Quick reviews
Bass guitar
Összpontszám: 9.6
Ára: 180000 Forint (€500)
Kiadás/gyártás éve: 1987
Vásárlás helye/jellege: Használt

Technikai jellemzők: A basszusgitár Cseh-Szlovák gyártmány, a Jolana gyártó vezető modellje és büszkesége, sajnálatos módon a rendszervéltés után bezárták a gyárat, ami nem volt nagy sorozatgyártású, pedig nagyon nagy területet fedett le az igény rájuk. 1987-es gyártású, 2369-es sorszámú.
˝A Jolana ezen gitárja a vállalkozó kedvű cseheknek, a legendás RICKENBACKER 4001 basszusgitárjának 1986-ban kiadott mása. Ez a basszus nem csak alakjában, hanem átmenő nyak jelenlétében is megismétli kiemelkedő elődjét. A gitárt öt darab juharból ragasztják össze. Főtt/festett Bükk fogólap, gyönyörű perloid téglalap alakú frettek. Van nulladik fret is. A hangolók meglehetősen erősek és megbízhatóak, zárt típusúak, helyettesítik a klasszikus JOLANA basszushangolóit. A nyak belsejében található a merevítő és nyak görbületét szabályozó fémpálca, amely a fejen található Jolana D-Bass feliratú, háromrétegű műanyag és 3 darab csavarral rögzített fedél alatt szabályozható. Az alsó hevedertartó kicsavarható, rejtett csavarhúzó. A hídtömb nagyon masszív, acél, állítható magasságú nyergekkel és a skála pontos beállításának képességével. Háromrétegű műanyag pickguard-ra szerelt áramkör osztott tekercsű hangszedőkből áll, fém burkolatú híddal zárva, háromállású hangszedő kapcsoló, valamint különálló hangerő- és hangszabályozók az egyes hangszedőkhöz.˝

Jolana-hoz képest egyedülálló módon, a nyak folytatódik a test középső részén. Semmi csavarozás. A test és a nyak anyaga juhar.
A nyak teljes hosszában három ragasztott rétegből áll + a fogólap.
Készült exportra fretless változatban is.
Nagyon erős tokkal értékesítették.
A Jolanák 30 éves történetében a csúcsra került a basszus gitárok között a D-Bass.
Első évben 1986-ban 1800 db-ot, 1987-ben 4400 db-ot készítettek Horovicében.
Újra megjelent a gitár alsó részén az egyedi Jolana csavarhúzó.
Különleges az öntött és megmunkált fém húrláb, amit terveztek az RK-bass és a D-bass gitárokhoz, egybeépítve a híddal.
Robusztusak a húrtartó szánkók. Hosszában és magasságban is állíthatók.

PJ típusú passzív hangszedők, de zajmentes Vintage gyönyörű karakterben, nagyon erős jelet biztosít, amihez 3 állású váltókapcsoló tartozik. Az alsó állásban a híd hangszedő magában, középen mindkettő keverve, felső állásban pedig csak a nyaki hangszedő működik.

Test vastagsága 36 mm.
Nyak szélessége 0. bundnál 42,5 mm. 12 bundnál 56 mm.
Nyak vastagsága 0. bundnál 21,5 mm. 12 bundnál 27 mm.
Teljes hossz 1150 mm.
Menzúra hossz 870 mm. (a leghosszabb Jolana)
Súly 4,05 kg.
Bundok száma 20 db.

