Members
« Back

May 9, 2019, 9:08 pm

Szerző: SJózsef
Sziasztok! A 70-es években, japánban gyártott Columbus stratót újítanék fel. Tudnátok ajánlani valami jó hangszedő szettet? Esetleg Fender MIM hangszedőkről tudtok véleményt mondani? Köszi!


Number of comments - 20

2019.05.12. 14:42:15
Ez jó.... :-)))
Egy kisregėnyt ˝agymentem˝ ide, mire arra a megållapításra jutottam, amit előttem Ical kolléga egy fél mondatban leírt :-))))))

De mėg egy (mår említett) gond itt is lehet, nemcsak a colombus-nål. A viaszvestės lehetősége.

Tehát: ha egy gityót ˝megfőznek˝, pl padláson vagy autóban åtél egy pár óra, nyári-déli napsütėst, akkor hirtelen hangromlás is beállhat :-)))))....ami idővel semmit nem javul :-))))

Tehåt. Ha a puki viaszos volt, de mår csak ˝nyomokban tartalmaz˝ arra utaló jeleket, hogy a műanyag kupak egyszer mėg tele volt viasszal, akkor ott minden fėle zúgás-búgás, rendellenes működés jelentkezhet....
Amiket leírtál, egy kicsit hasonlítanak erre. Csak nem tudom, hogy volt-e viasszal kezelve a Ti két pukitok....egy nyitott humbin kevesebb árulkodó jel marad, ha kiolvadt belőle a viasz. De a hangja annak is elszaródhat, csak nem biztos, hogy hasonló mértékben....

Na, mindegy. Majd a luthier megvizsgálja/utánanéz ennek is :-))))

Eredeti bejegyzés megtekintése
2019.05.12. 13:40:37
Na, megint beelőztél...igen a humbihoz nincs rendelve szűrés. Valószínű, hogy az lesz a gond, amit írtál, és ha igen, és a problémás elemek ki lesznek cserélve, akkor megjön a hangja.
2019.05.12. 13:34:59
Az én fülemnek is a single coil muzsikál szebben... (Amúgy érdekes, hogy a problémás barát-gitárnál a humbucker pont rendben van.) A sajátom egy American Special, Kinman Traditional MK-III kalibrált szettel szerelve (noiseless-re vágytam tónusvesztés nélkül), prémium olajpapír kondival, Callaham szinkronizált vintage tremoló híddal (utóbbi két tuning még az előző birtokosa, mellesleg zenésztársam érdeme). Úgyhogy van referencia, mi az a kompromisszum mentes clean :-)
A Kinman szettem kimenő értékeit teljesen az én gusztusom szerint találta ki Chris Kinman: nyak és közép 5,6 kOhm, híd 6,2 kOhm. Nyilván nem ugyanezt várjuk a MIM Strat-tól, de azért közelítsen valamelyest afelé, ami az ember fejében az autentikus Fender hangzásról él ( és most hagyjuk az `50.-es, `60-as évek stb. tónuskülönbségeket).
Ami meg a bőség zavarát illeti, nálam olyan nincs. Ez az egy szem elektromosom van, de ilyen Strat mellett nem is vágyom másra. A pedálboardom sem egy nagy arzenál, viszont az a kevés, ami van szintén kifogástalan minőségű, az izolált és szűrt tápot is beleértve.
Na, akkor majd hozom a híreket, ha túl leszünk a hangszerészi beavatkozáson. Jó zenélést, és sok örömöt hozzá! :-)
2019.05.12. 13:17:26
Még egy dolog ugrott be: azt írod, a híd puki (humbi) jól szól. a másik 2 nem. ez számomra azt jelenti, hogy mivel a híd pukihoz nincs rendelve szűrés (annak nincs hangszín potija) , ezért kondi sincs a jelútban.... ezért a kapcsoló/kondik, hangszín potik KUKA (....persze, simán lehet, hogy csak a kondik haltak meg, vagy csak ˝kontaktosak˝ a potik meg a kapcsoló, de annál szarabb meg nincs, mint amikor ezer ˝változót˝ kell egy hibajelenségbe ˝beleszámítani˝ ) !
Kár velük baszakodni! .....ezek cseréje nélkül a többi hibát (bundok, nyakbörbület, húrmagasság, húrfeszesség/vastagság, puki ˝alacsonyság˝, stb) is nehezebb (esetleg lehetetlen is! ) csak beállítással/kiigazítással ideálisra kikorrigálni! ! ! !

