Quick reviews
Multi-effect
Összpontszám: 8.8
Ára: 110000 Forint (€340)
Kiadás/gyártás éve: 2016
Vásárlás helye/jellege: Nyíregyháza, használt

Technikai jellemzők: Digitális multieffekt-floorboard masszív fémházzal, 12 db kapcsolóval, 1 db dupla funkciós expression pedállal és jelentős bővítési lehetőséget biztosító I/O szekcióval.
Az eszköz teljes értékű hangkártyaként is használható.
Több kommunikációs lehetőséget is biztosít más eszközökkel, MIDI, L6 LINK, WARIAX.
LOOPER funkciót is tartalmaz.

Pontozás: 9


Hangzás, hangtulajdonságok: A gyártó száz százalékban digitális úton oldja meg a HD minőségű modellezést, mind az erősítők, ládák és analóg effektek tekintetében. Analóg eszközök használatára a ˝kisvasút˝ felállás helyett olyan lehetőségeink vannak, mint az eszközön található és arról kapcsolható FX send-return csatlakozók használata analóg pedálok ki-be kapcsolására, illetve a 4 CABLE METHOD ami az erősítőnk FX send-return útját használva teszi lehetővé annak kapcsolható működését előfok végfok tekintetében.

Az eszköz ˝saját˝ hangja jól kalibrálható olyan I/O beállításokkal, mint a hálózati áram frekvenciájának megadása, a kimeneten és a bemeneten történő csatlakozás módjának kiválasztása. Ha minden érték a helyén van, a HD 500X nem ˝színez˝, az A/D és D/A konverterek hallható változást nem okoznak.

Az idő alapú effektek széles spektruma megtalálható az eszközön, a beállítási lehetőségek az effekt jellegétől függően maximum 5 paramétert engednek. Ezek hangzása kellőképpen részletgazdag, lényegében kiváltható vele a legtöbb idő alapú analóg effekt, akármilyen erősítőt és hangszert is használunk.

Az erősítőmodellek és a jel levágásával operáló effektek (BOOSTER, OD, DISTORSION, FUZZ, WAH) minősége jó, az erősítőmodellek beállítási lehetőségei a lökők típusának megváltoztatásán át a mikrofnozás módjának mélységéig bőségesek, de teljesen másképpen szólalnak meg közvetlenül egy PA rendszerre kötve, egy tranzisztoros gitárerősítőn, illetve egy full csövesen. Ez utóbbin még a torzított hangok is furcsán szólnak. Ellenben nagyon sok lehetőséget tartalmaz ez az egy eszköz azoknak, akik hajón zenélnek és nem szeretnének nehéz motyót cipelni csupán egy aktív ládára, vagy egy keverőbe csatlakoztatva akarnának megszólalni.

Gyári hangok: Vannak.. Őszintén szólva nem azért vesz meg egy ilyen eszközt az ember, hogy a gyári beállításokat használja.

Pontozás: 8


Minőség: Az eszköz megjelenése, anyagai, méretei és kezelhetősége kiválóak. Nem kell félnünk attól, hogy kárt teszünk a kezelőfelület gombjaiban és potmétereiben, mert nincs ˝összenyomva˝ a multieffekt, kellő távolságban vannak a lábkapcsolóktól és még egy fém alkatrész is véd a véletlenszerű rálépés ellen.

A kijelző három megjelenítési módot tesz lehetővé, sötétben illetve vakító fényben is jól látható minden információ álló helyzetből is. A kijelzőn látható értékeket a körülötte található vezérlő potméterekkel és gombokkal tudjuk megváltoztatni, átlátható és logikus a rendszer.

A hangszín, bemeneti jelszint és hangerő potméterek az erősítőmodellek szimulációjakor dedikált állítási lehetőséget biztosítanak, egyéb esetben nem aktívak. A master potméter minden esetben aktív és kimeneti jelszintet állít globálisan az eszközön. Hasznos dolog, ha színpadi beálláskor egy kicsi változtatás miatt nem kell a digitális multink almenü az almenüedik hatványában piszkálódnunk egy potméter huszad fordulata helyett.

A lábkapcsolók kényelmes távolságra vannak egymástól, nem áll fenn annak a veszélye, hogy ˝belelóg˝ a lábunk egy másik kapcsolóba és véletlenül kapcsoljuk azt. A led világítás minden körülmény ellenére jól látható, nem úgy mint az előző verziónál (HD 500).

Az expression pedál jól használható, jó ötlet volt, hogy egy kapcsolóval váltani lehet két expression pedál között, működik az elképzelés, így teljesen elkerülhető a bővítés.

Pontozás: 10


Megbízhatóság és tartósság: Tartósság szempontjából mechanikailag strapabíró az eszköz, bírja a koncertezést, a taposást, de megérdemel minimum egy puhatokot szállításkor a kezelőfelület miatt.

