Quick reviews
Összpontszám: 8.67
Ára: 7700 Forint (€25)
Kiadás/gyártás éve: 2004
Vásárlás helye/jellege: Pécs, Tajti hangszer

Tartalom: 5 népszerű stílusba mutat betekintést a könyv, kotta és tab melléklettel.
Ezek a stílusok: blues, rock, funky, jazz, bossa nova
A lehető legminimálisabb (de szükséges) elméletet tartalmazza, inkább stílushű kis tippeket, mintákat ad, amiket elsajátítva lesz pár autentikus mintánk az adott stílusról.

A könyv folyamatosan bátorít ezek továbbgondolására, egyéni ötletek beépítésére.

Itt egy link, amin meg is lehet rendelni, a tartalom elég jól le van írva benne.
http://improzeneimuhely.hu/kiadvanyaink/5_stilus.html

Az árban benne foglaltatik egy cd is, ami az igen gazdag (szinte csak az) mintákat mutatja be.

Pontozás: 9


Stílus: A könyv jól szerkesztett. Gondosan ügyelve, hogy a legkezdőbb szinttől egyre nehezebb mintákat mutasson, amik valóban segítik a továbbgondolást, kvázi serkent az improvizációra. :)
Nagyon hasznos dolgok vannak benne, például egyes akkordok vizuális memorizálását segítő táblázat (a jazznél fontos), a kíséretek és szólók külön megtárgyalása. Technikai tippek a stílusjátékra, stb.

A könyv egyszerűen és érthetően fogalmaz. A teljes hasznosság érdekében nem baj, ha rendelkezünk némi elméleti háttérrel is, de a tabmelléklet miatt ez sem kihagyhatatlan. (persze a továbbgondolást segíti) Továbbá az is, hogy megemlíti, hogy az egyes stílusokban milyen irányban tudunk gondolkodni (konkrétan, hogy például a rock-ban milyen alap skálában gondolkodjunk, vagy a sztenderd jazz milyen fokokból épül fel).

Pontozás: 9


Általános benyomások: Elégedett vagyok a könyvvel. Én olcsóbban vettem az üzletben, mert nem vettem meg hozzá a cd mellékletet.
A könyv jó minőségű, nagyon tartós. Picit nagyobb, mint az a4-es méret, a tabok és kották emiatt olyan méretben kerültek nyomtatásra, hogy nem okoz gondot annak elolvasása akkor sem, ha gitározás közben nem a kezünkben van a könyv.

A stílusminták jól használhatóak, az improvizációt tényleg segítik ezek a minták, mert mindig azon kapom magam, hogy elkezdem gyakorolni, aztán fél perccel később már továbbvittem a témát valamerre. Ebben az 5 stílusban ad egy jól használható alapműveltséget.

Szerintem jó kiadvány.

A jazzes résznél ugyan nincs tab melléklet (de így ugye több minta fért bele), viszont elég egyszerű témákról van szó, így nem nagy feladat a kotta olvasása után eljátszani.

A könyv 105 oldal és ez mind tele van az adott stílusokat illető hasznos tippekkel, a jó szemléltetés miatt nem hiszem, hogy különösebb gondot okozna az egyes elméleti hiányosság. Viszont megléte nyilván hasznosabbá és gyorsabbá teszi a befogadást.

Rövid szövegek, egyértelműek és emészthetők.

Pontozás: 8
2015.11.20. - Írta: Pocok