Quick reviews
Acoustic guitar
Összpontszám: 7.6
Ára: 57000 Forint (€177)
Kiadás/gyártás éve: 2017
Vásárlás helye/jellege: Thomann

Technikai jellemzők: Ez a tradícionális blues hangszer Kínában készült, de amerikai precizitással. Maga a gyártó az 1930-as évek óta foglalkozik az USA-ban folk, blues és bluegrass hangszerek készítésével, az azóta eltelt sok évtizedes tapasztalatot foglalja össze a 2017-es Dirty 30`s széria, mely ahogyan a neve is sugallja, a 30-as évek stílusát szándékozik beilleszteni a XXI. századba.
A nyak C profilú nato fa, a fogólap ovangkol, 19 érintővel. Fedlapja tömör fenyő, míg a hát és a káva fehérfa. Az egész hangszer - beleértve a nyakat is - matt lakkozást kapott. Mérete: parlor. Elektronika: nincs. Az alsó-felső nyereg, valamint a binding és a vékony rozetta csontból készült.

Pontozás: 9


Hangzás, hangtulajdonságok: A hangszer pont azt adja amit az ember elvár egy blues hangszertől. Méretéből adódóan főleg a magas, élesebb hangok dominálnak. Nincs óriási hangkitartása sem, ami csak hozzátesz a ˝piszkos˝ (dirty) hangzáshoz. Egy 12-es húrkészlettel és jól beállított nyakkal már kiválóan lehet slide-olni is rajta, amiben igazán átjön a 30-as évek szelleme. Hátránya, hogy a kulcsok nem túl jó minőségűek - ennek ellenére elég jól tartják a hangolást, illetve hogy a festett bundjelöők könnyen kopnak. A fejen nem látható a gyártó logója, ami mégjobban hozzátesz a gitár régies megjelenéséhez.

Pontozás: 8


Minőség: Mikor megérkezett a gitár a Thomanntól, nem volt jól beállítva a nyak, de ez nem zavart túlságosan, mivel az alapvetően jobbkezes gitárt rögtön balkezesre alakítottam, majd beállítottam a nyakat. A kulcsok eleinte furán kattogtak, amitől megijedtem, de néhány nap múlva valahogyan magától elmúlt.

Pontozás: 6


Megbízhatóság és tartósság: Talán csak a méretéből tűnik ˝esetlennek˝ de színpadra én nem vinném. Hangjából hiányzik az a karakteresség, mellyel sok ember elé ki illik állni. A kulcsokban sem bízok maximálisan annak ellenére hogy eddig semmiféle gond nem volt velük.

Pontozás: 7


Általános benyomások: Összességében elmondható hogy a hangszer jó párost alkothat olyan zenésszel, aki egyszálgitáros, Robert Johnson-féle blues zenét játszana, vagy esetleg folkot, fingerstyle-t. Én magam kipróbálni vettem, hogy milyen is egy parloron játszani, és a slide technikát is szerettem volna megtanulni. Kiválóan szolgál, de ismerve más - jellemzően drágább - hangszerek hangszínét másra vágyom. Balkezesként sajnos nem adatik meg az a lehetőség, hogy sok gitárt kipróbáljon az ember a boltban.

