Quick reviews
Bass pedal
Összpontszám: 9.2
Ára: 33000 Forint (€92)
Kiadás/gyártás éve: 2005
Vásárlás helye/jellege: Használt

Technikai jellemzők: A pedál Kínai gyártású de amerikai tervezés, 2005 a forgalombahozatal éve.

Bass Preamp,
Híres Hartke Shape áramkör,
3 sávos EQ (Bass, Treble, Brite) vezérlés,
Harmonikus vezérlés a csőemulációhoz,
Aranyozott, kiegyensúlyozott XLR közvetlen kimenet választható Pre / Post kapcsolóval
1/4 ˝párhuzamos kimenet és 1/4˝ bemenet
Tápellátás 9 voltos elemmel, váltóáramú adapterrel (külön megvásárolható) vagy fantomtáppal az XLR segítségével.

SZABÁLYZÓK:
HARMONICS - Vezérlővel állítható be a csőemuláció mennyisége a tiszta meleg csöves hangzástól az Overdrive-ig.
MIX - Vezérlő a bemeneti jel (Dry) és a pedál által generált jel keverékének beállítására szolgál
SHAPE - A híres Hartke egygombos hangszínszabályzó áramkör beállítására szolgál egy előre beállított görbével, amely végigvihető széles frekvenciatartományon.
LEVEL - A teljes kimeneti hangerő beállítására szolgál.
ON/OFF lábkapcsoló a Harmonics, a Mix és a Brite funkciók bekapcsolására szolgál.
SHAPE kapcsoló - Lábkapcsoló a Hartke Shape áramkör bekapcsolására szolgál.
BASS - Az alacsony frekvenciák növelésére vagy csökkentésére szolgáló vezérlő.
TREBLE - A magas frekvenciák növelésére vagy csökkentésére szolgáló vezérlő.
BRITE - A szélsőségesen magas frekvenciák beállítására szolgál.

ÁRAMELLÁTÁS - 9V hálózati adapter.
FANTOM ON / GROUND LIFT kapcsoló - A fantomtáp vagy az adapteres működés és / vagy a Ground Lift / Connect közötti váltásra használható.
LINE OUTPUT - 1/4 hüvelykes Jack aljzat, amely a vonalas szintű kimeneti jelet hordozza, akár érintett, akár nem, a Pre / Post kapcsolótól függően.
PRE / POST kapcsoló - Ha a kapcsoló ki van kapcsolva, a Direct Output jel a bemenet párhuzamos kimenete, effektusok nélkül. Amikor a kapcsolót benyomják, a közvetlen kimenet jel effektekkel rendelkezik.
DIRECT OUTPUT - XLR kiegyensúlyozott kimeneti csatlakozó, amely a mikrofonszintű kimeneti jelet hordozza, Pre / Post kapcsolótól függően.
PARALLEL OUTPUT - Standard 1/4 hüvelykes kimeneti csatlakozó az eredeti jel továbbításához egy színpadi erősítőhöz.
INPUT - Standard 1/4 hüvelykes bemeneti csatlakozó passzív vagy aktív basszus csatlakoztatásához.

A masszív alumínium alvázba épített Bass Attack pedál két stompbox stílusú lábkapcsolót támogat (Shape és On / Off), mindegyiknek külön LED állapotjelzője van. Bemeneti és kimeneti csatlakozói, köztük egy aranyozott, kiegyensúlyozott XLR közvetlen kimenet választható Pre / Post kapcsolóval, 1/4 ˝párhuzamos kimenettel és 1/4˝ bemenettel, maximális rugalmasságot biztosítanak az erősítők, keverők és felvevők beillesztésére. Ezenkívül a Bass Attack 9 voltos elemmel, opcionális váltóáramú adapterrel vagy fantomtáppal tud működni az XLR-en keresztül (ekkor nincs szükség akkumulátorra vagy adapterre).

