Quick reviews
Electric guitar
Összpontszám: 9
Ára: 65000 Forint (€208)
Kiadás/gyártás éve: 2012
Vásárlás helye/jellege: GS

Technikai jellemzők: Előző tesztemben egy Cort gitárról írtam, de tőle könnyes búcsút véve köszöntöttem azóta az új üdvöskémet, a kedvencemet és az egyik vágyamat az Ibanez RGR 321EX gitárt.
A gitár 2012-es évjáratú és Indonéz gyártmány. Azt mondják, hogy a Cort is az Ibanez gyárból jön ki...lehetséges. Talán minőségükben ebben az árfekvésben tényleg idézik egymást.
Elvileg ez a modell 2007-től 2011-ig volt az Ibanez palettáján... Ennek ellentmondani látszik, hogy az enyém 2012-es gyártású. 2010-ig A nyak Wizard II volt, nem tudom milyen fix híddal, és EMG passzív humbikkal. 2008-ban közben volt egy váltás a 3 állású kacsolóról 5-re, majd a 2010-es ráncfelvarráskor az EMG helyett INF szedők kerültek bele. Ekkor a nyakat is lecserélték az azóta is sok helyen használt Wizard III juhar-ra és kapott egy Gibraltar Standard fix hidat.
A test klasszikus hársból készült Ibanezes superstrat forma, gyönyörű zongoralakk fekete fényezéssel és csontszínű bindinggel. Mármint a testen, mert a nyakon ez valami sima fehér műanyagnak tűnik.
Van rajta egy 5 állású kapcsoló, amivel egy különleges kapcsolást is elérhetünk, amikor is a nyaki hangszedőt parallel kapcsolásba állíthatjuk, így a szokásos felezésen túl kapunk egy single coilhoz hasonló, de picit kövérkésebb hangzást. Ez clean-ben szépen kijön egyébként. A kapcsolón túl persze ott egy hangerő és egy tónus poti még.

Pontozás: 9


Hangzás, hangtulajdonságok: 24 bund. Ugye. :) Először amikor a kezembe vettem, meglepett. A nyaka véknyabb, picit laposabb és a bundjai magasabbak és vastagabbak mint a Cort KX5 gitáré volt, a húrokhoz így gyakorlatilag alig kellett hozzáérnem, mert ha a megszokott erővel nyomtam, azonnal más hangon szólaltak meg, mint amin kellett volna. De ez később, mikor megszoktam már sokkal gyorsabbá és lazábbá tették a játékot.
Tremoló nincs. Ami kifejezetten vonzó volt a gitárban, az pont a húrláb. A divatos Tone-o-Matic húrlábat nem szeretem. Éle van és ez zavar mikor tompítok. A Gibraltar szerintem a húrokhoz is barátságosabb, hogy kerek íven fekszenek fel rajta. Természetesen a húrok a testen mennek át, ami nekem szintén valahol egyfajta elvárás volt. Mondhatjuk tehát, hogy minden hardver adott, hogy egy jó metál-gitárt kapjunk.
Én főként punk-rock vonalon mocorgok most hivatalból, de nem hivatalosan van, hogy eléggé elhangolom a gitárt. Az előző tulaj konkrétan asszem legalább 3 hanggal lehangolva használta. :) Szóval brutal-metal. :)
Az INF hangszedők egyébként engem nem győztek meg. Nem rosszak, de a Cort zebráinak nagyobb volt a jele. Tisztán szépen szóltak minden állásban, de torzítottan valahogy hiányzott belőle az erő...kicsit kásás, kicsit üres volt a hangzásuk, így mostanra már két egyedi Sublime vicsorog benne amitől azonnal életre kelt. Jelenleg nyaki állásban igen orros, búgó Stoner hangzása van, hídiban pedig nem visít, de azért fémesebb, csattogósabb, harapósabb lett. De ez is volt a célom. :) Ezúton is dicsértessék András mester keze munkája. :) A két hangszedőt az alkotás folyamatában el is neveztünk közösen Sublime ˝Dirty Teeth˝ Set - ˝dropped by Karma˝ edition -nek. :)

Pontozás: 9


Minőség: Minőség? Hááát...
;)
Na nem akarom lehúzni, mert azért ott van. A test és a nyak gyakorlatilag tökéletes. Szinte nem tudnék belekötni. A hardver is pöpec...szintén kikezdhetetlen szinte.
Szinte...mert azért van pár apró bosszantó, főleg inkább esztétikai dolog amit azért megemlítenék: Először is a fa ugye elég könnyű és puha.. a hevedertartó csavarokat ki kellett cserélnem hosszabbakra, mert félő hogy kiszakadtak volna előbb vagy utóbb. A hangszedők és a húrláb csavarjai feketék voltak, de kifényesedtek. Így azért na...nem az igazi. Ahogy elnézem a kapcsolónál körbe az anyag elégé el lett vékonyítva, mert fény felé fordítva látszik némi egyenetlenség a felületen. A hangerő poti forrasztása pedig elengedett, azt javítani kellett. A festés meg amilyen szép, olyan kényes. Ha egy bolhagyerek rátéved és elenged egy galambot, az is meglátszik rajta. :) Egyszerűen lehetetlen tisztára törölni. Legalább olyan idegölő, mint amikor az okostelefonra az ember kínkeservesen végre új védőfóliát tesz és alatta marad egy apró buborék. :)
Na de ezeket leszámítva minden olyan, amilyennek lennie kell. A nyak, a kulcsok, a híd, a bundok mind szépen a helyükön. A festések, az illesztések, a díszítések hibátlanok. Ami pedig az eddig leírtakon túl még külön is tetszik az az egyedi fordított fej, ami ráadásul sokkal kényelmesebb ha az ember hangolni akar. Amellett, hogy elég ritka is. :)
Mondhatom, hogy az egész gitárnak van egy különleges egyedisége.

