Quick reviews
Bass guitar 5 strings
Összpontszám: 8.8
Ára: 170000 Forint (€553)
Kiadás/gyártás éve: 2010
Vásárlás helye/jellege: Zenebutik Győr

Technikai jellemzők: A bemutatott hangszert 2011 februárjában vásároltam a győri Zenebutik hangszerkereskedésben.
Sajnos a korai szériával ellentétben hangszerem már Indonéziában és nem Koreában készült, ami helyenként némileg tetten érhető, ezekre a későbbiekben kitérek.
A Jazz Bass stílusú test amerikai mocsári kőrisből készült, ami kapott még egy egzotikus juhar topot, amitől minden hangszer teljesen egyedi.
Feltétlenül ajánlom a személyes vásárlást, mert óriási eltérések lehetnek ugyanazon modellek között is! Az általam használt hangszeren az erezetek a hídi hangszedőből kiinduló tetszetős lángmotívumot formálnak, de láttam már egészen amorf, számomra bántóan csúnya topot is ilyen hangszeren.
Az 5 húros, 34˝ menzúrájú, C profilú csavarozott nyak juharból, a fogólap rózsafából készült, 22 nagy (large) bundot, fehér gyöngy négyszög berakásokat, plusz a 70s Jazz Bass stílusú fehér szegélyt kapott.
A lakkozás a koreai szériához képest némileg szerényebb, de mindenhol egyenletes, kellően tartós és szép takarást biztosít.
A kulcsok Fender stílusú, nyitott Hipshot licencek, a húrláb EB12(5) típusú, masszív darab, jól állítható, egyedül a testen átmenő húrozás lehetőségét hiányolom.
A basszusgitár 3 sávos aktív elektronikát kapott, melyen a volume-mély-közép-magas-blende állítása mellett egy középvágó mini kapcsoló is található. A Duncan Design BEQ-3-as előfokba nyaki pozícióból egy Seymour Duncan Basslines SJ5-3N single coil, a hídtól pedig egy Seymour Duncan Basslines SMB-5D humbucker fixen sorosra bekötött hangszedő jele érkezik, coil splittingre a GB75-ös szériával ellentétben nincs lehetőség. Dicséretes a gyártó részéről a Neutrik biztonsági jack aljzat, ami meggátolja, hogy a kábel véletlen kicsúszását.

Pontozás: 9


Hangzás, hangtulajdonságok: A forma elegyíti a Jazz Bass és Stingray modellek sajátosságait, a nyak kellően széles, jól játszható. Egy koncerten Zsoldos Tamás is kipróbálta a hangszert, tetszett neki, bár a slappeléshez véleménye szerint lehetne nagyobb a 18mm-es húrtáv.
A hangszert használtam EBS TD650, Warwick ProTube 4, Prolude KO750 erősítőn, Ampeg SVT810 Ultra, Warwick 811ND és Prolude Neo410 (EBS copy) ládán, mindegyiken remekül szól. Alapvetően blues, pop-rock, hard rock műfajokban használom, effektek nélkül.
Az elektronika alapjaza minimális, a single coil kiviteléből adódóan többet produkál, a potméterek közül egyedül a blende hallat magából némi recsegést, de ez is csak halk környezetben érhető tetten. A nyaki puki hozza a JB-hoz méltó röfögős, orros hangot, a humbuckerrel pedig pattogós, széles sávú hangok érhetőek el. Érdemes a két hangszedő jelét kombinálni, amivel a MM-jellegű hangot mély és közép dúsabbá lehet tenni. Az aktív EQ-hoz ritkán kell nyúlni, mert eleve jó hangot szolgáltatnak a hangszedők. A frekvenciák jól el vannak találva, talán csak a mély hangszínt koppra feltekerve kapunk értelmetlenül sok emelést.
Egyéni módosításként a hídi hangszedőt párhuzamosra kötöttem, illetve későbbiekben tervben van a középvágó kapcsoló helyére kerülő coil splitting kapcsoló beszerelése.

Pontozás: 9


Minőség: A hangszert keménytokkal vásároltam, gyárilag 130-as Daddario húrokkal szerelve.
A gyári beállítások jók, minden állítható paraméter optimálisan volt beállítva.
A tetten érhető különbség a koreai és indonéz széria között nem az illesztésekben, vagy a felhasznált anyagokban keresendő. Lassan 3 éve van birtokomban a hangszer, átlagosan számítva nagyjából napi 1 órát használtam és a bundok eddigi hangszereimhez képest gyorsabban kopnak. Hamarosan esedékes a csiszolásuk, elgondolkodtató azonban a keményebb, rozsdamentesre való cseréjük is, ami hosszabb távon kifizetődő lehet.

Pontozás: 8


Megbízhatóság és tartósság: Több koncertet megjártam a hangszerrel, sosem csalódtam benne, se húrszakadás, se váratlan elem lemerülés, vagy egyéb probléma sem fordult elő.
A gyári hevederrögzítők helyére Dunlopot szereltem, amitől még praktikusabb lett.
Ha valaki veszi a fáradságot és a pénzt, hogy egy újrabundozással megajándékozza magát és a hangszert, annak biztos több évig, vagy akár évtizedig megbízható és odaadó társa lesz a próbákon és koncerteken.

Pontozás: 9


Általános benyomások: Több műfajban használható, sokoldalú hangszert kerestem és el akartam rugaszkodni a teljsen hagyományos formáktól. Korábban olcsóbb basszusgitárjaim voltak, de többször játszottam mexikói Fenderen, felső-középkategóriás Ibanezeken.
Eleinte a Bartolini hangszedőkkel felvértezett A és B5-ös modelleket próbáltam, de mikor kíváncsiságból kezembe vettem ezt a hangszert, nem bírtam letenni.
Lelkes amatőrként nem vágyom felsőkategóriás hangszerre, ez is tökéletesen kiszolgálja az igényeimet. A korábban említett bundozási gyengeségtől eltekintve meg vagyok vele elégedve.
Új árában nagyjából 60 ezerrel olcsóbb, mint a belépő szintű szintén 5 húros, de éger testű mexikói Jazz Bass. A márka sajnos kevésbé nagy presztízse miatt használtan ki lehet fogni 120 ezer Forint környékén szép darabokat. Az eggyel kisebb, 75-ös szériából több példányt árulnak, még nyomottabb áron, ám azok elektronikája nélkülözi a Seymour Duncan alkotóelemket. Érdemes elgondolkodni tehát az árkülönbségen!

Pontozás: 9
2013.12.28. - Írta: TÖRÖLT FELHASZNÁLÓ