Quick reviews
Összpontszám: 9.33
Ára: 0 Forint (€0)
Kiadás/gyártás éve: 0
Vásárlás helye/jellege:

Ismertség: Matthias Jabs a legendás német hard rock banda, a Scorpions szólógitárosa. Az 1979-ben kiadott ˝Lovedrive˝ c. lemez óta ő játszik minden Scorpions stúdióalbumon. Gitárjátéka - Rudolf Schenkeré mellett - korai tinédzseréveimtől meghatározta a zenéhez és a gitározáshoz való viszonyomat, és ez a ˝szerelem˝ még most 43 éves koromban is tart.
Bár én a Scorpions gitárosaként ismertem meg, az 1984-es ˝Love At First Sting˝ albummal, a bandába érkezése előtt a Lady, a Fargo és a Deadlock zenekarokban is játszott.
Bár nem tartják számon a világ legnagyobb gitárosai között (pl. Yngwie, Satriani, Vai vagy akár Ritchie Blackmore), biztosan kijelenthetem, hogy teljesítménye nem marad el azokétól. Csak az ő stílusa más. Elsősorban szólógitáros, ám a zenéléshez való alázatát jól példázza, hogy számos dalban (pl. Big City Nights, Rock`N`Roll Band, Coast To Coast, Still Loving You, As Soon As The Good Times Roll, stb.) a ritmusgitár szólamot játssza, átengedve a szólózást az eredendően ritmusgitáros Rudolf Schenkernek. A gitárok iránti szeretete abban is megnyilvánul, hogy saját nevével fémjelzett signature márkát hozott létre (MJ Guitars), amelyek gyártását először a német Dommenget cég végezte, 2010-ben pedig napjaink legjobb ár-érték arányt produkáló gyártójával, a Cort Guitars-sal közösen dobták piacra a Garage 1 és Garage 2 névre hallgató MJG-modelleket. Az összes általa használt típus remake-je hivatalosan hozzáférhető a kereskedelemben is, melynek fő forgalmazója ő maga, a Münchenben található hangszerboltjában.