egy mexikói vintage modellért 20 évesen a fél lábam odaadtam volna :-)))
Jó lesz az a gityó, meglásd! ! ! !
Én legalábbis el nem tudom képzelni, hogy csak azért, mert egy politikai/jogi/gazdasági/ideológiai/etnikai/vallási/stb határ egyik vagy másik oldalán szerelték össze kb ugyanazok a mexikói ˝rabszolgák˝, attól egy gitár lényegében sokkal jobb, vagy csak kicsit is rosszabb lenne.... :-)
Lehet, hogy mexikóban több ˝hibát˝ néznek EL (és nem ˝néznek BE˝) a végső MEO-nál, de ez sem a mexikói munkások hozzáértését jellemezné, hanem max. a(z amerikai, fehér) marketing stratégák hozzáállását, akik a MEO irányelveit ESETLEG másként határoznák meg termelő országonként.... :-))))
de még egyszer mondom: szerintem még ez sem biztos, hogy ilyen megosztás/leosztás létezik (mármint, hogy mexikóban a szar is jó, míg amerikában a jót is kidobják, mert az meg ott még nem ˝elég jó˝... láttam én már elégedetlen amcsi fender tulajdonost is, meg elégedett mexikói fender használót is eleget ahhoz, hogy kételkedni merjek az ilyen teóriákban) :-))))

Eredeti bejegyzés megtekintése
2019.05.12. 12:16:50
Mindenképpen tedd közzé, hogy mivel sikerült orvosolni a dolgot! ! ! ! ! rengeteget lehet tanulni mások tapasztalataiból is!

De amit írtál (vékony húr, beállítottság hiány + zavaros elektronikai reakciók) abból majdnem biztos, hogy itt mind a három hibaforrás alaposan ˝befigyel˝ :-))) legalább könnyen a ˝megmentő hős˝ szerepbe keveredik bármelyik rutinos hangszerész, aki akkurátusan beállít mindent a legjobbra :-)))))


Én elvakult single-s vagyok. Mindenem egytekercsessel megy, ami csak lehetővé tette... szóval: humbikból hülye vagyok, nem szerettem, hogy mind ˝nagyon spéci˝ , meg hogy mind egy kicsit ˝fedett˝...bár , elvétve (a kisebb jelűeknél) hallottam már csilingelőt is, de az egy vagyonba került, olyan régi volt....

Ha Ti vintage hangzásra gyúrtok, akkor a legtöbb single minimálisan tudja azt! a régi, kisjelű (ezt ha méred, a 6 kohm környékén -ha lehet, inkább alatta, mint felette- legyen a nyaki, és csak kicsit több a többi) keresd!

Van nekem magasabb ellenállású, nagyobb jelű erősebb mágnesű singlém is, amit úgy terveztek, hogy megmaradt a sok ˝csingilingi˝ is :-))) de mivel én nem csöves (vagy mosfetes) motyón játszom már a legtöbbször, nem sok értelme volt az ˝egy kézben tartható˝ vintage és nagyjelű, rockosabb lehetőségnek :-)))))

emiatt én ma, ha nagyon vintage hangot akarok, előkapom a variaxokat :-)))) azokban csak a ˝régi nagyok˝ vannak benne :-)

Ha analóg gitárt veszek a kezembe, akkor azok egy kicsit nagyobb jelű, harapósabb pukikkal vannak szerelve.

de amíg csak egy `80-as évek elejéről származó strató copy-m volt (kb egy mai, kerámia mágneses, kínai squier szint) , én azzal is mindent ˝tudtam˝.... csak hát, a bőség zavara....(amit olyan jó volt ˝előidézni˝. amire olyan jó ˝panaszkodni˝. ugye! ? )..... :-))))

