Quick reviews
Electric guitar
Összpontszám: 8
Ára: 150000 Forint (€486)
Kiadás/gyártás éve: 2016
Vásárlás helye/jellege: bolt

Technikai jellemzők: Gondoltam írok egy gyors tesztet, hogy hol tart most egy középkategóriás Ibanez. Pontozást ne nézzétek, nem mérvadó, mindenhol 8-at fogok megadni. Beszerzési helyet nem szeretnék írni, boltban vásároltam újonnan, nem akarok senkinek negatív vagy pozitív reklámot csinálni. Tehát:

Ibanez RG350DXZ WH
2016 Made in Indonesia
Hangszedők: új Quantum HSH (H kerámia, S alnico), már nem az INF széria
Konstrukció: csavarozott nyak
Test: hárs
Nyak: jávor, 3 darabból illesztve
Fogólap: rózsafa, rádiusz: 400 mm (15.7˝), cápafog berakás
Menzúra: 648 mm (25.5˝)
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 43 mm (1.69˝)
Érintők: 24 jumbo
Szegélyezés: fogólap
Elektronika: 1 hangerő, 1 hangszín, 5-állású pickupváltó
Szerelékek: fekete
Húrláb: Edge-Zero II bridge w/ZPS3Fe Floyd Rose
Szín: fehér (White)

Pontozás: 8


Hangzás, hangtulajdonságok: Először nagyon fura volt a vékony U profilú nyak, de hamar hozzá lehet szokni. A bundok nem ˝túl˝ jumbó méretűek, kicsivel nagyobb mint egy medium, de még nem olyan érzés mintha scallopolt fogólapon játszanál. A nyak hátulja nem fényes lakkal van kezelve, hanem ˝selymes˝ tapintású, így kevésbé tapad az ember kezéhez, a későbbiekben persze előfordulhat, hogy fényesre kopik. A binding (szegélyezés) kicsit fogja az ember kezét és nem is a legjobb anyagból van, mert nem tökéletesen sima, így könnyen összeszed bármilyen minimális koszt is és mivel fehér nem túl mutatós, érdemes minden használat után áttörölgetni. Hangzásba nem nagyon mennék bele, egy modellezős erősítővel használom csak szobában, így nem tudom megmondani, hogy egy komoly erősítőn koncerten vagy próbateremben hogyan fog szólni. Az új quantum pickupok talán egy kicsit gyengébb jelűeknek tűnnek, mint a régi INF, de még így is bőven lehet kemény zenét játszani velük, a tisztább hangok kicsit kellemesebbek lettek, de erről is csak akkor tudnék pontosabb véleményt mondani, ha vennék egy szett HSH INF-et és kipróbálnám ebben a gitárban, nem kell félni szerintem az új quantum pickupoktól, amit sajnálok, hogy nem lehet felezni a humbuckereket, pedig 1-es és 5-ös kapcsolóállásban szeretném, lehet egyszer átdrótozom.

Pontozás: 8


Minőség: Alapvetően elégedett vagyok a gitárral: festés, fényezés szuper, a nyak laikus szemmel jó anyagból van, tremoló és egyéb fém szerelék masszívak, koptató szép, potik zajmentesen könnyen fordulnak, stb...

Kb. mikor nagyítóval átnéztem láttam pár minimális esztétikai hibát pl.: a szereléken nem volt 100% a festés, de funkciójában semmi komoly gond nem volt még vele.

Pár kellemetlenség:
- bundok nem voltak polírozva, értem hogy pár óra használat után úgyis lecsiszolja az első húrkészlet, de azért örültem volna, ha nem ugyanazt a kaparó hangot kapom nyújtásoknál, mint egy 20e Ft-os gitáron, gondolom a felső kategóriának is kell valami extra
- felső satut leszorító két csavar nem volt meghúzva, vagy csak nekem tűnt kicsit lazának, itt azért sajnálom, hogy a két csavar csak bele van engedve a fába és nem két anyával van megfogva az ellentétes oldalon, ahogy kb. minden régebbi satus gitáron
- felső satu utáni húrvezető pálca nincsen többé, így vagy ráhúzom az asszony hajgumiját vagy lehet hallani a kis citera hangot, amit a satu és a hangolókulcsok között futó rövid húrok adnak, nem értem miért hagyták el (bár koránt sem olyan zavaró, mint a jól ismert rúgóhang a tremolónál, titokban reméltem, hogy a ZPS rendszernek köszönhetően ez nem lesz, de sajnos még mindig van, nekem nem tetszik és egy kis szivacsot be szoktam rakni a hátlap és a rúgók közé, nem nagy kaland)

Gyári beállításokkal felesleges foglalkozni, a gyártó nem tudja, hogy milyen hangolással, milyen húrvastagsággal, milyen hőmérsékletű/páratartamú helyen fogod használni a hangszert, csodát nem kell várni. A hangszedők magassága korrektül be volt állítva, valamint a nyak+húrmagasság-on se kellett sokat állítani, hogy nekem megfelelő legyen.

