Quick reviews
Összpontszám: 8
Ára: 4600 Forint (€15)
Kiadás/gyártás éve: 2008
Vásárlás helye/jellege: Alexandra webshop

Tartalom: A Cartaphilus kiadót sokan ismerjük a hangszeres zene iránt érdeklődő kollégákkal, egy elég színes és informatív sorozata is elérhető különböző zenészekről. 2007-ben Walter Carter írt egy angol nyelvű könyvet a Gibson gitárokról, amit 1 évvel később az említett kiadó itthon is megjelentetett.

160 oldalon át kizárólag Gibson elektromos gitárokkal foglalkozik a könyv, a lehető legrészletesebb módon (tervrajzok mondjuk nincsenek benne :)). Egy gyors bevezetőt követően 120 oldalon át a Gibson történetéről, a gyárról és hangszereiről van szó. Egyes típusok fejlődésének sztorijai, magyarázata, háttértörténete, a típust használó híres zenészek és fogyasztók összefüggésében.

Kb 30 oldalon át folytatódik az un. referenciafejezet.
Itt az összes modell neve, gyártási éve és főbb specifikációk szerepelnek, amivel meg lehet különböztetni. Szerintem egy ilyen bőségű összefoglalót a gyártó nagyon aktív segítsége nélkül nem lehet írni, tehát a legpontosabb adatokkal rendelkezik.

Pontozás: 8


Stílus: Nagyon informatív. Azt hittem, hogy főleg ilyen képgyűjtemény lesz és pár rövid bekezdés picit bővebben szedve az infókat, amiket bármelyik netes fórumról begyűjthetünk. A felépítése szerint egy átmenő oldal zsúfolt szöveg, a következő oldalon meg képi illusztráció. :) Sok képpel is bővelkedik a könyv, viszont ügyeltek rá, hogy a képek ne csak a helyet foglalják az érdemi információ helyett.

Pontozás: 8


Általános benyomások: Mindenkinek tudom ajánlani ezt könyvet, aki érdeklődik az elektromos gitárok, de főleg a Gibson iránt. Persze fő fókuszban a hangszer áll, de kapunk egy szép korképet is arról, hogy mikor ki használta, miért és hogyan jöttek létre bizonyos ma is népszerű (vagy megbukott) modellek.

Továbbá vitathatatlan érdeme, hogy olyan bő információval rendelkezik, hogy a leendő, vagy aktuális Gibson tulajdonosok a gitárok legapróbb porcikáját is megismerhetik, amivel a -sajnos gyakori- másolatok, hamisítványokat is ki tudják szűrni.

Pontozás: 8

GS ajánlat
 

SE-CMP
5 000 HUF2015.12.30. - Írta: Pocok

Number of comments - 1

1. PocokTOP100 #23
2015.12.30. 15:44:42
Bocsi, egyszer szerettem volna elküldeni a tesztet, de elég lassan dolgozta fel nálam a net a dolgokat. Egyszer ki is fagyott az oldal és mire visszaléptem, addigra 2x lett feltöltve. Tényleg nem direkt volt, valamelyiket törölheti az oldal. :)

A pontozásról:
nyilván nem sok ilyen könyv jelenik meg sajnos, ezért elég nehéz pontozni a többi kiadvány függvényében. :) Sajnos nem teljesen naprakész a kiadvány, mert 2007-ben íródott és a Gibson szerintem az elmúlt pár évben felkötötte a nadrágot és némi újításokba kezdett (újjágondolt tradicionális típusok stb).
Továbbá amikor azt írtam, hogy a stílusa nagyon informatív, akkor az picit kétélű. Mert az adatok nagyon tömören vannak közölve. Ettől még olvasmányos persze és könnyen emészthető, viszont egyeseket talán elijeszthet.
Valamint az ilyen típusú könyveknél több kisebb bekezdés szokott trendi lenni mostanában, némi kis szövegdobozokkal, ami kapcsolódó, de csak kiegészítő infót tartalmaz. Ennél a kiadványnál eltekintettek ettől (2007-ben), ez alapvetően nem hiba, csak a mai szemnek talán unalmasnak hathat.