videókat elvből nem nézek. Most megnéztem sok videót erről, de ilyesmi sehol nem volt szó. A pedált most is úgy szeretném, ha nem lenne torzítás, mert akkor csak a fényes csengés marad meg és a minőségi magas és mély boost. Amúgy a pedál a bemeneti jelet teljesen érintetlenül hagyja 12 óránál a Treble és a Boost, még ha a Gain is maximum van. Alig észrevehetően fényesebb csak, hiszen már egy vastaghangzás van beleengedve, amin nem vevődik nagyon észre, az aktív EQ amivel ezt elő lehet hozni, mert 12 óránál nem csinál semmit, van is egy szokásos megakadó pont, ahol a szabályzó mutatja ezt a pontot.
Fontos tudni, hogy a bass preamp-ok közül biztosan az EBS ValveDrive, ami pont elég magában is ehhez, aki ismeri tudja milyen elképesztő minőség és vastagság, erősség. Ugyanez az Aphex Xciter és Mesa Subway preamp-pal már nehezebb volt, de könnyen megoldható a Mesa Boogie miat. Az RC pedál így Slap/Pop technikához kiváló, amiben mellesleg egy kis torzító jelleg, ha marad, nem is venni észre, nem is mondom hogy ha van torzítás az is nagyon kifinomult és a legközelebb áll a tiszta karakterek kedvelőihez, bármilyen hangszerre. Nagyon nagy felhasználási felülete van. Nálam a felsorolt pedálsor 5 tagja képezi az alap pedálrendszeremet, vagyis ez az RC Booster is alapvető. Mint Clean Booster nagyon népszerű hangzás, de a legjobbak közt. A másik ami teljesen más de ugyanilyen nagy az MXR Il Torino Clean Booster, Az szintén mint ez, nagyon meglepő dolgokat tud, de teljesen másképp. Az nem is hasonlítható működésben ehhez, de szintén alaphangzás és nem is mondhatni, hogy ez vagy a másik jobb lenne, egyenrangú titkos fegyverek és jó pedálok.

Pontozás: 10
2020.12.04. - Írta: Oltári Bass