Pontozás: 8


Megbízhatóság és tartósság: A gitár stabilnak, masszívnak tűnik, de még csak pár hónapja használom, eddig csak egy csavaron vettem észre kopást a hídnál, amivel a magasságot lehet állítani, gondolom (remélem) ez azért kopik jobban, mert ez keményebb anyagból van, mint körülötte a többi fém cucc és a festék így lehet nem tapadt annyira rajta, talán erre utal a ZPS3Fe Floyd Rose elnevezésben az Fe (tehát már nem űrkorszaki durAlu, durable aluminium ötvözet).
Tetszik a Zero point system is, kicsit több erő kell a tremoló kar mozgatásához, de nem sokkal, én stabilabbnak éreztem a hidat így, elvileg húr szakadás esetén is megtartja valamennyire a hangolást, ezt még nem tapasztaltam meg, majd húrcsere előtt elcsippantom az egyik húrt. Hasonlóan jó ötlet, hogy nem kell leszedegetni a hátlapot és csavarhúzóval állítgatni a rúgók feszességét, egy kis ablak van hátul kihagyva és ott egy tárcsát lehet forgatni és beállítani megfelelő rúgóerőt, fontos, hogy ne azt képzeljük egy ujjal simán el lehet tekerni ezt a tárcsát és majd játék közben is véletlenül elállítódik, ha dörzsölgetjük alrészünkkel, van neki rendesen ellenállása, nem fog magától elállítódni. Ha már itt vagyunk érdemes gitárböngészéskor figyelni erre a kis ablakra, mert ez csak az új edge II-eseken van (egyenlőre, de lehet tévedek) és így tuti el tudjuk kerülni a nem túl jó edge III-at, valamint a fentebb említett régi duralu cuccokat is.
A hídnál újítás, hogy a két magasságbeállító csavarban belül is van egy-egy kis imbuszcsavar, tehát ezeket még pluszban lehet rögzíteni, nem tudom mennyit számít ez, de jól hangzik.
Tetszett, hogy a nyakállító csavart is csak egy kis műanyag ablak takarja, amit egy pengetővel könnyen nyithatunk és zárhatunk, nem kell csavarozgatni, valamint ha bénázunk az imbuszkulccsal és megnyomjuk a fát akkor nem fog látszódni (érdemes normális hosszúságú imbuszkulcsot beszerezni, aminek van markolat a végén!)

Pontozás: 8


Általános benyomások: Mint írtam összességében meg vagyok elégedve a gitárral, eddig még nem volt ilyen komoly hangszerem, de próbáltam objektív maradni a leíráskor. Régóta szerettem volna már egy RG-t beszerezni, sajnos a kedvenc juhar fogólapos és NEM edge III tremolós RG350M nagyon ritka, valamint a használt cumóktól most kicsit elment a kedvem, ezért döntöttem egy bolti RG350DXZ mellett, eddig tetszik, szeretem és ajánlom másnak is!

Pontozás: 8
2016.07.07. - Írta: TÖRÖLT FELHASZNÁLÓ

Number of comments - 11

2018.02.02. 17:53:26
Sikerült kis időt szakítani az átdrótozásra, beraktam egy push pul tone potit, hogy tudjam felezni a humbuckereket, ezek után már csak meg kellett fordítanom őket 180fokkal, hogy mikor felezem, akkor ne a középső single coil hangszedőhöz közelebbi tekercs kapcsoljon be, hanem ami a nyak illetve híd mellett van, kicsit fura de hatékony megoldás, lényeg, hogy most benyomva a push pull-t megmaradt a hagyományos Ibanez HSH 5 állású kapcsoló (igaz 2-es és 4-es állásban a külső tekercsek vannak összekapcsolva a középső szedővel, mivel meg lett fordítva mindkét humbucker), ha kihúzóm a push pull-t, akkor meg kb. egy standard strat kiosztását kapom, ha valakit érdekel a módosítás innen letöltheti a rajzot hozzá:

BOCS, nem lehet berakni ide a linket, ha valakit érdekel küldjön nekem üzenetet!

