Quick reviews
Electric guitar
Összpontszám: 8
Ára: 29636 Forint (€100)
Kiadás/gyártás éve: 2014
Vásárlás helye/jellege: Kirstein (BRD)

Technikai jellemzők: Ilyen, vagy ehhez hasonló gitár sem volt még soha a kezemben. Ezért hajtott a kíváncsiság, hogy milyen is lehet egy ilyen MM jellegű hangszer. Miután az eredeti, de még a kistesók ára is bőven meghaladta az erre szánt keretet, egy érdeklődő ösztönzésére (aki nem mellesleg cserbenhagyott, nem is jelentkezett vissza), rendeltem egy ilyen Rocktile másolatot. Ami hangszernél elsőre feltűnt, az a stratoknál megszokottnál lényegesen kisebb test, a szokatlan formájú, aszimmetrikus, rendkívül apró fej, és a fordítva beépített, a rendkívül régi, több évtizedekkel ezelőtt gyártott gitárokra jellemző nyakpálca. A többi hangszerem mellé állítva, első ránézésre ez így egy rendkívül kompakt kis hangszernek látszik, dacára annak, hogy a gitárjáték szempontjából a megszokott paraméterekkel rendelkezik. Teste Basswood (egy fajta hárs), nyaka, fogólapja juhar. Ez és a 22 bund, illetve a HSS hangszedő, illetve a potméter elrendezés, és az ötállású kapcsoló leginkább a stratokra emlékeztet. A hangszer egy nagyon szép, háromrétegű koptatót kapott. A lakkozás is gyönyörű NISSAN-kék. A gitár nyaka nekem vastagnak tűnik. Bár méretei nem igazán térnek el a megszokottól, talán a nyak keresztmetszetének ívei teltebbek, a nyak teljes hosszában igencsak kitölti a markunkat. Nem mondanám, hogy számomra kényelmes ez a nyak, ugyanakkor az oktáv feletti játékban rendkívül gyorsan pengethető, könnyű használni.

Pontozás: 8


Hangzás, hangtulajdonságok: A hangszer beüzemelése után várt az igazi meglepetés. Mint jeleztem, soha ilyen jellegű más gitárt még nem próbáltam, így nincs típuson belüli összehasonlítási alapom, de az első megpengetett hang alapján feltűnt, mennyire agresszív, éles, még a stratoknál is csilingelőbb hangja van. Tiszta hangjai, bármilyen hangszedő állásban a country, az akusztikus, a dallamos ( pld. Westcoast) zenék irányába visznek. Talán nem véletlen, hogy Steve Morse is az ilyen hangszereket kedveli, mert ugyanakkor kevés gitárral tudtam olyan dögös, túlhajtott Mesa Boogie modellezést csinálni, mint ezzel. Magyarul a hangszer, megfelelő kezekben, megfelelő fülekhez beállítva rendkívül univerzálisan használható. Hangosítása nem egyszerű, de jó beállítások mindent megoldanak. Nagyon kerülni kell a túlvezérelt magas hangokat, szétkeni, bántóak, sípolóan torzak lesznek.

Pontozás: 9


Minőség: A gitár rendkívül könnyű, kis teste miatt kényelmes, de számomra a nyaka kissé vaskos, szokni kell. . a húrmagasság pár perc alatt beállítható volt. A gyárilag felszerelt húrok szörnyen oxidáltak voltak, pár per alatt feketék lettek az ujjbegyeim és persze ettől a gyönyörű, világos fogólap is. A nyakpálca jól hozzáférhető, sokkal könnyebb dolgozni vele, mint a fej felől állíthatókkal. A nyak egyébként rendben van, a bundok végei sem állnak ki. Mint ahogy általában az ilyen, belépő szintűnek számító gitárok esetében, itt is beállítás volt szükséges, de gyorsan, probléma nélkül sikerült. A tremolóról sok jót nem tudok mondani. Miután szinte alig használom, nem foglalkoztam a beállításával. Jelenleg könnyen elhangolja a húrokat.

Pontozás: 7


Megbízhatóság és tartósság: Egyszerű, elsősorban kezdő gitárosoknak ajánlott hangszer, de szerintem fellépésre is alkalmas. Szerkezete egyszerű, így a hibalehetőség is minimális. Megfelelő érzékkel kiválóan hangosítható, türelmet, figyelmet igényel. A felhasznált olcsó alapanyagok miatt szerintem vigyázni kell, hogy ne üssük oda semmihez, ne dőljön el, ne essen rá semmi. Tartósságáról nyilván csak több évnyi használat után lehetne beszámolni.

Pontozás: 8


Általános benyomások: Jó ár/érték arányú, univerzális hangszer, kezdőknek, vagy akár haladóknak is. kicsit vaskos nyak, alacsony húrnyomással , egyenes, megfelelő bundozással. Számos műfajra alkalmas, de jazzre, metálra nem ajánlom !

Pontozás: 8

GS ajánlat
 

LS-2
32 000 HUF2015.04.15. - Írta: Kala