Pontozás: 9


Hangzás, hangtulajdonságok: Előfokcsöves erősítő 350 Watt, 4x10es hangszórók 1˝colos titánium magassugárzóval. Évek óta ezt használom a pedálok tesztelésére akár. A pedálok sorbakötve: Mesa Boogie High Wire Dual Buffer, Mesa Boogie Subway Bass Preamp, Aphex Bass Xciter Preamp harmonikus generátor, Xotic RC Booster, Markbass Mini Boost. A pedálok kivétel nélkül kiemelik és dúsítják a gitárban lévő lehetőségeket, mind természetes hangzásvilág, semmi torzítás. A legjobb rendszerem, ami favorit egy D-Bass gitárhoz, de sokat tudok ajánlani a témában.
A gitártesteknek mindig van rezonáns értéke, ennél a hangszernél érdemes ezt kiaknázni, és természetes hangzásokban gondolkodni, ugyanis a gitár értékének legnagyobb részét ez a láthatatlan de nagyon is érzékelhető tulajdonság adja, ez lehet a legendájának is az egyenes titka is. Ezt a dolgot nem éri meg lebecsülni, jelenleg a neten körülnéztem és csak a gitártest minden elektronika nélkül 400 dollár + posta, ez a hangszer ilyen állapotokban legalább 600 dollár lenne, de ez még mindig csak papíron, mert a hangszer értékei megdöbbentőek. Igazi csodagitár. Ilyen rezonáns nincs máshol, a faanyag nagyon száraz és könnyű kecses testű, ellentétben a mai nehéz testű és tompa vaskos testekkel. Egy ilyen gitár manapság nagyon drága lenne.
Ahogy elnéztem a neten fellelhető már eladott darabokat, és a jelenleg kb 2 darabot elérhető 600 dolláros áron, minden esetben feltűnő hogy a gitáron sok a beavatkozás, nem eredeti elektronika, kulcsok szinte mindig csertéltek, de a fém fedőelem is szinte mindig hiányzik, mégis a gitárt a piaci mozgás alapján nem értékelik sokra nálunk, 60-100 ezer, ami nem lehet reális, és egy valamirevaló zenésznek tudnia kell, hogy a hangszer értékét nem az adja, hogy bárki eladta már 40 ezerért akár. Ezzel sajnos a laikusoknak, akik sosem foghatták a kis példányszám miatt a kezükbe ezt a hangszert, pláne nem ilyen eredeti hangzásában és érintetlenségében, azt kell sugallja hogy nem értékes, pedig ezt lássuk be az adatok alapján ez nagyon nem reális. Az értéke az adatok alapján magas, és a neten a visszhangja abszolút példátlan, nem kell nekem hinni, de én teljes egészében megerősítem, hogyha alkalmad van egy ilyen hangszerre eredeti elektronikával mert az is nagyon fontos, akkor ne habozz! Mindenki áradozik hogy ez valami eszméletlen minőség és tökéletes basszus, az alapján és a mai gitárárak alapján, és még nem is beleszámítva hogy szinte olyan ritkaság, hogy alkalom a jövőben csak az öröklődés miatt lehetséges esély, és talán várhatod hogy egy laikus ismét olcsón eladhassa, de nem érdemes, és csakis magadat hibáztathatod, ha azt hiszed ez nem értékes, mert láttad már 40 ezerért is. Ha komolyan érdekel, utánanézel és megláthatod ez egy méltatlanul alulértékelt hangszer itt Magyarországon, viszont érdekes módon megőrülnek érte, hogy lehessen egy ilyen sokaknak, de ez csak birtoklási vágy, vagy haszonszerzés, mert a legtöbbször a hiányzó tokot emlegetik, hogy amiatt sokkal olcsóbb, mikor abszolút semmit sem ad a megfizethetetlen feeling-hez, ami a lényege. Ezzel el is különül két táborra a vevők köre, azonnal lehet tudni ki az aki lát bene valamit, és hiszi azt amit mindenki és én is mondok, ez nem reklámfogás, máskülönben lenne negatív kritika, de azt halom itthon hogy ez nem Deluxe hangszer közel sem, ezért vigyázva merem csak megközelíteni, pedig ha kézbevesszük, akkor látható a mindenféleképpen deluxe berakás, a Bükk fogólap minősége is példátlan technológia, valamiféle préselés nyoma, és az átmenő nyak több részből áll a stabilitás miatt és a gitár faanyaga, elektronika és hangzásvilág, mind Deluxe kivétel nélkül. Aki mást mond, azt kell mondjam nem tudta vagy kiaknázni és használni a tulajdonságait profi rendszerrel, vagy nem voltak eredetiek a hangszedők, elektronika, vagy hibás volt a hangszer, de ez egy igazi nagyágyú, és gyűjteményemben volt, de nem vagyok igazán gyűjtő típus és csakis 5 húros gitárral dolgozom, végül ezek miatt eladás mellet döntöttem és a nehéz idők hatására természetesen.