Én beleraknám ezt minden Ibanez HSH-ba! :-)

Eredeti bejegyzés megtekintése
2017.12.15. 09:42:56
Folytatódik a kisregény! :-)

Sikerült megszeretni a középső single pickupot is csak kicsit közelebb kellett tekernem a húrokhoz és rákeresni pár Johnny Hiland videóra a neten! Nem semmi, milyen változatos ez a hangszer!

Meguntam a közepesnek mondható húrmagasságot, így csináltam rajta egy teljes érintő szintezést. Mikor elkezdtem rögtön látszódott, hogy a ˝scarft join˝-t fej+nyak találkozásnak köszönhetően az 1. bund valamennyivel alacsonyabb, mint a többi, nem vészesen, de így kicsivel több relief-et kellett beállítani, a nyakmerevítő pálcával, mint amennyit szerettem volna (frissen szintezett nyakon 0 relief-et szoktam hagyni, szerencsére olyan finom a fogásom és pengetésem, mint a harmatosfókaláb, szóval nem szokott kelleni). Másik kiütköző dolog , ami észrevettem az érintőknél, hogy megint leszarták a kb. 18-24 érintőknek a kicsit lentebb csiszolását (talán fallaway, fallout-nak nevezik), szóval ezért zörgött ott minden 15-16-17 bundoknál.

Szerencsére mással nem volt gond, így szintezésnél annyira kevés jött le (mivel kopás még kb. semmi nem volt), hogy élezni se kellett csak átfutni rajta 1200 csiszolópapírral párszor. Polírozás után minden szuper lett, itt is persze az olcsó folyadék políranyag sokkal jobb volt ezekhez az érintőkhöz, mint a drága ékszerész polírszappan, végeredmény kb. 2mm-ről 1mm-re ment le a húrmagasság az E6-on a 12. bundnál (viszonylag vékony 009-es húrokat használok), szóval meg vagyok elégedve vele, még annyira a gyárra sem vagyok mérges, mert ez már tényleg magasabb kategóriás gitárnál várható el, bár azt nem szeretem, hogy ezt a spórolós scarfjoint nyakat úgy próbálják eladni, hogy stabilabb, mint az egybe fa megoldás...

Eredeti bejegyzés megtekintése
2017.05.25. 14:50:59
Tremolo:
Gondolom sokan úgy látják, hogy a legjobb Ibanez tremolo az eredeti Edge volt, majd a pro és utána minden más, mit tud ez a tremolo?
Van benne egy plusz funkció a Zero Point System (ZPS), ami egy plusz kis rudacska hátul két rúgóval feszítve és egy műanyag kávába fekszik bele. Kicsit feszesebbé teszi a hidat, nem olyan szuperérzékeny, mint más floyd rose, ha valaki olyan erőel játszik, hogy ez gond volt neki kemény PM-nél, akkor ez egy jó megoldás lehet, azonban kissé merevvé teszi az egészet és van némi holtjáték, mikor még a kávában van és elkezd kiemelkedni, az tuti, hogy egy ˝For the Love of God˝ vagy egy ˝Altitudes˝ így nem fogsz tudni végigtolni! :-)
A ZPS legalább könnyen eltávolítható, ha hagyományos floyd érzetét keresed. Másik kis búnusz, hogy egy tekerővel lehet állítani a rúgó feszességét (mint a tesztben is írtam), nagyon jó ötlet.
A tőkecsavarban is van egy plusz imbuszcsavar, amivel még jobban van rögzítve, bár kétlem, hogy ez gond volt régebben is. A fekete festék nagyon könnyen málik róla, hát ez van. Igazából, ami számít az az anyaghasználat, hogy valósult meg ez ennél a tremolónál? Nos, a lényeges részek, mint a satu és a kés, ami a tőkének feszül más anyagból vannak. A kés gyakorlatilag egy kb. 1x1cm-es külön kis fém lap, ami beilleszkedik a híd lemezébe, ezek ránézésre valami kemény cuccból vannak, de a híd más része csak valami sárgaréz ötvözet.
A tremolókar sincsen túl patentul rögzítve, nem vágyok a régi kiscsavaros megoldásra, de jó lenne, ha nem csak a persely tartaná az egészet, lenne kis beugró része, ami helyére kattyan mikor benyomom, de nincsen, így annyira nem stabil.
Összefoglalva: a zps rendszer egy bónusz, de igazából nem nyújt sokat, rúgófeszességet könnyű beállítani, festés pocsék, nem tudom meddig fogja bírni ez a különböző fémekből összerakott cumó, DE még mindig halálpontos, pedig kapott már Hanneman+Kerry szólókat is.

