Quick reviews
Bass guitar 5 strings
Összpontszám: 9.8
Ára: 313900 Forint (€987)
Kiadás/gyártás éve: 2018
Vásárlás helye/jellege: Hangszerdiszkont

Technikai jellemzők: Talán az első legyezőbundos basszusgitár teszt az oldalon, ezért próbálom érthetően, de nem túl hosszan kifejteni az adott alanyunkat. A változó menzúra nem mai dolog, több száz évre nyúlik vissza, de nézzük a mai használatát ami egy adott körben elterjedt. Lényege, hogy a mélyebb húrok felé haladva egyre hosszabb a menzúránk, és eszerint gondolva minden húr kiegyenlítetten (feszesen) kell hogy szóljon és nem fogunk betompulni a H húr felé haladva, mégha lejjebb vagyunk hangolva sem. Ez utóbbiért keresik manapság egyre többen ezt a kialakítást, mert az őrülten lehangolt gitárokat egy standard menzúrán igen nehéz kivitelezni. Ha maradunk normál húroknál, akkor laza lesz, csörög zörög, nem szól rendesen… ha vastagítjuk a húrokat egy bizonyos vastagság után már pontatlan lesz az intonáció hiába akarjuk állítani egy 175-ös húrnál - nehéz dolgunk lesz. Ráadásul nem beszélve arról hogy kényelmetlen a játék rajta és faragni kell a hidat, nyerget, hogy egyáltalán fel tudjuk rakni a húrt. Mint szinte mindenki, én is szkeptikusan és félve vágtam bele a legyezőbundos hangszerek világába, mert nem tudtam mire számítsak, kipróbálásra szinte nincs lehetőség. Majd sikerült górcső alá vennem egy legyezőbundos Blasius-t, miután tudtam hogy nekem pontosan erre van szükségem, csak olcsóbban. Elképesztő kényelem és öblös H húr. Így maradt az Ibanez SRFF és az SRMS. Azért döntöttem az SRMS mellett, mert jobb Bartolini hangszedőket kapott, és magasfényű lakkozást ami azért strapabíróbb. Az már hab a tortán, hogy a fák elképesztőek. Kicsit a Warwick féle egzóta ötvözetekre emlékeztet. A test mahagóni és dió, ami csomoros nyár toppot kapott. A nyak 5 részes brazil cseresznye szintén dió csíkokkal, “erősítésekkel˝ - a legkényelmesebb nyak amit valaha fogtam. A test viszonylag lightweight, de mégis olyan rezonanciája van, hogy az ember a testében érzi a hangokat. A fej megkapta a szintén csomoros nyár toppot, gyönyörű. Bartolini BH2-es hangszedők 3 sávos aktív elektronikával, külön aktív-passzív kapcsolóval, és középfrekvencia tartományt is tudunk váltani. Ezek tök jó dolgok bár nekem haszontalanok, mindent középen hagyok, úgy van igazán kiegyenlített és jó hangja.

Pontozás: 10


Hangzás, hangtulajdonságok: Azt a hangot hozza amit egy ilyen gitárnak hoznia kell. Feszes, agresszív, hangos H húr, ami G#-re hangolva is ott van a szeren egy 145-ös húrral, ami szerintem még a kényelmes határon belül van. Semmiféle vágásra vagy emelésre nincs szükség, alapvetően is gyönyörű hangja van. Nyilván a keményebb stílus érdekelt ezekben a hangszerekben, de ne tévesszen ez meg senkit. Nem csak őrült darálásra jó mindenféle torzítás mellett. Szép lágy hangú gitár is tud lenni, attól függően ki hogyan játszik rajta. Önmagában a neck vagy bridge PU is erős karakterrel rendelkezik, bőven kihasználható bármilyen stílusban ez a hangszer. A gitár teljesen zajmentes aktív mivoltára, amit én nagyon szeretek.