Eredeti bejegyzés megtekintése
15. KalaTOP100 #1
2019.05.12. 11:54:31
Csak halkan jegyzem meg, hogy az én tapasztalataim szerint (jelenleg egy SSS-sel szerelt mexikói Standard Strat-om van), ezzel a mexikóival semmi gond nincs, viszont a húr típusa nagyon nem mindegy . Most Fender húrok vannak rajta , de a GHS Gilmour készlet is jó. Szépen hozza a Shadows-os, vagy country-s csilingelő hangzást. Nekem a Ferdandes Retrorocket-tel volt olyan tapasztalatom, hogy tompább volt de az HSS volt és az erőforrás egy részét a sustainer élte fel, tehát az simán okozhatta.
2019.05.12. 11:43:58
Csabi, mire bepötyögtem a kommentet, megelőztél a tanáccsal, úgyhogy itt reagálok: valóban 9-es régi készlet van rajta, évek óta nem játszott a hangszeren az előző tulaj, a hidat is be kell állítani, és egy húrcsere egyel nagyobbra mindenképp lesz. De az nem normális dolog, hogy egyáltalán nincs magasa, csak egy nagyon kevés, az is10-es állásban, csutkára feltekerve a tone potit. A hangszedőnél szempont volt az alacsony kimenő jelű, divatos szófordulattal jól definiált, magasakban gazdag hang. Az új tulaj szinte csak clean-t fog használni, ha meg később ingerenciája lesz másra, akkor pedálozik majd. Szóval így keresgéltem neki, és a leírás szerint egy standard vintage mexi HSS szett van a vásárolt darabban, ami megfelel(ne) a kívánalmaknak. Állítgathattuk az erősítőket akárhogy, nem jött a katarzis. Nekem egy kis ˝retikül˝ Vox MV50-em van a hozzá való ládával, a másik cucc pedig Fender Blackface + 2x12 Greenback láda volt. Ha az elektronikánál lesz valami javítani való, amit te is valószínűsítettél, akkor örülni fogok a költséghatékonyság miatt. (Ugyanis a tone-nal való kínlódás utáni első indulatomban felmentem az e-bay-re és licitáltam egy Kinman szettre, csak lenyomott egy német csávó :-)) ) Köszi a tippeket, a közös gondolkodást! Elmegy a drágaság Tóth Zolihoz a S....shop-ba, és minden bizonnyal jobb lesz, mint új korában. Majd jelentkezek, és leírom, mi volt a gond, ha kész lesz. Üdv!

Eredeti bejegyzés megtekintése
2019.05.12. 11:05:17
Én leszek a legboldogabb, ha olcsón és gyorsan hozzájutsz egy fasza kis gityóhoz!!!!! :-))))
2019.05.12. 11:01:33
Teszek egy próbát (irány Bp. hurrá, nem tudtam, mi hiányzott), átnézetem, mert ehhez nem értek, csak azt tudtam megnézni benne, hogy a forrasztások nincsenek leválva sehol. Ha azt mondjátok, hogy ennyire nem lehet gány egy mexi szedő, akkor kap egy esélyt, hogy benne maradjon a gitárban. Meglátjuk...ha lesz valami fejlemény, majd írok, az csak bővíti az ismereteket, és hátha segít valakinek a tájékozódásban, ha hasonló problémával találja szembe magát.
2019.05.12. 11:00:37
Szia Mónika!

Amiről Te írsz, az nem feltétlenül pickup probléma....persze, ha Te nem azt mondod, amit hallasz és látsz, hanem amit gondolsz, akkor olyan, mintha tényleg az lenne... :-))))
Remélem sikerült összezavarnom téged! :-)))) de hogy értsd, hogy mire gondolok: ˝a nyúl a legügyesebb légi akrobata. mert amikor repül, mindig visz a hátán egy sast is˝

tehát: a megfigyelés pontos. de mivel belekevertük a következtetést is, a leírás pontatlanná vált :-))))

szóval: egy single coil minél szarabb (gyenge mágnes, viszonylak kevés menetszám...kicsi mérhető kohm, kicsi jelszint, stb) , annál ˝csilingelőbb˝, annál több benne a magas..... retro/vintage jelzőkkel is illethető.ez legalább annyi embert nyűgöz le, mint amennyit az örületbe kerget....szóval: ez nem egy jó, vagy rossz tulajdonság, csak egy tulajdonság...előjelet mi teszünk elé.... :-))

hogy a Te gitárodon miért nem jön át ez?

2 dolog a leggyanúsabb:
.... esetleg kerámiamágneses, magas menetszámú, közepekben kicsit gazdagabb, nagyobb jelű un. ˝hot˝ vagy más szóval ˝melegebb hangszínű˝, rockosabb/korszerűbb pukit próbáltál szórabírni. aminek még lehet, hogy a húroktól való távolsága is túl kicsi.... :-))))) (ha ez van, egyszerűen játszanod kell még a beállításokkal pickup+erősítő (hozzá kell igazítani az erőlködődet... másik (számodra nem logikus) irányokban is kell keresgélni :-)))))

a másik, meg hogy a húrok ˝befulladnak˝ valamibe...sokan ezt a sustain hiányának, a faanyag hibájának tartják, ha belefutnak ilyesmibe. a magas hangszínek hiányát észre sem veszik, annyira leköti őket az ˝alapprobléma˝ jó sok szitokszóval cifrázott leírása....Te viszont lehet hogy csak a ˝magasak hiányát˝ érzékelted ugyanebből a jelenségből :-)))))
Tegyél fel egy vastagabb húrkészletet (9 helyett 10-t, vagy 10 helyett 11-t) és emeld fel egy iciri picirit a húrmagasságot is a nyakhoz képest, és a pickup-ökhöz képest is! ha úgy jól/jobban szól, akkor mártudod, hol az egyik hiba. Arra a nyakbeállításnál, a bundoknál, pickup magasságnál lesz a megoldás....