Pontozás: 9


Hangzás, hangtulajdonságok: 5 húros basszusgitárt használok Bartollini Mk2 hangszedőkkel és 18V-os belső Bartollini Mk2 Bass Preamp elektronika, Előfokcsöves erősítő 350 Watt, 4x10es hangszórók 1˝colos titánium magassugárzóval. Évek óta ezt használom a pedálok tesztelésére akár. A pedálok sorbakötve: Mesa Boogie High Wire Dual Buffer, Hartke Bass Attack, Aphex Bass Xciter harmonikus generátor, Xotic RC Booster, Markbass Mini Boost.
Mielőtt elkezdené, meg kell ismernie a Bass Attack különféle vezérlőgombjait és kapcsolóit, valamint azok működését, tudni kell, hogy a BASS és a TREBLE, valamint a LEVEL vezérlőgombok mindig aktívak ha a két kapcsológomb nincs is bekapcsolva. A HARMONICS és a BRITE vezérlőket az ON / OFF kapcsoló aktiválja és bekapcsol, ha a piros LED világít. A SHAPE vezérlést a SHAPE lábkapcsoló aktiválja, és akkor kapcsol be, amikor a piros LED világít. A tónuslehetőségek korlátlanok, a tiszta jazz vonalak hangjának éppúgy fokozására, mint a funky Slap stílusra.
A Bass Attack pedál a világhírű Hartke Shape áramkört tartalmazza, egy előre beállított EQ görbét, amely lehetővé teszi bármely basszusgitáros számára, hogy tovább szabályozza hangját, és megszerezze a játékstílusának megfelelő hangzást. Ha élőben játszik, a Shape lábkapcsolóval gyorsan bekapcsolhatja a Hartke Shape áramkört. Lábkapcsoló megnyomásával és a szabályzóval beállítható a görbe középfrekvenciája - forgassa az óramutató járásával megegyező irányba mennydörgő mélységek esetén, vagy az óramutató járásával ellentétes irányba a még markánsabb magas eléréséhez. Minimum állásban csak magastartomány van, míg maximum felé ez megmarad bővülve a többi tartománnyal. Nagyszerű a hangzás fokozásához szóló közben vagy több hang hozzáadásához egy funky slap basszus közben.
A Bass Attack HARMONICS vezérlővel rendelkezik a felhangok hozzáadásához, amelyek csőszerű hangot eredményeznek. A HARMONICS vezérlő lehetővé teszi, hogy adjon egy kis meleget a hangjának, vagy teljes torzítást tárcsázzon egy radikális rock hangzás érdekében. Itt viszont nagyon érdekes és fontos megjegyezni, hogy a használt 5 húros gitárnál egyáltalán nem jelentkezik torzítás, csak mint egy tiszta harmonikus generátor és ez nagyon jó! Más hitárokkal csöves Overdrive-ként szól szinte mindig, ez meglepő, de van rá példa, érdekes a Xotic RC Booster ilyen, ahol ritkán lehet Overdrive-ot hallani belőle, de arra is képes kivételesen pont ettől a gitártól, a gitár nem akármilyen elektonikája ez a Bartollini szett. A Harmonics áramkör használatakor ne feledjük, hogy a BRITE vezérlő be van kapcsolva a HARMONICS szabályzóval együtt és hatással lesz a hangra.
A SHAPE vezérlés egy speciális, 20 dB-es bevágási szűrőt alkalmaz a megadott frekvenciatartományban, hogy testre szabhassa az Shape görbe hatását, hogy a legjobban kiegészítse az adott basszusgitárt. A Shape vezérlés óramutató járásával megegyező irányba mozgatása a bevágási szűrőt magasabb frekvenciákra, míg az óramutató járásával ellentétes irányba mozgatja alacsonyabb frekvenciákra.

Pontozás: 9


Minőség: Remek összeszereltség és minden más. Az ilyen analóg pedál nem képes magától meghibásodni. Hihetetlen olcsó és mégis minőséges összezserelés, gyönyörű pedál.
A híres Hartke Shape áramkörrel, kiterjedt EQ vezérlőkkel és lenyűgöző csőemulációval ez a pedál végtelen lehetőségeket kínál egy erőteljesebb, teljes tartományú basszushang eléréséhez, a leghangosabb fémhangoktól a legmelegebb rockhangokig és minden, ami közte van.
Korlátlan hangvezérlés A Bass Attack pedál áramköre rengeteg kezelőszervet tartalmaz, amelyekkel gyakorlatilag bármilyen elképzelhető basszushang készíthető. A pedál erőteljes, 3 sávos EQ-ja teljes irányítást kínál a hangszínének basszus, magas és magas hangereje felett, míg a változó harmonikus vezérlés a cső előerősítőjének melegét emulálja. A Mix szabályzó lehetővé teszi, hogy módosítsa a pedál feldolgozott hangjának (Wet) mekkora részben keverje a természetes bemenet hangjával (Dry), ahol a 100% Wet hangzás nagyonis ajánlott, hiszen nagyban öveli a pedála gitárjel minőségét, végül is a pedál nagyon jó minőségű, és a magas tartományokban szinte verhetetlen, de a basszus gyenge minőségű, amiben a legtöbb preamp felülmúlja, ez a túlhajtott basszuskarakter miatt lehetséges, mert ezért sok hézag keletkezik, hiányosság, mély frekvenciák és még nagyon vastag is tud lenni extrém módon, mégis hiányos szerkezetű és nem a legszebb basszus, viszont a magas csengése és a játék kompenzál összességében, óriási tudású szerkezet, ami a felsorolt pedálokkal egy igazán nagy tudású erőmű, de kivételes módon a Preamp egyedül is jól megállja a helyét, míg a legtöbb Bass preamp nem, nekik muszály segítség feltétlenül, még egy Mesa Subway pedálnak is.