Pontozás: 9


Előadás: Stílusa félúton helyezkedik el a ˝technikás˝ és a ˝feelinges˝ gitárosok között, némi túlsúllyal az előbbi javára - ami érthető, hisz kedvence és példaképe Eddie Van Halen. Játéka gyors, dallamos, arpeggiokkal operáló szólókra épül. Ritkán játszik súlyos, dupla vastaghúros riffeket, jobbára kíséretei is rövid szólótémákból állnak. Színpadi megjelenése is teljesen rendben van. Bár nem jellemzőek rá az egyéni performance-ok, társaival közösen azért képes látványt alkotni: tudtommal ők kivitelezték először a metálban azóta védjeggyé vált, előre-hátra ˝keljfeljancsizós˝ headbangelős gitározást. Látványos elem a Scorpions-piramis is, amiben Klaus az egymás mellett terpesztő Rudolf és Matthias combjára áll, így alkotva élő piramis alakzatot. Vagány húzása volt továbbá, hogy saját Marshall ládáin a logókat azonos fonttal szedett, méretarányos ˝Matthias˝-feliratokra cserélte.
Számomra öröm hallgatni, a játékát. Teljesítményéről sokat elárul, hogy amikor szervezni kezdtem a Crossfire Scorpions Tribute Bandet, ritmusgitárosnak húsznál is többen jelentkeztek, ám szólógitárosnak senki. Amikor egy közepesen elismert, jó gitáros végül mégis elvállalta, rendelkezésére bocsátottam a játszani kívánt dalok kottáit és videóit. Néhány nap múlva sajnálkozva közölte, hogy próbálta gyakorolni a nótákat, de rájött, hogy nincsenek meg a képességei eljátszani a gyors, technikás részeket.
Matthias nem frontember - mint Klaus és Rudolf - , ám kiváló előadó. Játéka átalakította, és azóta is meghatározza a zenekar hangzásvilágát, és bár olyan kiválóságok után kellett helyt állnia, mint Uli Jon Roth és Michael Schenker, a banda a legsikeresebb korszakát mégis vele mondhatja magáénak. Elődeinél jóval keményebb, rockosabb, de dallamos játéka, kreativitása, lelkesedése és virtuozitása hozzájárult, hogy a korábbi, pszichedelikus hard rock azzá lett, ami meghozta számukra a világsikert (a No One Like You c. sláger pl. `82-ben a legtöbbet játszott dal volt az amerikai rádiókban). Vele kezdődött az ún. Scorpions-formula, ami miatt annyira szeretjük a zenekart: húzós, erőteljes hard rock dalok, és szívbemarkoló, gyönyörű balladák váltakozása.
Érdemes néhány szót ejteni hangszereiről is: van három Fender Stratocastere, egy ütött-kopott fekete 63-64-es modell, Floyd Rose tremolóval, és mindössze egyetlen hídi, Bill Lawrence L90-es pickuppal. Ezt ˝Bajkeverő˝-nek nevezi, és általában ezt használja a tremolós játékot igénylő dalokban (pl. Blackout). A másik, piros színű már signature modell, és a hangzatos ˝Jabocaster˝ nevet viseli, HSS pickupkiosztású, vintage tremolós hangszer. A harmadikat, a ˝Mastercaster˝-t a Dommenget készítette számára, zebracsíkos testében standard Fender-elektronika kapott helyet. A kedvencei azonban az Explorerei - egy Gibson USA Explorer 90 (mérete 90%-a a standard Explorernek), fehér, fekete haránt-sávokkal. Az ˝Univerzum˝ névre halgató Expit szintán a Dommenget alkotta: fekete, planétákkal és szupernovákkal díszített balta. Újabban gyakorta használja a Cort által gyártott Garage modelleket, amiket a G-széria alapján módosítottak. A G2 két speciális, Matthias által tervezett, felezhető ˝Scorpu˝ humbuckerrel és egy Full Force-kapcsolóval rendelkezik, amivel a pickupok jele - megkerülve a hangerő és hangszín beállításokat - közvetlenül a gitár kimenetére küldhető, ill. Killswitch-ként is használható. Fix hidas modell, jellegzetessége, hogy a pukik 30 fokos dőlésszögben vannak a koptatón, és fejformája a Cort G-ktől eltérően az Ibanezekére hasonlít. A G1 (Arena) abban különbözik, hogy a két humbi között egy single coil is helyet kapott, és Floyd Rose tremolóval van szerelve. Ezen kívül még Ovation 6- és 12 húros (elektro)akusztikus gitárokon is játszik. Fő erősítője egy Marshall JCM 800, de használ Hiwatt-ot és Engl-t is. Az effekteket nem szereti, mindössze egy wah-pedálja, és egy talkbox-a van, ez utóbbi hallható a a ˝The Zoo˝ és a ˝Media Overkill˝ c. dalokban. D`Addarioval húroz, standard E-be, ill. standard D-be hangolva.

Pontozás: 9


Általános benyomások: Mint a fentiekből kiviláglik, rajongok a Scorpionsért, és nagyon kedvelem Matthias játékát, személyiségét (nála csak Rudolf Schenkerét jobban). E sorokat nem is annyira kritikának, mint inkább ajánlónak szánom - bár az is egyfajta kritika, csak épp pozitív... :-)
Elmondható, hogy nélküle a Scorpions nem fejlődhetett volna azzá a legendává, amit ma ismerünk, így esetében egyértelmű a hajtómototr-effektus.
Mivel magánemberként is közvetlen, barátságos arc (pl. mindig szívesen jammel a rajongóival), örömmel találkoznék vele. Ha nem volna anyagi akadálya, gondolkozás nélkül elutaznék Münchenbe, hogy vásároljak a boltjában. Autogrammot is szívesen kérnék tőle... s hogy hová? Hát természetesen a gitárra, amit ajándékba kapnék tőle! :D

Pontozás: 10

GS ajánlat
 


HUF2016.04.04. - Írta: Predikator

Number of comments - 3

2016.04.04. 19:14:17


Eredeti bejegyzés megtekintése
2016.04.04. 19:14:10
Én köszönöm a lehetőséget, és a méltatást! :-)
2016.04.04. 18:43:54
Informatív, nagyon jó hangulatú kis írás! Köszi :)