De ha egyik sem hoz mérvadó változást, akkor meg a gitárod ˝elektronikája˝ (is) lesz (lehet) a ludas...szar a kapcsoló (oxid réteges), ami egy plusz ellenállás, vagy elöregedtek a kondik, vagy revés a forrasztás, vagy mind együtt.... vezesd ki a nyaki pukit egyenesen a jack aljzatra! ha úgy jól szól, tudod hol a hiba! a pukik és a jack aljzat között vész el/alakul át valami.......az ujjadban talán nem kell keresni a hiba okát, mert azt írod, hogy amúgy képes vagy csillogó hangokkal játszani más gitáron :-)

single coillal nincs akkora baszakodás, mint az ˝ahány, annyiféle˝ humbikkal! ! ! ! !

Ennyi!

Eredeti bejegyzés megtekintése
10. Ical
2019.05.11. 18:59:23
Át kell nézni azt az elektronikát.Szerintem jók a szedők....
2019.05.11. 14:41:00
Pár hete lett véve egy barátomnak Fender MIM HSS gyári hangszedőkkel. Nekem nagyon kevés a magasa a single tekercseknek. Kipróbáltam az eladónál egy olcsó tranyós cuccon, 10-esre tekerve a Tone potit se hozta az a csattanós, funky-s sound-ot, amit várni lehetne. Mégis megvettem, mert patika állapotban volt jó áron, (+ a hídi humbucker jól szól) és úgy gondoltam, hogy otthon normális cuccon majd előjön a magasa. Hát nem jött...pedig a Youtube-os videókon - még ha nem is épp referencia az ottani sound - azért szépen megvolt a Fender karakter úgyis, hogy a MIM és az USA egymás utáni megszólaltatása hallható különbséget mutatott, de nem bántóan nagyot. Picivel tompább volt a MIM, de nem ennyire, mint az általam vásárolt darabban. Úgyhogy kinéz a neck+middle hangszedő csere, hacsak nincs valami tutkó tanácsotok e jelenség orvoslására. Úgy vélem, a treble bleed ezen nem segítene, az másra jó. Esetleg tone kondenzátorral buherálni??? Szóval a kérdezőnek annyit mondanék, hogy óvatosan a MIM szettel, de lehet csak én fogtam ki valami befogott orrú búvár verziót... (Ja, és ki lett próbálva egy harmadik cuccon Fender Blackface fej + 2x12-es Greenback láda, és ott is elvérzett).

Eredeti bejegyzés megtekintése
2019.05.10. 23:31:34
Köszi!
2019.05.10. 22:02:40
Csak attól, hogy 30 ėvig nem használták, a pukik nem mennek tönkre...max a rossz tárolástól :-)
a kondik, a potik, kapcsolóérintkezők viszont igen .... tehåt, először ûj potik, új kondik, kapcsoló, ûj forrasztások... a régi ėrtékek figyelembevételével...ha tudsz forrasztani, ez nem nagy költség.

Ha ezek után valószínűleg meggyógyul az a normális :-)))))

Ha mégsem, ha ezek után is vacakolnak a pukik, én ennél a szettnél többet nem költenék rá:

link target='_blank' >link

Pont jó lenne karakterre, miegyébre egy falidīsz, néha pengetett gitárba..tökéletesen autentikus is lenne...ûgy ėrtem, stīlushű :-)

Eredeti bejegyzés megtekintése
6. KalaTOP100 #1
2019.05.10. 20:37:30
Én változatlanul ajánlom a Warman-t. Olcsó, de ugyanakkor nagyon jó brit termék, megfelelően összehangolt készletet kapsz tőlük tizenegy-két ezerért.
2019.05.10. 19:31:15
Először is mindenkinek köszönöm a segítséget, tanácsot!
A hangszert örököltem, kb. 30 éve nem volt erősítőre dugva, minden értelemben be van rozsdásodva az elektronika. A nyak is menthetetlen, a pálca nem működik, a fogólapon árkok vannak, bundok is kopottak. Ennek ellenére mégis menteném a menthetőt, egy formás jávor nyelet már kapott is a balta.
Viszont az elektronikával gondban vagyok. Mikor kipróbáltam erősítőn, csak a hídi hangszedő szólt a három közül, de az is nagyon zajosan, kontaktosan. Külsőre nagyon vintage a megsárgult ház, de csak zúgás, búgás, karistolás jött belőlük. Szóval emiatt gondoltam új hangszedőket, potikat tenni bele, bár lehet, hogy csak a pickup kapcsolóval van gond. Mivel hatalmas a választék, s nagyon drágák a szettek ahhoz, hogy kísérletezni kezdjek velük, ezért kérném ki a véleményeket, melyik jó, esetleg használtat is érdemes-e beletenni. Pl. egy Fender MIM `90 komplett elektronikát találtam, de még nem volt a kezemben ilyen gitár
2019.05.10. 16:43:03
jól megnéztem magamnak a képeken, hogy a colombus strato mennyire hűen másolta az eredetit....ebből nekem az jön le látszatra, hogy talán a pukiknál sem kezdett vad újításokba a gyártó (magyarán: kb ott is szinte egy az egyben pont azt követte el, mint a ˝nagy előd˝) :-)))