A lábkapcsolókról érdemes tudni, hogy nem a szokványos pedálba épített verzióról van szó. A lábkapcsoló mechanikája THT SPST mikrokapcsolókat nyomkod, ami olcsó, könnyen cserélhető, de felveti a kérdést, vajon mennyire bírja a strapát?

Ami a motorháztető alatt van digitális értelemben: A gyártó támogatása bőséges, a szerkesztés és a használat egy darab USB kábellel megoldható számítógéppel, teljes értékű hangkártyaként gitárhang modellezésére is használható stúdió minőségben akár érintés nélkül.

Soha nem tapasztaltam rendellenes viselkedést, lefagyást, minden esetben pontosan azt csinálja amit a beállítások diktálnak neki.

A lábkapcsolók funkciója változtatható, az effektútban könnyedén hozzárendelhetjük a kapcsolni kívánt hangzást(okat) az adott kapcsolóhoz, ezen a téren nagy szabadságot ad a HD 500X

MIDI oldalról megközelítve az eszközt: Sokat tud, de sajnos vannak kompromisszumok. Szinte mindenre lehet használni vezérlő és vezérelt eszközként is, de két dolgot nem tesz lehetővé a gyártó. Az üzenetek egy része ˝foglalt˝, így a fogadott üzenethez rendelt funkció beállításai korlátozottak. A küldött üzeneteket nem lehet minden lábkapcsolóra igény szerint állítani, így a HD 500X-re csak nagy jóindulattal és jó sok kompromisszummal lehet azt mondani, hogy gitárrendszer-vezérlőnek is alkalmas. Kivéve, ha csak LINE 6 termékeket használunk, mert az L6 link már más tészta.

Egy MIDI rendszervezérlőről, amit tetszés szerint lehet állítani, bármit megcsinál a HD 500X vezéreltként. Az eszköz BEHRINGER FCB 1010 midivezérlőről tesztelve. Tapasztalatom alapján PACH váltás, tap-tempo, hangoló ki, expression pedál 1, 2 be, közben folyamatos tempo sync, ha az aktuális PACH arra van beállítva, tehát maximum öt különböző MIDI üzenet bombázza az eszközt amikor megnyomok egy gombot a rendszervezérlőn és minden tökéletesen vált, késés nélkül. Azaz a technológiát képes színpadon is megbízhatóan támogatni a HD 500X

Pontozás: 8


Általános benyomások: Ez csak személyes vélemény, de elegánsabb lenne egy beépített táp.

A HD 500X kijelzőjén látható effektlánc jól szerkeszthető a sorrend, változtatható, variálható, elágazást tehetünk bele, és akár két hangszert, vagy gitárt + mikrofont szerkeszthetünk úgy, hogy mindkét hangzás egy lábkapcsoló alatt változik. Ez a vizuális állítás nagyon tetszett a HD 500x-ben.

Nekem az erősítőszimulációk csak hangkártyaként tetszettek, innentől kezdve ez egy jól használható stúdió feature. Élőben csak jó minőségű PA rendszeren vagy aktív ládán tudom elképzelni, hogy jól szólnak.

Hajón zenélőknek kifogástalan eszköz.

Ha MIDI segítségével beépíted a rendszerbe, nagyon kényelmesen válthatsz egy kapcsolással mindent egy külső rendszervezérlőről.

A modulációs és az idő alapú effektek nagyon sok érdekes hangzás kikeverésére adnak lehetőséget, gitárosoknak a LIVE TECHNO lehetőségét erőteljesen képviseli.

Pontozás: 9
2018.10.26. - Írta: almeidis

Number of comments - 2

2018.10.27. 00:26:51
Köszönöm és szívesen. :-) Én attól féltem senkit nem fog érdekelni, mert olyan hosszúra sikerült. De pont a tapasztalat a lényeg, amit mindenki úgy szerez meg, hogy bizonyos célokat valósít meg az adott eszközzel. A tapasztalat leírása a cél függvényében elfogultság nélkül. Ezt próbáltam megvalósítani.
2018.10.26. 23:49:57
No, erre mondják, hogy ért is hozzá! Nagyon sok olyan infót tartalmaz a teszt, amit mások nem szoktak leírni, mert vagy nem tartanak fontosnak, vagy nem is értik miről van szó. Még azt is megbocsátom, hogy épp van egy ilyenn eladó cuccod, mert teljesen objektívan írtál róla, nem csupa 10 pontos értékelésekkel. Ez egy kiváló teszt, én személy szerint örülök neki, mert megerősített abban, hogy egyszer nekem is lesz egy ilyenem :)

Eredeti bejegyzés megtekintése