Pontozás: 10


Minőség: Remek összeszereltség és minden más.
legendás hangszer, még a húr is saját és a fontos dolgok tökéletesek.
A hangszedő vagy az elektronika mint a gyárból kijött darabon. Tökéletes közeli állapotban a fretboard és a vasak is. Ezen nem játszottak, csak állt valahol.
A gitáron minden eredeti, még a húr is, kivéve a hangolókulcsokat, ami híresen gyenge Jolana termék, amit kapott helyette szintén korabeli lehet és ez nagyon jól működik, mint ahogy a jobb minőségűek szoktak.

A hangszeren a legapróbb csavarok is mind eredetiek, ami korához és a korabeli emberekhez képest hihetetlen, hogy nem piszkálták őket, és még a csavarok is sértetlen állapotban vannak, ami alatt az elektronika és a hangszedők is makulátlan állapotban őrződtek meg, ennek a darabnak egyik legnagyobb értéke a gitárnyakkal együtt, ami testen átmenő, és a fretboard és fogólap a díszes 3D berakásokkal szinte érintetlen állapotban a legértékesebb része az elektronikával együtt.
A masszív és nagy súlyú híd is remek tónust és stabilitást biztosít,
Az alsó hangszedő fém fedőeleme krómozott sárgarézből készült, de a hangzáshoz kis mértékben, szinte nem is hallható módon járul hozzá, viszont simítva a szélét mint a borospohár hanghoz hasonlót, vagy ütögetve lehet különböző fémes hangokat belevinni a hangzásba, nem nagyon használatos.

A fa vagy a test rezonánsa szintén ebben a hangszerben érvényesül, ezért akinek torzítós a stílusa, az feleslegesen aggódik azért mert sokat kérek érte, hiszen a torzítás elveszi a lényegét, az is nagyon jó lenne rajta, de arra sokkal jobb gitárok is vannak specialisan, vagy olcsó is megteszi, a test rezonánsa ilyenkor nem számít, ez a gitár csakis olyan valakinek való, aktív használatra is, aki a gitár természetes hangját akarja, és olyan rendszere is van hozzá.

Sok darabot látni eladót, aminek nem eredeti hangszedője vagy hiányzó dolgai lennének, ritkán van hogy szinte érintetlen, mert valakinél csaknem 33 évet pihent. A húroknak még félig tónusa is van, érdekes hogy akkor minőségesebb húrokat gyártottak, mint a mai olcsók, de egy Ernie Ball-hoz képest is érezni, hogy ez a húr komoly fémből készült. A nyak teljes egészében is extravagáns, ilyen berakás és famegmunkálás szintén a hangszer komoly értékét adja, mindkettő Deluxe kivitel egyértelmű, sajnos a képeken ez nem nagyon látszik, a berakás 3D és különleges színekben, anyagban.

A fatesten sok a kisebb horzsolás, karcolás, de a nyakon ez nem számottevő. Szinte mind csak a vastag lakkozást sérti, ami alatt a fatest sértetlen, könnyen restaurálható, nem veszít az értékéből és pláne nem a működéséből, vagy hangjából. Nem gondolom hogy ez negatívan befolyásolná a megítélését vagy értékét, mert egy tökéletes fatest, de lehet csak felújított miben értékesebb ehhez képest, ha bármi fontos negatív lenne.

Pontozás: 9


Megbízhatóság és tartósság: Koncertekre, stúdióban, bárhol megállja a helyét. Nem várható hirtelen meghibásodás. A legfontosabb, hogy ez a hangszer koncerten is használható, tökéletes basszusa van és minden fekvésben tökéletesen pontos hangok! Bárhová magammal vinném, igazi lélegzetelállító darab, de akkor viszont túl értékesnek találná bárki kétségtelenül, hogy kockáztasson egy sérülést, csak vigyázva, mert pótolhatatlan darab! Ilyen esetekben biztosra veszem megértenék a valódi értékét, ahogy elképzelem hogy egy zsúfolt tömegbe, vagy koncertre vinné magával valaki. De alkalmas és megindító darab. Meglepő hogy a régi saját húrja, ami félig még őrzi az eredeti tónusát, vagyis lehet sejteni milyen volt újkorában és ez pontosan beállítható a fretboard összes pontján.