Most meg vagyok vele elégedve, majd idővel kiderül mennyire lesz tartós.

Eredeti bejegyzés megtekintése
2017.05.02. 07:09:53
Gyári hangszedőkről bővebben: kellemes meglepetés az INF-ek után!

Híd: nagy jelerőségű, de szupertiszta, meglepő módon egy noisless strat single bridge szedőhöz hasonlít leginkább, ha betekerek valami csöves cuccot, akkor quack-ol rendesen. Torzított metál témákhoz rendesen el kellett térnem a megszokott beállításoktól, presence-t levenni különben túl recsegőssé vált, mélyet maxra, így már dorombol (valószínű a csak 10˝ hangszóró sem kedvez ennek...). Nagyon meg vagyok elégedve vele, még gondolkodtam egy coil split-en, de felesleges.

Középső hangszedő: ez egy single, alnico mágnessel (a humbik kerémiák), ezt viszont utálom, se nem vintage, se nem jó, egy felesleges dísz. Önmagában is mentes minden karakterisztikától és a humbikkal egyszerre is csak rontja azokat. Lehet másnak jó lesz valamire, de nekem csak feleslegessé teszi a 2-3-4 kapcsoló állásokat.

Nyaki humbucker: szintén tetszik, bár itt már kicsit hiányolom a coil splitet, de még nem vészes, telt hangzás laposság nélkül, erre azt mondanám, hogy átlagos.

Marshall Code 25-ön tesztelve, a létező összes betekerhető típussal, tudom nem a legjobb modellezős szobaerősítő.

Eredeti bejegyzés megtekintése
2017.04.07. 16:13:44
Még frissítés:

Pár hete gondoltam már jól összeszoktunk a gitárral, edge híddal és a húrokkal (méret, márka), csak nem lesz már akkora elmászás és megint felhajítottam rá egy új húrsettet, ugyanazt amit eddig mindig, hogy ne kelljen sokat állítgatni a floydot, izé edge tremolót. Csak lejjebb akartam kínlódni a húrmagasságot, ezért pengén beállítottam a nyakat és tekertem lefelé a hidat a tőkénél, hát erre elkezdett vacakolni a 20, 21 bund az e1 és A húrnál, tehát fent és lent is, mivel floydnál nem lehet a húroknak külön beállítani a magasságot, kénytelen voltam előkapni a 400/1200 csiszolópapírt és utána polírozni is ezt a két bundot, így már elég pöpec lett a beállítás, de csak kellett hozzá kis érintősikálás... :-(

Kezdem úgy érezni, hogy nagyon magasra tettem a lécet ennél a gitárnál és azt vártam valami kézzel készített gitár minőségét fogom kapni 150e Ft-ért, hát NAGYON nem.

Eddig kb. minden hibát megtaláltam, ami bármelyik olcsó kínai gityón is előjön, azzal a különbséggel, hogy ezaz Edge trem azért tényleg állat pontos, még ha van is vele pár gondom.

Újra összegezve, szerintem NEM éri meg ennyiért venni egy ilyet, használtan 170-190e-ért már kapsz egy prestiget, amiben edge pro van és mint már írtam a gyári állapota se volt 100% a gitárnak, én csalódtam ebben az új Ibanezben (vagy tényleg csak nagyon naívan többet vártam tőle, mint kellett volna...)