Pontozás: 8


Megbízhatóság és tartósság: Ezt a gitárt is használtan vettem. A kulcsok finoman mozdulnak, minden kézre esik, minden hozzáférhető, kényelmes, az egész gitár egyben van. Apró dolgokra is figyeltek, ha csak azt nézzük pl, hogy kis elfordítható, helyére pattanós műanyag borítja a nyakállító pálca helyét...
A gyengeségeit könnyű javítani a többi pedig láthatóan tovább fogja bírni mint én. :)
A Cort-om sem nagyon hangolódott el, de ez még kevésbé. Ha nincs nagy hőmérséklet ingadozás, vagy nem hurcibálom ide-oda a kocsiban rázva, akkor még el sem hangolódik. Játszok rajta, leteszem, másnap előveszem és minden ugyanott van. Volt, hogy próbára elfelejtettem hanglót vinni, és nem is volt rá szükség.

Pontozás: 9


Általános benyomások: Ahogy említettem volt, némi punk-rock és kevés nehezebb... Erre a célra tökéletes. Bár kicsit talán túl metál néha, de ez attól is van, hogy kifejezetten olyan hangszedőket kapott, ami jobban kedvez a nehezebb műfajnak. Jelenleg van egy kis zenekarom, akikkel próbálni járunk minden héten...a fejlődés és egy kis koncertre készülés jegyében. Egyértelműen ezt a gitárt akartam és nem is fogom lecserélni, maximum veszek mellé még. :) Ha bármi történne vele az biztos, hogy vennék egy pontosan ilyet.

Pontozás: 10

GS ajánlat
 

Hd500
60 000 HUF2014.09.12. - Írta: Les Paul

Number of comments - 9

2018.06.01. 20:42:20

De bizony, hogy van!Éppen abból volt botrány, hogy a koreai gyártás dolgozói elkezdtek követelnijogos-vagy jogtalan többletjuttatásokat és a Cort fogta és kivitte az indonézekhez a gyárat, ami most ott tevékenykedik.És gyárt gitárt.
2018.06.01. 16:38:10
Gabe, talán még igazabb, hogy Cort sincs, csak van egy gyártó, aki hol az egyiknek gyért, hol a másiknak. Mint ahogy Asus gyártó sincs, ha a számtechben nézzük ezt. :)
2018.05.29. 21:22:55
Szia!
Örülök a tesztnek!Bár van már néhány éves, nekem új :)
Annyiban ugatnék bele, hogy Banez gyár nem létezik.A brand, a cég, igen, de saját gyáruk nincs.A Cort az egyik legnagyobb partnerük, nagyon nagy része az Ibanezeknek a Cort gyárban születik?De a Squierek is és még számos más gitár.Epik, stb...
2014.10.14. 15:16:26
Nekem abszolút nem voltak zajosak az Infinityk
2014.10.13. 09:27:10
mi a zenekarunkban C-re hangolva játszunk, 9-es húrkészlettel :) úgy röfög mint egy veszet varacskos disznó :) über-metál XD
egyébként használunk egy ibanez s570-est, és abban is INF hangszedők vannak, és iszonyatosan zajosak. nektek is zajosak voltak ezek a gyári szedők?
2014.09.27. 12:01:07
Nekem is van egy ilyen gityóm. a 19 gitárom közül ez a kedvencem. A hangszedőket emg hz h3 családra cseréltem, mert az inf-el én sem voltam megéledve. Rg széria, reverse fej, két humbucker, fekete hardverek és gibraltar híd. Ebben az összeállításban nem találkoztam, jobb minőségű Ibanezzel...
2014.09.14. 09:02:18
Pedig ezen az áron mennek ezek a gitárok. 65-70 körül. Majdnem az új ára feléért. Mint minden más is. Szóval szerintem reális ár. :)

Vicceltem a 3 hanggal. :) De nagyon le volt hangolva, és nagyon vastag húrok voltak rajta. :) A nyakat rendesen meg kellett tekergetnem amikor beállítottam.
2. APeetTOP100 #69
2014.09.13. 21:55:16
Milyen húrkészlettel lehet ezt három teljes hanggal lejjebb hangolni?
2014.09.13. 21:36:36
Nekem volt egy első szériás IBANEZ RG 270 -em. Sokáig szerettem amíg a Jackson-om meg nem találtam.
A tiéd is jó kis gitár lehet de talán olcsóbban is megtudtad volna venni ha jobban körülnézel vagy vársz még rá. : )