A lényegen az, hogy ez egy copy , nem sokat változtat....abban az értelemben, hogy továbbra is az a kérdés, hogy mi a bajod a gitár saját pukijaival? illetve, hogy mi mást szeretnél inkább? Van valamiféle ˝etalon˝ , amit a tiéd valamiért ˝nem ér fel˝? Nehéz elképzelni a segítséget, ha nem tudjuk az elvárásaidat....
Nagyobb jelet? Kevesebb magasat? Kevesebb zajt? ....és biztos, hogy új pick up szett kell ehhez? :-)))))

Eredeti bejegyzés megtekintése
2019.05.10. 14:11:42
Mire akarod átalakítani? úgy értem, a régiekkel (eredetiekkel) mi a bajod? Modernebbet, zajtalanabbat, vagy még vintage-ebbet, vagy mit akarsz?

szerintem single coil-oknál nem annyira kötöttek a dolgok, mint egy eleve ˝elbaszott/korlátozott˝ humbinál....
de a single coiloknál is általában igaz, hogy :kevés spulni= kis ellenállás=kis jelszint=magasakban gazdagabb alap hangszín (kb ezt hívjuk vintage hangzásnak) , több spulni= magasabb mérhető ellenállás=magasabb jelszint=a közepekből egy kicsit több is lehet az alap hangszínben, ami az én fülemnek egyszerűen veszteség/kötöttség/kevesbb dologra jó-ság :-)....de ebből könnyebb rockos, blues-os vagy un. modernebb rockos hangszíneket egy csöves motyón is előugrasztani...nem mintha a vintage-okból ne lehetne, csak ott nem olyan egyszerű, egylépcsős a dolog). és persze ott van a mágnesek ereje is....kevés menethez ˝gyengébb mágnes˝ is elég. Több menetszámhoz általában erősebb/kerámia mágnesek dukálnak....ebből adódik a sok variáció, hogy az átlag zenész csak kapkodja a fejét :-))))
amíg nem volt modellezős-multis erősítőm, és csak egy visszhang pedált meg a kombóm saját reverbjét és gain.jét használtam, ott jobban kijöttek az ilyesmi finomságok/különbségek, de 5 perc játék után, már semmit nem jelentettek igazándiból :-))) ....akkor én a texas spec. illetve tex-mex pickupok kicsit ˝melegebb, rockosabb˝ hangját preferáltam...de, mint írtam, kb 5 percig :-))))) utána már nem is emlékeztem rá, hogy mitől más az egyik, mint a másik, mivel volt egy bright szűrést aktiváló kapcsolóm, ami miatt maradt lehetőségem csilingelős ˝fényes˝ hangokon is játszani.....ezért is vagyok ennyire kiváncsi, hogy egy `70-es strató esetn mi a fene nem tetszik neked a gyári single pickup hangjában ????? úgy értem: milyen az a hang, ami stratósabb, mint egy 40 éves strató gyári hangja ???? :-)))))

Ha meg a zaj zavar, akkor lehet, hogy egy kis viaszolás is segíthet (40 év alatt érhette ez-az a gitárt. pl autóban felejtés, meg ilyesmi, ami némi viaszveszteséggel járhatott), nomeg van egy két ˝trükkös˝ single is....vintage-ben és modernebbekben egyaránt.....(de azok többnyire csak méretben/kinézetben single coilok...a legtöbb ilyenben több tekercs is van pl noisles, lace sensor, stb...)

Eredeti bejegyzés megtekintése
2019.05.09. 23:26:57
Jeti Sümegen nagyon jó pickupoket készít én több mint 10 éve használom ajánlom öt üdv Sütő Sanyi
1. KalaTOP100 #1
2019.05.09. 22:19:52