:-(

Eredeti bejegyzés megtekintése
2016.11.04. 18:05:45
És még:

- jacklemez mellett, ahol az egyik csavar van van egy kis 1mm-es lyuk, éppen csak kikandikál a jacklemez alol, nem feltűnő sőt keresni kell, de szerintem először rossz helyre fúrták elő a jacklemez tartócsavarjának a helyét

- tremoló üregében, a H finomhangoló mögött, még éppen jól látható helyen ven egy szép mélyedés, amit úgy néz ki próbáltak valamivel kihézagolni és ráfestettek+lakkoztak, de látszik és bassza az ember szemét

Nos ennyi idő után a véleményem az, hogy közepes kategóriás Ibanezt újonnan soha többet, mivel a gyárból is úgy jön ki, mint egy 1éves használt gitár, vagy ha a boltban akad több darab is akkor gondosan átnézni, hogy melyik elfogadható, de szerintem egy régebbi prestige-t is be lehet szerezni használtan majdnem ennyiért.
2016.11.04. 17:59:36
Ahogy ígértem, aktuális tapasztalatok:

- a fekete festék mindenhol kopik a szerelékeken ahol csak ránézek kb., pl.: a felső satunál is a H, e1 húroknál, pedig ott aztán tényleg ritkán jár a kezem révén nem egy tábortűznélakkordozós gitár, persze a tremoló szorító perselynél is lekopott kb. 5 perc alatt, rémes, ezentúl csak a króm...

- húrcsere után, mint a bűn elkezdett nyikorogni a tremoló mikor befelé nyomtam, másik irányban nem, nos a zero system egyik kis fém rúdja egy műanyag kávában fut és ahol érintkeznek valami öntapadós szivacsréteg van oda nyomva, bizony ez az eszméletlen örökké tartó megoldás!!! (NEM!), nos ez hangyafasznyit elmozdult és vissza kellett igazgatni, egyből megszűnt a nyekergés, de nem tudom mikor fog megint elmászni, vagy teljesen elkopni az egész, nevetséges megoldás, lehet az egész edge stop-ot kiszedem belőle, szerencsére erre ˝gyárilag˝ van lehetőség, mert tényleg csak ki kell akasztani és helló

- nem értem, hogy a hangolókulcsok egy satus gitáron miért pont a több menetszámúból lett kiválasztva, azaz többet kell tekerned, hogy forogjon, persze így pontosabban lehet hangolni, de kétlem, hogy egy finomhangolós satus gitáron ez előny lenne, sokkal hasznosabb lenne, ha nem kéne ennyit tekergetnem mire elérem azt a pontosságot, hogy már a finomhangolóval korrigáljam. Van hozzá kis műanyag kallantyúm, amivel gyorsabban lehet tekerni, de ezt nem kartam használni, mivel most látom, hogy a szorgos kis indonéz kezek hasonló kallantyúval hangolták fel a gyári húrokat és a kallantyú feje szép kis körkörös vonalakat húzott a fej lakkozásába a hongolókulcsok körül, minőség és hozzáértés kérem...

- pozitív is legyen, húrok nélkül mindig jobban látható a fogólap és csak most tűnt fel, hogy gyönyörűen erezett darabból készült, eddig mindig juhar fogólap rajongó voltam, de ez tényleg szép rózsafa! :-)
2016.08.09. 00:41:31
Köszi, igen majd lesz update, ha valami történik a hangszerrel, egyenlőre napi 20-30 percet van csak használva, egy új modellezős erősítővel ismerkedünk (blackstar id core után marshall code). Vettem egy fekete gyöngyház hatású HSH koptatót hozzá, következő húr cserénél átrakom bele az elektronikát kiegészìtve egy push-pull potival, főleg a nyaki felezett hangszìn hiányzik nekem. Annyira nem akartam amúgy negatív lenni, mást lehet nem zavarja pl. a húr vezető pálca elhagyása engem meg igen, de tökéletes gitár úgysincs, ha meg lenne akkor megint más kellene :-)
2016.07.26. 20:25:23
Őszinte teszt volt!Jó olyat olvasni, hogy negatív kritika is kerül a tesztbe.Én épp most írtam egy nagyon pozitív hangvitelűt :)
Mindent összevetve jó volt olvasni ezt a beszámolót a gitárodról, remélem majd még írsz ide! :)
2016.07.08. 16:05:19
Ha komoly cuccon tolnám, akkor én kb. ezeket raknám bele:
Bridge: Dimarzio Super Distortion
Middle: Dimarzio True Velvet
Neck: Dimarzio Evolution
hát majd egyszer, ha összezenéltem rájuk a pénzt! :-)
2016.07.08. 13:35:29
Jó gitár lehet...Volt szerencsém hasonló gyárit próbálni de annak is hangszedők a gyengéi. Egy 100 W -os fullcsöves fejhez nem merném csatlakoztatni még az INF -eket se mert garantáltan hazavágná őket..