Pontozás: 9


Megbízhatóság és tartósság: A hangszer könnyű alumínium házban, az analóg pedálokra jellemző hihetetlen biztonsággal rendelkezik. Koncertekre, stúdióban, bárhol megállja a helyét. Nem várható hirtelen meghibásodás, egyedülálló alkatrészek vannak benne!
A hangformáló képességein túl a Bass Attack pedál direkt Box-ként funkcionál, tiszta és kiegyensúlyozott közvetlen kimenetet biztosítva a basszusgitárosoknak a PA rendszerbe történő küldéshez. Innen a PA-ba kerülő jel az eredeti hang befolyásolása nélkül módosítható, egyszerűen a pedál XLR közvetlen kimeneti Pre / Post kapcsolóját Pre (out) helyzetben hagyva. Alternatív megoldásként felveheti a harmonikus effektusokat az XLR közvetlen kimeneti jelébe úgy, hogy a kapcsolót Post (be) helyzetben hagyja.

Pontozás: 10


Általános benyomások: Főleg basszusgitáros vagyok, masszív öblös, a lehető legmélyebb és dús basszust szeretek, abban a lehető legjobb minőséget és vastagságot, amit különböző pedálok kombinációjával érek el. Nagy specialitásom mostanra a pedálok, első helyen az alaphangzások, Bass Preamp pedálok.
Hiányossága, gyengesége, hogy a pedál kikapcsolt állapotban is aktív, másképp biztos nem adnék el egy ilyen pedált, hisz a tudása páratlan a piacon. Mivel mindig aktív így nem rendelkezik True Bypass tulajdonsággal, nem kapcsolhatom tetszés szerint, és annyira nem jó számomra, hogy alap pedáltként használjam. Megoldás lehet egy pedálkörrel rendelkező pedál. Viszont lehet ez a karakter valaki számára tökéletes, gitárspecifikus is, és Slap/Pop technikát ilyen jót sehol máshol nem találni, viszont nem mindegy milyen gitárhoz. Ugyanis másik gyengesége hogy a basszustartományt túlvezérli de ez lehet a titka egyben a jó Slap játéknak is, egy ilyen fajta speciális és nagyon mély frekvencián búgni képes basszus, ami szerintem kísérleti, de nem rossz. Viszont nagyon speciális, és rá lehet mondani hogy gyenge sok rendszerben, viszont tökéletes csak kevés rendszerben működhet ez jól, a legtöbb 4 húros gitárhoz jó lehet, torzított zenékhez, én viszont csakis 5 húrost használok, és ott ha a basszust feltekerjük, nagyon nagy a túlhajtás a basszusfrekvenciákban, nagyon speciális és egyedi, a legfontosabb tulajdonságok egyike ez a basszusminőség és hogy ilyen létezik az nagyon nagy dolog, de én Mesa és Aphex párti vagyok, Xotic és Markbass jelenleg.
A Hartke a legolcsóbb szokott lenni a piacon, mégis híres basszusgitáros szakemberek imádják a termékeiket nem véletlenül, így ezt a pedált is, és szerintem is rendben van, de vannak hiányosságai. A Magas tartományt is könnyen túlhajtja, de az könnyen szabályozható, abban nagyon nagy a mozgástér, a basszusban viszont kevés számomra, ami nagyon fontos, de extrém és egyben gyönyörű stílusa van.

Pontozás: 9
2020.11.23. - Írta: Oltári Bass