Pontozás: 10


Általános benyomások: Főleg basszusgitáros vagyok, masszív öblös, a lehető legmélyebb és dús basszust szeretek, abban a lehető legjobb minőséget és vastagságot, amit különböző pedálok kombinációjával érek el. Nagy specialitásom mostanra a pedálok, első helyen az alaphangzások, Bass Preamp pedálok. Ez a hangszer ebben tökéletesen megfelelő hangzást biztosít számomra.

Hiányossága vagy gyengesége nagyon kevés, halk és tompa kattanás a váltókapcsolónál, ami nem zavaró, enyhe földelési zaj, ami megoldható valahogy. A másik egyetlen hiányossága hogy a szabályzók régi technológia mentén dolgoznak, de ez nem a minőségre vonatkozik, hanem például a két Volume szabályzó kölcsönhatása teljesen egyedi, de jól beállítható. A lényege hogy egyszerre nem lehet mindkettő maximum állásban, mert a váltókapcsoló ha középen van akkor lehalkul a két hangszedő mixben, pedig nagyon erős gitárjel jellemzi, ha egy hangszedő működik is egyszerre. A megoldás az, hogy valamelyik szabályzót kissé vissza kell venni kb 85%-ra és akkor visszajön az erős hangerő a két hangszedő keverésénél is, nem is hiba ez, mert megoldható. Ehhez a legjobb a Híd hangszedőt a magasabb tónussal visszábbvenni. Kis gyengeség.

Az én rendszeren, amivel az értékét megbecsültem a pedálokon múlik nyilván, mert az erősítő nem elég sosem, hogy a gitárban rejlő lehetőségeket kihasználjuk de egyáltalán hogy meglássuk. Mesa Boogie High Wire Dual Buffer-be dugom a gitárt egyenesen, onnan egy szintén gyönyörű Basszust adó Mesa Boogie Subway Bass Preamp-ba, utána egy Aphex Bass Exciter harmonikus generátor, majd két kiváló Minőségi Booster a Xotic RC Booster és a Markbass Mini Booster. Ezek mind megmutatják, hogy ez egy Deluxe hangzás, és mindegyik kihangsúlyozza a test rezonáns értékeit is amilyen értéket én nem láttam mai gitárokban, nem csinálnak ilyen könnyű testű gitárt, hanem nehéz és olcsó faanyagot használnak, aminek tompa és egyáltalán nincs rezonáns értéke.

Nem csodálkozom, hogy ezekhez a dolgokhoz nem sokan értenek, egyáltalán a gitár értékét meghatározni, de ez a gitár régiség, komoly állapotban, nem leviszi az árát. Az hogy valaki eladta ezt 40 ezerért és elvárják hogy én is annyira értékeljem, sosem volt profi felfogás, és ez egy nagyon profi hangszer. Ha a mai árakat nézzük, egybenyakú gitár azonnal drága, egy közepes szintű 300 ezer Ft, és alulmarad sok dologban ehhez képest akár, a piac tele gyenge hangszedőkkel, gitártest, nyakról nem is beszélve, a rezonáns érték a nyak minden pontján is fontos, ahol lefogjuk a húrokat. Ilyen anyagokat nem használnak már. Szóval a gitár nem véletlenül legendás, nem véletlenül kell sokaknak, de csak pár darab van belőle, és jelenleg honnan tudnál, ráadásul ilyen állapotban, és régiség meg tökéletes, ma nem fellelhető hangzás, a gyártó vezető modellje és büszkesége. Aki azt mondja 100 ezer Ft, az csak hasonlítsa össze, milyen használtat vesz 100 ezerért, ami nem jó, csak max torzítós hangzásokkal elfedni. Ott a tompa hangzások, úgy értem a gyenge minőségű is kifejezetten tud érvényesülni, de ennek a D Bass-nak nemhogy nem tompa, de olyan élénk, eleven és részletgazdag, hogy ilyen élményben pontosan ez a hangszer részesít, és aki nem érti, hogy ez a gitár mit képvisel, annak itt ez az elemzés.

Pontozás: 10

www.youtube.com/watch?v=7Y0FxOL7zyU2020.11.24. - Írta: Oltári Bass

Number of comments - 1

1. KalaTOP100 #1
2020.11.29. 09:55:52
Jolana gitárok a mai napig készülnek.... link