Pontozás: 8

GS ajánlat
 

Kx5
58 000 HUF2018.12.29. - Írta: Grivalszki Péter

Number of comments - 8

2019.02.17. 09:06:49
Jobbkezesről balkezesre leggyorsabban úgy lehet átszerelni, hogy a slide csövet áthúzod a jobb kezedre. És go!
2018.12.30. 16:45:59
Hát, a nyereg cseréje nem egy nagy etvasz, de a húrláb is megoldható tulajdonképen házilagosan (ha ügyes az ember, és tud precízen marni), én biztosan megcsinálnám, rosszul vagyok a hamis hangszertől még olyankor is, ha csak itthon használom.
Vettünk a Thomanntól tavaly egy HB westernt, ott gyárilag volt fordítva betéve a húrláb, nem tudtuk egy darabig, mitől olyan ordenáré hamis, pedig csak a kompenzáció változott (alapból nem nézegettem a húrláb ˝fogazatát˝). Aztán észrevettem, megfordítottuk, és príma lett.
2018.12.30. 14:32:15
Minden igaz amit írtok isnerem ezeket a jelenségeket. Fenn is állnak. Open D hangolásban slidera használom. A gitárt próbára vettem és úgy itéltem meg, hogy nem éri meg átalakítani. Ezzel lehet vitatkozni de nem fellépni nem nagyot alakítani vásároltam :)
2018.12.30. 14:06:15
Na látod ez igaz :)
2018.12.30. 14:02:13
domesz: Ahogyan én kivettem, Pétert nem zavarja, ha hamis. :) Amúgy behangolva üresen nem is lesz hamis, csak ahogy bármit lefog az ember. Egy húr mindig tiszta lesz. :)
2018.12.30. 13:54:41
Semmi rosszándék nincs az észrevételemben, inkább csak a következőket nem tudod kikerülni: balos gitárnál a húrok sorrendje felcserélődik, ezért a felső jobbos nyergen a húrok vájatai is megfordulnak, így pl. az E1 húr ˝beleesik˝ az E6 árkába, illetve az E6 húr ˝nem fekszik bele az E1 pici vájatába. Ez már önmagában azt okozza, hogy rossz lesz a húrmagasság, ami nem tesz jót sem intonációs, sem kényelmi, sem pontosság szempontjából. Ez a probléma könnyebben orvosolható, mert ˝csak˝ egy balos felső nyerget kell venni vagy készíteni. Az alsó húrláb viszont sokkal összetettebb és bonyolultabb, mint hinnéd... Egy jobbos akusztikus gitárnál a húrláb úgy van kialakítva, hogy abba egy általában kompenzált nyerget tesznek, aminek egyrészt az íve illeszkedik a fogólaphoz, másrészt a magassága sem azonos az E1 és az E6 húroknál. Általában az E1-nél alacsonyabb, az E6-nál magasabb a húrok állása, aminek egyrészt kényelmi, másrészt hangtani oka van. És a legfontosabb: az alsó nyereg nem merőleges a húrokra, hanem ferde. Jobbos gitároknál az E1 húrnál a legrövidebb a húrhossz, az E6-nál pidig a leghosszabb. A többi húr hossza e kettő közt helyezkedik el. Mindez a pontos oktáv miatt fontos, magyarul így lesz a hangszered oktáv pontos, így van kiszerkesztve. Balos gitárnál, mivel a gitárt ˝átfordítod˝, ugyanezt a képet kell látnod. Te viszont csak szimplán átfordítottad a húrozást, az alsó nyeregnél viszont így az E1 húrhossz lesz a legnagyobb, az E6 pedig a legrövidebb. Ez azt eredményezi, hogy a hangszer nem lesz oktávpontos, sőt, minél magasabb fekvésben játszol, annál pontatlanabb lesz. Így már érthető? Így aztán az sem csoda, ha nem vagy elégedett a hangszerrel :)

Eredeti bejegyzés megtekintése
2018.12.30. 13:06:10
Szia!
Igen, át lehetne alakítani. A többi gitárom esetén eddig mindig így is történt. Azonban azt, hogy így hamis saját tapasztalatból túlzásnak érzem. Egyáltalán nem hamis a hangszer, de nem is értem mitől lenne az, ha jól behangolom. persze lehet hogy az intonáció nincs a legtökéletesebben rendben, de kit izgat? Ne felejtsük el, hogyan játszottak a régi idők nagymesterei az ütött kopott hangszereiken. Azokon aztán biztos nem volt beállítva az intonáció. Egy ilyen árkategóriájú gitártól nem is várom el hogy lehozza a csillagokat az égről. Van egy szint amikor érdemes és talán kell is ezzel foglalkozni, de ez nem az a szint szerintem. Tökéletesen alkalmas arra amire vásároltam! :)
2018.12.30. 00:38:07
Péter! Hogy lehet egy jobbkezes akusztikus gitárt pillanatok alatt balossá alakítani? Csak azért kérdem, mert ahhoz, hogy balkezes gitár legyen belőle, a felső nyerget kompletten ki kell cserélni, és a húrlábat is át kell alakítani, nem csak átrakni a húrokat. Ha csak ez utóbbit csinálod, akkor iszonyatosan hamis lesz, mert a nyereg dőlése pont ellentétes. Amúgy amikor megláttam a Recording King márkát, megörültem, hátha valaki a ROS-627-ről ír :) Az egy fantasztikus hangszer!