Pontozás: 10


Minőség: Az összeszerelésbe sem tudok belekötni, viszont van amibe igen. Nyilván nem egy milliós mesterhangszer, ezért nem is fogom emiatt lepontozni annyira. A matching headstock nem ferdül hozzá a ferde nyereghez, ott van egy “üresjárat˝. Tehát a fogólap végét egyenesre vágták, ami a sötét fej mellett nem túl feltűnő, még akár érdekesnek is mondható. Viszont a világosabb színű testvérei amiknek piros a feje, ott már nagy a kontraszt. A híd egy külön dicséret, elég könnyen állítható, és húrozható. Felülről kell beakasztani a húrt, de nem kell fogni a golyós végét, mint a Warwicknál hogy ne ugorjon ki a helyéről. Átgondolt, jól kialakított rendszer. A húrok közel vannak egymáshoz, gyárilag 16,5 mm-re van beállítva. Ettől a vastag ujjúak menekülnek, de én imádom. Fantasztikusan gyors hangszer, csak úgy folynak ki belőle a hangok. Persze ezt a húrközt bőven lehet kitolni. Aki szeretné, állítgathatja. A ferde bundoktól pedig nem kell félni. Nagyjából 10 másodperc volt megszokni, és utána a tradícionális, normál bundok fognak ferdének tűnni, csak a másik irányba. Érdekes dolog. Kényelem netovábbja... Hibák nincsenek, csalódást még nem okozott a hangszer.

Pontozás: 9


Megbízhatóság és tartósság: Mivel még ropogós a hangszer, a tartósságáról nehéz beszélni, de eddig ígéretesnek tűnik. A hangolást szinte már hihetetlenül jól tartja. Még a H húr tömény zúzásától sem mászik el! A nyakat könnyű állítani, extrém alacsony húrnyomást gond nélkül el lehet rajta érni. A híd stabil, intonáció már a dobozból kivéve tökéletesre be volt állítva. Egyértelműen koncertre termett hangszer, én csak stúdiózásra használom, szóval szobamacska marad.

Pontozás: 10


Általános benyomások: Alapvetően modern metál / djent stílusra vettem a hangszert, de más projektekben is megállná a helyét. Tökéletesen megfelel a zenéhez, nagyon könnyű dolgozni vele a stúdióban. Ez szerencsének mondható, mivel még nagyon friss hangszerről beszélünk, nem lehet sok mindent találni róla az interneten. Sokan le akartak beszélni róla ebből kifolyólag, no én meg annál jobban akartam. Sietnem is kellett, mert közben érkezett Cort Fanned Fret ugyanilyen áron és féltem, hogy megdrágítják az Ibanezt. A hangszerdiszkont annyiból volt indokolt, hogy keménytokot ígértek hozzá ajándékba. Ez természetesen el is maradt, szóval kb. 5 telefonhívás után végül eljutott hozzám a tok, végül le is vették az oldalról, hogy ˝ajándék keménytokkal˝! :) Ennyi pénzért szerintem többet kap az ember, mint amennyit kapna más 300 körüli hangszerért. Egy hamarosan érkező album demoját megelőlegeztem, így meg tudjátok hallgatni a hangszert. Természetesen instrumentális verzió, és jó hangosra véve a basszusgitár, gyári húrokkal, standard A#-ban. 3:28-tól hallható önmagában is a H húr picit, ha esetleg valakit ez érdekelne. :) Mindenkinek ajánlom a hangszert, aki vágyik egy kis különlegességre, és pusztítóan lehangolt H húrra!

Pontozás: 10
2018.07.19. - Írta: Ephilexia

Number of comments - 4

2018.09.07. 18:20:33
Köszönöm szépen az elismerést! :))
3. zsola4TOP100 #18
2018.08.28. 21:03:41
Remek írás, fa..a zene! ! ! :) 5* !
( a hangszer pedig brutál szép és jó! )

Eredeti bejegyzés megtekintése
2018.07.22. 21:40:32
De brutális ez a felvétel!!!
1. sasziTOP100 #73
2018.07.19. 21:25:56
Köszi